·   · 76 Giriş

POLİDAKTİLİ

Hiperdaktili olarak da bilinen polidaktili veya polidaktilizm (Yunanca πολύς (polys) 'çok' ve δάκτυλος (daktylos) 'parmaktan'), insanlarda ve hayvanlarda süpernümerer parmak ve / veya ayak parmaklarına neden olan bir anomalidir. Polidaktili, oligodaktinin zıttıdır (daha az parmak veya ayak parmağı). 




Belirti ve bulgular;

İnsanlarda / hayvanlarda bu durum bir veya iki elde kendini gösterebilir. Ekstra rakam genellikle çıkarılabilen küçük bir yumuşak doku parçasıdır. Bazen eklemsiz kemik içerir; nadiren tam bir işleyen rakam olabilir. Ekstra rakam en çok elin ulnar (küçük parmak) tarafında, radyal (başparmak) tarafında daha az yaygındır ve orta üç basamakta çok nadiren görülür. Bunlar sırasıyla postaksiyal (küçük parmak), ön eksenli (baş parmak) ve merkezi (halka, orta, işaret parmakları) polidaktili olarak bilinir. Ekstra rakam, genellikle mevcut bir rakamdaki anormal çataldır veya normal bir rakamın yaptığı gibi nadiren bilekten kaynaklanabilir.

Yenidoğanlarda doğumsal deformite görülme sıklığı yaklaşık% 2'dir ve bu deformitelerin% 10'u üst ekstremiteyi tutar. Ekstremitenin konjenital anomalileri, Frantz ve O'Rahilly tarafından önerilen ve Swanson tarafından modifiye edilen, klinik sunuma neden olan embriyonik başarısızlığa göre yedi kategoride sınıflandırılabilir. Bu kategoriler, parçaların oluşumunda başarısızlık, farklılaşma başarısızlığı, duplikasyon, aşırı büyüme, bitki örtüsü, konjenital daralma bandı sendromu ve genelleşmiş iskelet anormallikleridir. Polidaktili, çoğaltma kategorisine aittir. Polidaktili ile birkaç sendrom arasında bir ilişki olduğu için, doğuştan üst ekstremite deformitesi olan çocuklar, diğer doğumsal anomaliler için bir genetikçi tarafından muayene edilmelidir. Bu, bir sendromdan şüpheleniliyorsa veya ailenin iki veya üç neslinden fazlası etkilenmişse de yapılmalıdır. Araştırmalar, konjenital anomalilerin çoğunun hızlı uzuv gelişiminin 4 haftalık embriyolojik döneminde meydana geldiğini göstermiştir. Polidaktili 39 genetik mutasyonla ilişkilendirilmiştir. Kopyalama bozukluklarından sorumlu daha spesifik lokuslar ve genetik mekanizmalar, moleküler araştırmalar devam ederken zamanla tanımlanacaktır. Polidaktili, aşağıda tartışılan üç ana türe ayrılabilir. 




Ulnar veya postaksiyal polidaktili;

Bu, ekstra rakamın elin ulnar tarafında, dolayısıyla küçük parmağın yanında olduğu en yaygın durumdur. Bu aynı zamanda aksiyal polidaktili olarak da adlandırılabilir. Kendini çok ince bir şekilde, örneğin sadece küçük parmağın ulnar tarafında bir yumru olarak veya tamamen gelişmiş bir parmak olarak çok belirgin bir şekilde gösterebilir. En sık olarak, fazladan parmak ilkeldir, çivili bir uç falankstan oluşur ve ele küçük bir deri pedikülü ile bağlanır. Çoğunlukla bir nörovasküler demet tanımlanabilir, fazladan rakamda tendon yoktur. Tamamen gelişmiş bir parmak olması durumunda, duplikasyon genellikle kendini metakarpofalangeal eklem seviyesinde gösterir. Küçük parmağın üç katına çıkması çok nadirdir. Ulnar polidaktili, Afrika popülasyonlarında on kat daha sık görülür. Kafkasyalılarda görülme sıklığı 1.339 canlı doğumda 1 olarak bildirilirken, Afrikalılarda ve Afrikalı Amerikalılarda 143 canlı doğumda 1. Ulnar polidaktili de sıklıkla bir sendromun parçasıdır. Afrika kökenli ulnar polidaktili hastalarda çoğunlukla izole olarak meydana gelirken, Kafkasyalılarda sunum genellikle bir sendromla ilişkilidir. Geriye dönük bir incelemede, Kafkasyalılarda 37 ulnar polidaktili vakasından sadece 4'ü sendromikti. Tüm hastaların neredeyse% 14'ünde bu tip polidaktili kalıtsaldır. Genellikle değişken ekspresyon ve eksik penetrasyon ile otozomal dominant bir şekilde geçer. Genetik olarak heterojeniktir, yani farklı genlerdeki mutasyonların nedeni olabilir. Fazladan rakam pedikül edildiğinde çok hareketli olabilir; ancak yaralanmalar nadirdir ve şimdiye kadar hiç rapor edilmemiştir. 




