·   · 76 Giriş

Skolyoz


Skolyoz, bir kişinin omurgasının yana doğru eğri olduğu tıbbi bir durumdur. Eğri genellikle üç boyut üzerinde "S" - veya "C" şeklindedir. Bazılarında eğri derecesi sabittir, bazılarında ise zamanla artar. Hafif skolyoz tipik olarak sorunlara neden olmaz, ancak daha şiddetli vakalar nefes almayı ve hareketi etkileyebilir. Ağrı genellikle yetişkinlerde mevcuttur ve yaşla birlikte kötüleşebilir.


Çoğu vakanın nedeni bilinmemektedir, ancak genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunu içerdiğine inanılmaktadır. Risk faktörleri, etkilenen diğer aile üyelerini içerir. Kas spazmları, serebral palsi, Marfan sendromu ve nörofibromatoz gibi tümörler gibi başka bir durum nedeniyle de ortaya çıkabilir. Tanı X ışınları ile doğrulanır. Skolyoz tipik olarak eğriliğin sabit olduğu yapısal veya altta yatan omurganın normal olduğu fonksiyonel olarak sınıflandırılır.


Tedavi eğrinin derecesine, yerine ve nedenine bağlıdır. Küçük eğriler sadece periyodik olarak izlenebilir. Tedaviler, destekleme, özel egzersizler, duruş kontrolü ve ameliyatı içerebilir. Destek kişiye takılmalı ve büyüme durana kadar günlük olarak kullanılmalıdır. Kötüleşme riskini azaltmaya çalışmak için özel egzersizler kullanılabilir. Tek başına veya destekleme gibi diğer tedavilerle birlikte yapılabilir. Kayropraktik manipülasyonunun, diyet takviyelerinin veya egzersizlerin durumun kötüleşmesini önleyebileceğine dair kanıt zayıftır. Bununla birlikte, diğer sağlık yararları nedeniyle egzersiz hala tavsiye edilmektedir.


Skolyoz, insanların yaklaşık% 3'ünde görülür. Genellikle 10 ila 20 yaşları arasında gelişir. Kadınlar tipik olarak erkeklerden daha şiddetli etkilenir. Bu terim Eski Yunancadan alınmıştır: σκολίωσις, romanlaştırılmış: "eğilme" anlamına gelen skoliosis. 





Belirti ve bulgular

Skolyoz ile ilişkili semptomlar şunları içerebilir:

- Sırtta, omuzlarda, boyunda ve sırtın alt kısmına en yakın kalça ağrısı

- Ağır vakalarda solunum veya kalp problemleri

- Mide, bağırsak vb. "Kasılmaya" neden olan eğrilikten kaynaklanan kabızlık.

- Yetişkinlerde ağrıya veya fonksiyonel kısıtlamaya bağlı sınırlı hareketlilik


Skolyoz belirtileri şunları içerebilir:

- Omurganın bir tarafında düzensiz kas yapısı

- Torasik skolyozda göğüs kafesinin dönmesinin neden olduğu kaburga çıkıntısı veya çıkıntılı bir kürek kemiği

Düzensiz kalçalar, kollar veya bacak uzunlukları

- Yavaş sinir hareketi

- Ağır vakalarda kalp ve akciğer sorunları

- Kıkırdak uç plakasında ve bazen diskin kendisinde kalsiyum birikimi 


Süreç

İskelet olgunluğuna ulaşmış kişilerin kötüleşen bir vakaya sahip olma olasılığı daha düşüktür. Bazı şiddetli skolyoz vakaları, akciğer kapasitesinin azalmasına, kalbe uygulanan baskıya ve fiziksel aktivitelerin kısıtlanmasına neden olabilir.

Yakın zamanda yapılan uzunlamasına çalışmalar, durumun en yaygın biçimi olan geç başlangıçlı idiyopatik skolyozun, genel popülasyona benzer ölüm oranlarıyla, tedavi edilmediğinde bile sırt ağrısı ve kozmetik kaygılar dışında çok az fiziksel bozukluğa neden olduğunu ortaya koymaktadır. Tedavi edilmeyen idiyopatik skolyozun, yaşlılıkla birlikte ciddi (kardiyopulmoner) engelliliğe ilerlediğine dair eski inançlar, daha sonraki çalışmalarla çürütüldü. 


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1265&dpx=2&t=1608294230"S" şeklindeki ciddi bir skolyoz vakasının 20. yüzyıla ait bir illüstrasyonu




Nedenleri

Skolyozun birçok nedeni, nöromüsküler problemleri ve kalıtımsal hastalıkları veya çevrenin neden olduğu koşulları içerir.

Skolyoz vakalarının tahminen% 65'i idiyopatiktir, yaklaşık% 15'i konjenitaldir ve yaklaşık% 10'u nöromüsküler bir hastalığa ikincildir.

