•  · 5 üye
  •  · 2 arkadaş

Anal Fissür Tedavisi

Anal Fissür Nedir ?

Anal fissür (makat çatlağı) hastalığı, makatta dışarıdan anal kanalın içine doğru uzanan 1-1,5 santimetre uzunluğunda 1-2 milimetre derinliğinde küçük bir yaradan ibarettir. Halk arasında makat çatlağı olarak bilinir. Yara, erken dönemde tuvalet sırasında yırtılma ya da cam keser gibi bir ağrıya neden olur. Bazen 1-2 damla kanama görülebilir. Hastalık kronikleşince ağrı çok şiddetlenir ve tuvaletten sonra saatlerce devam eder.  Bazı hastalar ağrı korkusuyla tuvalete gitmekten kaçınır hale gelir.   

Anal Fissür Neden Olur?  

Hastalığın nedeni, kabızlık ve hacimli sert dışkının anal kanaldan çıkarken sebep olduğu küçük sıyrıklardır. Bunlar genelde kendiliğinden birkaç gün içerisinde iyileşir. Fakat ağrı sebebiyle anal kanal kaslarında kasılma ve spazm gelişir. Anal kanal içindeki basınç yükselir, hem bölgede kan akışı güçleşir, hem de ağrı artar. Anal kanalın kuyruk sokumu tarafında normalde kan dolaşımı diğer bölgelere göre daha zayıftır ve spazm ile kan dolaşımı diğer bölgelere göre daha çok bozulur. Burada oluşan çatlaklar dolaşım bozukluğu nedeniyle beslenemez. Çatlak iyileşmez ve zamanla kronikleşip derinleşir.

 Anal Fissür Nasıl Tedavi Edilir? 

Makat çatlağının iyileşmesi için ağrı-spazm –dolaşım bozukluğu kısır döngüsünü kırmak gerekir. Bunun için spazm yapmış kaslar gevşetilirse anal kanal basıncı düşer ve kan dolaşımı normale döner. Beslenmesi düzelen yara iyileşir. Anal fissürde erken safhada kas gevşetici kremler kullanılır. Kremler uzun süre düzenli gevşeme sağlayamadığından başarı şansı düşüktür. Bunun yerine gevşemesi istenen bölgeye kısa ince bir iğne ile botox enjeksiyonu uygulanır. Botox uygulanan kas 3-4 ay boyunca felç kalır ve böylece istenen uzun süreli gevşeme sağlanmış olur. Düzenli kan dolaşımı ile yara beslenip iyileşir. Bu tedavinin başarı şansı oldukça yüksektir. 1 dakika gibi kısa bir sürede uygulanan tedavi sonrasında herhangi bir yara oluşmadığı için pansuman ya da istirahate ihtiyaç duyulmaz. Hasta normal yaşantısına devam eder.

Diğer bir tedavi yöntemi de cerrahidir. Bu tedavide, gevşemesi istenen kas ameliyatla kesilir. Kesilen kasın bir daha dikilip eski haline getirilmesi mümkün değildir. Anal kanaldaki gevşeme hayat boyu sürer. Nadiren de olsa ishalken sıvı sızdırma ya da hafif gaz kaçırma gibi komplikasyonlar görülebilir. Ameliyat riski, sonrasında makattaki yaranın iyileşme güçlüğü, kanama, abse, hematom gibi komplikasyonların olması nedeniyle cerrahi tedavi ancak diğer yöntemlerle iyileşmeyen hastalarda tercih edilmelidir. 


0 0 0 0 0 0
  • 8406
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close