·   · 321 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Küresel Zekaların Toplanması

Okuma süresi: ∽20 dk


Bir gün rüzgarlara, dalgalara, gelgitlere ve yerçekimine hakim olduktan sonra, sevginin enerjilerini kullanacağız ve sonra, dünya tarihinde ikinci kez insan ateşi keşfedecek.                            
                                                                                                                                                                           Teilhard de Chardin 



 Roger Nelson tarafından Küresel Zekaların Toplanması


Bölüm 1: Tarih ve Bağlantılar

Başkalarıyla, özel ve tamamen birbirine bağlı bir bilinci paylaştığımız zamanlar vardır. Harika bir müzik bizi heyecanlandırdığında ya da harika bir gün batımından karşılıklı olarak ilham aldığımızda ya da aşık olduğumuzda, geçici olarak olağanüstü olan ortak bir dünyaya taşınırız. Bu iç içe geçme durumu çoğumuz için nadirdir, ancak deneyimseldir. Böyle bir deneyim geçmişte kaldığında ve normal algılarımıza döndüğümüzde, deneyim savunmasız bir anı haline gelir ve eğitilebilen tarafımız bu derin bağlantıyı bilen bilinci reddedebilir. Yine de, sadece kafamızın içinde olmayan bir zihin varlığı şüphesi devam ediyor. Birbirimizle ve dünyayla derin bağlantılı olduğumuzu hissediyoruz. Bir düzeyde izole olmadığımızı, birbirimize bağlı olduğumuzu biliyoruz, böylece benim süptil enerjim uzanıp sizinkine karışabilir, ikimiz için de önemli olan bir anı paylaşmamıza izin verir. Bu potansiyelin ikimizin ötesine, canlılarla dolu bir dünyaya uzandığını düşünürsek, küresel bilinç için bir model temele sahibiz. Belki, Teilhard de Chardin'in inandığı gibi, dünyanın nihayetinde bu ortak bilince ihtiyacı var ve aktif olarak ona doğru büyüyor.

Burada açıklanan araştırma, kesinlikle önemli bir rol oynadığımız, birbirine bağlı, potansiyel olarak bilinçli bir dünyada yaşadığımıza dair ince işaretlere dikkat çekiyor. Hem yıkıcı hem de yaratıcı etki için muazzam kapasiteler gösterdik ve bu, geleceği şekillendirmek için bize ait olduğunu ima ediyor. Bireysel ve küresel bilinç düzeyimizle orantılı olarak arzu edilen bir gelecek olacaktır. Neyse ki, yeni doğmuş bir bebek kadar kırılgan ve hassas olmasına rağmen, dünyada amaç ve bakış açısının ortaya çıkmakta olan entegrasyonunun ilgi çekici işaretleri var. Bu entegrasyonun olgunlaşması için büyük bir sabra ve iyi şans olarak düşündüğümüz şeye ihtiyacımız var. Belki de olasılıkların daha fazla bilincinde olarak, sabrımıza olan ihtiyacı azaltabilir ve şans payımızı artırabiliriz. 


Küresel Bilinç Projesi

Bilincin olağanüstü potansiyelleriyle ilgilenen araştırmacıların uluslararası bir işbirliği, tutarlı bir küresel bilincin hafif bir parıltısının gözlemlenip gözlemlenemeyeceğinin araştırıldığı deneysel bir projeden sorumludur. Dedektör ağından yola çıkarak EGG projesi olarak da adlandırılan Küresel Bilinç Projesi (GCP), olağandışı bir düzen, neredeyse bir tasarım sergiliyor gibi görünen uzun bir tesadüfler dizisinde başlıyor. Oldukça olası olmayan toplantılar ve olaylar, dünya çapında bir ölçekte etkileşimli zihin bağlantılarının kanıtlarını kaydetme kapasitesine sahip olabileceğini düşündüğümüz teknik bir yapı yaratmada etkili oldu. Proje, basitçe söylemek gerekirse, birleşen küresel bilincin işaretlerini tespit etme çabasıdır. Tesadüfen (veya belki de kaçınılmaz olarak), bu, tarihin zar zor mümkün olduğu, ancak en gerekli göründüğü bir zamanda oluyor.

Proje, bilincin fiziksel sistemler üzerindeki doğrudan etkilerini araştırmak için yapılan bilimsel çabalardan ortaya çıkıyor. Zihnin dünyada araçsal olma olasılığı, çalkantılı bir tarihe sahip bir fikirdir. Bir zamanlar çoğumuz düşüncelerimizin gücü olduğuna inanıyorduk ve bir düzeyde, dünyayı etkileyen zihnin fikrine oldukça düşman olan modern bir bilimin etkisine rağmen, çoğumuz hala öyleyiz. Sadece duanın yaygınlığına ya da kumarhanelerdeki ya da loto satıcılarındaki şansa karşı kumar oynamak için ahmakça, ama yenilmez biçimde ısrarcı istekliliğimize bakmamız gerekiyor. Bu, kelimenin tam anlamıyla hüsnükuruntudur ve zihnin gerçek dünyadaki meseleleri etkileyemeyeceğine dair entelektüel kanaatlere rağmen, şu ya da bu şekilde çoğumuz kasıtlı olarak buna düşkünüz.

Etkili bir zihin kavramı, materyalist bilimin başarıları tarafından bir dizi yıkıcı darbeye maruz kaldı. Descartes, zihnin doğrudan deneyimlenen tek gerçek olduğunu, ancak öte yandan tamamen ve sonsuza dek yalıtılmış, maddeden ayrı olduğunu söyledi. Başka bir zihin hayal edebilirdik ama o zihin asla hayal gücümüzü kaydedemez ve dolaylı duyum kanalları dışında sonsuza kadar ayrı kalmalıyız. Birbirleriyle iletişim asla doğrudan olamaz, ancak konuşma, yazma ve jest gerektirir. Müziğin neden olduğu özdeş bir duyguyu birbirimizle paylaşabileceğimize inanabiliriz, ancak deneyimle ilgili bu tür inançlar asla test edilemez, ölçülmez, ölçülemez ve başarılı bilim adamlarının öğretilerinden nesnel olmayan hiçbir şeyin gerçek olmadığını biliyorduk.

Yine de, bir düzeyde, kişisel deneyimlerin daha derin anlamlarının ve gerçek öneminin her zaman farkındayız. Bir taşın, bir ağacın veya bir nehrin canlı olabileceğine dair çocukluk anlayışımızı hatırlıyor ve zengin organik ve antropomorfik bir dünyada deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Ve kendimizi tüm tesadüfleri merak ederken buluyoruz.


Anlamlı Görüşmeler

GCP'nin ilk doğrudan prototipi, Jim Fournier ve Juliana Balistreri ile 1996'da bir Aralık gecesi ortasında Esalen'de, tıpkı küresel olarak organize edilmiş Gaiamind meditasyonunu tanıtmanın ortasında oldukları sırada tesadüfen ortaya çıktı ve ben derinlemesine düşünüyordum. küresel bilincin parıltılarını tespit edecek bir ağ hakkında. Seyahat ediyorlardı ve sadece bir iki saat hamamda durdular ama gözlerindeki ışıltı benimkiyle aynı yıldızları yansıtıyordu ve bu yollarımızın kesişmesi için bir an yarattı. 