Skolyoz riskindeki varyansın yaklaşık% 38'i genetik faktörlere,% 62'si çevreye bağlıdır. Bununla birlikte, monozigotik ikizler arasındaki tutarsız kalıtım ve uyumsuzluk göz önüne alındığında, genetik muhtemelen karmaşıktır. Skolyoz gelişimine katkıda bulunan spesifik genler kesin olarak tanımlanmamıştır. En az bir gen olan CHD7, idiyopatik skolyoz formuyla ilişkilendirilmiştir. Çeşitli aday gen çalışmaları, idiyopatik skolyoz ile kemik oluşumuna, kemik metabolizmasına ve bağ dokusu yapısına aracılık eden genler arasında ilişkiler bulmuştur. Birkaç genom çapında çalışma, idiyopatik skolyozla önemli ölçüde bağlantılı olan bir dizi lokus tanımlamıştır. 2006 yılında idiyopatik skolyoz, MATN1 genindeki (matrilin 1, kıkırdak matriks proteinini kodlayan) üç mikro uydu polimorfizmi ile bağlantılıydı. Adolesan idiyopatik skolyoz ile önemli ölçüde ilişkili olan DNA'daki elli üç tek nükleotid polimorfizm belirteci, genom çapında bir ilişki çalışmasıyla tanımlandı.

Ergen idiyopatik skolyozun açık bir nedensel ajanı yoktur ve genellikle çok faktörlü olduğuna inanılmaktadır. Skolyoz prevalansı ergenler arasında% 1 ila% 2'dir, ancak Cobb açısı 20 ° 'nin altında olan ergenler arasında ilerleme olasılığı yaklaşık% 10 ila% 20'dir.

Konjenital skolyoz, formasyonun başarısızlığı, segmentasyon başarısızlığı veya bir uyaran kombinasyonu nedeniyle rahimde üç ila altıncı haftalarda omurganın bir malformasyonuna bağlanabilir. Eksik ve anormal segmentasyon, bazen normal bir omurla veya tek taraflı olarak kaynaşmış omurlarla kaynaşan anormal şekilli bir omurla sonuçlanır ve omurganın anormal yanal eğriliğine yol açar.


Diğer koşullardan kaynaklanan

Nöropatik ve miyopatik koşullara bağlı ikincil skolyoz, omurga için kas desteği kaybına neden olabilir, böylece omurga anormal yönlerde çekilir. İkincil skolyoza neden olabilecek bazı durumlar arasında müsküler distrofi, spinal musküler atrofi, çocuk felci, serebral palsi, omurilik travması ve miyotoni bulunur. Skolyoz, bir ergenin büyüme atağı sırasında sıklıkla kendini gösterir veya kötüleşir ve daha çok kadınlarda erkeklerden daha sık teşhis edilir.

Bilinen sendromlarla ilişkili skolyoz genellikle "sendromik skolyoz" olarak alt sınıflandırılır. [Kaynak belirtilmeli] Skolyoz, amniyotik bant sendromu, Arnold-Chiari malformasyonu, Charcot-Marie-Tooth hastalığı, serebral palsi, konjenital diyafragma herni, bağ dokusu bozuklukları, kas distrofisi, ailesel disautonomi, CHARGE sendromu, Ehlers-Danlos sendromu (hiper fleksibilite, "disket bebek" sendromu ve durumun diğer varyantları), kırılgan X sendromu, Friedreich ataksisi, hemihipertrofi, Loeys-Dietz sendromu, Marfan sendromu, tırnak-patella sendromu, nörofibromatozis, osteogenezis imperfekta, Prader-Willi sendromu, proteus sendromu, spina bifida, spinal musküler atrofi, siringomiyel ve pektus karinatum.

İkincil skolyozun başka bir formu, dejeneratif (yaşlanma ile ilişkili olabilir veya olmayabilir) değişikliklere ikincil olarak yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişen de novo skolyoz olarak da bilinen dejeneratif skolyozdur. Bu, vertebral kolonun asimetrik olarak çökmesi nedeniyle başlayan ve ilerleyen bir deformite türüdür. Yaşa bağlı değişiklikler sonucu kemikler zayıflamaya ve omurgada bulunan bağ ve diskler yıpranmaya başladığında omurga eğilmeye başlar. 'De novo' kelimesi, bu skolyoz formuyla ilişkilendirilir, çünkü 'yeni' anlamına gelir ve daha sonraki yaşamda durumun ortaya çıkmasına atıfta bulunur.






Teşhis

Başlangıçta skolyoz ile başvuran kişiler, deformitenin altında yatan bir neden olup olmadığını belirlemek ve altta yatan durumun basit skolyozdan daha ciddi olasılığını dışlamak için fizik muayeneye tabi tutulur.

Kişinin yürüyüşü, diğer anormalliklerin (örn. Çukur, kıllı yama, lipom veya hemanjiyom ile kanıtlandığı üzere spina bifida) belirtileri için bir muayene ile değerlendirilir. Nörofibromatozun göstergesi olan café au lait lekeleri için cilt, kavovarus deformitesi için ayaklar, abdominal refleksler ve spastisite için kas tonusu gibi kapsamlı bir nörolojik muayene de yapılır.