Radyal veya ön eksenli polidaktili;

Bu, duygulanımın elin başparmağa doğru olduğu daha az yaygın bir durumdur. Radyal polidaktili, elin radyal tarafında ekstra bir rakamın (veya ekstra rakamların) varlığını ifade eder. En sık Hint popülasyonlarında görülür ve ikinci en yaygın doğumsal el bozukluğudur. Radyal polidaktili görülme sıklığı her 3.000 canlı doğumda 1 olarak bildirilmektedir. Radyal polidaktilinin klinik özellikleri, duplikasyonun kapsamına bağlı olacaktır. Radyal polidaktili, zar zor görülebilen bir radyal cilt etiketinden tam kopyalamaya kadar değişir. Başparmak polidaktili, distal falanksın zar zor görülebilen genişlemesinden, ilk metakarpal dahil baş parmağın tam duplikasyonuna kadar değişir. Radyal polidaktili sıklıkla birkaç sendromla ilişkilidir. 




Merkezi polidaktili;

Bu, fazladan rakamın yüzük, orta veya işaret parmağında olduğu çok nadir bir durumdur. Bu parmaklardan en çok işaret parmağı etkilenirken, yüzük parmağı nadiren etkilenir. Bu tip polidaktili, sindaktili, yarık el ve birkaç sendromla ilişkilendirilebilir. Polisindaktili, parmak üç ve dördüncü olarak etkileyen çeşitli derecelerde sindaktili sunar. 




Nedenleri;

Polidaktili, ya bir genin kendisindeki mutasyonlar ya da spesifik bir genin ekspresyonundan sorumlu bir cis-düzenleyici öğedeki mutasyonlar gibi farklı mutasyonlarla ilişkilidir. Hoxa veya Hoxd kümelerindeki mutasyonların polidaktiliye yol açtığı bildirilmiştir. Hoxd13 ve GLI3'ün etkileşimleri, ekstra ve konsolide rakamların bir kombinasyonu olan synpolydactyly'yi indükler. Bu bağlamdaki diğer sinyal iletim yolları, Wnt sinyal yolu veya Notch'dur.

Ön eksenli polidaktili (Hemingway mutantı) özel durumunda, Shh geninin yaklaşık 1Mb yukarı akışında cis-etkili bir mutasyon dahil edilmiştir. Normalde Shh, arka ekstremite tarafında polarize edici aktivite bölgesi (ZPA) adı verilen bir düzenleyici bölgede ifade edilir. Oradan öne, yanal olarak uzuvun büyüme yönüne doğru yayılır. Mutantta, ekstremitenin ön tarafında yeni bir düzenleyici bölgede daha küçük ektopik ekspresyon görülür. Bu ektopik ekspresyon, bir veya daha fazla yeni basamak için hammaddeyi sağlayan hücre proliferasyonuna neden olur.

Polidaktili uzuv modelleme modellerinin genetik nedenlerinin araştırılmasına ek olarak, polidaktilinin gelişim yollarını açıklayabilmek için uzuvdaki konjenital bozukluğu simüle etmek için kullanılır.

Polidaktili, kendi başına veya daha yaygın olarak, bir konjenital anomali sendromunun bir özelliği olarak ortaya çıkabilir. Tek başına oluştuğunda, tek genlerdeki otozomal dominant mutasyonlarla ilişkilidir, yani çok faktörlü bir özellik değildir. Ancak çeşitli genlerdeki mutasyon, polidaktiliye neden olabilir. Tipik olarak mutasyona uğramış gen, gelişimsel modellemede yer alır ve polidaktili bir veya iki özellik olan bir konjenital anomaliler sendromu ortaya çıkar.

Polidaktili, Çin'deki anne kirliliğine maruz kalma ile bir ilişkiyi gösteren yakın tarihli bir çalışma ile doğum öncesi çevre ile ilişkilendirilmiştir.

Türler şunları içerir: 

OMIM                  Tipi                                Konum

174200                Postaksiyel A1              GLI3, 7p13'te

602085                Eksen Sonrası A2         13q21-q32

607324                Eksen Sonrası A3         19p13.2-p13.1

608562                Postaksiyel A4               7q22

174400                Ön Eksenli I                     ?                 

174500                Ön Eksenli II                   SHH 7q36'da 

174600                Ön Eksenli III                   ?

174700                Ön Eksenli IV                 GLI3, 7p13'te  

97 genetik sendrom, farklı polidaktili türleriyle ilişkilendirilmiştir. 