Gaiamind etkinliği sırasında bilinç alanı verilerini toplamak için bir işbirliği düzenlemeye devam ettim ve bu önemli bir etki gösterdi. Bu çalışma, Eylül ayında Prenses Diana'nın cenazesinde dünya çapında şefkat ifadesinin etkilerini kaydetme girişimimizin bir başlangıcıydı. Tesadüfen tam bir hafta sonra Rahibe Teresa için yapılan törenler takip etti. Bunlar açıkça prototip küresel olaylardı.

Kısa bir süre sonra, Küresel Bilinç Projesi'nin gelişimi için gerekli olan güçler 1997 yılının Kasım ayının sonlarında Almanya'nın Freiburg kentinde toplandı, ancak bu başka bir amaç için, bir yıl önce psikofizyoloji ve psi üzerine planlamaya başladığım bir konferanstı. Dick Bierman oradaydı ve Dean Radin, Marilyn Schlitz ve Jiri Wackermann, hepsi EGG projesi için bir şekilde önemliydi. Gerçekten de, Dick ve Dean ile ben fizyolojik ölçümlerin karmaşıklığı ve yerel olmayan psi'nin tuhaflıkları ve grup bilincinin olası alanları hakkında konuşurken bu kavram canlandı. Sadece birkaç hafta önce, Diana'nın cenaze törenleri sırasında Avrupa ve ABD'deki bir düzine rastgelelik dedektöründen toplanan verilerin analizi, olağanüstü koşulların 100 tekrarında bir tesadüfen meydana gelebilecek anormal bir etki göstermişti. Gaiamind sonuçlarıyla birlikte bu, bilincin gerçekten küresel bir etkisi gibi görünmeye başladı - küresel bir zihnin gelişmemiş düşünceleri gibi. Derin düşüncelere dalmıştık ve Dean tuhaf bir şekilde gündelik konuşmamızın tuhaf parçalarını bir dünya EEG görüntüsü olarak bir araya getirdi. Bu bana iyi bir metafor gibi geldi ve EGG neredeyse yumurtadan çıktı. O zamanlar doğal bir tahmin gibi görünüyordu, ancak hem yaratıcıydı hem de pek olası değildi. Bu insanların bir araya gelmesi ve konuların kesişmesi sadece bir tesadüf müydü, yoksa belki de amaçlı bir projenin parçalarını bir araya getiren bir alan, bir çekicilik var mıydı?

Oğlum Greg Nelson'ın ilgi ve becerilere sahip olması ve -pek olası olmayan bir kombinasyonla-  ihtiyaç ortaya çıktığında EGG projesi için son derece karmaşık yazılım çerçevesini yaratma zamanının tesadüf eseri olduğunu kesinlikle şansa bağlamak zor. Bu arada, EGG, proje için Greg'in keyifli, zengin metaforik alternatif adı. Elektroansefalogram üzerinde bir oyun olan Electrogaiagramv (EGG), beyin dalgalarını kaydetmek için kullanılan EEG teknolojisine benzerlikleri yansıtır. Elbette bunun ötesinde, bir EGG fikrinin olağanüstü derecede çeşitli metaforik bağlantıları vardır. Daha resmi, genel adımız Global Bilinç Projesi veya GCP daha sonra geldi.

EGG ağı ve web sitesi için yazılım geliştirmenin diğer ana kahramanı John Walker ile tanışmamı sağlayan eşzamanlı bağlantılar daha da dikkat çekici. Elbette, Greg'in ortaya koyabileceği teknolojik potansiyeller hakkında önceden bazı bilgilere sahiptim, ama 1998 baharında GCP web sitesini geliştirmek için dünyanın güzel resimleri için internette arama yaparken, hamile kalan EGG için yapılacak önemli bağlantılar hakkında en ufak bir fikrim yoktu. Orada, John'la, zengin çeşitlilikteki fourmilab.ch web sitesinde Retrocognitive Psychokinesis deneyini yeniden keşfederek tesadüfen tanıştım. Bu, büyüyen EGG'yi etkinleştiren ve zenginleştiren iyileştirmeler ve yeni yönler getiren bir başka önemli bağlantıydı.

Görünüşe göre bir amaca hizmet eden bu tür tesadüf hikayeleri anlatabilirim, ancak bunları kendi deneyimlerinizden biliyorsunuz, bu yüzden şimdi GCP'nin hikayesine devam edelim. 


Yakınlaşan Bağlamlar

GCP'nin şekillendirilmesinde üç ana bağlam konusu çok önemliydi. Bunlardan biri, nesnel, bilimsel bir ortamda niyetin ve grup halindeki zihin durumlarının doğrudan etkilerini yakalıyor gibi görünen ölçülerin gelişimi ve bilinç üzerine araştırmaların tarihidir. Son birkaç on yılda, teknolojik ve bilimsel olarak karmaşık deneysel çalışmalar, bilincin fiziksel sistemler üzerindeki etkilerine ve anormal kişiler arası iletişim ve uzak olaylar hakkında bilgi edinilmesine ilişkin inkar edilemez kanıtlar üretti. Bu araştırma, ince ama yaygın, yerel olmayan bir zihin ve bilinç tarafından ortaya konan karşılıklı bağlantı ve bulgular ikinci konu ile, yani Teilhard de Chardin tarafından insanlığın amacı hakkında çok güzel ifade edilenler gibi fikirlerle uyumlu görünüyor. Dünya için bir zeka katmanı olan bir noosferin kaynağı ve özü olmamız gerektiğini savundu.

Bu önerileri bir araya getirerek, doğal olarak olası bir küresel bilincin etkilerini ölçme fikrine yönlendirildik ve zihinlerin birleştirici bir karşılıklı bağlantısını temsil eden bir bilinç alanının saptanabilir işaretleri olabileceğini varsaymak için motive olduk. Bu, bir anlamda, psikoloji ve felsefede bilinci ele almaya yönelik modern çabalarda düşünceli insanlar tarafından sorulan bir sorunun abartılı ama test edilebilir bir biçimini temsil ediyor. Zor soru şu: Moleküllerin hareketinin ötesinde bir şey var mı? Akıl ve bilinç, çok iyi ölçmeyi öğrendiğimiz fizikselden daha geniş bir perspektiften anlaşılması gereken özel bir alemde midir?

EGG projesi için bağlamsal şekillendirmenin üçüncü unsuru, İnternet üzerinden yeni, ancak zaten güçlü elektronik ara bağlantımızın son derece hızlı ortaya çıkmasıdır. Web sadece kendi içinde canlı, büyüyen, pratik olarak organik bir varlık olmakla kalmaz - birçok bakımdan Teilhard'ın noosferine hatırı sayılır bir benzerlik gösterir - bazı zarif yazılımlar aracılığıyla olası bir bilinç alanının gerçek zamanlı örneklemesini sağlayan bir araçtır. Sonuç, varsayımsal küresel bilincimizin incelikli etkilerini ölçmek için ancak tarihimizin son anlarında mümkün olan eşsiz bir fırsattır. Teilhard, noosferinin belki 10.000 yıl içinde gelişeceği konusunda sabırsız olmamamız gerektiği konusunda uyardı, ancak dikkat çekici bir şekilde, şimdiden göstermeye başlayan bu entegre zekanın zayıf parıltılarının olup olmadığını şimdi sorabiliriz. GCP/EGG projesinin amacı budur: küresel bir zihinde bilincin süptil ilk kıvılcımlarını kaydetmeye çalışmak. 



