
Son Neandertaller nasıl yaşadı?
Bir süreliğine dünyayı birlikte paylaştığımız 3 homo cinsinden birisi olan Neandertaller, günümüzden 60 ila 40 yıl önce tarih sahnesinden silindiler.
Cebelitarık civarındaki mağaralarda yapılan arkeolojik incelemelerde bulunan iskelet ve kalıntılar ilginç sonuçlar vermiş.
Bu çalışmalara göre daha önceleri daha kuzeyde yaşayan Neandertaller son Buz Çağı ile güneye göç etmişler, günümüzden 60 ila 40 bin yıl öncesine kadar yaşamaya devam etmişler, son dönemlerinde Homo Sapiensle de genetik olarak karışmaya başlamışlar. Modern homo sapiens DNAlarında o günlerden taşınan Neandertal genleri %2.5 ile %20 oranlarında tesbit edilebiliyor.
Arkeolojik çalışmalar Neandertallerin dil oluşturabildiklerini, sembolik düşünme yeteneklerinin bulunduğunu ve modern insana oldukça benzer yetenekleri bulunduğunu gösteriyor, hatta bazı deri - kürk işleme aletlerini modern insanlar neandertaller ile karşılaşınca onlardan öğrenmişler gibi görünüyor.
Neandertallerin kaybolmasını ise homo sapienslerle hibritleşme ve vücüt yağ dokusu oranınlarının aşırı düşmesi ile gelen genç kadınlardaki infertilite sonucu nüfüslarıının kritik eşiğin altına inmesi sonucuna bağlıyorlar.
Aşağıdaki orjinal makale BBC'den Melissa Hogenboom tarafından kaleme alınmış.