·   · 320 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Alzheimer ve Diğer Beyin Durumlarını Objektif ve Hızlı Bir Şekilde Saptayabilme

BrainScanology'nin Yeni Algoritması Alzheimer ve Diğer Beyin Durumlarını Objektif ve Hızlı Bir Şekilde Saptayabilmekte

Hesaplamalı biyolog David Nguyen, PhD, beynin MRI görüntülerine yeni bir şekilde bakan, alan ve hacim yerine şekli ölçen bir algoritma icat etti. DEHB'den şizofreniye kadar bir dizi beyin durumunun erken tespiti ve izlenmesi için çığır açan teknolojiyi kullanmak üzere ortak çalışanlar Harini Kumar ve Van Pham ile birlikte çalıştı. 


Meydan okuma

Bugün karşı karşıya olduğumuz akıl sağlığı kriziyle ilgili bir manşet görmeden bir hafta geçirmek zor. Depresyon ve anksiyete neredeyse her demografide yükselişte ve milyonlarca insan bipolar bozukluk, şizofreni ve otizm gibi karmaşık akıl hastalıklarıyla mücadele ediyor.

Krizin bir kısmı sağlayıcı sıkıntısı; özellikle kırsal bölgelerde yeterli sayıda ruh sağlığı uzmanı yok. Teletıp şirketleri bu boşluğu kapatmak için hızlandı ve şimdi Valera, Hurdle ve Journey gibi şirketler - diğerlerinin yanı sıra - bakıma erişimi büyük ölçüde genişleten sanal terapi sunuyor.

Ve yine de, bir yukarı akış sorunu devam ediyor. Psikiyatrik durumların teşhisi çok uzun sürüyor ve birçok insan hatasına maruz kalıyor. Örneğin şizofreni için, nihayet bir teşhise ulaşmak için altı aylık toplantılar, değerlendirmeler ve beklemeler gerekebilir. Alzheimer'ı teşhis etmek de zaman alıcı ve özneldir.

Ve teşhis sadece bir adımdır. Ardından, ilaç titrasyonunun zorlu ve bazen acı verici süreci gelir. Bu, hasta için en iyi olanı görmek için ilaçları ve dozları test etmeyi içerir, bu da daha fazla toplantı, değerlendirme ve bekleme anlamına gelir. Bütün bu zaman boyunca, zihinsel sağlık durumu hastanın hayatını kargaşaya atıyor.

Ya zihinsel sağlık koşullarını teşhis etmenin ve değerlendirmenin daha hızlı, daha doğru bir yolu olsaydı? Ya beyninizin yeni bir ilaca nasıl tepki verdiğini görmek için aylarca beklemek yerine bir gün bekleyebilseydiniz? Ailenizde geçerli olduğunu bildiğiniz için Alzheimer için hızlı ve kolay bir yıllık değerlendirme alabilseydiniz ne olurdu?

Bu tam olarak David Nguyen, PhD ve BrainScanology'deki ekibinin oluşturduğu şeydir. Beynin MRG'lerini yepyeni bir şekilde okuyan yeni algoritmalarıyla, 24 saat içinde zihinsel sağlık teşhislerine açıklık getirebiliyorlar. Alzheimer hastalığı, bipolar bozukluk, şizofreni, otizm ve DEHB ile başlıyorlar. Patentli teknolojileri geniş ve heyecan verici bir potansiyele sahip. 



Hikayenin Başlangıcı

David Nguyen için, hayatı ve çalışmasıyla ilgili küçük ve büyük, muzaffer ve trajik tüm parçalar BrainScanology'ye yol açmış gibi hissedebilir. Sağlık alanında yenilikçi pek çok kişi gibi, hikayesinin en zor kısımları onun en büyük ilham kaynağı oldu. Lisansüstü okulda, bilgisayarlı bir biyolog olmak için okurken, Nguyen öyle bir depresyona girdi ki, hayatına son vermeyi düşündü. Neyse ki bir terapist bulabildi ve işine yarayan bir ilaç kullanabildi ama bu uzun ve zahmetli bir süreçti. David'in oda arkadaşlarından ve yakın arkadaşlarından biri o zamanlar o kadar şanslı değildi. Bipolar bozukluğu vardı ve ihtiyaç duyduğu profesyonel yardımı almak için mücadele etti. Sonunda intihar ederek öldü. Arkadaşının cenazesinde, David sessizce kendini bu akıl sağlığına erişim sorunu hakkında bir şeyler yapmaya adadı, ancak laboratuvardaki çalışmalarının nasıl bağlantılı olabileceği hakkında hiçbir fikri yoktu.