Bölüm 2: Araştırma Araçları ve Sonuçları

Deneysel Ölçüler

Birkaç on yıllık bir süreyi kapsayan iyi bir araştırma, süptil bağlantılarla ilgili deneyimlerimize bilimsel bir ifade kazandırdı ve insan zihninin beden içinde izole edilmediğini açıkça gösteriyor. Fiziksel engellere ve ayrımlara rağmen, bilinç alanında birbirimizle ve dünyayla doğrudan etkileşim içinde olduğumuza dair sağlam ampirik kanıtlar vardır. Tekrarlanan deneyler, yalnızca bireysel niyetler üzerinde değil, aynı zamanda grup bilinci üzerinde de bir etki gösterir. 

Laboratuar deneylerinde, insanlar rastgele sayılar üreten bir cihazın yanında oturuyorlar, ancak onunla fiziksel bir bağlantıları yok. Rastgele olay oluşturucu veya REG olarak adlandırılan makineyle iletişim kurmaya veya rezonansa girmeye çalışırken, davranışını şans eseri olması gerekenden daha yüksek veya daha düşük puanlar üretecek şekilde değiştirmesini isterler. Birikmiş araştırmalar, bilincin fiziksel dünyayı zayıf ama ölçülebilir bir şekilde etkileyebileceğini gösteren küçük ama oldukça önemli bir korelasyon gösteriyor. Görünen o ki, rastgele dizinin gürültüsü çok az değişmiştir. Bilgi veya yapı miktarı artar ve entropi veya düzensizlik azalır. Bu, gerekli bilgileri içeren ve ifade eden ve bir şekilde çevre üzerinde etkileyen bilincimizle ilgili olduğu için olabilir. Görünüşe göre çevremizdeki dünyada küçük bir düzen yaratıyoruz, sadece kendimiz yapılandırılmış bilgiyi somutlaştırıyoruz.


Bilinç Alanı

Laboratuvar sonuçlarından küresel bilince nasıl atlarız? Neden dünya çapında bir Yeni Yıl kutlamasının veya bir cenaze törenini izleyen bir milyar insanın veya bir savaşın başlangıcının, dünyanın dört bir yanında bulunan bu tür REG cihazlarında herhangi bir etkisi olsun ki? Bir metafor olarak kabul edilmesi gerekse de, bir bilinç alanı tasavvur etmek faydalı olabilir. Her bir zihinden süresiz olarak yayılan, dalga benzeri bir iç içe geçmeyle, niyetlerimize ve katılım derecemize bağlı olarak değişen zayıf girişim kalıpları yaratan zayıf bir bilgi ışıltısını hayal edin. Yine bir metafordan bahsediyoruz, doğrudan ölçebileceğimiz gerçek bir fiziksel enerji değil, REG'lerle yapılan saha çalışmalarında anormal etkilerden sorumlu olabilecek, bilgi taşıyan bir bilinç alanı gibi bir şeyden bahsediyoruz. Bunlar, grupların yakın bir şekilde bütünleştiği veya zorlayıcı bir karşılıklı çıkara odaklandığı durumlarda verilerin rastgelelikten tutarlı sapmalarını gösterir. Son derece ilgi çekici toplantılar, konserler, ritüeller vb. sırasında, veriler beklenen rastgeleliğe kıyasla biraz daha fazla düzene sahip olma eğilimindedir ve toplantı türüne göre bu sapmayı önemli bir başarıyla tahmin edebiliyoruz.

GCP'de, daha geniş bir ölçekte tamamen aynı prosedür uygulanır. Dünya çapında çok sayıda insanın dikkatini çekmesi muhtemel olan dünya çapındaki olaylar sırasında rastgele verilerde saptanabilir bir sıralama öngörüyoruz. Tahmin, her iki yönde hafif, anormal ortalama kaymalar, yani verilerin değişkenliğindeki değişiklikler aranarak test edilir. EGG ağı tarafından kaydedilen sürekli veri akışlarının istatistikleri, teori ve kalibrasyonlara dayalı olarak iyi tanımlanmış beklentilere sahiptir. Hipotezimizin desteklenip desteklenmediğini görmek için ampirik verileri bu arka planla karşılaştırırız. Basitçe söylemek gerekirse, belirli küresel olaylarla ilişkili olan beklentilerden farklılıkları tahmin ediyoruz. Küresel bilincin dedektörlerimiz üzerinde herhangi bir etkisi varsa, insanlığın geniş çapta paylaşılan çıkarları, duyguları ve tepkileri deneyimlediği o özel zamanlarda yoğunlaşmasını ararız. 


Operasyon

Dünyanın dört bir yanındaki arkadaşlar ve meslektaşlar, REG tabanlı dedektörlerimizden biri olan bir EGGyı barındırmak için bir bilgisayar kurmaya istekli olan Küresel Bilinç Projesi ile ilgilenen insanlardan oluşan bir ağ oluşturur. Sorduğumuz sorular ana akımdan çok uzak, bu nedenle EGG sunucularımız alışılmadık insanlar, alışılmışın dışında şeyler denemeye istekli. Ev sahibi sitelerdeki eggh programının gelişmişliği ve Princeton'daki ana sunucudaki tüm verileri toplayan ve arşivleyen sepet programı sayesinde, yaklaşık 40 EGGdan oluşan ağ, çoğunlukla müdahale olmadan çalışır. Öyle bile olsa, büyüklüğü ve karmaşıklığı ağın neredeyse her zaman dikkat edilmesi gereken bir şey olduğu anlamına gelir. Örneğin, doğru zamanı almak ve yerel bilgisayar saatlerini tüm verilerin senkronize kalması için ayarlamak için İnternet'teki zaman sunucusu bilgisayarlarına ulaşan özel bir yazılım çalıştırıyoruz. Bu neredeyse her zaman işe yarar, ancak bazen bir EGGnın senkronizasyonu bozulur ve biraz düzeltmeye ihtiyaç duyar. Herhangi bir nedenle elektrikler kesildiğinde veya internet bağlantısı kesildiğinde, bir EGG için veri akışı durabilir. Tüm veriler yerel bilgisayarda depolanır, bu nedenle hiçbir şey kaybolmaz, ancak akışı geri yüklemek ve sürdürmek biraz dikkat gerektirir. Bu tür şeyleri izlemek için, verileri yöneten, günlük tablolar ve grafikler oluşturan ve çeşitli etkinliklerin izlenmesine izin veren bir dizi otomatik işlev vardır.


İnternet sitesi

Dokümantasyon için ana havuz ve proje için birincil iletişim arayüzü, global-mind.org adresindeki derin ve kapsamlı bir web sitesidir. Rick Berger'in sağladığı profesyonel bir yüze ve kolay gezinme araçlarına sahiptir ve projenin tüm yönlerine tam kamu erişimi sağlar. Ana sayfadaki üst başlık düğmeleri, sitenin projenin arka planı ve gelişimi, deneysel yöntemler ve tahmin kaydı, çeşitli formlardaki verilere erişim, anlık faaliyet raporları ve bazı çalışmalara katılmak isteyenler için bilgilerle ilgili bölümlerine bağlantı verir.  Projenin tam bir geçmişi var ve çoğu insanın teknoloji ve ağ mimarisi hakkında bilmek isteyeceğinden çok daha fazlası var. Deneysel tasarım ve metodolojinin tam bir açıklaması ve birikmiş deney sonuçlarının düzenli olarak güncellenen görüntüleri vardır.

