Yurt Dışında Çalışma Grubu

Bilgi
Grup Adı:
Yurt Dışında Çalışma Grubu

Yurt dışında çalışan arkadaşları ve bu konuya ilgi duyan diğer meslektaşlarımızı buraya bekliyoruz.

Çalışma şartları, sorunlar , anılarınız...

Profil Akışı

Bu konu başlığında çeşitli ulkelerdeki çalışma koşullarını paylaşalım.

Ben yaklaşik 10 yıldir yurtdşında çalışıyorum, Önce Arnavutluk ve sonra Kosova deneyimlerim oldu.

Çalışabilme Koşulları

Her iki ulke de hemen hemen benzer prosedürler izliyorlar.

Öncelikle doktorun bu ülkelerden bir iş teklifi almış olması gerekiyor.
Bu iş teklifine istinaden;

  • Sözlesme
  • Tıp ve/veya Uzmanlık diplomaların bu ülkelerden noter tastikli örnekleri
  • Türkiye`den adli sicil kaydı (e-devletten Ingilizce alınabiliyor)
  • Gelinecek ülkeden sağlık sigortası

belgeleri ile kişısel olarak çalışma ve oturma izni başvurusu yapıyor.

Çalışma ve oturma izni çıkınca Sağlık Bakanlığına geçici lisans için işvereniniz başvuru yapıyor:

  • Çalışma izni
  • Diplomaların asılları
  • Türkiyedeki Tabip Odanızdan sicil dökümu ve Turkiye sınırları içerisinde Hekimlik lisansı vardır yazısı,
  • Işverenden geçici lisans talebi yazısı

gerekiyor. Bu belgelerle 6 aylık geçici çalışma izni veriyorlar. Bu dönemde çalıstığıniz kurumda mutlaka sizden başka da aynı uzmanlıkta bir yerel doktor olması gerekiyor.

6 aylık süre zarfında Eğitim Bakanlığından Tip fakültesi diploması denkliği almanız isteniyor.

Eğitim Bakanlığı işin zor kısmı gereken belgeler:

  • Tıp fak. diploma aslı ve noter onaylı örneğı
  • Tıp Fakultesi Transkrip Ingilizce veya Arnavutça`ya tercüme
  • Tıp Fakultesi Ders Programı !!! ıngilizce veya Arnavutçaya tercüme
  • Mezun olduğunuz Tıp Fakultesinin ögrenci işleri resmi  emaili.

Eğitim Bakanlığında sabır ve takip gerekiyor.

Buradan denklik belgesini alınca Sağlik Bakanliği Mesleki Denklik Belgesi (nostrification) veriyor. Artık çalışma izniniz kadar çalışabilirsiniz.

Çalısma izni her yıl yenileniyor. 6, yilda 5 yıllık veriliyor.

Her yıl yeni çalışma izninizle Sağlik Bakanlığına gidip bir yıl daha çalışma onayı alınıyor.

Bütün bu 5 yıllık dönemde sadece bir coğrafi olarak tanımlanmış iş yerinde çalışabiliyorsunuz.

 

Sorularınızı burada yanıtlayayım.