·   · 76 Giriş

Skleroterapi

Skleroterapi (kelime Yunanca skleroları yansıtır, sert anlamına gelir) kan damarlarını veya kan damarı malformasyonlarını (vasküler malformasyonlar) ve ayrıca lenfatik sistemdeki bozuklukları tedavi etmek için kullanılan bir prosedürdür. Damarlara bir ilaç enjekte edilir ve bu da onların küçülmesini sağlar. Vasküler veya lenfatik malformasyonları olan çocuklar ve genç yetişkinler için kullanılır. Yetişkinlerde, skleroterapi genellikle örümcek damarları, daha küçük varisli damarları, hemoroidleri ve hidroselleri tedavi etmek için kullanılır.


Skleroterapi, örümcek damarların, bazen varisli damarların ve venöz malformasyonların tedavisi için (cerrahi, radyofrekans ve lazer ablasyon ile birlikte) bir yöntemdir. Ultrason eşliğinde skleroterapide, altta yatan veni görselleştirmek için ultrason kullanılır, böylece doktor enjeksiyonu uygulayabilir ve izleyebilir. Skleroterapi genellikle, çift yönlü ultrason ile venöz anormallikler teşhis edildikten sonra ultrason rehberliğinde gerçekleştirilir. Ultrason eşliğinde ve mikrofoam sklerozanlar kullanılarak yapılan skleroterapinin safeno-femoral ve safeno-popliteal kavşaklardan gelen reflü kontrolünde etkili olduğu gösterilmiştir. veya eksenel reflü olan damarlar için. Bunun nedeni, bu damarların tedavisi için skleroterapiye üstün etkinlik gösteren lazer ablasyon ve radyofrekans dahil daha etkili teknolojilerin ortaya çıkmasıdır. 



image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1353&dpx=2&t=1608994225Skleroterapi 



Tarihsel yönler

Skleroterapi 150 yıldan uzun süredir örümcek damarların ve bazen varisli damarların tedavisinde kullanılmaktadır. Varis cerrahisi gibi, skleroterapi teknikleri de bu süre zarfında gelişti. Ultrasonografik kılavuzluk ve köpük skleroterapi dahil modern teknikler, bu evrimdeki en son gelişmelerdir.


Skleroterapi için bildirilen ilk girişim, 1682'de İsviçre'de D Zollikofer tarafından trombüs oluşumunu indüklemek için bir damara bir asit enjekte etti. Hem Debout hem de Cassaignaic, 1853'te perklorat demir enjekte ederek varisli damarların tedavisinde başarılı olduklarını bildirdi. 1854'teki Desgranges, damarlara iyot ve tanen enjekte ederek 16 varis vakasını iyileştirdi. Bu, 1844'te Madelung tarafından büyük safen ven sıyrılmasının muhtemel gelişinden yaklaşık 12 yıl sonraydı. Ancak, o dönemde kullanılan ilaçların yüksek yan etki oranları nedeniyle, skleroterapi 1894 yılında pratik olarak terk edilmişti. Bu süre içinde cerrahi teknikler ve anestetiklerdeki gelişmelerle, sıyırma tercih edilen tedavi haline geldi.


20. yüzyılın başlarında alternatif sklerozanlar üzerinde çalışmalar devam etti. Bu süre zarfında karbolik asit ve civa perkloratı denendi ve bunlar varisli damarları yok etmede bir miktar etki gösterirken, yan etkiler de terk edilmelerine neden oldu. Prof. Sicard ve diğer Fransız doktorlar, Birinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında sodyum karbonat ve ardından sodyum salisilat kullanımını geliştirdiler. Kinin de 20. yüzyılın başlarında bir miktar etkili olarak kullanıldı. Coppleson'un 1929'daki kitabında, en iyi sklerozan seçeneği olarak sodyum salisilat veya kinin kullanımını savunuyordu.