Bir EGG Durumu tablosu, EGGların her biri için mevcut performans göstergeleri ve diğer bilgileri sağlar ve bir EGG Özeti sayfası, projenin başlangıcından bu yana her gün için puanlara ve eğilimlere anında erişim sağlarken, ana Sonuçlar sayfası güncel bir bilgi sağlar. resmi analizler için alt satırda. Otomatik olarak oluşturulan tablo ve grafiklere ek olarak, web sitesinde EGG için daha renkli görüntüler de var, bu da verilerin sunumlarına estetik bir biçim vermenin ne kadar ilgi çekici olabileceğini görmeye yetiyor. Anlık EGG skorlarının gerçek zamanlı görsel gösterimine, büyük sapmaları işaret eden bir kalp atışı ritmi ve gonglar eşlik eder ve 24 saat boyunca dünya çapında kalıp değiştikçe her günün verilerinin, veriye dayalı olarak tamamlanan filmlerine sahibiz. Site ayrıca, tüm verilere ve ilgili herkesin bağımsız analizlerini kolaylaştırmayı amaçlayan ayrıntılı açıklamalara genel erişim sağlar. 


Web'de Bilim

EGG projesinde bilim ve sanat dengesini kurmak için en başından yola çıktık ve bu niyet projeyi daha ilgi çekici hale getirirken başka faydalar da sağladı. Estetik güdü, ciddi çabaya değer, felsefi açıdan merak uyandıran sorular sorarak daha geniş amaçlarımızı akılda tutar. Bilimsel yönün yararlı, güvenilir cevaplar sağlamada özel bir rolü vardır. Bilim doğru yapılmalı, bu yüzden arka planda olan, ancak bir şeyler öğrenmek istiyorsak çok önemli olan bazı ayrıntılara çok dikkat ettik - ve kendimizi kandırmaktan kaçının. Resmi analizlerin çoğunu yapmış olan George deBeaumont'un dediği gibi, Peşinde olduğumuz kurnaz bir canavardır. Örneğin, bir etkinin görünümünün kısmen onu nasıl aradığımıza göre belirlendiğini biliyoruz, bu nedenle yöntemin kesin özelliği, uygulamadan önce ve sonuçlar hakkında herhangi bir bilgimiz olmadan önce belirlenmelidir. Seçenekler arasında, ham, saniye saniye verilere bakabiliriz veya ilk önce dakikalar veya saatler için puanlara bölebiliriz, vb. Biraz şaşırtıcı bir şekilde, bu tür seçimler oldukça önemlidir ve belirli bir olayın dikkate alınıp alınmayacağını belirleyebiliriz. 

Web sitesi, temel amaçlarımızın ve hipotezlerimizin açıklamalarını ve tartışmalarını sunar ve analiz prosedürleri için spesifikasyonları belgeler. En önemlisi, GCP Tahmin Kaydı, veri segmentlerinin kesin olarak tanımlanması ve varsa önceden planlanmış engelleme dahil olmak üzere tüm resmi tahminlerin ayrıntılı bir tanımını tutar. Elbette, sorularımızı en iyi şekilde nasıl formüle edeceğimizi öğrenmek için keşif de gereklidir, ancak keşif analizleri bu şekilde tanımlanır ve resmi tahminlerden ayrı tutulur. Resmi tahminler açıkça tanımlanır ve analiz edilir ve bunların birikmiş sonuçları, küresel bilinç hipotezinin bilimsel bir değerlendirmesi için ihtiyaç duyulan istatistiksel kanıtları sağlar.

Daimi bir davete cevaben, birkaç bağımsız gözlemci düzenli olarak GCP'nin prosedürlerine ve sonuçlarına bakar. Yapıcı eleştirel yorumlar sunarlar ve zaman zaman bağımsız analizler yaparlar. Son olarak, orijinal veriler her zaman indirilmek üzere halka açık olduğundan, her analiz, isteyen herhangi biri tarafından herhangi bir zamanda kontrol edilebilir.


Teknoloji

Ezoterik oldukları için, EGG projesinin merkezinde yer alan gerçek önlemleri ve ekipmanı tasavvur etmek biraz zor. Temel araç, rastgele bir olay üreteci veya nadir bir cihaz olan REG'dir, ancak hepimiz, madeni paraları çevirmek veya öngörülemeyen bulut oluşumlarını izlemek gibi şeyler de dahil olmak üzere, dünyadaki çeşitli rastgele süreçlere doğrudan aşinayız. Bilgisayar tabanlı veri toplama için, yüksek hızlı jeton kanatçıklarının elektronik eşdeğeri olan REG cihazları kullanıyoruz. Bunlar, radyo istasyonları arasındaki rastgele statik gibi beyaz gürültü ölçümleriyle çalışırlar. Ortalama bir seviyenin tahmin edilemeyecek kadar üstünde ve altında değişen bu gürültünün voltaj seviyesi, yazı tura gibi sayabileceğimiz 1'lere ve 0'lara dönüştürülür. Bu tür elektronik rastgele kaynaklar, sabit bir öngörülemeyen ikili olaylar veya bitler akışı üretir. EGG verileri için, ağdaki her REG cihazından saniyede bir deneme kaydı yapıyoruz. Deneme 200 bitten oluşur ve değeri 1'ler sayılarak kaydedilir. Bir bitin 1 veya 0 olması için 50/50 şans olduğundan, bu sayının yaklaşık 100 olmasını bekliyoruz. 

Şekil 1, bir REG cihazından gelen gerçek denemeler dizisinin gürültülü izini göstermektedir. 

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=3126&dpx=2&t=1659111212Şekil 1: Elektronik REG'den 1000 deneme. 100'deki yatay çizgi, 200 bitlik denemeler için beklenen ortalamadır ve beklenen standart sapma 7.071'dir.


Her egg'deki her denemenin sonucu, aslında, şans dalgalanmalarına bağlı olarak değişen bir miktardır, ancak bu tür çok sayıda denemede normal dağılıma veya çan eğrisine yakın bir yaklaşım görüyoruz. Değerlerin çoğu 100'e yakındır ve ortalamadan 70 veya 130 gibi nadir puanlara giderek azalır. Bir sonraki şekil, çok sayıda örneklemle karşılaştırıldığında mütevazı büyüklükte bir örneklemde bile ampirik ve teorik puanların ne kadar yakın eşleştiğini gösterir. 

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=3127&dpx=2&t=1659111438Şekil 2: 200 bitlik denemeler için ham puanların histogramı. Pürüzsüz eğri, binom dağılımı ile tahmin edilen teorik normal beklentidir.

Verilerdeki eğilimleri görselleştirmenin en iyi yollarından biri, deneme değerlerinin ortalamasının beklenenden sapmalarını grafik haline getirmek ve sapmaların birikmiş toplamını görüntülemektir. Bu, Şekil 3'te gösterilen, sıfırın beklenen sapmasının üstünde ve altında dolaşan, ancak normal kalibrasyon verilerinde kalıcı bir eğilim göstermeyen, rastgele bir yürüyüş üretir. Şekil, ortalama deneme puanının normalleştirilmiş bir versiyonunun farklarının birikimini gösterir. , her saniye için tüm yumurtalar üzerinden hesaplanır. Bu Z-skoru, iyi bilinen bir istatistiksel dağılıma sahip olan bir Kikare niceliği olacak şekilde karesi alınır. Kare alma, aynı zamanda, herhangi bir pozitif ve negatif ham puan ayrımını ortadan kaldırır ve yöne bakılmaksızın beklentiden tutarlı sapmalar olacağı hipotezimizi temsil eder. 

