·   · 333 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Hava Kirliliği Düşük Düzeylerde Bile Ölüm Riskini Artırıyor

Okuma süresi: ∽3 dk.

Yeni bir rapora göre, milyonlarca Kanadalı, ince partiküllü maddeye (PM2.5) en düşük maruz kalma seviyelerinde bile hava kirliliği nedeniyle artan ölüm riskleriyle karşı karşıya. 2.5 µg/m3 kadar düşük uzun süreli dış mekanda PM2.5 maruziyetleri, artan ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir. Ulusal ve uluslararası hava kalitesi standartlarının çoğu, iki kat ile beş kat arasında daha yüksek sınırlara sahiptir.


Kanada, Vancouver'daki British Columbia Üniversitesi'nde nüfus ve halk sağlığı profesörü olan ScD'den çalışma yazarı Michael Brauer, "Hava kirliliği ölüme ilgili bilinen bir risk faktörüdür, ancak şu anda güvenli bir seviye olduğu varsayımıyla yönetilmektedir" diyor.

Nispeten temiz bir ortamda kapsamlı değerlendirmeden sonra, ölçülen en düşük seviyelere kadar zararlı etkiler gözlemledik” dedi. "Bu araştırma, nispeten temiz havaya sahip yerlerde bile hava kirliliğini agresif bir şekilde azaltma aciliyetini artırıyor."

Rapor, Sağlık Etkileri Enstitüsü tarafından 14 Temmuz'da yayınlandı.


Kirlilik Azaldı

Hava kirliliği uzun zamandır kalp hastalığı, diyabet, astım ve solunum yolu hastalıkları için artan risklerle ilişkilendirilmiştir. Küresel olarak, ince partikül madde tipik olarak fosil yakıt emisyonlarından ve orman yangınlarından kaynaklanır ve dünya çapında 1 milyondan fazla ölüme neden olur.

Kanada'da PM2.5'in başlıca kaynakları arasında orman yangınları, ulaşım emisyonları ve evleri ısıtmak için odun yakıtı yanması yer alır. Son yıllarda Kanada gibi yüksek gelirli ülkelerde hava kirliliği konsantrasyonları düşmüş olsa da, araştırmalar düşük konsantrasyonlarda PM2.5'e uzun süreli maruz kalmanın ölüm riskini hala artırabileceğini göstermiştir.

Araştırmacılar, 1981'den 2016'ya kadar Kanada genelinde PM2.5'e dış ortam maruziyetlerini tahmin etmek için uydu verilerini, hava monitörü örneklemesini ve atmosferik modellemeyi birleştirdi. Ardından, farklı PM2.5'te ölüm riskini değerlendirmek için 7,1 milyon Kanadalı yetişkinin kapsamlı bir epidemiyolojik analizini gerçekleştirdiler. 

Genel olarak, uzun süreli dış mekan PM2.5 maruziyeti, artan toplam kaza dışı ölümlerle ilişkilendirilmiştir. 25. yüzdelik dilimden 75. yüzdelik dilime maruziyette bir artış, her yıl 100.000 kişi başına 32 daha fazla ölümle veya her yıl yaklaşık 7848 daha fazla ölümle ilişkilendirildi. 


Göreceli ölüm riski, 2.5 μg/m3'lük minimum PM2.5 konsantrasyonundan hızla yükseldi. 5 μg/m3 ve üzerinde nispi risk lineer olarak arttı. Araştırma ekibi, hiçbir sağlık etkisinin gözlemlenmediği düşük bir konsantrasyon tespit etmedi, pozitif ilişki ise çalışmada ölçülen en düşük maruziyet olan 2.5 μg/m3'te başladı.

Analiz, daha yüksek maruziyetlerin kardiyovasküler hastalık, kalp hastalığı, serebrovasküler hastalık, diyabet, zatürre, solunum hastalığı ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi çeşitli nedenlerden dolayı artan ölüm riski ile ilişkili olduğunu gösterdi.