Ulnar polidaktili

Ulnar polidaktili genellikle iki taraflıdır ve ayaklarda sindaktili ve polidaktili ile ilişkilidir. Bu, basit veya karmaşık bir polidaktili olabilir. Ulnar polidaktili, izole bir konjenital durum olarak ortaya çıkar, ancak aynı zamanda bir sendromun parçası olabilir. Ulnar polidaktili ile ortaya çıkan sendromlar şunlardır: Trizomi 13, Greig sefalopolisindaktili sendromu, Meckel sendromu, Ellis – van Creveld sendromu, McKusick – Kaufman sendromu, Down sendromu, Bardet – Biedl sendromu, Smith – Lemli – Opitz sendromu 


Radyal polidaktili

Radyal polidaktili Tip VII, birkaç sendromla ilişkilidir: Holt-Oram sendromu, Fanconi anemisi (6 yaşında aplastik anemi), Townes-Brocks sendromu ve Greig sefalopolisyndactyly (ayrıca ulnar polidaktili ile ortaya çıktığı bilinmektedir). 


Merkezi polidaktili

Santral polidaktili ile ilişkili sendromlar şunlardır: Bardet-Biedl sendromu, Meckel sendromu, Pallister-Hall sendromu, Legius sendromu, Holt-Oram sendromu. Ayrıca, merkezi polidaktili sindaktili ve yarık el ile ilişkilendirilebilir.

Polidaktili dahil diğer sendromlar arasında akrokallozal sendrom, bazal hücre nevüs sendromu, Biemond sendromu, ektrodaktili-ektodermal displaziler-yarık dudak / damak sendromu, ayna el deformitesi, Mohr sendromu, oral-yüz-dijital sendrom, Rubinstein-Taybi sendromu, kısa kaburga polidaktili, ve VATER ilişkisi. Triphalangeal başparmakla da ortaya çıkabilir. 




Teşhis;

Kemik yapılarını görmek için röntgen görüntüleme kullanılarak sınıflandırma yapılır.

Ulnar polidaktili

Ulnar polidaktilinin sınıflandırılması iki veya üç tipte mevcuttur. Temtamy ve McKusick'e göre iki aşamalı sınıflandırma, tip A ve B'yi içerir. Tip A'da, metakarpofalangeal eklemde ekstra küçük bir parmak veya karpometakarpal eklemi içeren daha proksimaldir. Küçük parmak hipoplastik olabilir veya tamamen gelişmiş olabilir. Tip B, bir yumrudan pediküldeki ekstra, işlevsel olmayan küçük parmak parçasına kadar değişir. Üç tip sınıflandırmaya göre, tip I nubbinleri veya yüzen küçük parmakları içerir, tip II, MCPJ'de kopyaları içerir ve tip III, tüm ışının kopyalarını içerir.


Radyal polidaktili

Wassel sınıflandırması, iskelet duplikasyonunun en proksimal düzeyine dayanan, radyal polidaktilinin [8] en yaygın kullanılan sınıflandırmasıdır. En yaygın tür Wassel 4'tür (bu tür kopyaların yaklaşık% 50'si), ardından Wassel 2 (% 20) ve Wassel 6 (% 12).


Merkezi polidaktili

Merkezi polidaktilinin sınıflandırılması, duplikasyonun kapsamına dayanır ve aşağıdaki üç türü içerir: Tip I, bitişik parmağa kemik veya ligamentöz ataşmanlarla bağlanmayan merkezi bir duplikasyondur; sıklıkla kemikler, eklemler, kıkırdak veya tendonları içermez. Tip IIA, bir basamağın veya bir basamağın bir kısmının normal bileşenlerle bir kısmının senkil olmayan bir kopyasıdır ve geniş veya bifid bir metakarpal veya falanksla eklemlenir. Tip IIB, bir basamağın veya bir basamağın bir kısmının normal bileşenlerle sindaktil bir kopyasıdır ve geniş veya bifid bir metakarpal veya falanks ile eklemlenir. Tip III, iyi biçimlendirilmiş, çoğaltılmış bir metakarpali olan tam bir dijital kopyadır. 




Tedavi;

Ulnar polidaktili

Ulnar polidaktili genellikle el fonksiyonuna müdahale etmez, ancak sosyal nedenlerden dolayı operatif olarak tedavi edilebilir.