Daha güvenli, daha etkili sklerozanların tekniğini ve geliştirilmesini iyileştirmeye yönelik daha fazla çalışma 1940'lar ve 1950'lerde devam etti. 1946'da, hala yaygın olarak kullanılan bir ürün olan sodyum tetradesil sülfatın (STS) geliştirilmesi özellikle önemliydi. George Fegan 1960'larda 13.000'den fazla hastayı skleroterapi ile tedavi ettiğini, tromboz yerine damar fibrozuna odaklanarak tekniği önemli ölçüde ilerlettiğini, önemli reflü noktalarını kontrol etmeye ve tedavi edilen bacağın kompresyonunun önemini vurguladığını bildirdi. Prosedür, bu süre zarfında anakara Avrupa'da tıbbi olarak kabul edildi. Bununla birlikte, tıp camiasının bazı kesimleri arasında bu güne kadar devam eden bir durum olan İngiltere veya Amerika Birleşik Devletleri'nde yetersiz anlaşılmış veya kabul edilmişti.


Skleroterapinin evrimindeki bir sonraki büyük gelişme, 1980'lerde dubleks ultrasonografinin ortaya çıkması ve on yıl sonra skleroterapi uygulamasına dahil edilmesiydi. Knight [10], bu yeni prosedürün erken bir savunucusuydu ve bunu Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde çeşitli konferanslarda sundu. Thibault'un makalesi, bu konuyla ilgili hakemli bir dergide yayınlanan ilk makale oldu.


Cabrera ve Monfreaux'nun köpük skleroterapisinin yanı sıra, Tessari'nin köpük üretimi için "3 yollu musluk yöntemi" kullanımındaki çalışmaları, skleroterapi ile daha büyük varislerin tedavisinde devrim yarattı. Bu, Whiteley ve Patel tarafından daha uzun süreli köpük için 3 silikon olmayan şırınga kullanacak şekilde daha da değiştirildi. 





Yöntemler

İstenmeyen damarlara sklerozan bir çözelti enjekte etmek, hedef damarın hemen küçülmesine ve ardından vücut tedavi edilen damarı doğal olarak emerken, haftalarca bir süre içinde çözünmesine neden olur. Skleroterapi, gerçekleştirilmesi yalnızca yaklaşık 10 dakika süren, invaziv olmayan bir prosedürdür. Kesinti süresi, invazif varis cerrahisine kıyasla minimumdur.


Skleroterapi "altın standarttır" ve büyük örümcek damarlarını (telenjiektazi) ve daha küçük varisli bacak damarlarını ortadan kaldırmak için lazere göre tercih edilir. Bir lazerden farklı olarak, sklerozan çözelti ayrıca deri altındaki örümcek damarlarının oluşmasına neden olan "besleyici damarları" kapatır, böylece tedavi edilen bölgede örümcek damarlarının tekrarlama olasılığını azaltır. İlgili bacağın anormal yüzey damarlarına birden fazla seyreltik sklerozan enjeksiyonu enjekte edilir. Hastanın bacağı daha sonra tedaviden sonra genellikle bir hafta boyunca giydiği çoraplar veya bandajlarla sıkıştırılır. Hastalar ayrıca bu süre zarfında düzenli olarak yürümeye teşvik edilir. Hastanın bacak damarlarının görünümünü önemli ölçüde iyileştirmek için birkaç hafta arayla en az iki tedavi seansına ihtiyaç duyması yaygın bir uygulamadır.


Skleroterapi ayrıca, büyük ve küçük safenöz damarlar da dahil olmak üzere daha büyük varisli damarları tedavi etmek için ultrason rehberliğinde mikrofoam sklerozanlar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Hastanın varisli damarlarının bir haritası ultrason kullanılarak oluşturulduktan sonra bu damarlar enjekte edilirken aynı zamanda ultrason kullanılarak enjeksiyonların gerçek zamanlı izlenmesi de gerçekleştirilir. Sklerozan, damara girerken gözlemlenebilir ve tüm anormal damarların tedavi edilmesi için daha fazla enjeksiyon yapılır. Takip eden ultrason taramaları, tedavi edilen damarların kapatıldığını doğrulamak için kullanılır ve herhangi bir kalıntı varis tanımlanıp tedavi edilebilir. 