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=3129&dpx=2&t=1659111524Şekil 3: Deneme puanları normalleştirilir (Z-skorları olarak), ardından karesi alınır (Kikare-dağıtılmış değerler elde edilir) ve beklentilerinden kümülatif bir sapma olarak çizilir. Elde edilen rastgele yürüyüş, %5 anlamlılık kriterini gösteren düzgün bir eğri ile karşılaştırılır.

Beklenen ortalama değerden tutarlı sapmaları görmek kolaydır, çünkü bunların kümülatif sapmaları, rastgele yürüyüşte üst üste binen bir eğime veya eğilime sahip olacaktır. Kare Z-skorunda tutarlı bir artış (veya azalma), bir yönde birçok adım üretme eğiliminde olacaktır, böylece bir eğilim devam edecektir. Küçücük bir etki bile eninde sonunda önemli bir sapmaya yol açacaktır ve bunun şans eseri olma olasılığı düşük olacaktır. Bu nedenle, verilerin küresel olaylarla bir korelasyonu olup olmadığını görmek için ölçeği ve deneme puanı varyasyonlarının tutarlılığını inceliyoruz. Bu önlemin, belirli bilinç durumlarının REG cihazlarını etkileyebileceği hipotezimizi yansıtabileceğine inanıyoruz. Özellikle, insan niyetlerinin kontrollü deneylerde bu tür cihazların rastgeleliğini etkileyebileceğini gösteren kırk yıllık laboratuvar araştırmalarından elde edilen ilkeleri takip ederek, bilincin bazı tezahürlerinin bir ölçüsü olarak normal, beklenen davranıştan sapmaları alıyoruz.

EGG projesi, daha büyük ölçekte laboratuvar ve saha REG araştırmalarında test edilen araç ve stratejilerin bir uygulamasıdır. Tek bir zihnin etkisini kaydedebilir ve derinden bağlı bir grubun etkilerini görebilirsek, etkileri daha geniş bir ölçekte yakalayabilir miyiz? Tüm dünyanın, en azından ara sıra, aynı tür teknolojiyi etkilemek için yeterince rezonansa girip girmediğini neden sormuyorsunuz? Soru, GCP'nin dünya çapında sürekli çalışan dedektörler ağı tarafından sorulmaktadır. Veriler, dünya çapında bir bilinci uyandırabilecek olaylarla korelasyon için test edilebilir. Ağ öncesi örneğin Prens Diana'nın cenazesine ek olarak, şimdi, gelişen bir küresel bilinç varsa anlamlı olan, beklentilerden sapmalar gösteren çeşitli vakalarımız var. 1998, 1999 ve 2000'de Yeni Yıl Arifesinde gece yarısı civarında birkaç dakika çarpıcı sonuçlar verdi. Diğer örnekler, Yugoslavya'daki NATO bombalamasının ilk saati, Ağustos 1999'da Türkiye'deki deprem, Papa'nın Mart 2000'de Ortadoğu'ya yaptığı ziyaret, Kursk felaketi ve ABD başkanlık seçimlerinin nihai kararıdır. Bu tür bir dizi vakada, GCP, küresel dikkati çeken dünya çapındaki olayların, uygun şekilde tasarlanmış araçlardan elde edilen verilerdeki artan yapı ile ilişkili olup olmadığını sormuştur.


Sonuçların Örneklenmesi

İlk gerçek veriler, 5 Ağustos 1998'de, ikisi Princeton'da ve biri İsviçre, Neuchâtel'de olmak üzere üç yumurta çalışırken alındı. Tahminde bulunduğumuz ilk olay 8 Ağustos'ta Afrika'daki Amerikan büyükelçiliklerinin bombalanması oldu. Medeni uygulamanın bu şok edici ihlali, dünya çapında bir endişe odağıydı ve basit analizimiz, bombalama sırasında mutlak puanlarda birkaç saat devam eden dikkate değer bir sıçrama gösterdi. İstatistiksel olarak, bu küresel açılış olayı, 1000'de 1'den daha az bir olasılıkla, yalnızca tesadüfen gerçekleşmesiyle, gördüğümüz en güçlü etkilerden birini gösterdi.

Koşuyorduk ama aynı zamanda EGG ağı tarafından sunulan mesajları anlamanın ne kadar zor olacağını da çok çabuk öğrendik. Bir hafta sonra, bir başka şok edici olay dünya bilincini sarstı: İrlanda'daki Omagh bombalamaları. Bu sefer, büyükelçilik olayına çok benzeyen bir durumda, veriler bir yanıt belirtisi göstermedi. Büyüyen ağın geliştirilmesine ve dünya sahnesinde ara sıra yaşanan çarpıcı anların değerlendirilmesi için stratejilerimizin daha kapsamlı bir şekilde test edilmesine karar verdik. Uçak kazaları (Halifax'tan yaklaşık 20 mil uzaklıktaki Nova Scotia açıklarında Swissair 111) ve Nikaragua'da Casitas'ın çökmesi gibi kasırga kaynaklı felaketler de dahil olmak üzere daha fazla trajedi ve ayrıca McGwire'ın rekor kıran ev koşusu (kuşkusuz bir ABD- merkezli olay). 12 Aralık 1998'de BM'de yapılan Dünya Barış Duası'na, ABD Kongresi'nin görevden alma oylamasına ve ardından Avrupa ve ABD'de Noel arifesine baktık. Bu olayların birçoğu güçlü bir şekilde olumlu veriler içeriyordu, ancak bazıları, anlayışımızın sınırlarında bilimin karakteristiği olan tanıdık isabet ve ıskalama karışımında diğer yöne eğildi.

1998 Yeni Yılı, çok sayıda insanın karşılıklı etkileşime giren bir olaya katılmasının EGG dedektörlerini etkileyebilecek küresel bir bilinç oluşturabileceğine dair temel fikri test etmek için mükemmel bir fırsat sundu. Elbette Yeni Yıl bir anda olmaz, dünya dönerken ve eskinin sonunu ve yeninin başlangıcını her zaman dilimine getirirken tekrar tekrar olur. Planımız, her gece yarısıyla ilgili verileri toplamak ve tüm zaman dilimlerini, her yerde kutlamanın zirvesini gösteren kısa bir dönemi temsil edecek tek bir veri kümesinde birleştirmekti. Bu yapıldığında, sonuç tahminin muhteşem bir teyidiydi: gece yarısı civarındaki on dakikalık periyottan elde edilen veriler, teori ve kalibrasyonların öngördüğünden farklıydı ve 1000'de üç parçalık bir olasılıkla sapmanın sadece şans dalgalanması olduğuydu. Skorlar biraz ama diğer zamanlardan daha az rastgeleydi; olması gerekenden daha fazla yapılandırılmışlardı. Şekil 4, kalibrasyon verileri için önceki şekilde gösterilen gibi tipik bir rastgele yürüyüş beklentisinden istikrarlı bir şekilde ayrılan bileşik eğilimi göstermektedir. 

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=3131&dpx=2&t=1659111670Şekil 4: 1998-1999 Yılbaşı geçişi için gece yarısı 10 dakika civarında tüm zaman dilimlerinden birleşik veriler. Düzgün eğri, %5 anlamlılık kriterini gösterir.