Tip A ulnar polidaktilinin 

Tip A ulnar polidaktilinin tedavisi karmaşıktır çünkü amacı, sabit, işlevsel bir küçük parmağı korurken aksesuar basamağını çıkarmaktır. Yinelenen proksimal falanks ortak, geniş bir metakarpal baş ile eklemlendiğinde, ulnar kollateral bağ düşünülmelidir. Ortak eklemli veya altıncı metakarpal olan durumlarda, küçük parmağın (abdüktör digiti minimi) abdüksiyonunu gerçekleştiren kas korunmalıdır. Yaygın bir metakarpal artikülasyonu olan hastalarda, aksiyel sonrası basamağın tabanında eliptik bir kesi yapılır. Bu kesi, abdüktör digiti minimi'yi yeterince açığa çıkarmak için proksimal olarak genişletilebilir. Ulnar kollateral ligament ve abdüktör digiti minimi'nin insersiyonları daha sonra bir periosteal manşonla yükseltilir. Ulnar basamağa çoğaltılmış ekstansör ve fleksör tendonlar kesilir ve bundan sonra parmak metakarpal ile eklemlenmesinde kesilir. Eklem yüzeyi genişse, metakarpal traş edilebilir. Sonunda, kollateral bağ ve abdüktör digiti minimi, korunmuş proksimal falanksın tabanına yeniden yerleştirilir ve daha sonra yeniden yapılandırılmış eklemin karşısına bir tel yerleştirilir. Kopya metakarpal olan hastalarda, aksesuar dijit abdüktör digiti minimi'nin tutulan küçük parmağa aktarılmasıyla standart ışın tarzında kesilir.


B tipi ulnar polidaktili

Bu durumda kemikli ve bağ yapıların yokluğu vardır. Cerrahi teknik, duplikasyon seviyesinin ve anatomik bileşenlerin operatif tedaviye rehberlik etmesi gereken radyal polidaktili ile benzerdir. Pedikürlü ulnar ekstra basamağı, yeni doğan çocuğun deri köprüsünü oluşturmak için sütür ligasyonu ile çıkarılabilir. Bu, çocuk 6 ila 12 aylıkken ekstra basamağın çıkarılmasından daha kolay olabilir. Ligasyon, iki basamaklı vasküler kaynağı tıkayarak kuru kangrene ve ardından otoamputasyona neden olur. Bu, çok küçük deri köprülerinde bile bir nörovasküler demet varlığı dikkate alınarak yapılmalıdır. Bağlama uygun olmayan bir şekilde yapıldığında tortusal bir nubbin verebilir. Ayrıca skar bölgesinde bir nöroma gelişebilir. Eksizyon, rezidüel bir nubbin gelişimini ve bir nöromaya bağlı duyarlılığı önleyebilir. Ulnar tip B polidaktili bebekler için önerilen tedavi yenidoğan kreşinde ligasyondur. Çalışmalar, yenidoğan kreşinde ekstra basamağın çıkarılmasının, iyi klinik ve kozmetik sonucu olan güvenli ve basit bir prosedür olduğunu göstermiştir.


Radyal polidaktili

İki başparmak bileşeninin hiçbiri normal olmadığından, mümkün olan en iyi bileşik basamağı oluşturmak için hangi öğelerin birleştirilmesine karar verilmelidir. En hipoplastik başparmağı kesmek yerine, kalan baş parmağı büyütmek için deri, tırnak, kollateral bağlar ve tendonların korunması gerekir. Ameliyat, yaşamın ilk yılında, genellikle 9 ila 15 aylıkken önerilir.

Cerrahi seçenekler polidaktilinin türüne bağlıdır.


Bilhaut-Cloquet prosedürü

Bu tip prosedür bazı doğuştan el cerrahları tarafından Wassel tip 1 ve 2 için (her iki baş parmağın da ciddi şekilde hipoplastik olduğu) önerilir. Teknik, merkezi kemik ve yumuşak dokunun kompozit bir kama rezeksiyonunu içerir. Bu, her bir başparmağın yanal dokusunun yaklaşımı ile sağlanacaktır. Amaç, boyutu ilgilendiren, mümkün olan normal bir başparmak elde etmektir. Tırnak yatağının genişliği kontralateral baş parmağın% 70'inden fazlaysa yarılabilir. Daha sonra tırnak yatağı tam olarak onarılacaktır.


Kollateral bağ rekonstrüksiyonu ile ablasyon

Bu tip prosedür, tüm Wassel polidaktili türleri için kullanılır ve en yaygın kullanılan tekniktir. Hipoplastik, daha az işlevsel bir başparmakla tüm başparmak duplikasyonu vakalarında önerilir. Aksi takdirde Bilhaut-Cloquet düşünülebilir. Ulnar başparmak, çoğu durumda daha gelişmiş olduğu için tercihen korunur.

Radyal kollateral bağın distalden proksimale ayrılmasıyla, bir periosteal manşon korunabilir. Bu şekilde, radyal basamağın radyal kollateral bandı, korunmuş ulnar baş parmağın eksik radyal kollateral ligamenti olarak işlev görecektir.

