Uzm. Dr. SERAP TESTRE ERDEM- AİLE HEKİMLİĞİ-NİŞANTAŞI-İSTANBUL

  • 3344
  • +
Hakkımda
Sosyal Medya Hesapları
bir blog ekledi 

SAĞLIKLI YAŞAMIN SIRLARI VAR MI?

 

Sağlıklı yaşamın sırları var mı? Evet, doğru duydunuz! Şu yaşadığımız modern dünyada kötü alışkanlıklardan, beslenme şekillerinden, çevresel toksinlerden korunarak sağlıklı ve kaliteli yaşam sürmek,ufak gibi görünen ama büyük fark yaratan değişiklerle sağlıklı yaşam mümkün. İleriki yaşlarda yaşayacağınız yılların kaliteli olmasını, merak ettiğiniz yerlere seyahat yapmayı, torunlarınızla tenis oynamayı istiyorsanız ve bu yılları kanser, kalp rahatsızlığı, ağrılarla uğraşarak geçirmek istemiyorsanız yapmanız gereken aşağıdaki önerilere kulak vermek.  

 

  • Güçlü bir kahvaltı: Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Zinde bir girişle tüm gününüzü daha iyi geçirmek elinizde. Doğru besin ögeleri ve miktarlarıyla iyi bir kahvaltı nasıl olmalıdır? Protein ağırlıklı ve özelikle kral ve kraliçe dediğimiz tereyağı ve zeytinyağından oluşan insülin direncinin oluşmasını engelleyen güçlü bir kahvaltı şarttır. Kahvaltısınız güne başlandığında sonraki öğünlerde daha fazla gıda tüketimi ve özellikle zararlı atıştırmalıklara eğilim artar

 

  • Araklı Açlık (Intermittent Fasting): Haftada iki gün erkekler 600 kadınların 500 kalori alması üzerine kurulmuş bir beslenmedir. Diğer günler normal beslenme sürer.  Bu beslenme tipinde sinir hücrelerindeki mitokondri (enerji sağlayan parçacıklar) sayısı artar. 

 

  • Şekere Veda: “Ama tatlısız yapamam, tatlıyı çok seviyorum” dediğinizi duyar gibiyim fakat kronik hastalıkların, kanserin tetikleyicisi olan şekeri hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Tatlısız yapamam diyenlere evde yaptığınız tatlıları, hurma, Hindistan cevizi yağı, keçi boynuzu unu gibi sağlıklı alternatifleri öneriyorum.

 

  • Yeterli Su Miktarı: Günlük içilmesi gereken su miktarı çok önemlidir. Ufak bir matematik işlemiyle günde içmeniz gereken su miktarını hesaplayabilirsiniz. Vücut ağırlığınızı 0.033 ile çarptığınızda ihtiyacınız olan su miktarını bulursunuz. Araştırmalar yeterli su içmemenin uykulu ve yorgun hissedilmesine neden olduğunu, ruh halinin etkilendiğini ve zihinsel konsantrasyonu düşürdüğünü göstermektedir.

 

  • Stresi Azaltmak: Stres durumunda bazal kortizon hormonu artar ve kilo alınımı tetikler. Aynı zamanda stres anında yenilen yemekler mutluluk hormonlarının artmasını sağlar böylece kişi stres karşısında mutlu olmak için çözümü yemekte arayabilir.

 

  • Uyku: Uyku saatleri de vücut saatine (sirkadyen ritim) uydurmak vücudumuz için çok önemli olan hormonların dengelenmesinde ve metabolizmamız üzerinde çok etkilidir. Özelikle gece 23:00-03:00 arasında büyüme hormonu salgılanır.

 

  • Egzersiz: Araştırmalara göre en doğru egzersiz yürümektir. Yürümek kas kütlesinin yüzde 80’ini çalıştıran bir egzersizdir. Peki ama nasıl yürünmelidir… Arada hızlanarak arada yavaşlayarak tempolu bir şekilde vücudu kaosa sokmak gerekir. Adım sayısı ise, 10.000 adım ideal olandır ama yapılamıyorsa 5000 ile 7500 adım arası geç yaşlanmak ve sağlı kalmak için yeterlidir.

Bilimsel verilere göre insan ömrü 120 yıl dolayındadır ancak çocukluk yıllarında başlayan yanlış yaşam biçiminden dolayı bu sürenin yaklaşık yarısı kullanılmakta üstelik yaşamın son yılları da sağlıksız ve kalitesiz geçmektedir. Bir doktor olarak uzun yıllar içinde sağlıklı yaşam araştırmalarında bulundum. Bunların çoğu beden saati beslenme ve hormonların dengelenmesi adınaydı. Yukarıda sıraladıklarım kolaylıkla uygulayabileceğiniz ve yaşam kalitenizi arttıracak öneriler. İşte kısaca sağlıklı yaşamın yedi sırrını sizlerle paylaştım. Daha sağlıklı kaliteli ve uzun bir yaşam sürmek artık sizin elinizde. 

 

 

Dr. Serap ERDEM

Harita

Hekim.Net

Close