Bu zamana kadar ağ, Avrupa ve ABD'de dokuz bağımsız yumurtadan oluşuyordu ve verilere web sitesinde erişilebilir olduğundan, bağımsız analistler işe gidebilirdi. Richard Broughton, EGG ağındaki beyin benzeri aktivite metaforunu ciddiye aldı ve Yeni Yıl geçişine verilen küresel tepkinin, beyinde bir tepki uyandıran bir ışık parlamasına verilen tepkiye benzer olacağı hipotezini test etti. Uyarılmış yanıt, flaş merkezli EEG verilerinin birkaç döneminin kayıtlarının üst üste bindirildiği sinyal ortalamasıyla görselleştirilir. Bu tür verilerdeki rastgele gürültü, herhangi bir tutarlı küçük sinyalin veya yanıtın gürültüden yükselmesine izin vererek, ortalamaya ulaşma eğilimindedir. EGG verileri için Richard, kutlamaların maksimum olacağı sekiz zaman dilimi ve az sayıda insanın yaşadığı ve dolayısıyla minimum kutlama etkinliğinin olacağı sekiz zaman dilimi seçti. Sinyal ortalamasını aldığında, maksimum kutlama bölgelerindeki uyandırılmış tepki için beklenen rastgele izden güçlü ve istikrarlı bir eğilim ve diğerleri için çok daha zayıf bir eğilim ile fark çarpıcıydı.

Siyasi olaylar, en azından ABD'deki insanları heyecanlandıran ve başka yerlerdeki insanları şaşkına çeviren Clinton'ın görevden alma davalarını ve sıkıntılarını çevreleyenler, küresel bilince kayıt olmuyor gibi görünüyor. Meclis'in görevden alma kararının duyurulmasına ve daha sonra Senato'nun kararının verildiği zamana baktık. Bu olayların hiçbiri, EGG verilerinin beklenen rastgele yürüyüşlerinden kayda değer sapmaları ile ilişkilendirilmedi. Öte yandan, 24 Mart 1999'da Yugoslavya'da NATO bombardımanının başlaması çok farklı bir konuydu. Burada, EGG verileri, bombalamanın başladığı anda yukarı doğru yükselen bir veri iziyle, medeni dünyanın şokunu ve dehşetini yansıtıyor gibiydi. Ardından, iki buçuk ay sonra, Miloseviç'in 10 Haziran'da yaptığı bir konuşmayla savaşın ve bombalamanın bitişini tüm dünya ile birlikte EGG de derin bir nefes aldı.

11 Ağustos 1999'da, çok sayıda büyülenmiş insanın gözü önünde, Avrupa ve Asya'nın bazı bölgelerinde tam bir Güneş tutulması geçti. Olayın yaygın bir dikkat tutarlılığı ve GCP yumurtaları üzerinde ilişkili bir etki yaratacağını tahmin ettik. Sonuç son derece öğreticiydi. Genel olarak, sapma önemli değildi, ancak George deBeaumont aslında ayın gölgesinin yolunda olan yedi yumurtayı ayırdı ve ilgili verileri çıkardı. Bu altküme için sonuç, 10.000'de sadece 3 parça şans olasılığı ile oldukça önemliydi. 

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=3132&dpx=2&t=1659111724Şekil 5: Ağustos 1999 Güneş tutulması yolundaki EGG için sonuç tablosu. Zirve, maksimum gölgeye kadar olan beklenen süreyi, periyot ise toplam süreyi ifade eder. Kontrol verileri, bir gün sonraki aynı zaman periyoduna aittir.

Diğer bazı vakalar aksini öne sürse de, bu tutulma sonuçları, REG'lerin nispeten yerel etkilere karşı en hassas olduğunu gösterir; bu, olayların yumurtalara göre konumunun önemsiz olması gerektiğini söyleyen, devam eden varsayımlarımızdan birinin açıkça çelişkisidir. Bu gösterge başka değerlendirmelerde de doğrulanırsa, ölçümüz için kullandığımız zihin ve makinelerin anormal etkileşimi yerel olmasa da, sınırsız olmadığı anlamına gelir. Saygının yoğunluğu veya dikkatin konsantrasyonu, grup bilincini oluşturan insanlardan en az uzaktaki makinelerde daha güçlü bir etkiye sahip olabilir. Aynı zamanda, diğer kanıtların farklı bir ilişki önerdiğini vurgulamalıyız. Bu son derece karmaşık alanda sonuç çıkarmadan önce çok daha fazlasını öğrenmeliyiz.

Bazen büyük doğal trajediler dünyanın her yerindeki insanların dikkatini çeker. Bunlardan biri, 17 Ağustos 1999'da Türkiye'de meydana gelen korkunç depremdi. EGG verileri, depremin kendisini görüyor gibi görünüyordu, tam olarak ana titreme merkezli yarım saatte 100'de 1'lik bir sapma gösteriyordu. Bu sapmanın en büyük kısmı aslında ilk büyük deprem anından önce gerçekleşti, bu da EGG ağının böyle bir olayı işaret eden habercilere veya gerilimlere karşı hassas olabileceğini düşündürdü. Bu nedenle ve çok çarpıcı olduğu için olay birkaç analist tarafından derinlemesine incelenmiştir. Örneğin, Dick Bierman verilere olayın çarpıcı periyodundan önce ve sonra saatlerce süren bir veri bağlamı da dahil olmak üzere çeşitli perspektiflerden baktı. Dünyanın farklı bölgelerinden gelen yumurtalar için verileri ayrı ayrı analiz etti ve alt kümelerin, benzersiz olmasa da, deprem zamanına yakın bir yerde zirveye çıkma eğilimi gösterdiğini buldu. Bu durumda, başka bir yerde gördüğümüz gibi, etkiler, analiz prosedürünün tam spesifikasyonuna bağlıdır ve görünür kaynak - bu durumda deprem - verilerdeki sapmalarla mutlak bir bağlantı yoktur.

Kesin zaman periyodunun tahmininde yapılan seçimler ve o periyotta zamanın bloke edilmesi, sonuç için çok önemlidir. Örneğin, 10 dakikalık bloklardaki verilere bakmak, 15 dakikalık bloklardan farklı bir sonuç verir ve ham saniye saniye verilere bakmak yine başka bir sonuç verir. Bu gözlemleri başarılı tahminlerin birikimi bağlamında ele aldığımızda, görünen etkinin bir kısmının deneycinin veya analistin, sonuçlar hakkında herhangi bir bilgimiz olmasa da, tam olarak doğru zamanı ve tam olarak seçimine atfedilebileceği olasılığını kabul etmek zorundayız. verilerin optimum şekilde engellenmesi. Tabii ki sonuç hala anormal, ancak çıkarımlar ve yorumlar farklı olmalı. Dick'in Türkiye depremiyle ilgili ayrıntılı analizinde, ABD yumurtalarının bileşiminin Avrupa'dakilerden daha güçlü bir sapma gösterdiğini belirtmekte fayda var. İlginç bir şekilde, en büyük etkiyi gösteren yumurta, Fiji'deki en uzaklardan biriydi. Kelimenin tam anlamıyla yorumlandığında, bu, yerel olmamayla ilgili olarak son örneğe zıt bir sonucu akla getirir. Yine, güçlü sonuçlara varmadan önce öğrenecek çok şeyimiz var. Ayrıntılarla ilgilenenler için bu ve diğer etkinliklerle ilgili tüm analizler ve yorumlar global-mind.org adresindeki GCP web sitesinde bulunabilir.