APB ve FPB'nin yükseltilmesi Wassel tip 4 çoğaltmada gerçekleştirilir; bu, periosteum yoluyla veya ayrı olarak gerçekleştirilebilir. Tendonlar proksimal olarak girdikçe, ulnar başparmağı potansiyel olarak yeniden dengelemek için proksimal olarak da yükseltme gerçekleştirilir. Radyal başparmak kesildikten sonra, ulnar elemanlar merkezileştirilir ve bir Kirschner teli ile sabitlenir. Çoğu durumda, ulnar başparmağın kemikli kısımlarını merkezileştirmek için uzunlamasına ve sagital osteotomi gerekir. Radyal baş parmağın yumuşak dokusu beklerken 


Üstte estetik ameliyatı

Bu tip, bir başparmak proksimal olarak daha büyük ve diğer başparmak daha büyük bir distal bileşene sahip olduğunda belirtilir. (Prosedür başlangıçta ampute edilmiş basamakları uzatmanın bir yolu olarak tanımlanmıştır.) Amaç, daha az hipoplastik bileşenleri birleştirerek fonksiyonel bir başparmak oluşturmaktır. Doğuştan başparmak duplikasyonunun tedavisinde nadiren üstte plasti işlemi uygulanmaktadır. Wassel türleri 4, 5, 6 için gerekli olabilir.

Orta proksimal falanks veya orta metakarpal seviyesinde, distal bileşen proksimal bileşene aktarılır. Distal bileşenin geri kalanı kesilirken distal bileşenin tendonları korunur. Distal bileşeni besleyen nörovasküler demet rezerve edilir ve proksimal olarak transfer edilir.


Merkezi polidaktili

Açısal büyüme deformiteleri gibi deformiteleri önlemek için erken osteotomi ve bağ rekonstrüksiyonları yapılmalıdır.

Santral polidaktilinin cerrahi tedavisi oldukça değişkendir. Ameliyattan sonra elin işlevsel ve stabil olması, aynı zamanda estetik açıdan da hoş olması gerekir. Bu, intraoperatif yaratıcılık ve esneklik gerektirir. Cerrah ayrıca, tamamen işlevsel bir sayısız basamağın tutulmasının cerrahi müdahaleye tercih edilip edilmeyeceğini de düşünmelidir. Tersine, ışın ampütasyonu yoluyla elde edilen işlevsel, dört parmaklı bir el, deforme olmuş veya sert bir şekilde yeniden yapılandırılmış parmakla beş parmaklı bir ele tercih edilebilir.

Polisindaktili vakalara standart bir zig-zag kesiği ile yaklaşılır. Kesi, aksesuar basamağa doğru tercih edilir ve daha sonraki kapatma için ekstra deri korunur. Çoğaltmanın seviyesine ve kapsamına bağlı olarak, fleksör ve ekstansör tendonlar merkezileştirme veya yeniden dengeleme gerektirebilir. Ayrıca, kollateral bağlar korunmalı veya yeniden yapılandırılmalıdır. Geniş eklem yüzeyleri daraltılmalıdır ve eksenel bir hizalama sağlamak için falangeal kama osteotomileri gerekebilir. İntermetakarpal bağın yeniden yapılandırılmasına da dikkat edilmelidir. Ayrıca, yeterli ağ-boşluklu yumuşak doku sağlanması da akılda tutulmalıdır. 





Prognoz;

Ulnar polidaktili

Bir ulnar polidaktili yazın

Bu ellerin cerrahi müdahaleyi takiben işlevine ilişkin somut sonuç çalışmaları yoktur. Bunun başlıca nedeni, kollateral bağ rekonstrüksiyonu ile ablasyonu takiben bu hastaların ellerinin genel olarak normal bir fonksiyonunun olması gerçeğidir. Tip A ulnar polidaktili için cerrahi eksizyon uygulanan 27 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, enfeksiyon şeklinde yalnızca bir komplikasyon kaydedilmiştir. Bununla birlikte, hiçbir araştırmacı, fonksiyonel hareket açıklığını veya eklem stabilitesini objektif olarak gözden geçirmemiştir.


Tip A ulnar polidaktilinin 

Sütür ligasyonu ile tedavi edilen Tip B ulnar polidaktili 21 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, çift basamağın tipik olarak ortalama 10 günde ampute edildiği ve enfeksiyon veya kanama komplikasyonları bildirilmediği bulundu. Sütür ligasyonu ile tedavi edilen 105 hasta üzerinde yapılan büyük bir çalışmada,% 16'lık bir ihale kalıntısı veya kabul edilemez bir yumru,% 6'sında enfeksiyon ve% 1'inde kanama gösterilerek,% 23.5'lik bir genel komplikasyon oranı bildirilmiştir. Genel olarak, sütür ligasyonu, pedikül içinde önemli bağ veya kemik yapılarının bulunmadığı uygun B Tipi polidaktili vakalarına uygulandığında güvenli ve etkilidir. Ebeveynler nekrozun ilerlemesi konusunda eğitilmelidir ve çocuk 6 aylık veya daha büyük olduğunda kalan doku veya yara izinin revizyonu gerekli olabilir.