Köpük skleroterapi

Köpük skleroterapi, biri içinde sklerozan ve diğeri gaz (orijinal olarak hava) olan bir çift şırınga kullanılarak bir kan damarı içine "köpüklü sklerozan ilaçların" enjekte edilmesini içeren bir tekniktir. Orijinal Tessari yöntemi şimdi tamamı silikon içermeyen 3 şırınga kullanan Whiteley-Patel modifikasyonu ile değiştirildi. Sklerozan ilaçlar (sodyum tetradesil sülfat veya polidokanol), bir şırıngada veya mekanik pompalar kullanılarak hava veya fizyolojik bir gaz (karbon dioksit) ile karıştırılır. Bu, ilacın yüzey alanını arttırır. Köpük sklerozan ilaç, damardaki kanla karışmadığı ve aslında onu yerinden ettiği için skleroza neden olmada sıvı olandan daha etkilidir (damar duvarının kalınlaşması ve kan akışının kapatılması). ilaç ve maksimum sklerozan etkiye neden olur. Bu nedenle daha uzun ve daha büyük damarlar için kullanışlıdır. Köpük skleroterapi uzmanları, Klippel Trenaunay sendromu dahil varisli damarların ve venöz malformasyonların cerrahi olmayan tedavisinde devrim yaratan, enjeksiyonları için kalın köpük benzeri "diş macunu" yarattılar. 





Klinik değerlendirmeler

1996 yılında Kanter ve Thibault tarafından yapılan bir çalışmada, safenofemoral bileşke ve büyük safen ven yetersizliğinin STS% 3 solüsyonu ile tedavisinde 24 ayda% 76 başarı oranı bildirilmiştir. Padbury ve Benveniste, ultrason eşliğinde skleroterapinin küçük safenöz vende reflüyü kontrol etmede etkili olduğunu buldu. Barrett vd. mikrofoam ultrason eşliğinde skleroterapinin "yüksek hasta memnuniyeti ve yaşam kalitesinde iyileşme ile her boyutta varis tedavisinde etkili" olduğunu bulmuşlardır.


Tıbbi literatürün bir Cochrane Collaboration incelemesi, "kanıtların, modern klinik uygulamada skleroterapinin mevcut yerini desteklediği, ki bu genellikle cerrahi ve iplik damarlarını takiben tekrarlayan varislerin tedavisi ile sınırlı olduğu" sonucuna varmıştır. Cerrahiyi skleroterapi ile karşılaştıran ikinci bir Cochrane Collaboration incelemesi, skleroterapinin kısa vadede cerrahiden daha fazla faydası olduğu, ancak cerrahinin uzun vadede daha fazla faydası olduğu sonucuna varmıştır. Skleroterapi bir yılda tedavi başarısı, komplikasyon oranı ve maliyeti açısından ameliyattan daha iyiydi, ancak ameliyat beş yıl sonra daha iyiydi. Bununla birlikte, kanıtlar çok kaliteli değildi ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.


Bir Sağlık Teknolojisi Değerlendirmesi, skleroterapinin cerrahiden daha az fayda sağladığını, ancak safeno-femoral veya safeno-popliteal kavşaklardan reflü olmaksızın varisli damarlarda küçük bir fayda sağlaması muhtemel olduğunu buldu. Kavşak reflüsü olan varisli damarlarda cerrahi ve skleroterapinin göreceli yararlarını araştırmadı.


2003 yılındaki Avrupa Köpük Skleroterapisi Uzlaşı Toplantısı, "Köpük skleroterapisinin yetenekli bir uygulayıcıya safen gövdeler de dahil olmak üzere daha büyük damarları tedavi etmesine izin verir" sonucuna varmıştır. 2006'da Köpük Skleroterapisine ilişkin ikinci bir Avrupa Konsensüs Toplantısı şimdi yayınlandı. 