Yıllar sonra, Nguyen, kendisine bilime girmesi için ilham veren sevgili bir eğitmen olan lise fen bilgisi öğretmeninin kolon kanserinden öldüğünü öğrendi. Nguyen, laboratuvarında tümör biyolojisi üzerinde çalışırken, kendini gece gündüz kolon poliplerini incelemeye adadığı için büyük bir tutkuya kapıldı. Bu adamı ve hayatı üzerindeki etkisini anacak olumlu bir şey bulmak istedi.

Birkaç gün boyunca problem üzerinde çalıştı, ona yeni açılardan bakmaya çalıştı. Sonra aniden bir şey tıklandı. Alanında karmaşık dalgaları analiz eden Fourier Dönüşümü adı verilen bir kavram vardı. Ancak bunu, bir patoloğun kolon polipiyle bakacağı gibi, iki boyutlu şekillere uygulamanın bir yolu yoktu. Nguyen bu boşluğu doldurmanın bir yolunu yarattı ve LCPC dönüşümü icat edildi.

Nguyen'in icat ettiği ve şirketinin BrainScanology'nin arkasındaki temel teknoloji haline gelen şey, on yıllardır uygulandığı gibi yalnızca alan ve hacmi değil, MRI'daki karmaşık şekilleri de ölçen ve analiz eden bir algoritmadır.

Nguyen, kavramı sıradan olmayan terimlerle ifade etmek için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak, "Dalgalılığı tanıyoruz, ancak beynimiz bu dalgalılığın önemini kavrayamıyor" diyor. “Bir yemek tabağında iki sıra pişmiş spagetti düşünün. İkisinin de dalgalı olduğunu biliyorsun, ama bunu ölçemezsin. Ölçüm alanı ve hacmi size yardımcı olmayacak. Tek bir şekil altı ay içinde öleceğiniz anlamına gelene kadar dalgalılıklarındaki fark önemsiz görünüyor. ”

Nguyen, algoritma ile ilk çıkışını San Francisco'daki California Üniversitesi QBI Enstitüsü'ndeki bir hackathon'da yaptı. Orada, bir MRI'daki karmaşık şekilleri ve kalıpları analiz ederek ve ölçerek, DEHB olan hastaları başarılı bir şekilde tanımlayabildiğini gösterebildi. Bu noktada, önemli bir şeyin, beynin çok ötesinde sağlık hizmetlerini etkileyecek bir şeyin üzerinde olduğunu biliyordu. Nguyen, MBA derecesine sahip bilişsel bir bilim adamı olan ve uzun süredir birlikte çalıştığı Harini Kumar ile takım kurdu ve günlük işini bırakmak için yeterli sermayeyi topladı ve BrainScanology doğdu.

Kumar, “Yalnızca psikiyatrik bozuklukların erken teşhisinde değil, birçok endüstride devrim yaratacak bir teknoloji üzerinde çalışmaktan çok heyecanlıyım” diyor.

İkili, Venmo'dan mühendislik ekipleri oluşturma ve operasyonları ölçeklendirme konusunda uzmanlaşmış deneyimli bir mühendis olan Van Pham'ı CTO olarak işe aldıklarında ticarileşme yolunda bir adım attı. Van Pham o sırada birçok işe alım teklifini hokkabazlık ediyordu, ancak bir aile üyesinin demans nedeniyle kötüleştiğine tanık olduğu için yeni başlayan BrainScanology'yi seçti. 


"Kaput Altında"

Sağlık inovasyonu ekosisteminde BrainScanology, uygulamaya yönelik bir yolculukta gerçekten bir buluş olması bakımından benzersizdir. David Nguyen'in MRI okumanın yeni yolu - alan ve hacim yerine şekli ölçmek - bir dizi endüstride potansiyel uygulamalara sahiptir. Ekip, önce birkaç yüksek etkili zihinsel sağlık durumuna odaklanıyor, ancak bu sadece buzdağının görünen kısmı.

