Peru'da İnka Öncesi Kadın Mumyası

Peru'nun Huaca Pucllana harabelerinde çalışan arkeologlar, bir mezardan İnka dönemi öncesine ait; antik Wari kültüründen olduğu düşünülen, bir mumya çıkardılar.

Mezarda, kadın mumyanın yanı sıra iki yetişkin ve bir çocuğun kalıntıları da bulunuyordu. Bu mezar, başkent Lima'daki Huaca Pucllana'da keşfedilen, ilk el değmemiş Wari mezar alanıydı ve yaklaşık MS 700 yılına aitti.

Kalıntıların yöneticisi Isabel Flores, "Daha önce başka mezarlar da keşfetmiştik," dedi. "Ama her zaman, ya delikler vardı ya da hasar görmüşlerdi. Kaya, tuğla ve topraktan kısmen kazılmış devasa bir höyük olan eski meydanda, bunun gibi bütün bir mezarı hiç bulamamıştık - sağlam," dedi.

İşçiler, dişi mumyayı düz bir tahta üzerinde taşımak üzere kaldırmadan önce, kağıtlara sardılar. Yüzünü temizlediler ve göz yuvalarındaki iki büyük, parlak mavi küreyi ortaya çıkardılar. Sonrasında, diğer yetişkin mumyaları da çıkardılar.

Huaca Pucllana'da mezarın ortaya çıkarılmasına yardım eden 19 yaşındaki Miguel Angel, "Yüzü ilk başta beni ürküttü, böyle bir şey bulmayı beklemiyordum," dedi. Gözlerin hangi materyalden yapıldığı net değildi.

Wari halkı, MS 600 ile MS 1100 yılları arasında, yaklaşık 500 yıl boyunca, günümüzdeki Peru bölgesinde hüküm sürdü. Başkentleri, And Dağları'ndaki modern Ayacucho'ya yakındı, ancak çok seyahat ettiler ve geniş yol ağlarıyla tanıyorlardı.

Flores, Lima'nın işlek caddeleriyle çevrili Huaca Pucllana'da yaklaşık 30 mezar bulunduğunu söyledi.

Wari mezarları sağlam iken, ölülerin etrafına yerleştirilen seramik ve tekstil sunuları yardımıyla diğerlerinden ayırt edilebiliyordu.

Küçük çocuklar genellikle kurban ediliyordu ve vücutlarının yetişkinlerin yanında bulunması sık rastlanan bir durumdu. Huaca Pucllana'da yetişkin mumyalarıyla birlikte keşfedilen çocuk da, muhtemelen kurban edilmişti.

Huaca Pucllana'daki keşif, Wari halkının ölülerini, günümüzdeki Lima olan bölgeye gömdüğünü doğruluyor ve cenaze törenlerinin nasıl yapıldığına dair daha eksiksiz bir resim sunuyor. Flores, "Bu bulgular, Lima'nın öyküsünü zenginleştiriyor," dedi.

Bu mumya; parlak, mavi gözlere sahip maskesi nedeniyle, şaşırtıcı bir keşif olarak görülüyor.

Kaynak: Reuters, Sümeroloji

Yorumlar

Hekim.Net

Close