·   · 2 Giriş
  •  · 60 arkadaş

Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori (Helikobakter pilori- Hp) mide ve duodenum'um çeşitli alanlarında yerleşen, gram (-), mikroaerofilik bir bakteridir. Yerleştiği yerlerde kronik enflamasyona neden olur. Bu kronik enflamasyon sonucunda duodenum ülseri, mide ülseri ve mide kanseri gelişebilir.

Önceleri Campylobacter pylori olarak adlandırılan bu bakteri, yapılan birçok araştırmanın sonucunda 1989 yılında Campylobacter ailesine ait olmadığına karar verilmiş ve kendi adıyla anılan Helicobacter ailesine taşınmıştır. Dünya'da insanların %50'sinden fazlasının üst gastrointestinal bölgede H. pylori taşımaktadır. Enfeksiyon gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülmektedir. Bununla beraber, H. pylori ile enfekte insanların %80'den fazlası asemptomatiktir.Ülkemizde enfekte olma oranı %70-80 civarında olduğu düşünülmektedir.Enfekte olma etkeni olarak sosyo-ekonomik durum/kalabalık mekanda yaşama/kontamine gıdalarla beslenme şeklinde sıralanabilir.

Bulaş şekli fekal-oral/oral/oral yolla gerçekleşir.Midede koruyucu mukus tabkasının yıkımını,direkt mukozal hasar ve asit salınımını arttırması etkilerine sahip olduğu bilinmekte.DSÖ tarafından mide kanserine direkt olarak sebebiyet verdiği açıklanmış.

Çoğu kişide bulunmasına rağmen asemptomatik olması akıllar da hala çözülemeyen şu soru işaretini bırakmış:Hbacter pylori ülsere mi sebep oluyor,ülser olan bölgede etkisini mi arttırıyor?

Maruz kalmamanız dileğiyle.

Kaynakça:https://tr.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori

Tıp fakültesi fizyoloji-gastroenteroloji abd ders notları

2 0 0 0 0 0
  • 802
  • +

Hekim.Net

Close