Komplikasyonlar

Nadir olmakla birlikte komplikasyonlar arasında venöz tromboembolizm, görme bozuklukları, alerjik reaksiyon, tromboflebit, cilt nekrozu ve hiperpigmentasyon veya kırmızı bir tedavi alanı bulunur.


Sklerozan damar içine düzgün bir şekilde enjekte edilirse çevreleyen deriye zarar gelmez, ancak damar dışına enjekte edilirse doku nekrozu ve yara izi oluşabilir. Deri nekrozu, ender olmakla birlikte, kozmetik olarak "potansiyel olarak yıkıcı" olabilir ve iyileşmesi aylar alabilir. Küçük miktarlarda seyreltik (<% 0,25) sodyum tetradesil sülfat (STS) kullanıldığında çok nadirdir, ancak daha yüksek konsantrasyonlar (% 3) kullanıldığında görülmüştür. Derinin beyazlaşması genellikle STS arteriyollere (küçük arter dalları) enjekte edildiğinde meydana gelir. Telanjiektatik matlaşma veya küçük kırmızı damarların gelişimi tahmin edilemez ve genellikle tekrar skleroterapi veya lazerle tedavi edilmelidir.


Komplikasyonların çoğu, enjekte edilen veni çevreleyen alandaki skleroterapi maddesine yoğun bir enflamatuar reaksiyona bağlı olarak ortaya çıkar. Ek olarak, artık giderek daha fazla anlaşılmaya başlayan sistemik komplikasyonlar var. Bunlar, sklerozan damarlardan kalbe, akciğere ve beyne gittiğinde meydana gelir. Yakın tarihli bir rapor, olağandışı büyük miktarda köpüğün enjeksiyonunu içermesine rağmen, inmeyi köpük tedavisine bağladı. Daha yeni raporlar, damarlara enjekte edilen az miktarda sklerozan köpükten kabarcıkların bile hızla kalp, akciğer ve beyinde göründüğünü göstermiştir.Bunun önemi bu noktada tam olarak anlaşılamamıştır ve büyük araştırmalar köpük skleroterapisinin güvenli olduğunu göstermektedir. Skleroterapi ABD'de tamamen FDA onaylıdır.


Kontrendikasyonlar şunları içerir: yatak istirahati, ciddi sistemik hastalıklar, zayıf hasta anlayışı, iğne fobisi, kısa yaşam beklentisi, geç evre kanser, sklerozan ajana bilinen alerji ve tamoksifen ile tedavi. 






