·   · 46 Giriş
  •  · 482 arkadaş

Fallot Tetralojisi

Fallot tetralojisi, konjenital kalp anomalilerinden oluşan bir kardiyovasküler hastalıktır. Siyanoza yol açan konjenital kalp hastalıklarından en sık görülenidir.Hastalık dört anomalinin bir arada görülmesiyle tanımlanır.

1-interventriküler septal defekt

2-Aorta kapağı interventriküler septal defektin hemen üzerinde ve sağa kaymış konumda (dekstrapozisyon)

3-Pulmoner stenoz (pulmoner kapak ve A.pulmonalis darlığı)

4-Sağ ventrikül hipertrofisi 

Belirtiler anomalilerin derecesine göre şiddet ve ilk görülme yaşı açısından değişiklik gösterse de temel olarak soluk yüz en sık görülen belirtidir. Buna çabuk yorulma, beslenmeme, huzursuzluk, ağlama, çomak parmak eşlik edebilir. Çocukların özellikle oyun esnasında çömeldiği gözlemlenir. Muayenede hastanın siyanotik olduğu görülür ve kalp dinlenildiğinde sağ ventrikülde çıkış yolunun obstrüksüyonu sonucu sternum kenarında kreşendo ve dekreşendosu olan bir sistolik ejeksiyon üfürümü duyulabilir. Bunun yanında ikinci kalp sesinin pulmoner bileşeni zayıf duyulur.

Kesin tedavi olarak genellikle yaşamın ilk yılında cerrahi yöntemler tercih edilir. Bunun yanında siyanozun derinleşmesini önlemek için Prostoglandin, spell'lerin kontrolü için nasal oksijen, çömelme pozisyonu verilmesi, propranolol, morfin tercih edilebilir.



9 0 0 0 0 0
  • 345
  • +

Hekim.Net

Close