Bir kişi işbirliği yapabildiğinde, kendisinden mümkün olduğu kadar öne eğilmesi istenir. Bu, Adams öne eğme testi olarak bilinir ve genellikle okul öğrencilerinde yapılır. Bir belirginlik fark edilirse, skolyoz bir olasılıktır ve tanıyı doğrulamak için bir röntgen çekilebilir.

Alternatif olarak, durumu teşhis etmek için bir skolyometre kullanılabilir.

Skolyozdan şüphelenildiğinde, skolyoz eğrilerini ve kifozu ve lordozu değerlendirmek için ağırlık taşıyan, tam omurga AP / koronal (önden arka görünüm) ve lateral / sagital (yandan görünüm) X-ışınları alınır, çünkü bunlar da skolyozlu bireylerde etkilenebilir. Tam boy ayakta omurga röntgenleri, skolyozun şiddetini ve ilerlemesini ve doğası gereği doğuştan veya idiyopatik olup olmadığını değerlendirmek için standart yöntemdir. Büyüyen bireylerde, eğri ilerlemesini takip etmek için 3 ila 12 aylık aralıklarla seri radyografiler alınır ve bazı durumlarda, omuriliğe bakmak için MRI araştırması gerekir.

Eğriliği kantitatif olarak değerlendirmek için standart yöntem, ilgili en üst omurun üst uç plakasına ve ilgili en alt omurun alt uç plakasına dik olarak çizilen iki çizgi arasındaki açı olan Cobb açısını ölçmektir. İki eğri olan insanlar için, her iki eğri için de Cobb açıları takip edilir. Bazı kişilerde, eğrilerin veya birincil ve telafi edici eğrilerin esnekliğini değerlendirmek için yanal bükme X-ışınları elde edilir.

10 yaşından önce gelişen konjenital ve idiyopatik skolyoz, erken başlangıçlı skolyoz olarak adlandırılır. 10 yaşından sonra gelişen skolyoz adolesan idiyopatik skolyoz olarak adlandırılır. Skolyoz semptomları olmayan ergenleri taramanın yararı net değildir. 



image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1266&dpx=2&t=1608294390Bir skolyozun Cobb açısı ölçümü




Tanım

Skolyoz, bir kişinin omurgasının ekseninde üç boyutlu bir sapma olarak tanımlanır. Skolyoz Araştırma Derneği de dahil olmak üzere çoğu örnek, skolyozu muayene eden kişi kişiye bakarken, yani koronal düzlemde sağa veya sola doğru 10 ° 'den fazla Cobb açısı olarak tanımlar.

Skolyoz, ilerlemesi Hueter-Volkmann Yasası olarak bilinen asimetrik kuvvetlere bağlı olan biyomekanik bir deformite olarak tanımlanmıştır. 






Yönetim

Skolyozun geleneksel tıbbi yönetimi karmaşıktır ve birlikte ilerleme olasılığını tahmin etmeye yardımcı olan eğriliğin şiddeti ve iskelet olgunluğuyla belirlenir. Çocuklar ve ergenler için geleneksel seçenekler şunlardır:

- Gözlem

- Destek

- Ameliyat


Yetişkinler için tedavi genellikle herhangi bir ağrıyı gidermeye odaklanır:

- Ağrı kesici

- Duruş kontrolü

- Destek

- Ameliyat


İdiyopatik skolyoz tedavisi ayrıca eğriliğin ciddiyetine, omurganın daha fazla büyüme potansiyeline ve eğriliğin ilerleme riskine bağlıdır. Hafif skolyoz (30 ° 'den az sapma) ve orta derecede skolyoz (30-45 °) tipik olarak skolyoza özgü egzersizlerle birlikte destekle konservatif olarak tedavi edilebilir. Hızla ilerleyen şiddetli eğrilikler, spinal çubuk yerleştirme ve spinal füzyon ile ameliyat gerektirebilir. Her durumda, erken müdahale en iyi sonuçları verir.

Spesifik bir fizik tedavi türü faydalı olabilir. Ancak kullanımlarını destekleyen kanıtlar zayıftır. Düşük kaliteli kanıtlar, skolyoza özgü egzersizlerin (SSE) elektrostimülasyondan daha etkili olabileceğini düşündürmektedir. Schroth yönteminin kanıtı, kullanımını desteklemek için yetersizdir. 



Destek

Destekleme normalde kişide kemik büyümesi kaldığında yapılır ve genel olarak eğriyi tutmak ve ameliyatın önerildiği noktaya ilerlemesini önlemek için uygulanır. Juvenillerin olduğu bazı durumlarda, destek eğrileri önemli ölçüde azaltmıştır ve korseden 40 ° 'den (yukarıda uzunluk olarak belirtilen eğri) 18 °' ye yükselmiştir. Skolyoz ile ilgili ağrıyı hafifletmek için yetişkinler için bazen diş teli reçete edilir. Destek, kişiye gövdeyi örten bir cihaz yerleştirmeyi içerir; bazı durumlarda boyuna kadar uzanır.