Radyal polidaktili

Bilhaut prosedürü

Avantajlar: İki hipoplastik baş parmağı birleştirerek yeterli bir başparmak boyutu elde edilir. Ayrıca, yeniden yapılandırma sırasında kollateral bağlar ihlal edilmediğinden IP ve MCP eklemleri çok stabildir. Dezavantajlar: Yeniden yapılanma sırasında ihlal, büyümenin durmasına veya asimetrik büyümeye neden olabilir. Yeniden yapılanma sonrasında tırnak deformitesi de ortaya çıkabilir. Eklemler stabil olmasına rağmen fleksiyonun kısıtlanması mümkün olabilir. Yeniden yapılandırılmış bir başparmaktaki ortalama IP fleksiyonu, kontralateral başparmağa göre 55 derece daha azdır. MCP fleksiyonu, kontralateral başparmaktaki 75 dereceye kıyasla, rekonstrükte edilmiş başparmaklarda ortalama 55 derece idi.

Kollateral bağ rekonstrüksiyonu ile ablasyon

Avantajlar: Yeniden yapılandırılan eklemler esnek kalma eğilimindedir. Ayrıca tırnak yatağını ve fiziği korur, bu da zamanla tırnak deformitelerinin önlenmesini artırır. Dezavantajlar: Cerrahlar uygun büyüklükte sabit bir başparmak elde etmeye çalışsalar da, boyut uyumsuzluğunun yanı sıra IP ve MCP ekleminde instabilite meydana gelebilir. Başparmaklar, IP eklem sapması 15 dereceyi aşarsa, MCP eklem sapması 30 dereceyi aşarsa ve baş parmak boyutu denetçinin değerlendirmesine göre uygun değilse kabul edilemez olarak tanımlanır. Ayrıca, kontralateral başparmağın üçte birinden daha büyük veya daha küçük olan başparmak boyutu kabul edilemez olarak tanımlanır.

Üstte estetik ameliyatı

Üstte bir estetik rekonstrüksiyondan sonra başparmakların işlevini değerlendirmek için hiçbir cerrahi sonuç çalışması yoktur.


Merkezi polidaktili

Santral polidaktilinin tedavisi ile ilgili birkaç klinik sonuç çalışması mevcuttur. Tada ve meslektaşları, merkezi polidaktilinin tatmin edici cerrahi düzeltmesinin başarılmasının zor olduğunu ve sonuçların genellikle kötü olduğunu belirtiyorlar. Tada'nın çalışmasında 12 hasta gözden geçirildi. Tüm hastalar, IP eklem seviyesinde fleksiyon kontraktürlerini ve açısal sapmayı ele almak için ikincil cerrahi prosedürlere ihtiyaç duydu. Bununla birlikte, birkaç birincil faktör, merkezi polidaktili yeniden yapılanmanın karmaşıklığına katkıda bulunur. Yeniden yapılandırılmış parmağı eklem kontraktürüne yatkın hale getiren hipoplastik eklemler ve yumuşak dokular ve açısal deformitelerin yanı sıra karmaşık tendon anomalilerinin ele alınması genellikle zordur. Bu nedenle, tedavi tamamen mevcut anatomik bileşenlere, sindaktili derecesine ve kopyalanan parmağın işlevine bağlıdır. 




Epidemiyoloji;

Durum, her 500 canlı doğumda 1'dir. Postaksiyal el polidaktili, Afrikalı siyah çocuklarda yaygın izole bir hastalıktır ve otozomal dominant geçiş şüphesi vardır. Postaksiyel polidaktili, Doğu ve Orta'da yaşayan yerli Afrikalılarda Kafkasyalılar ve Moğollardan daha sık ve erkek çocuklarda daha sıktır. Aksine, beyaz çocuklarda görülen postaksiyal polidaktili genellikle sendromiktir ve otozomal resesif geçişle ilişkilidir. Finley ve ark. Birleşik Devletler, Alabama, Jefferson County ve İsveç Uppsala County'den alınan birleşik veriler. Bu çalışma, her tür polidaktili insidansının Kafkasyalı erkeklerde 1000'de 2,3, Kafkasyalı kadınlarda 1000'de 0,6, Afrikalı erkeklerde 1000'de 13,5 ve Afrikalı kadınlarda 1000'de 11,1 olduğunu gösterdi. 




