·   · 31 Giriş
  •  · 265 arkadaş

Interstitial nephritis

Tübülointerstisyel nefrit olarak da bilinen interstisyel nefrit, böbrek tübüllerini çevreleyen bir hücre topluluğu, hücre dışı matriks ve sıvıdan oluşan, böbrek interstisyumu olarak bilinen böbrek bölgesinin iltihaplanmasıdır. [1]  Tübüler yapı için bir iskele desteği sağlamaya ek olarak, interstisyumun sıvı ve elektrolit değişiminin yanı sıra böbreğin endokrin fonksiyonlarına da katıldığı gösterilmiştir. [1]

storage.php?o=bx_glossary_files&f=f39yaut4y2jyp7u53yavzlbqikkba7vx.jpg

Işık mikroskobunda akut interstisyel nefrit

Farmakolojik, çevresel, enfeksiyöz ve sistemik hastalık katkıda bulunanlar dahil olmak üzere renal interstisyumda enflamatuar süreci tetikleyebilen çeşitli bilinen faktörler vardır.  Hastalığın ortaya çıkma spektrumu, akut bir süreçten progresif tübüler hücre hasarı ve renal disfonksiyon ile kronik bir duruma kadar değişebilir.


● Belirtiler ve semptomlar

 İnterstisyel nefrit, çoğu spesifik olmayan çeşitli belirti ve semptomlarla karşımıza çıkabilir.  Hastaların% 30-50'sinde, özellikle ilaca bağlı interstisyel nefriti olanlarda en sık görülen ateştir. [2]  Değişken sıklıkta ortaya çıkan diğer genel semptomlar mide bulantısı, kusma, yorgunluk, iştahsızlık ve kilo kaybını içerir.  Yan ağrısı, idrara çıkma sırasında ağrı ve idrarda gözle görülür kan gibi daha spesifik semptomların yanı sıra hipertansiyon gibi belirtiler tanı için şüpheyi artırmada yardımcı olabilir. [3]  Erken belgelenmiş vakalarda bildirilen "klasik" semptom üçlüsü, döküntü, eklem ağrısı ve kanda artmış eozinofillerden oluşuyordu;  ancak daha yeni epidemiyoloji, semptomların bu gruplanmasının hastaların sadece küçük bir azınlığında (% 5-10) ortaya çıktığını göstermektedir. [4]  Bununla birlikte, mevcut vakaların% 70-90'ına [5] [6] neden olan modern ilaçlarla, en eski belgelenmiş vakaların ve günümüzün azınlığının farklı semptomlar göstermesi şaşırtıcı değildir.


● Nedenler

 Yaygın nedenler arasında enfeksiyon veya analjezik gibi ilaçlara veya metisilin (metisilin) gibi antibiyotiklere reaksiyon bulunur.  İlaçlara reaksiyon, vakaların% 71 [5] ila% 92 [6 ]'sine neden olur.


✔ İlaçlar

 İnterstisyel Nefrit ile İlişkili İlaç Örnekleri [2] [7]

storage.php?o=bx_glossary_files&f=mk7f2pmyftrsabqdn2nulhtd6vgeqek4.jpgstorage.php?o=bx_glossary_files&f=nxveqgspt56hgeb6bmu9n5gddju45iqm.jpg

Bu hastalığa ayrıca böbreğe zarar veren başka hastalıklar ve toksinler de neden olur.  Hem akut hem de kronik tubulointerstisyel nefrit, piyelonefrit olarak bilinen böbreklerdeki bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanabilir, ancak en yaygın neden bir ilaca karşı olumsuz bir reaksiyondur.  Bu tür bir reaksiyona neden olduğu bilinen ilaçlar penisilin [8] ve sefaleksin gibi β-laktam antibiyotikler ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (diğerlerinden daha az sıklıkla aspirin) ve proton pompası inhibitörleri, rifampisin, sülfadır.  ilaçlar, florokinolonlar, diüretikler, allopurinol, mesalamin ve fenitoin.  İlaca maruz kalma ile akut tubulointerstisyel nefrit gelişimi arasındaki süre 5 gün ile 5 ay arasında olabilir (fenoprofen kaynaklı).


● Tanı

 Zaman zaman bu hastalığın hiçbir semptomu yoktur, ancak ortaya çıktıklarında çok çeşitlidirler ve hızlı veya kademeli olarak ortaya çıkabilir. [5] [9] [10] [11] [12]  Alerjik bir reaksiyona bağlı olduğunda, akut tubulointerstisyel nefritin semptomları ateş (hastaların% 27'si), [5] döküntü (hastaların% 15'i), [5] ve böbreklerdeki büyümedir.  Bazı insanlar dizüri ve bel ağrısı yaşarlar.  Kronik tubulointerstisyel nefritte hasta mide bulantısı, kusma, yorgunluk ve kilo kaybı gibi semptomlar yaşayabilir.  Gelişebilecek diğer durumlar arasında kanda yüksek konsantrasyonda potasyum, metabolik asidoz ve böbrek yetmezliği bulunur.