En yaygın olarak kullanılan korseler, koltuk altlarından kalçalara kadar uzanan ve özel olarak fiberglas veya plastikten yapılmış, korseye benzer bir cihaz olan Boston korsesi gibi bir TLSO'dur. Bazen doktor reçetesine göre günde 22-23 saat takılır ve omurgadaki kıvrımlara baskı uygular. Korsenin etkinliği sadece destek tasarımına ve ortotist becerisine değil, aynı zamanda insanların günlük uyumuna ve kullanım miktarına da bağlıdır. Diş tellerinin tipik kullanımı, ameliyatı gerektirecek kadar ciddi olmayan idiyopatik eğriler içindir, ancak küçük çocuklarda daha şiddetli eğrilerin ilerlemesini önlemek, çocuğa ameliyat yapmadan önce büyümesi için zaman kazandırmak için de kullanılabilirler. omurganın etkilenen kısmında daha fazla büyüme.

Destekleme endikasyonları: Cobb açıları 20 ° 'nin altında olan ve büyümekte olan insanlar yakından izlenmelidir. 20 ila 29 ° arasında Cobb açıları olan ve büyümeye devam eden kişiler, yaş, altı aylık dönemde Cobb açısı artışı, Risser işareti ve klinik görünüm göz önüne alınarak ilerleme riskine göre desteklenmelidir. Cobb açıları 30 ° 'den büyük olan ve büyümeye devam eden insanlar desteklenmelidir. Ancak bunlar kılavuz niteliğindedir ve herkes bu tabloya sığmayacaktır.

Örneğin, 17 ° Cobb açısı ve önemli göğüs rotasyonu veya geri tepme ile büyümekte olan bir kişi, gece destek için düşünülebilir. Büyüme spektrumunun diğer ucunda, ilerleme potansiyeli azaldığı için 29 ° Cobb açısı ve bir Risser işaretinin üç veya dördünün desteklenmesi gerekmeyebilir. Skolyoz Araştırma Derneği'nin destekleme önerileri arasında 25 ° 'den daha büyük eğriler, 30 ile 45 ° arasında değişen eğriler, Risser işareti 0, 1 veya 2 (pelvik büyüme alanının X-ışını ölçümü) ve altı aydan kısa süre kızlarda adetlerin başlangıcından.

Skolyoz korseleri, özellikle iyi tasarlandığında ve iyi takıldığında, 7-10 günlük alıştırma döneminden sonra da genellikle rahattır. İyi oturmuş ve işleyen bir skolyoz korsesi, deformiteyi desteklerken ve vücudu daha düzeltilmiş ve normal fizyolojik bir konuma yönlendirirken rahatlık sağlar.

Kanıtlar desteklemenin hastalığın kötüleşmesini engellediğini destekler, ancak yaşam kalitesini, görünümü veya sırt ağrısını değiştirip değiştirmediği belirsizdir. 

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1267&dpx=2&t=160829461556 ° ile 27 ° Cobb açısı arasında düzeltme sağlayan bir Chêneau desteği


Cerrahi

Ortopedistler tarafından genellikle ilerleme olasılığı yüksek eğriler (yani, 45 ila 50 ° büyüklüğünde), yetişkin olarak kozmetik olarak kabul edilemez eğriler, spina bifidalı kişilerde eğriler ve oturmayı engelleyen serebral palsi için cerrahi önerilir. bakım ve nefes alma gibi fizyolojik fonksiyonları etkileyen eğriler.

Cerrahi, Skolyoz Ortopedik ve Rehabilitasyon Tedavisi Derneği (SOSORT) tarafından 45 ila 50 ° [4] ve Skolyoz Araştırma Derneği (SRS) tarafından 45 ° Cobb açısı ile endikedir. [50] SOSORT, iyi belgelenmiş artı veya eksi 5 ° ölçüm hatası sonucunda, Cobb açılarını ölçerken meydana gelebilecek 45 ila 50 ° eşiği kullanır.

Omurga cerrahisinde uzmanlaşmış cerrahlar skolyoz ameliyatı yaparlar. Skolyotik bir omurgayı tamamen düzeltmek genellikle imkansızdır, ancak çoğu zaman önemli düzeltmeler elde edilir.


İki ana ameliyat türü şunlardır: 

- Anterior füzyon: Bu cerrahi yaklaşım göğüs duvarının yan tarafındaki bir kesi ile yapılır.

- Posterior füzyon: Bu cerrahi yaklaşım, arkadaki bir kesi yoluyla yapılır ve eğriyi düzeltmek için metal enstrümantasyon kullanımını içerir.


Bu cerrahi prosedürlerden birine veya her ikisine de ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat bir veya iki aşamada yapılabilir ve ortalama olarak dört ila sekiz saat sürer.




Evrim

İnsan omurga morfolojisi, iki ayaklılık ve skolyoz arasında bu durum için evrimsel bir temel öneren bağlantılar vardır. Şempanzelerde veya gorillerde skolyoz görülmemiştir. Bu nedenle, skolyozun aslında insanların bu maymunlardan morfolojik farklılıklarıyla ilişkili olabileceği hipotezi öne sürüldü. Diğer maymunların omurgaları insanlardan daha kısa ve daha az hareketli. Pan'daki bel omurlarından bazıları "yakalanır", yani pelvisin ilium kemikleri arasında hızlı tutulurlar. İnsanlarla karşılaştırıldığında, Eski Dünya maymunları, omurgayı sabit tutan kaslar olan çok daha büyük dik omurga kaslarına sahiptir. Bu faktörler, çoğu primatın bel omurgasını daha az esnek hale getirir ve insanlardan çok daha az sapma olasılığı vardır. Bu, açıkça sadece lomber skolyozlarla ilgili olsa da, lomber omurgadaki küçük dengesizlikler de torasik problemleri hızlandırabilir.