Şu anda Nguyen ve ekibi, teknolojilerini piyasaya sürmenin, algoritmalarını eğitmenin (çok sayıda hasta verisi besleyerek) ve doğrulamaya devam edebilmeleri için gelir yaratmanın yollarını geliştiriyor. Bunu yapmanın bir yolu, herhangi bir tüketiciye Alzheimer ve DEHB gibi durumlar için yıllık kontrol sağlayabilecek beyin değerlendirmeleri için bir abonelik hizmeti sunmaktır. Tüketicilere doğrudan ulaşmak için çevrimiçi reklamları kullanarak bu ürünü Latin Amerika pazarına odaklıyorlar. Haftada bir milyondan fazla site ziyaretiyle büyük ilgi gördüler.

Ancak BrainScanology'nin FDA onayı almasıyla daha büyük oyun, her sağlık kurumu ve sağlayıcısı tarafından kullanımı kolay bir platform sunmaktır. BrainScanology, Kaiser Permanente'den üniversite sağlık sistemlerine ve bireysel işverenlere kadar, hızlı bir şekilde (24 saat içinde) doğru ve otomatik beyin durumu değerlendirmeleri sağlayacak teknolojiyi sunmayı planlıyor. Sadece ağır koşullardan muzdarip hastalar daha hızlı tedavi almakla kalmayacak, aynı zamanda endişeli hastalar düzenli kontroller alabilecek ve beyin sağlıklarının boylamsal bir resmini alabilecekler.

BrainScanology'nin platform mimarisi ölçeklendirmek için inşa ediliyor. Nihai hedefleri, tüm dünyanın kullanımına açık, güvenli ve ölçeklenebilir, çok kiracılı bir SaaS platformu oluşturmaktır. 


Neden Yatırım Yapmaktan Gurur Duyarız?

David Nguyen'in hikayesini duymak, yarattığı gelecekten anında ilham almak demektir. Kişisel tutkusunu bilimde onlarca yıllık çalışmayla birleştirdi ve sonuç, gelecek yıllarda sağlık hizmeti teşhislerini şekillendirebilecek bir atılımdı. Ancak her şey bir yenilikçinin zihniyetiyle başladı.

Nguyen, “Bilimdeki temel felsefem bilinmeyeni kovalamak” diyor. "Risk alıyorum ama bilimin eğlencesi burada. Alan bunu uzun süredir çözmediyse ve hepsi akıllıysa, yanlış yönden bakıyorlar demektir."

Nguyen ve ekibi için ayrıca heyecanlıyız çünkü bakıma erişimi küresel olarak artırabilecek türden ölçeklenebilir bir platform altyapısı oluşturuyorlar. Bugüne kadar, ruh sağlığı değerlendirmeleri, sağlayıcılarla bire bir etkileşimlere büyük ölçüde güvenmiştir. Varsayılan olarak, bu çözümler, bu sağlık hizmeti sağlayıcılarının bulunabileceği en zengin bölgelere yöneldi. Ancak bu, sınır tanımayan bir sağlık krizidir. Dünya çapında kaynakları düşük ortamlarda bulunan milyonlarca insan, beyin sağlığını değerlendirmek için düzenli, güvenilir kontrollere ihtiyaç duyar.

BrainScanology'nin teşhise yaklaşımı, birçok ortamda teknik altyapı eksikliğini de giderir. Nguyen, "En yeni görüntüleme algoritmaları, en yeni görüntüleme tarayıcılarına (örn. Ancak BrainScanology'nin algoritması, yalnızca organların yapısal bilgilerini sağlayan eski tarayıcılardan gelen görüntülerle bile çalışır.

Son olarak, akıl sağlığındaki zorlu görünen sorunlar hakkında farklı düşünmeyi seçen Nguyen ve ekibini desteklemekten gurur duyuyoruz. Milyonlarca daha fazla insanın ihtiyaç duydukları bakımı almasına potansiyel olarak yardımcı olacak tedaviden erken teşhise geçerek önemli bir şekilde yukarı doğru gittiler.

David Nguyen ve BrainScanology'deki ekibini Başlangıç Sağlığı ailesine davet ederken bize katılın. 


KAYNAK

14 0 0 0 0 0
  • 527
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close