Bu arada, günümüzün iletişim ortamında bilinçli işbirliği fırsatları artıyor ve barış ve olumlu bir gelecek yaratma hakkında bir şeyler yapma fikri, giderek artan sayıda organize küresel meditasyonun veya dua çağrısının odak noktası haline geldi. Yugoslavya savaşı, dünyanın dört bir yanındaki insanların savaşın sona ermesi için birkaç dakikalığına katılmaları için belirli bir süre ile bir ay süren Barış İçin Dua'ya yol açtı. Karşılık gelen bir tahmin yapıldı ve veriler önemli olmasa da güçlü bir eğilim gösterdi. Ekim 1999'da, Barış için Milyar Kişi Meditasyonu düzenlendi ve analiz, ilgili EGG verileri için 100'de 1 olasılık gösterdi. Bu tür yedi tahminden beşi olumlu sonuçlar verdi ve ikisi bağımsız olarak anlamlıydı. GCP'nin kendisi, 1 Ocak 2000'de Mahadeva Srinivasan'ın barış ve insanlık için bin yıllık ilerlemenin başlangıcı hakkında düşünmek için öğle vakti Sadece Bir Dakika ayırma önerisini desteklediğimizde böyle bir etkinliğe sponsor oldu. Her zaman diliminden ilgili dakika verileri toplandı ve bir dakikalık dönemler üst üste bindirildi ve ortalaması alındı. Sonuç, beklentiden oldukça önemli bir sapmaydı - tesadüfen olabilirdi, ancak bu deney için olağanüstü koşulların yüz tekrarında yalnızca bir kez. 

GCP'nin yapacağı en bariz tahmin, Y2K Yeni Yıl geçişinde küresel bilincin güçlü bir etkisinin olması gerektiğiydi. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, şimdiye kadarki en kapsamlı kutlamalarla sonuçlanacak bir beklentiyle Y2K'yı düşünüyordu. Gerçekten de, Yeni Yıl ve yeni binyıl, tüm dünyada televizyonda gösterilen büyük gösterilerde ve aile ya da iyi arkadaşlarla yapılan sessiz gözlemlerde coşkuyla karşılandı. Bir bütün olarak, kesinlikle dikkat ediyorduk ve gece yarısı yaklaştıkça düşüncelerimizde kesinlikle daha odaklı ve tutarlı hale geldik. Ana GCP tahmini, önceki Yeni Yıl için olana benzerdi, yani gece yarısı civarında 10 dakikalık bir süre boyunca sapmış EGG verilerinin bir birikimi olacaktı. Bu davadaki sonuç olumluydu, ancak bir önceki yıla kıyasla çok etkileyici değildi. Öte yandan Dean Radin'in uyguladığı farklı bir analitik yaklaşımla çarpıcı bir sonuç elde edildi. Bireysel yumurtalar arasındaki varyasyonun (şimdiye kadar 27 tane vardı) yeni yıla geçişe yakın azalacağını ve herkesin gece yarısı vuruşuna odaklandığı gibi çok küçük olacağını tahmin etti. Analizi, verilerde son derece olasılık dışı bir artışla bu fikrin muhteşem bir şekilde doğrulandığını gösterdi ve en büyük sapmayı 12:00'den sadece birkaç saniye sonra kaydetti. Bu sonucun olasılığı, çoklu testler için uygun bir ayarlama ile bile 1000'de 1 düzeyinde çok etkileyiciydi. Diğer durumlarda olduğu gibi, bu güçlü sonuç bağımsız analizler telaşına neden oldu ve yine terimlerin tam tanımının sonucun güçlü bir belirleyicisi olduğunu bulduk; görünüşe göre benzer bazı yaklaşımlar, gece yarısında bir etki olduğuna dair çok az kanıt gösterdi. Bununla birlikte, birkaç yakınsayan analitik çaba, 1999'dan 2000'e gece yarısı civarındaki verilerin, teoriye göre sahip olmaları gereken rastgele nitelikten oldukça farklı olduğu sonucuna destek veriyor gibi görünmektedir. Başka bir deyişle, EGG verileri o sırada rastgele değil, küresel bilinçten etkilendiğinin belirtilerini gösteriyor. Aşağıdaki şekil, Dean'inkine benzer bir perspektiften, ancak gece yarısı merkezli bir saat boyunca puanların değişkenliğini temsil etmek için farklı bir istatistik kullanan kendi bağımsız görünüşümdür. Merkezdeki sivri ucun hem çok büyük hem de gece yarısına çok yakın olma olasılığı 100'de 2'dir. 


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=3133&dpx=2&t=1659111806Şekil 6: Gece yarısını çevreleyen bir saatlik veri, Y2K. 27 EGG boyunca, ortalamanın ampirik beklentisinden sapma karesinin medyanının kümülatif toplamı, tüm zaman dilimleri üst üste gelecek şekilde çizilir.

Bu örneklerin anlatımını, Papa'nın Mart 2000'de Kutsal Topraklara yaptığı son tarihi hac ziyareti ile sonlandıracağız. Papalık ziyareti altı gün sürdü ve dünya için bir önemi olabilecek birçok bireysel olayı içeriyordu. Yoğun haberler vardı ve herkes turdan memnun olmasa da, TV görüntülerinde insanların Papa'nın açıkça doğru yöne yönlendirmek için yürekten gösterdiği çaba karşısında sevinçten ağladıkları görülüyordu. GCP analizi için, yalnızca tüm dönem için birikmiş sapmaya bakmak için bir karar verildi ve sonuç dikkat çekiciydi - bu kadar güçlü bir etki için yüzde birkaç parça olasılığı ile altı gün boyunca istikrarlı bir eğilim . Bu kadar uzun süre devam eden bir sapma o kadar olası değildi ki, EGG ağının ve analizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek gerekli görünüyordu, bu nedenle Papa'nın ziyareti sona erdikten birkaç gün sonra benzer bir örnek alındı. Bu altı günlük dizide hiçbir eğilim yoktu. Her iki veri izi de Şekil 7'de gösterilmektedir. 

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=3134&dpx=2&t=1659111858Şekil 7: Papa'nın İsrail ziyareti sırasında kaydedilen altı günlük veriler, Mart 2000, kontrol verileri 10 gün sonra başlıyor. Çevreler birkaç önemli toplantıyı ve konuşmayı işaretler. Düzgün eğri, %5 anlamlılık kriterini gösterir.

Alt çizgi

Yaklaşık 20 aylık bir süre boyunca, REG verilerinin özel sektör katılımının özel anları ile bir korelasyonu olacağına dair projenin temel hipotezinin bir sonuç değerlendirmesini oluşturmanın mümkün olduğu toplam 46 resmi tahminde bulunduk. bilinç. Şekil 8'de grafik olarak gösterilen bileşik sonuç, güçlü bir doğrulamadır ve açıkça sadece bir şans dalgalanması değildir. Rastgele bir ilişkiden bu birikmiş sapmanın tesadüfen meydana gelme olasılığı 1000'de 1'den azdır. Ele aldığımız sorunun doğasında bulunan inceliklere rağmen, bu sonuçlar, bazı faktörlerin kombinasyonunun bunlarla ilişkili anormal bir etki yarattığına dair kesin kanıtlar sunmaktadır.  


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=3135&dpx=2&t=1659111929Şekil 8: 46 resmi tahmin için sonuçların kümülatif toplam sapması. Noktalı düzgün eğriler, %5 ve %1 önem kriterlerini gösterir.