Skolyoz, iki ayaklılık için güçlü bir seçimin bir yan ürünü olabilir. İki ayaklı bir duruş için, oldukça hareketli, uzun bir alt omurga çok faydalıdır. Örneğin, insan omurgası, dik bir gövdenin daha iyi dengelenmesini ve desteklenmesini sağlayan lomber lordoz ile S şeklinde bir eğri alır. İki ayaklılık seçimi, muhtemelen böyle bir bozukluğun sürdürülmesini haklı çıkaracak kadar güçlüydü. İki ayaklılığın çeşitli farklı nedenlerle ortaya çıktığı varsayılmaktadır, bunların birçoğu kesinlikle uygunluk avantajları sağlayacaktır. Avlanma ve yiyecek aramada ve avcılardan veya diğer insanlardan korunmada faydalı olabilecek görüş mesafesini artırabilir; uzun mesafeli seyahatleri yiyecek arama veya avlanma için daha verimli hale getirir; otlardan, ağaçlardan ve çalılardan karada beslenmeyi kolaylaştırır. Özellikle oluşmuş bir omurgaya bağlı olan iki ayaklılığın birçok faydası göz önüne alındığında, "skolyotik sapmalar" potansiyeline rağmen, bugün gördüğümüz şekliyle omurganın gelişiminde iki ayaklı seçilimin büyük bir rol oynaması muhtemeldir. Fosil kayıtlarına göre, iki ayaklılığın ilk ortaya çıktığı zaman, Australopithecus ve Homo erectus gibi daha önceki hominidler arasında skolyoz daha yaygın olmuş olabilir. Fosilleri, lomber uzunluğunda bugün gördüğümüze göre hafif bir azalma için zamanla seçilmiş olabileceğini ve daha düşük skolyoz riski ile iki ayaklılığı etkin bir şekilde destekleyebilecek bir omurgayı tercih ettiğini gösteriyor. 





Araştırma

2009'da kullanıma sunulan ve halen araştırılmakta olan AIS için genetik testler, eğri ilerleme olasılığını ölçmeye çalışır.