Toplum ve kültür;


Polidaktili insanlar

- Antonio Alfonseca, "El Pulpo" olarak bilinen emekli MLB profesyonel beyzbol atıcısı - İspanyolca "Ahtapot" anlamına gelir ve her bir ekstremitedeki fazladan basamağıyla ilgili olarak. [Kaynak belirtilmeli]

- Endre Ady Macar şairi altı parmakla doğdu, ancak biri çocukken çıkarıldı. Şair daha sonra bunu seçiminin bir işareti olarak yorumladı (eski Macar inanışına göre taltolar altı parmak gibi daha fazla kemikle doğarlar).

- Aljubarrota Savaşı'ndan sonra fırınında saklanan yedi Kastilya askerini öldüren efsanevi Portekizli kadın Brites de Almeida'nın her elinde altı parmağı vardı.

- Oyuncu Gemma Arterton, her iki elinde altı parmakla doğdu ve doğumdan sonra ek parmaklar çıkarıldı. [Kaynak belirtilmeli]

- Eski İngiltere Kraliçesi Anne Boleyn'in bir elinde altı parmağı olduğu söyleniyordu. Ancak bu söylentinin ilk kez 1580'lerde Katolik bir muhalif tarafından ortaya çıktığı düşünüldüğünde, genellikle yanlış kabul edilir.

- Yaratılışın İzleri'nin yazarı olduğu iddia edilen Robert Chambers ve kardeşi William'ın her bir uzvunun altı rakamı vardı.

- Lucille Clifton, bir Afrikalı-Amerikalı şair ve sivil haklar savunucusu.

- Zerah Colburn, Amerikan olağanüstü matematik hesaplama ustası.

- Brezilya, São Paulo'da bir Da Silva ailesinin birkaç üyesinin her birinin elinde iki başparmak var.

- Zachariah Dean, Civilly Prosedür Ustası.

- Boks şampiyonu Danny Garcia'nın sağ ayağında altı parmağı var.

- "Veinticuatro" (İspanyolca'da "yirmi dört") lakaplı Yoandri Hernández Garrido, her iki elinde altı tam biçimli parmağa ve her ayağında altı mükemmel parmağa sahiptir.

- Caz piyanisti Hampton Hawes, her iki elinde altı parmakla doğdu (ekstra parmaklar doğumdan kısa bir süre sonra cerrahi olarak çıkarıldı).

- Polonya Yüksek Dükü II. Henry 1238-1241'in sol ayağında altı parmak vardı.

- Çin'in Hunan eyaletinin Pingjiang İlçesinde doğan Hong Hong adında bir çocuğun 31 parmağı ve ayak parmağı var.

- Kaliforniya'da bir erkek çocuk olan Kamani Hubbard, 2009'da nadir görülen bir polidaktili vakasıyla doğdu, 12 parmak ve 12 parmakla hepsi tamamen işlevsel.

- Aşağı Steiermark baronu Johann Jacob Freiherr von Moscon (1621–1661), Slovenya'nın Brežice kentinden bir portrede sol elinde altı parmağıyla tasvir edilmiştir. [Kaynak belirtilmeli]

- Mao Tse-tung'un üçüncü eşi Çiang Çing'in sağ ayağında altı parmağı olduğu bildirildi.

- Bollywood oyuncusu Hrithik Roshan, sağ elinde çok sayıda baş parmağıyla doğdu.

- Hindistan'ın Uttar Pradesh kentinden Akshat Saxena, en yüksek rakamlar için dünya rekoru sahibidir. Her yandan 7 hane ve her ayakta 10 hane olmak üzere toplam 34 hane olmak üzere 2010 yılında doğdu.

- Batı Hindistanlı kriket oyuncusu Garfield Sobers'ın her iki elinde de "katgüt ve keskin bir bıçak yardımıyla" çocukluk döneminde çıkardığı fazladan bir parmak vardı.

- Theodore Roosevelt "Hound Dog" Taylor, Amerikalı Chicago merkezli blues gitaristi, her iki elinde de polidaktili olarak doğdu, 41 yaşında olmasına rağmen, sağ elindeki fazla parmağını kaldırdı.

- Varalakshmi V, her elinde sekiz parmağı ve her ayağında yaklaşık dört ila beş ekstra parmağı olan Bangalorlu bir kız.

- 1. yüzyılın Romalı şairi Volcacius Sedigitus, Pliny'ye göre her elinde altı parmakla doğduğu için muhtemelen "Altıparmak" anlamına gelen lakabını almıştır.

- Çinli hattat Zhu Yunming'in sağ elinde 6 parmağı vardı. 