Yorumlar ve Anlam

Küresel bir olayı tanımlamak biraz keyfidir, ancak çoğu insanın hemfikir olacağı bazı durumlar vardır ve beklenmedik bir yapı olup olmadığını görmek için verileri değerlendirmenin yeterli genel yolları vardır. Örneğin, Doug Mast, 1999'un tamamı için yumurtalar arası korelasyon yapısına baktı ve sonuçlar henüz kesin olmasa da olumlu sonuçlar verdi (her ne kadar 50 şans olasılığında 1 ile görünüşte anlamlı olsa da). Ana sonuçlar, genellikle dünya haber başlıklarından alınan, özel olarak seçilmiş anların EGG ağı tarafından aynı anda alınan verilerle eşleştirilmesine dayanmaktadır. Korelasyonu dikkatli bir şekilde değerlendirdiğimizde, verilerin beklenenden değişmesi yönünde bir eğilim buluyoruz ve sadece dikkate alınması gereken birkaç olasılık kalıyor. EGG projesindeki kişilerin ilgi ve istekleri, dedektörler tarafından kaydedilen deneyci etkisi denen şeyi üretebilir. Ayrıca sorduğumuz sorunun doğası bir şekilde sonucu şekillendiriyor olabilir ve diğer kaynaklardan incelikli katkılar olabilir. Sonuçlar her halükarda dikkat çekicidir, ancak korelasyon modelinin olayların kendilerinin birincil etkisini gösterdiğini söylemek doğru olur. Genel olarak, verilerdeki anormal eğilimleri, küresel bir bilincin zayıf ama saptanabilir bir biçimde var olduğunun kanıtı olarak yorumlamak en basiti gibi görünüyor.

Bu sonuçların gerçek bir anomaliyi temsil ettiğinden oldukça emin olabiliriz, ancak bu noktada kesin bir açıklama yapmak mümkün değil. Görünüşe göre büyük olaylarla küresel bilinç dediğimiz şey aracılığıyla ilişkili olan bu etkileri açıklamaya başlayabilecek düşündürücü yorumlar var, ancak bunlar spekülatif kalıyor. Bu çalışmada gördüğümüz anomalileri açıklamak için en umut verici fiziksel modellerden biri David Bohm'un önerdiği aktif bilgi teorisinden alınmıştır. Onun terimleriyle bilgi (ve beraberindeki anlam) uzay ve zaman boyunca süresiz olarak uzayarak yerel olmayabilir. Aktif bilgi, fiziksel dünyadaki tezahürlerin gelişiminde etkileşime giren potansiyel bir alan olarak tasavvur edilebilir. Böylece aktif bilgi sanaldır, ancak bir ihtiyaç olduğunda, ihtiyaç ona bir havuz oluşturarak bilgiyi hayata geçirir. Böyle bir modelde, EGG projesinde sorduğumuz soru, küresel bilincin henüz olgunlaşmamış anlamının tezahür etmesini mümkün kılarak bilgi ihtiyacı rolünü üstleniyor.

Pek çok entelektüel ve kültürel gelenekte yapılan, bir Dünya bilincinin olduğu gibi öneriler, GCP sonuçlarında bir nebze bilimsel desteğe sahip görünüyor. Benzer şekilde, potansiyel olarak tüm popülasyonları ilgilendiren büyük ölçekli bir grup bilinci fikri de bir miktar güvenilirlik kazanıyor. En azından, bu sonuçlar, birbirinden çok uzakta olan insanlar arasında ince bir bağlantının var olabileceği ve bilinç alanları tarafından büyük ölçekte bağlantılı olabileceğimiz fikriyle tutarlıdır. EGG projesine yol açan olası tesadüfi olayların sırası, bize, görünüşe göre zihinlerimizi birbirine bağlamak ve maddi dünyaya dokunmak için uzanan bilincin yarattığı, tesadüfün kendisinin çarpıtmalarını arayarak bu gibi soruları inceleme araçlarını getirdi. Teilhard de Chardin'in kaderimizle ilgili vizyonunun tezahür edebileceğine dair zayıf bir işaret yakaladık. 


Küresel Akıl?

Büyük kitapları ve şiirleri okursak ya da büyük sanatlara bakar ve dinlersek, insanlığın küresel kaderini çoktan sergilemeye başladığı açıktır. Kolayca göremesek de kültürlerimizi birbirine bağlayan muhteşem güzellikte bir altın örgü var. Şiirsel bir tarihimiz var ve Lewis Thomas'ın dediği gibi, bilinç hakkında bilgi edinmek istiyorsak müzik dinlemeliyiz. Daha spesifik olarak, Bach'ı dinleyin dedi, ancak büyük kültürel akımlarımızın her birinin kendi Bach'ı var. ve tarihin bu anında bu akımlar birbirine karışıyor ve hepimizin ne kadar birbirimize benzediğini anlamanın eşiğindeyiz. Küresel bir dansa başlamak için küçük bir adım. Elektronik ve uçakların iletişim kanallarına hala ihtiyacımız var ama bunlar ortak bir dil oluşturuyor ve bizi kendimizle yüz yüze getiriyor.

Belki de çok uzaklardaki EGG ağından gelen verilere de sanatsal bir mercekten bakılmalı ve böylece daha anlayışlı bir kalple görülmelidir. Bilimsel bir tavırla başlamamıza ve nesnel değerlendirme için gerekli olan amacın netliğini korumamıza rağmen, görüş alanını daha yaratıcı başka bir göze, öznel zihninkine açmak çok önemli görünüyor. Ne de olsa, zihnin bu yeni olasılığına dokunmak istiyoruz: dünyanın her yerindeki potansiyel yalancının, olgunlaşmamış olmasına rağmen, harika bir buluşması. Bu nedenle, daha derin bir anlayış için sayılarla müzik yapmalı ve korelasyon seslerinde gizlenmiş olabilecek armonilere izin vermeliyiz. Ve Avrupa'da, Afrika'da, Asya'da ve Güney Pasifik'te ve Amerika'da yerel yumurtaların gönderdiği pek de rastgele olmayan değerlerden resimler çizmeli ve anlam ağları örmeliyiz. Bunları sesler ve renkler olarak karıştırmak ve onları yeni uyanmış bir hayali küresel bilincin tasarımını çerçeveleyen ve çizen şiirsel anlayışlarla birleştirmek istiyoruz. Bu arada bilim, son derece gelişmiş nesnel yöntemleriyle, verileri kavrayışa dönüştüren ve soruya yüksek bir bakış açısı kazandıran grafikler olarak zarif ve öğretici resimler çizmeyi başarır. Bunların da kendi güzellikleri vardır ve orada küresel bir bilincin hafif bir kıpırdanmasıyla yaratılmadıkça, olmaması gereken yerlerde yapılar gösterirler.

Bir dünya bilinci, bir Gaiamind var mı? Dünyadaki kendi yerimizi daha iyi anlayabilir miyiz? Yeni bir anlam yaratabilir ve dünyanın geleceğine şekil verebilir miyiz? Dünyanın en incelikli yönlerinin güzelliğini kaydedip oynatabilir miyiz? Bunlar sormak istediğimiz sorular ve görünüşe göre bunların çoğunun veya tamamının cevabı muhtemelen evet. Ancak her zaman olduğu gibi, en ince konulara yaklaşırken, dünyada derin bir sadelik, hatta büyük bir birlik olsa da, inceleyebildiğimiz tezahürlerin gerçekten çok karmaşık olabileceğini kabul etmeliyiz. 


KAYNAK https://noosphere.princeton.edu/story.html 
11 0 0 0 0 0
  • 539
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close