·   · 321 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Yaşlı Nüfusu Sık Gelen Isı Dalgalarından Nasıl Koruruz?

Şiddetli ısının özellikle yaşlı insanlar ve kardiyovasküler sistemleri için sadece rahatsız edici değil aynı zamanda tehlikeli olduğu iyi bilinmektedir. Bununla birlikte, sistematik bir çalışma analizinin yazarlarına göre, ısıya maruz kalma genellikle kardiyovasküler bir risk faktörü olarak göz ardı edilmektedir.


Analizi yapan araştırmacılar, sıcaklık artışları ile ölüm ve kardiyovasküler hastalıklar arasında önemli bir ilişki keşfettiler. Avustralyalı çalışma grubu tarafından yapılan bir meta-analizin sonuçlarına göre, Coliquio'ya göre, 1 °C'lik bir sıcaklık artışı bile kardiyovasküler hastalıklardan ölümlerde belirgin bir artışa yol açabilir. Yazarlar, yaşlı insanların oranındaki artışla bağlantılı olarak ısıya yaygın şekilde maruz kalmanın kardiyovasküler hastalıklarda artışa yol açabileceğini yazıyor. Bu nedenle, ısıya bağlı morbidite (hasta olma oranı) ve kardiyovasküler mortalitenin dünya çapındaki toplam yükünü azaltmak için kanıta dayalı önleyici tedbirlerin gerekli olduğunu söylüyorlar.


Uzun Süreli Endişeler

Bu endişeler yeni değil. Honolulu'daki Hawaii Üniversitesi'nden Camilo Mora, PhD gibi iklim araştırmacıları, yıllardır bizi tehlikeli sıcak dalgalarındaki artış konusunda uyarıyorlar. İklim bilimci, dünya nüfusunun yaklaşık %30'unun yılda en az 20 gün potansiyel olarak ölümcül ısıya maruz kaldığını söylüyor. 2100'de bu rakam, özellikle sera gazı emisyonları büyük ölçüde düşürülmezse, %48'e, hatta belki daha fazlasına yükselebilir. Almanya bile giderek daha fazla etkilenecek. Örneğin, Tagesschau haber programı tarafından 2020'nin sonunda bildirildiği üzere, Almanya'da sıcaklığa bağlı ölümler daha sık meydana geliyor.


Bilim Medya Merkezi'ne göre, geçen yıl Bilim Medya Merkezi'ne göre, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) Çalışma Grubu I tarafından hazırlanan bir rapor da, aşırı sıcaklıkla ilgili sağlık riskleri konusunun öneminin arttığını gösterdi. Rapor, insan kaynaklı iklim değişikliği ile aşırı hava olaylarının sıklığı arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.


Aşırı sıcaklığın sonuçları, 2003'teki "Yüzyılın Yazı" sırasında Avrupa'da ve Almanya'da da aşikar hale geldi. Dr Maxie, Avrupa'da 50.000'den fazla insanın ve Almanya'da yaklaşık 5000 kişinin sıcak stresinden öldüğü birkaç yıl önce Federal Sağlık Bülteni'nde Berlin'deki Alman Çevre Ajansı'ndan bildirdi. 


Almanya'daki Fulda Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sağlık ve Bakım Fakültesi'nde profesör olan Henny Annette Grewe, Science Media aracılığıyla "Özel muayenehanelerdeki doktorlar, ısıya bağlı sağlık risklerinin önlenmesinde çok önemli bir rol oynayabilir" dedi. Özel muayenehane hekimleri "hangi hastalarının hangi hastalıklara ve buna bağlı risk faktörlerine sahip olduğunu, kimin hangi ilacı aldığını, bu kişilerin nerede yaşadığını ve ideal bir senaryoda sosyal ağlarının nasıl çalıştığını ve hastalarının hangi kaynaklara sahip olduğunu" bilirler.


Yaşlıları Korumak

Almanya'daki Hannover Tıp Okulu'nda (MHH) Genel Tıp ve Palyatif Tıp Enstitüsü direktörü MD, MPH Nils Schneider, "Isı, yaşlılarda önemli sağlık yaralanmalarına neden olabilir" dedi. Bu nedenle, geriatri-genel tıp uzmanlarından oluşan bir ekiple birlikte Evlerde Isıya Yardım başlıklı bir kılavuz oluşturdu. Kılavuz, bakım evlerinin yöneticileri ve bakım personeli, aile hekimleri ve bakımevinde kalanların yakınları için çok sayıda tavsiyeler içermektedir. MHH'den yapılan bir açıklamada, pratik önlemlerin çoğu bakım evlerinin dışında da uygulanabiliyor, örneğin evde yaşlı insanlara bakarken.


Yaşlı insanlar ve önceden var olan kronik rahatsızlıkları olan kişiler için yüksek sıcaklıklar düşme, dehidrasyon, kafa karışıklığı ve dolaşımın çökmesi veya durması tehlikesini beraberinde getirir. Evlerde Isıya Yardım kılavuzu, sağlık risklerinden nasıl kaçınılacağı konusunda uzman tavsiyeleri içerir. Kılavuz, diğer şeylerin yanı sıra ısı uyarı seviyeleri, dehidrasyon belirtileri ve sıvı alımı ve izleme hakkında ayrıntılı bilgiler içerir.


Ayrıca kılavuz, yaşlı hastalar ve belirli hastalıkları olan hastalar için nelere dikkat edilmesi gerektiğinin yanı sıra diüretikler, antihipertansifler ve nöroleptikler gibi ilaçların uygulanması ve dozu hakkında bir hatırlatma içerir. DIAKOVERE Henrietten Vakfı Hastanesi geriatrik tıp uzmanı MD Olaf Krause, "Çeşitli ilaçlar alan kişiler özellikle risk altındadır. Bu kişiler için, doktorlarıyla görüştükten sonra belirli ilaçların dozunun azaltılması yararlı olabilir" dedi. 


Krause, "Bakım evlerindeki personellerin, yüksek yaz sıcaklıklarının etkilerini ortadan kaldırmak için birden fazla izleyebileceği yola sahip" dedi. "Ayrıca, ister bakım evinde ister evde olsun, yaşlıların sıcak dönemleri atlamasına yardımcı olabilecek çok sayıda, oldukça basit önlemler var." Bu önlemler örneğin şunları içerir: 

◉ Odalarda panjur veya perde asmak

◉ Odalara vantilatör

◉ Yüze hava için taşınabilir vantilatörler 

◉ Yemek menüsünde değiştirme (sıcak çorba yerine soğuk meyve çorbası gibi)

◉ Yeterli sıvı alımı (~ 1,5 L/gün, az karbon dioksitli maden suyu, meyve suyu spreyi). 


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/977887
10 0 0 0 0 0
  • 507
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close