REFERANSLAR 

  1.  Harper, Douglas. "sclero-". Online Etymology Dictionary. Retrieved 2017-11-08.
  2. ^ Jump up to:a b William R. Finkelmeier, Sclerotherapy, Ch. 12, ACS Surgery: Principles & Practice, 2004, WebMD (hardcover book)
  3. ^ Darren T Beiko, Aspiration and Sclerotherapy versus hydrocelectomy for treatment of hydroceles, Urology Vol 61, Issue 4 (Apr 2003)
  4. ^ Jump up to:a b Kanter A, Thibault P (1996). "Saphenofemoral incompetence treated by ultrasound-guided sclerotherapy". Dermatol Surg. 22 (7): 648–52. doi:10.1016/1076-0512(96)00173-2. PMID 8680788.
  5. ^ Jump up to:a b Padbury A, Benveniste G L, Foam echosclerotherapy of the small saphenous vein, Australian and New Zealand Journal of Phlebology Vol 8, Number 1 (Dec 2004)
  6. ^ Cj, Novak; N, Khimani; Ad, Kaye; R, Jason Yong; Rd, Urman (2019-03-04). "Current Therapeutic Interventions in Lower Extremity Venous Insufficiency: a Comprehensive Review". Current pain and headache reports. PMID 30830460. Retrieved 2020-08-08.
  7. ^ Jump up to:a b c Goldman, M., Sclerotherapy Treatment of varicose and telangiectatic leg vein, Hardcover Text, 2nd Ed, 1995
  8. ^ Jump up to:a b c Sharmi S, Cheatle T. Fegan's Compression Sclerotherapy of Varicose Veins, Hardcover Text, 2003.
  9. ^ Jump up to:a b c Coppleson VM, The Treatment of Varicose Veins by Injection, Hardcover text,2nd Ed 1929.
  10. ^ Knight R.M, Vin F, Zygmut J.A, Ultrasonic guidance of injection into the superficial venous system. Phlebologie '89 Davy A, Stemmer R (eds), 1989. John Libbey Eurotext Ltd pp. 339-341.
  11. ^ Thibault P.K., Lewis W.A., recurrent varicose veins, Part 2: Injection of incompetent perforating veins using ultrasound guidance. J. Dermatol. Surg. Onc. 1992; 18: 895-900
  12. ^ Cabrera Garrido Jr, Cabrera Garcia-Olmeda Jr, Garcia-Olmedo Dominguez MA. Elargissment des limites de la schleotherapie: Nouveaux produits sclerosants. Phlebologie:1997;50:181-188
  13. ^ Monfreux A, Traitement sclerosant des trones saphen'nies et collaterales de gros calibre par le method MUS. Phlebologie 1997;50:351-353
  14. ^ Tessari L. Nouvelle technique d'obtention de la sclero-mousse, Phlebologie 1997; 53:129
  15. ^ Jump up to:a b Whiteley MS, Patel SB (Oct 2014). "Modified Tessari Tourbillon technique for making foam sclerotherapy with silicone-free syringes.". Phlebology. 30 (9): 614–7. doi:10.1177/0268355514554476. PMID 25288590.
  16. ^ "Articles – Sclerotherapy (Varicose Vein Treatment)". Novasans.com. Archived from the original on 2011-09-17. Retrieved 2013-03-09.
  17. ^ Sadick N, Sorhaindo L, Laser Treatment of Telangiectatic and Reticular Veins, Ch 16, p157. The Vein Book / editor, John J. Bergan, 2007.
  18. ^ "Sclerotherapy Spider Vein Treatment". 8 West Cosmetic Surgery Clinic. Retrieved 16 April 2020.
  19. ^ Paul Thibault, Sclerotherapy and Ultrasound-Guided Sclerotherapy, The Vein Book / editor, John J. Bergan, 2007
  20. ^ Ultrasound Guided Sclerotherapy https://www.youtube.com/watch?v=Lkl6btffR0A
  21. ^ Yamaki T, Nozaki M, Iwasaka S (2004). "Comparative study of duplex-guided foam sclerotherapy and duplex-guided liquid sclerotherapy for the treatment of superficial venous insufficiency". Dermatol Surg. 30 (5): 718–22, discussion 722. doi:10.1111/j.1524-4725.2004.30202.x. PMID 15099313.
  22. ^ Frullini A, Cavezzi A (2002). "Sclerosing Foam in the Treatment of Varicose Veins and Telangiectases: History and Analysis of Safety and Complications". Dermatologic Surgery. 28 (1): 11–15. doi:10.1097/00042728-200201000-00003.
  23. ^ McDonagh B, Sorenson S, et al. (2005). "Management of venous malformations in Klippel–Trenaunay syndrome with ultrasound-guided foam sclerotherapy". Phlebology. 20 (2): 63–81. doi:10.1258/0268355054069188.