REFERANSLAR 

  1. "scoliosis". Merriam Webster. Archived from the original on 11 August 2016. Retrieved 12 August 2016.
  2. ^ Jump up to:a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t "Questions and Answers about Scoliosis in Children and Adolescents". NIAMS. December 2015. Archived from the original on 25 August 2016. Retrieved 12 August 2016.
  3. ^ Jump up to:a b c d e f "adolescent idiopathic scoliosis". Genetics Home Reference. September 2013. Archived from the original on 16 August 2016. Retrieved 12 August 2016.
  4. ^ Jump up to:a b c d e f g h i j Negrini S, Donzelli S, Aulisa AG, Czaprowski D, Schreiber S, de Mauroy JC, et al. (2018). "2016 SOSORT guidelines: orthopaedic and rehabilitation treatment of idiopathic scoliosis during growth". Scoliosis and Spinal Disorders. 13: 3. doi:10.1186/s13013-017-0145-8. PMC 5795289. PMID 29435499.
  5. ^ Jump up to:a b Shakil H, Iqbal ZA, Al-Ghadir AH (2014). "Scoliosis: review of types of curves, etiological theories and conservative treatment". Journal of Back and Musculoskeletal Rehabilitation. 27 (2): 111–15. doi:10.3233/bmr-130438. PMID 24284269.
  6. ^ Jump up to:a b Illés TS, Lavaste F, Dubousset JF (April 2019). "The third dimension of scoliosis: The forgotten axial plane". Orthopaedics & Traumatology, Surgery & Research. 105 (2): 351–59. doi:10.1016/j.otsr.2018.10.021. PMID 30665877.
  7. ^ Yang S, Andras LM, Redding GJ, Skaggs DL (January 2016). "Early-Onset Scoliosis: A Review of History, Current Treatment, and Future Directions". Pediatrics. 137 (1): e20150709. doi:10.1542/peds.2015-0709. PMID 26644484. S2CID 557560.
  8. ^ Agabegi SS, Kazemi N, Sturm PF, Mehlman CT (December 2015). "Natural History of Adolescent Idiopathic Scoliosis in Skeletally Mature Patients: A Critical Review". The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. 23 (12): 714–23. doi:10.5435/jaaos-d-14-00037. PMID 26510624. S2CID 6735774.
  9. ^ Berdishevsky H, Lebel VA, Bettany-Saltikov J, Rigo M, Lebel A, Hennes A, Romano M, Białek M, M'hango A, Betts T, de Mauroy JC, Durmala J (2016). "Physiotherapy scoliosis-specific exercises – a comprehensive review of seven major schools". Scoliosis and Spinal Disorders. 11: 20. doi:10.1186/s13013-016-0076-9. PMC 4973373. PMID 27525315.
  10. ^ Park JH, Jeon HS, Park HW (June 2018). "Effects of the Schroth exercise on idiopathic scoliosis: a meta-analysis". European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine. 54(3): 440–49. doi:10.23736/S1973-9087.17.04461-6. PMID 28976171.
  11. ^ Jump up to:a b Thompson, JY; Williamson, EM; Williams, MA; Heine, PJ; Lamb, SE; ACTIvATeS Study, Group. (27 October 2018). "Effectiveness of scoliosis-specific exercises for adolescent idiopathic scoliosis compared with other non-surgical interventions: a systematic review and meta-analysis". Physiotherapy. 105 (2): 214–34. doi:10.1016/j.physio.2018.10.004. PMID 30824243.
  12. ^ "scoliosis". Dictionary.com. Archived from the original on 16 August 2016. Retrieved 12 August 2016.
  13. ^ Giachelli CM (March 1999). "Ectopic calcification: gathering hard facts about soft tissue mineralization". The American Journal of Pathology. 154 (3): 671–75. doi:10.1016/S0002-9440(10)65313-8. PMC 1866412. PMID 10079244.
  14. ^ Thometz JG, Simon SR (October 1988). "Progression of scoliosis after skeletal maturity in institutionalized adults who have cerebral palsy". The Journal of Bone and Joint Surgery. American Volume. 70 (9): 1290–96. doi:10.2106/00004623-198870090-00002. PMID 3182881.
  15. ^ Koumbourlis AC (June 2006). "Scoliosis and the respiratory system". Paediatric Respiratory Reviews. 7 (2): 152–60. doi:10.1016/j.prrv.2006.04.009. PMID 16765303.
  16. ^ Jump up to:a b Weinstein SL, Dolan LA, Spratt KF, Peterson KK, Spoonamore MJ, Ponseti IV (February 2003). "Health and function of patients with untreated idiopathic scoliosis: a 50-year natural history study". JAMA. 289 (5): 559–67. doi:10.1001/jama.289.5.559. PMID 12578488.
  17. ^ Jump up to:a b Weinstein SL, Zavala DC, Ponseti IV (June 1981). "Idiopathic scoliosis: long-term follow-up and prognosis in untreated patients". The Journal of Bone and Joint Surgery. American Volume. 63 (5): 702–12. doi:10.2106/00004623-198163050-00003. PMID 6453874. S2CID 22429772.
  18. ^ Trobisch P, Suess O, Schwab F (December 2010). "Idiopathic scoliosis". Deutsches Ärzteblatt International. 107 (49): 875–83, quiz 884. doi:10.3238/arztebl.2010.0875. PMC 3011182. PMID 21191550. It was once assumed, on the basis of studies in heterogeneous patient populations, that patients with untreated adolescent scoliosis would necessarily become wheelchair-dependent in old age and were likely to die of cardiopulmonary arrest for reasons related to scoliosis. This is no longer held to be the case.
  19. ^ Agabegi ED, Agabegi SS (2008). Step-Up to Medicine (Step-Up Series). Hagerstwon, MD: Lippincott Williams & Wilkins. p. 90. ISBN 978-0-7817-7153-5.