Kanadalıların ince parçacıklı maddelere maruz kalmaları yaşadıkları yere bağlıydı. Ortalama yıllık PM2.5 konsantrasyonları, Kanada'nın en büyük şehirlerinde 8 ila 16 μg/m3 arasında değişen, kırsal alanlardaki 2 ila 6 μg/m3 arasında değişen daha düşük seviyelere kıyasla önemli ölçüde daha yüksekti.

En yüksek yıllık konsantrasyonlar (18 μg/m3), 1981 ve 1990 yılları arasında Toronto, Vancouver, Hamilton ve Quebec City'de bulundu.

Daha da önemlisi, ortalama hava kirliliği seviyeleri, çalışmanın ilk on yılında en yüksek seviyedeydi ve sonraki 25 yıl boyunca istikrarlı bir şekilde azaldı.

Brauer, "Kanada'daki hava kirliliği seviyeleri zamanla düşüyor ve hava kirliliğinin zararlı etkilerini daha düşük konsantrasyonlarda ve zamanla sağlığı da iyileşen bir nüfusla görmeye devam edeceğimize şüpheliydim" dedi. “Fakat birçok faktörü kontrol ettikten sonra bile bu etkileri ölüm oranı üzerinde görmeye devam ettik. … Hava kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki çok güçlü etkilerine bir örnek.” 



'Kritik İlk Adım'

Bu çalışma, Sağlık Etkileri Enstitüsü tarafından hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini anlamak için finanse edilen üç araştırmanın sonuncusudur. Önceki raporlar Avrupa'da (Eylül 2021'de yayınlandı) ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (Ocak 2022'de yayınlandı) yürütüldü.

Brauer ve meslektaşları, belirli kimyasal bileşiklerin ve kaynakların etkileri de dahil olmak üzere, hava kirliliğinin Kanada genelinde neden farklı olduğunu araştırıyorlar. 


Health Canada'da araştırma bilimcisi ve meslek ve çevre doçenti olan Hong Chen, "Kanada'da yaşayanların çoğu, dünyanın en düşükleri arasında yer alan PM2.5 seviyelerine maruz kalıyor - bu, bu çalışmanın benzersiz bir yönü." Toronto Üniversitesi, Toronto, Ontario, Kanada'da sağlık, Medscape'e söyledi.

Bu çalışmaya dahil olmayan Chen, çevresel maruziyetler ile başlıca kronik hastalıklar arasındaki ilişkileri araştırıyor.

“Hava kirliliği seviyelerini daha da azaltmak için ne kadar ihtiyacımız olduğuna dair önemli bir soru var” dedi. "Bu, hava kalitesi eylemlerinin uygulanmasından kaynaklanan ilgili maliyetler nedeniyle önemlidir."

2012'de Kanada, çeşitli hava kirleticileri için yeni hava kalitesi standartları benimsedi ve 2015, 2020 ve 2025 için azalan hedef konsantrasyonlar belirledi. 2020 standartları, ortalama PM2.5 seviyelerinin 8,8 μg/m3'ün altında kalmasını tavsiye ediyor. ABD'de önerilen ortalama 12 μg/m3'tür ve Dünya Sağlık Örgütü yakın zamanda önerilen ortalamasını 5 μg/m3 olarak revize etmiştir. Standartların her biri, bu çalışmada ölüm riskini artırdığı tespit edilen 2,5 μg/m3 seviyelerini aşmaktadır.

Chen, "Bu bulgunun önemli bir halk sağlığı etkisi olacak" dedi. "Bu, halkı her zaman soluduğumuz ortam havasındaki kirleticilerden korumak için gelecekteki eylemleri geliştirmeye yönelik kritik bir ilk adımdır."


Çalışma, ABD Çevre Koruma Ajansı, endüstri ve vakıflar tarafından ortaklaşa finanse edilen bağımsız, kar amacı gütmeyen bir araştırma enstitüsü olan Health Effects Institute tarafından finanse edilerek desteklenmiştir. Brauer ve Chen, ilgili herhangi bir açıklama bildirmedi.

HEI. 14 Temmuz 2022'de çevrimiçi yayınlandı.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/977877#vp_1
8 0 0 0 0 0
  • 938
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close