PADİŞAHLAR "KOSTANTİNİYE" DİYORDU, ATATÜRK'ÜN EMRİYLE "İSTANBUL" OLDU.. 

Gerçekleri hatırlatmakta fayda var... 

Fatih'in İstanbul'u fethinden, son padişah Vahdettin dönemine kadar; İstanbul'da basılan tüm madeni paraların üzerinde, basıldığı yer olarak "Kostantiniye" yazar. [Fotoğrafta gördüğünüz gümüş para, Sultan Vahdettinden önce basılmıştır. Kırmızı ile işaretlediğim yerde, paranın basıldığı yer olarak "Kostantiniye" yazılıdır.] 

Gerek Saray, gerek ulema, gerekse de "münevver" kesim, asla ve asla  "İstanbul" ya da İslambol" adını kullanmamışlardır.

 Kullandıkları isimler "Kostantiniye, Dersaadet.." vb isimlerdir. 

İstanbul ya da İslambol adı sadece halk arasında kullanılmıştır. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bir süre sonra, Atatürk'ün emriyle İstanbul'un adı resmen "İstanbul" olmuş; "Kostantiniyye, Konstantinopol" vb isimlerin kullanılması YASAKLANMIŞTIR. 

Yine Atatürk'ün emriyle;  3 Ocak 1929’da, Türkiye Posta Telgraf ve Telefon Genel Müdürlüğü, merkezi İsviçre’nin Bern şehrinde bulunan Uluslararası Posta Telgraf ve Telefon Teşkilatı’na bir mektup yazarak "bundan sonra 'Constantinople' yerine 'İstanbul' adının kullanılması gerektiğini, aksi takdirde gelen postaların iade edileceğini" resmen bildirmiştir. 

Yazan ; İskender Can

Yorumlar
    • İngiliz General Allenby, 1919'da işgal orduları komutanı sıfatıyla İstanbul'a geldiğinde; şehre beyaz bir at üzerinde girmişti. 

      Sebebi de Fatih Sultan Mehmet'in 1453'teki Konstantinople'a girişine tersten bir cevap vermekti. İşte bu işgali coşkuyla alkışlayanlar; Pera zihniyetindekilerdi. 

      O günlerde İstanbul'da bulunan Mustafa Kemal; bu Pera gerçeğini görmüş; acısını ciğerlerinde hissetmişti. Nasıl ki Atatürk ve İsmet İnönü ikilisi; Konstantinople'u İstanbul yaptıysa, Pera'yı da Taksim yaptılar. 

      Taksim Gezi Parkı, bu yeni kimliği; türk ve Müslüman kimliği temsil ediyordu.

      0 0 0 0 0 0
      Giriş yapmamıs kullanıcılar 'Yorum Gönderisi' eylemini kullanamazlar.

      Hekim.Net

      Close