✅ Kan testleri

 Hastaların yaklaşık% 23'ünün kanda yüksek düzeyde eozinofil vardır. [5]

✅ İdrar bulguları

 İdrar bulguları şunları içerir:

1️⃣ Eozinofilüri: Metisiline bağlı AIN ile yapılan orijinal çalışmalar% 67 duyarlılık ve% 83 özgüllük göstermiştir. [9] [13]  Metisilinin neden olduğu interstisyel nefrit hastalarında veya Hansel'in boyası kullanıldığında duyarlılık daha yüksektir.  Bununla birlikte, 2013 yılında yapılan bir çalışma, idrar eozinofil testinin duyarlılık ve özgüllüğünün sırasıyla% 35.6 ve% 68 olduğunu göstermiştir. [14] [15]

2️⃣ İzostenüri [16]

3️⃣ İdrarda kan ve ara sıra kırmızı kan hücreleri [17]

4️⃣ Steril piyüri: beyaz kan hücreleri ve bakteri yok

5️⃣ NSAID ile ilişkili AIN ile idrardaki nefrotik aralıktaki protein miktarı görülebilir.

✅ Patoloji

 Non-invaziv hasta değerlendirmesi (fizik muayene, kan ve idrar testleri, görüntüleme çalışmaları) düşündürücü olabilirken, interstisyel nefriti kesin olarak teşhis etmenin tek yolu böbrek biyopsisi ile elde edilen doku teşhisidir.  Patolojik inceleme, nötrofiller, eozinofiller ve lenfositler dahil olmak üzere çeşitli beyaz kan hücreleri ile interstisyel ödem ve enflamatuar infiltrasyonun varlığını ortaya çıkaracaktır.  Genellikle kan damarları ve glomerüller etkilenmez.  Elektron mikroskobu tübüler epitel hücrelerinde mitokondriyal hasar, sitoplazmada vakuoller ve genişlemiş endoplazmik retikulum gösterir. [18]

✅ Galyum taraması

 Anormal bir galyum taramasının hassasiyetinin% 60 [19] ile% 100 [20] arasında değiştiği bildirilmiştir.


● Tedavi

 Tedavi, rahatsız edici bir ilacı çıkarmak gibi nedeni ele almaktan oluşur.  Kortikosteroidlerin yardımcı olduğuna dair net bir kanıt yoktur. [6]  Beslenme tedavisi, birkaç litre ekstra sıvı gerektirebilen yeterli sıvı alımından oluşur. [21]


● Prognoz

 Böbrekler, tubulointerstisyel nefritten doğrudan etkilenen tek vücut sistemidir.  Böbrek fonksiyonu genellikle azalır;  böbrekler biraz işlevsiz olabilir veya tamamen başarısız olabilir.

 Kronik tubulointerstisyel nefritte en ciddi uzun vadeli etki böbrek yetmezliğidir.  Proksimal tübül yaralandığında, sodyum, potasyum, bikarbonat, ürik asit ve fosfat geri emilimi azalabilir veya değiştirilebilir, bu da metabolik asidoz olarak bilinen düşük bikarbonat, düşük potasyum, hipürisemi olarak bilinen düşük ürik asit ve düşük fosfat ile sonuçlanabilir.  hipofosfatemi.  Distal tübülün hasar görmesi idrarı konsantre etme kabiliyetinin kaybına ve poliüriye neden olabilir.

 Akut tubulointerstisyel nefrit vakalarının çoğunda, zararlı ilaç artık alınmadığında veya altta yatan hastalık tedavi ile iyileştirildiğinde böbreklerin işlevi geri dönecektir.  Hastalığa alerjik bir reaksiyon neden oluyorsa, kortikosteroid böbrek fonksiyonlarının iyileşmesini hızlandırabilir;  ancak, genellikle durum bu değildir.

 Kronik tubulointerstisyel nefritin tedavisi yoktur.  Bazı hastalar diyaliz gerektirebilir.  Sonunda böbrek nakli gerekli olabilir.


● Epidemiyoloji

 İnterstisyel nefrit herhangi bir semptomu olmayan hastalarda nadirdir (<% 1 insidans), ancak nedeni bilinmeyen akut böbrek hasarı olan hastanede yatan hastaların yaklaşık% 10-15'inde görülür. [2]  Her yaştan hastada ortaya çıkabilse de, belki de ilaca maruziyetin artması ve diğer tetikleyici nedenler nedeniyle yaşlı hastalarda daha sık görülmektedir. [2]



Kaynak :https://en.m.wikipedia.org/wiki/Interstitial_nephritis

6 0 0 0 0 0
  • 900
  • +

Hekim.Net

Close