  20. ^ Jump up to:a b c d Gorman KF, Julien C, Moreau A (October 2012). "The genetic epidemiology of idiopathic scoliosis". European Spine Journal. 21 (10): 1905–19. doi:10.1007/s00586-012-2389-6. PMC 3463687. PMID 22695700.
  21. ^ Jump up to:a b Ogilvie JW, Braun J, Argyle V, Nelson L, Meade M, Ward K (March 2006). "The search for idiopathic scoliosis genes". Spine. 31 (6): 679–81. doi:10.1097/01.brs.0000202527.25356.90. PMID 16540873. S2CID 24280322.
  22. ^ Montanaro L, Parisini P, Greggi T, Di Silvestre M, Campoccia D, Rizzi S, Arciola CR (December 2006). "Evidence of a linkage between matrilin-1 gene (MATN1) and idiopathic scoliosis". Scoliosis. 1: 21. doi:10.1186/1748-7161-1-21. PMC 1769398. PMID 17176459.
  23. ^ Jump up to:a b Ogilvie J (February 2010). "Adolescent idiopathic scoliosis and genetic testing". Current Opinion in Pediatrics. 22(1): 67–70. doi:10.1097/MOP.0b013e32833419ac. PMID 19949338. S2CID 1044562.
  24. ^ Kouwenhoven JW, Castelein RM (December 2008). "The pathogenesis of adolescent idiopathic scoliosis: review of the literature". Spine. 33 (26): 2898–908. doi:10.1097/BRS.0b013e3181891751. PMID 19092622. S2CID 19749217.
  25. ^ Jump up to:a b c Trobisch P, Suess O, Schwab F (December 2010). "Idiopathic scoliosis". Deutsches Ärzteblatt International. 107 (49): 875–83, quiz 884. doi:10.3238/arztebl.2010.0875. PMC 3011182. PMID 21191550.
  26. ^ "What is Scoliosis: What Causes Scoliosis?". MedicalBug. 17 February 2012. Archived from the original on 9 April 2012. Retrieved 18 March 2012.
  27. ^ Scoliosis Research Society. (2014). Congenital Scoliosis. Scoliosis Research Society. "Archived copy". Archived from the original on 1 July 2014. Retrieved 21 May 2014.
  28. ^ Trontelj, J., Pecak, F., & Dimitrijevic, M. (1979). Segmental Neurophysiological Mechanisms in Scoliosis. The Journal of Bone and Joint Surgery Vol. 61-B, No. 3. HighWire.
  29. ^ POSNA. (2014). Neuromuscular Scoliosis. The Pediatric Orthopaedic Society of North America. "Archived copy". Archived from the original on 21 May 2014. Retrieved 21 May 2014.
  30. ^ "Fragile X syndrome". Department for Work and Pensions, UK. Archived from the original on 19 March 2012. Retrieved 29 August 2011.
  31. ^ Davids JR, Hagerman RJ, Eilert RE (July 1990). "Orthopaedic aspects of fragile-X syndrome". The Journal of Bone and Joint Surgery. American Volume. 72 (6): 889–96. doi:10.2106/00004623-199072060-00015. PMID 2195034.
  32. ^ "Scoliosis symptoms – pain, flat back, screening, self-assessment". iscoliosis.com.
  33. ^ "Scoliometer (Inclinometer)". National Scoliosis Foundation. Archived from the original on 21 November 2014.
  34. ^ Kim H, Kim HS, Moon ES, Yoon CS, Chung TS, Song HT, Suh JS, Lee YH, Kim S (November 2010). "Scoliosis imaging: what radiologists should know". Radiographics. 30 (7): 1823–42. doi:10.1148/rg.307105061. PMID 21057122. The main purpose of performing CT or MR imaging in a patient with scoliosis is to identify an underlying cause. MR imaging is used with increasing frequency to evaluate patients with an unusual curve pattern or alarming clinical manifestations. Nevertheless, two reasons for performing such screening are plausible: First, the treatment of an underlying neurologic lesion could help alleviate progressive neurologic deterioration and lead to improvement or stabilization of scoliosis; second, surgery performed to correct scoliosis in the presence of an underlying neurologic disorder that has not been identified and treated could result in new or additional neurologic deficits.
  35. ^ "Early Onset Scoliosis | Scoliosis Research Society". www.srs.org. Archived from the original on 21 June 2016. Retrieved 10 July 2016.
  36. ^ Grossman DC, Curry SJ, Owens DK, Barry MJ, Davidson KW, Doubeni CA, Epling JW, Kemper AR, Krist AH, Kurth AE, Landefeld CS, Mangione CM, Phipps MG, Silverstein M, Simon MA, Tseng CW (January 2018). "Screening for Adolescent Idiopathic Scoliosis: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement". JAMA. 319 (2): 165–72. doi:10.1001/jama.2017.19342. PMID 29318284. S2CID 38852032.
  37. ^ Lau K. The Complete Scoliosis Surgery Handbook for Patients: An In-Depth and Unbiased Look Into What to Expect Before and During Scoliosis Surgery. Health In Your Hands. p. 89. ISBN 978-9810785925.
  38. ^ "Treating scoliosis in children". NHS Choices. 19 February 2013. Archived from the original on 14 May 2014. Retrieved 14 May 2014.
  39. ^ "Scoliosis – Treatment in adults". NHS Choices. 19 February 2013. Archived from the original on 14 May 2014. Retrieved 14 May 2014.
  40. ^ "Idiopathic Scoliosis – Adult Nonoperative Management". Scoliosis Research Society. Archived from the original on 1 July 2014. Retrieved 14 May 2014.
  41. ^ "Idiopathic Scoliosis – Adult Surgical Treatment". Scoliosis Research Society. Archived from the original on 1 July 2014. Retrieved 14 May 2014.