  24. ^ Barrett JM, Allen B, Ockelford A, Goldman MP (2004). "Microfoam ultrasound-guided sclerotherapy treatment for varicose veins in a subgroup with diameters at the junction of 10 mm or greater compared with a subgroup of less than 10 mm". Dermatol Surg. 30 (11): 1386–90. doi:10.1111/j.1524-4725.2004.30430.x. PMID 15522019.
  25. ^ Tisi PV, Beverley C, Rees A (2006). Tisi PV (ed.). "Injection sclerotherapy for varicose veins". Cochrane Database Syst Rev (4): CD001732. doi:10.1002/14651858.CD001732.pub2. PMID 17054141.
  26. ^ Rigby KA, Palfreyman SJ, Beverley C, Michaels JA (2004). Rigby KA (ed.). "Surgery versus sclerotherapy for the treatment of varicose veins". Cochrane Database Syst Rev (4): CD004980. doi:10.1002/14651858.CD004980. PMID 15495134.
  27. ^ Michaels JA, Campbell WB, Brazier JE, et al. (2006). "Randomised clinical trial, observational study and assessment of cost-effectiveness of the treatment of varicose veins (REACTIV trial)". Health Technol Assess. 10 (13): 1–196, iii–iv. doi:10.3310/hta10130. PMID 16707070. Archived from the original on 2010-12-29. Retrieved 2008-07-19. This Health Technology Assessment monograph includes reviews of the epidemiology, assessment, and treatment of varicose veins, as well as a study on clinical and cost effectiveness of surgery and sclerotherapy
  28. ^ Breu FX, Guggenbichler S (2004). "European Consensus Meeting on Foam Sclerotherapy, April, 4-6, 2003, Tegernsee, Germany". Dermatol Surg. 30 (5): 709–17, discussion 717. doi:10.1111/j.1524-4725.2004.30209.x. PMID 15099312.
  29. ^ Breu FX, Guggenbichler S, Wollmann JC (2008). "Duplex ultrasound and efficacy criteria in foam sclerotherapy from the 2nd European Consensus Meeting on Foam Sclerotherapy 2006, Tegernsee, Germany". VASA. Zeitschrift für Gefässkrankheiten. 37 (1): 90–5. doi:10.1024/0301-1526.37.1.90. PMID 18512547.
  30. ^ Scurr JR, Fisher RK, Wallace SB (2007). "Anaphylaxis Following Foam Sclerotherapy: A Life Threatening Complication of Non Invasive Treatment For Varicose Veins". EJVES Extra. 13 (6): 87–89. doi:10.1016/j.ejvsextra.2007.02.005.
  31. ^ "Sclerotherapy and Cosmetic Surgery in the Philippines, Interview with Dr. John Cenica at Jancen". Novasans.com. 2011-09-19. Retrieved 2013-03-09.
  32. ^ Campbell B (2006). "Varicose veins and their management". BMJ. 333 (7562): 287–92. doi:10.1136/bmj.333.7562.287. PMC 1526945. PMID 16888305.
  33. ^ [1] Medscape. William R. Finkelmeier, What's New in ACS Surgery: Sclerotherapy. ACS Surgery 2003. [free signup required]
  34. ^ Forlee MV, Grouden M, Moore DJ, Shanik G (2006). "Stroke after varicose vein foam injection sclerotherapy". J. Vasc. Surg. 43 (1): 162–4. doi:10.1016/j.jvs.2005.09.032. PMID 16414404.
  35. ^ Morrison N, Neuhardt DL (2009). "Foam Sclerotherapy: cardiac and cerebral monitoring". Phlebology. 24 (6): 252–259. doi:10.1258/phleb.2009.009051. PMID 19952381.
  36. ^ Myers KA, Roberts S (2009). "Evaluation of published reports of foam sclerotherapy". Phlebology. 24 (6): 275–280. doi:10.1258/phleb.2009.009048. PMID 19952384.
  37. ^ Guex, JJ (July 30, 2005). "Contra indications of sclerotherapy, update 2005". Journal des Maladies Vasculaires(in French). Journal des Maladies Vasculaires (J Mal Vasc). 30(3): 144–9. doi:10.1016/S0398-0499(05)83831-4. PMID 16142178.


KAYNAK 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sclerotherapy
https://www.hekim.net/doktor/op-dr-eren-ang-kalp-damar-cerrahisi-bursa-o11a372/bilgi/skleroterapi-bl67/?&profile_id=372
https://www.hekim.net/doktor/op-dr-eren-ang-kalp-damar-cerrahisi-bursa-o11a372/bilgi/mikroskleroterapi-nedir-bl79/


1 0 0 0 0 0
  • 501
  • +

Hekim.Net

Close