·   · 2604 Giriş
  •  · 237 arkadaş

Tümör Hücrelerinin Çoğalması

Tümör hücrelerinin proliferasyon nitelikleri, bir tümörün gelişmesi ve davranışı, tümörün niteliğine ve yaşama yetilerine bağlıdır. Tek ya da çok hücreli tüm canlılar gibi tümörler de türünü sürdürmek ister…belki ötekilerden çok daha fazla. Bir tümörün büyüyebilmesi için otonomi kazanan tümör hücrelerinin sayısının artması gerekir. Kontakt inhibisyon yetisini yitiren hücrelerin varlığı ve apoptozisin gerçekleşememesi nedeniyle tümörlerin büyümesi engellenemez. Bir tümörün büyüme hızını belirleyebilmek için çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan biri “ikileme süresi (doubling time)” uygulamasıdır. İkileme süresini etkileyen çok sayıda faktör izlenir. Her tümör türünün ikileme süresi farklıdır. Aynı türden bir tümör farklı hastalarda değişik büyüme hızı gösterebilir. Büyüme hızını belirleyen bir başka yöntem mikroskopik “mitoz” sayımıdır. Büyük büyütme altında 10 farklı alandaki mitoz sayısının belirlenmesi ilkesine dayanır. İyi huylu tümörlerde mitoz görülmesi çok ender bir bulgudur. Kanserlerdeki mitoz sayısı arttıkça tümörün büyüme hızı da artar.

Tümörlerin tümü aynı hızla büyümez. Selim tümörler yavaş gelişir. Malign tümörler genellikle hızlı gelişir ve büyüme hızları tümör hücresinin kökenine göre farklılıklar gösterir; çoğunda diferansiyasyon bozuldukça tümörün büyümesi de hızlanır. Kanser gelişmesinin her zaman sürekli olduğu söylenemez. Kanserin ken­disi aynı kaldığı halde çevre koşullarının değişmesi sonucunda tümör hücreleri zarara uğrayabilir; örneğin, kanlanma yetersizliğine bağlı değişik genişlikte nekrozlar oluşabilir.

Primer tümörün ameliyatla çıkarılmasından sonra metastazlar kendili­ğinden iyileşebilir (örnekler: bazı tiroid ve ovaryum karsinomları). Gebelikte meme karsinomunun gidişi hızlanır (östrojen etkisi). Meme karsinomunun tedavisinde bunun tersi yapılır. Kastrasyon (kısırlaştırma), adrenalektomi (sürrenallerin çıkarılması), hipofizektomi uygulanır ve androjen (östrojen antagonisti) verilir. Böyle bir tedavi sonunda metastazlar ortadan kalkabilir, patolojik kırıklar iyileşir ve metastazlı kemikler yeniden kireçlenebilir.

6 0 0 0 0 0
  • 214
  • +

Hekim.Net

Close