  42. ^ Negrini S, Fusco C, Minozzi S, Atanasio S, Zaina F, Romano M (2008). "Exercises reduce the progression rate of adolescent idiopathic scoliosis: results of a comprehensive systematic review of the literature". Disability and Rehabilitation. 30 (10): 772–85. doi:10.1080/09638280801889568. PMID 18432435. S2CID 13188152.
  43. ^ Romano, Michele; Minozzi, Silvia; Bettany-Saltikov, Josette; Zaina, Fabio; Chockalingam, Nachiappan; Kotwicki, Tomasz; Maier-Hennes, Axel; Negrini, Stefano (15 August 2012). "Exercises for adolescent idiopathic scoliosis" (PDF). Cochrane Database of Systematic Reviews (8): CD007837. doi:10.1002/14651858.cd007837.pub2. ISSN 1465-1858. PMC 7386883. PMID 22895967.
  44. ^ Day, JM; Fletcher, J; Coghlan, M; Ravine, T (2019). "Review of scoliosis-specific exercise methods used to correct adolescent idiopathic scoliosis". Archives of Physiotherapy. 9: 8. doi:10.1186/s40945-019-0060-9. PMC 6708126. PMID 31463082.
  45. ^ Wood G (2013). "To Brace or Not to Brace: The Three-Dimensional Nature and Growth Considerations for Adolescent Idiopathic Scoliosis". Academy Today (The Edge). American Academy of Orthosits and Prosthetist. pp. 5–8.
  46. ^ Jump up to:a b Herring JA (2002). Tachdjian's Pediatric Orthopaedics. Philadelphia, PA: W.B. Saunders. ISBN 978-0-7216-5684-7.[page needed]
  47. ^ Wood GI (2013). The Cheneau Brace using Rigo Principles and the Wood Cheneau Rigo (WCR) Brace. Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT). Chicago, IL.
  48. ^ Negrini S, Minozzi S, Bettany-Saltikov J, Chockalingam N, Grivas TB, Kotwicki T, Maruyama T, Romano M, Zaina F (June 2015). "Braces for idiopathic scoliosis in adolescents". The Cochrane Database of Systematic Reviews (6): CD006850. doi:10.1002/14651858.CD006850.pub3. PMID 26086959.
  49. ^ "Scoliosis Treatment". WebMD. Retrieved 11 February2020.
  50. ^ "Archived copy". Archived from the original on 16 January 2014. Retrieved 2 January 2014.adolescents/surgical_treatment.htm. Accessed 27 January 2013
  51. ^ Yu W, Chattopadhyay S, Lim T, Acharya UR (2012). Advances in Therapeutic Engineering. CRC Press. ISBN 978-1439871744.[page needed]
  52. ^ Health and Function of Patients With Untreated Idiopathic Scoliosis – Reply [1]
  53. ^ Many With Scoliosis Can Skip Treatments Archived 20 August 2008 at the Wayback Machine
  54. ^ "Adolescent Idiopathic Scoliosis | Scoliosis Research Society". www.srs.org. Retrieved 28 February 2018.
  55. ^ Edery P, Margaritte-Jeannin P, Biot B, Labalme A, Bernard JC, Chastang J, Kassai B, Plais MH, Moldovan F, Clerget-Darpoux F (August 2011). "New disease gene location and high genetic heterogeneity in idiopathic scoliosis". European Journal of Human Genetics. 19 (8): 865–69. doi:10.1038/ejhg.2011.31. PMC 3172921. PMID 21407261.
  56. ^ Burwell, R.G. (2003). "Aetiology of idiopathic scoliosis: current concepts". Pedriatric Rehabilitation, 6 (3–4), 137–70.
  57. ^ Bessette, Absolon; Rousseau, Coralie M (1 October 2012). Scoliosis : Causes, Symptoms and Treatment. Nova Science Publishers. ISBN 9781620810071.
  58. ^ Linker B (April 2012). "A dangerous curve: the role of history in America's scoliosis screening programs". American Journal of Public Health. 102 (4): 606–16. doi:10.2105/AJPH.2011.300531. PMC 3489358. PMID 22397340.
  59. ^ Scoliosis Surgery. News-medical.net. Retrieved on 16 January 2011.
  60. ^ Jump up to:a b c Keith Bridwell (8 February 2013). "Idiopathic Scoliosis: Options of Fixation and Fusion of Thoracic Curves". SpineUniverse. Retrieved 21 May 2014.
  61. ^ Jump up to:a b c d e f g Lovejoy OC (2005). "The natural history of human gait and posture: Part 1. Spine and pelvis". Gait & Posture. 21(1): 95–112. doi:10.1016/s0966-6362(04)00014-1. PMID 15536039.
  62. ^ Harcourt-Smith, William E (2007). Handbook of Paleoanthropology. Chapter 5: Springer Berlin Heidelberg. pp. 1483–1518.
  63. ^ Hunt, Kevin D (March 1994). "The evolution of human bipedality: ecology and functional morphology". Journal of Human Evolution. 26 (3): 182–202. doi:10.1006/jhev.1994.1011.
  64. ^ Larson N (August 2011). "Early onset scoliosis: what the primary care provider needs to know and implications for practice". Journal of the American Academy of Nurse Practitioners. 23 (8): 392–403. doi:10.1111/j.1745-7599.2011.00634.x. PMID 21790832. S2CID 25902637.
  65. ^ Kamerlink, J., Quirno, M., Auerbach, J., Milby, A., Windsor, L., Dean, L., Dryer, J., Errico, T., Lonner, B. (2010). Hospital cost analysis of adolescent idiopathic scoliosis correction surgery in 125 consecutive cases. Journal of Bone and Joint Surgery, 92-A (5), 1097–1104.
  66. ^ Stenning M, Nelson I (2011). "Recent advances in the treatment of scoliosis in children". British Editorial Society of Bone and Joint Surgery. Archived from the original on 2 January 2014. Retrieved 1 January 2014.



KAYNAK https://en.wikipedia.org/wiki/Scoliosis

0 0 0 0 0 0
  • 485
  • +

Hekim.Net

Close