Diğer hayvanlar

Polidaktili, çok sayıda hayvan türünde görülür. Kusur, sığır, koyun, domuz ve bazen atları etkilediği çiftlik hayvanlarında ara sıra görülür. Tersine, çeşitli miras tavuk ırklarında ortak bir özelliktir. Tavukların normalde her ayağında 4 ayak parmağı vardır. Polidaktil olduğu bilinen tavuk ırkları, Dorking, Faverolle, Houdan, Lincolnshire Buff, Meusienne, Sultan ve sakallı olmayan Silkie Bantams'dır. Bu tavuk türlerinin cins standardı, bazen 5'ten fazla parmak ortaya çıkmasına rağmen, her ayakta 5 parmak gerektirir. Bu cinslerdeki ekstra rakam yere değmeyen fazladan bir "baş parmak" olarak sunulur. Karışık cins tavuklar, yukarıda belirtilen ırklar genetik yapılarının bir parçasıysa ekstra rakamlara sahip olabilir.

Polidaktili ayrıca köpeklerde, kedilerde ve kobaylar ve fareler gibi küçük memelilerde görülür. Kedilerin normalde ön patilerinde beş, arkada dört rakamı vardır. Polidaktil kedilerde daha fazlası vardır ve bu, özellikle belirli kedi popülasyonlarında orta derecede yaygın bir durumdur. Diğer köpekgiller gibi köpeklerin de normalde arka pençelerinde dört pençe bulunur; beşincisi genellikle bir çiy kefali olarak adlandırılır ve özellikle Norveç Lundehund ve Great Pyrenees gibi bazı köpek ırklarında bulunur.

Köpeklerde, insanlarda ve farelerde LMBR1 geninin bir dizi mutasyonu polidaktiliye neden olabilir. Bir 2014 raporu, farelerin de VPS25 genindeki mutasyondan kaynaklanan polidaktili sergileyebileceğini gösterdi. Sığırlarda, bir lokusta baskın bir gen ve diğerinde homozigot resesif olan poligenik görünmektedir.

Polidaktilinin, en eski kara canlılarını temsil eden soyu tükenmiş amfibiler olan erken tetrapodlarda yaygın olduğuna inanılıyordu. Ayak parmaklarının sayısı, sonunda tek tip sayıda ayak parmakları geliştirmeye başladıkları erken Karbonifer dönemine kadar dalgalandı. Amniyotlar uzuv başına beş ayak parmağına yerleşirken, amfibiler her ön uzuvda dört ayak ve her arka uzuvda beş ayak parmağı geliştirdi. (Daha fazla bilgi için, erken tetrapodlarda Polydactyly'ye bakınız). Polidaktili, günümüzde var olan sürüngenlerde ve amfibilerde de görülür. 


REFERANSLAR

  1. ^ "Polydactyly Etymology". Online Etymology Dictionary. Retrieved February 13, 2016.
  2. ^ Kaneshiro, Neil K. "Polydactyly – Overview". University of Maryland Medical Center (UMMC). Retrieved 5 January 2013.
  3. ^ Eaton, Charles. "Polydactyly (Extra Fingers)". Retrieved 9 February 2010.
  4. ^ Flatt AE (1977). The care of congenital hand anomalies. St. Louis: Mosby.
  5. ^ McCarroll, H.Relton (November 2000). "Congenital anomalies: A 25-year overview". The Journal of Hand Surgery. 25 (6): 1007–1037. doi:10.1053/jhsu.2000.6457. PMID 11119659.
  6. ^ Frantz, Charles H.; OʼRahilly, Ronan (December 1961). "Congenital Skeletal Limb Deficiencies". The Journal of Bone & Joint Surgery. 43 (8): 1202–1224. CiteSeerX 10.1.1.975.8614. doi:10.2106/00004623-196143080-00012. S2CID 36967129.
  7. ^ Swanson AB (1976). "A classification for congenital limb malformations". J Hand Surg Am. 1 (1): 8–22. doi:10.1016/s0363-5023(76)80021-4. PMID 1021591.
  8. ^ Jump up to:a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Watt AJ, Chung KC (2009). "Duplication". Hand Clin. 25 (2): 215–227. doi:10.1016/j.hcl.2009.01.001. PMID 19380061.
  9. ^ Jump up to:a b c Van Nieuwenhoven C, Boehmer A, Hovius S (2009). "Polydactyly". Praktische Pediatrie. 2.
  10. ^ Biesecker LG (2002). "Polydactyly: how many disorders and how many genes". Am J Med Genet. 12 (3): 279–83. doi:10.1002/ajmg.10779. PMID 12357471.
  11. ^ Jump up to:a b c d e f Buck-Gramcko, Dieter (January 2002). "Congenital malformations of the hand and forearm". Chirurgie de la Main. 21 (2): 70–101. doi:10.1016/s1297-3203(02)00103-8. PMID 11980346.
  12. ^ Rayan, Ghazi M.; Frey, Bret (May 2001). "Ulnar Polydactyly". Plastic and Reconstructive Surgery. 107 (6): 1449–1454. doi:10.1097/00006534-200105000-00021. PMID 11335816.
  13. ^ Jobe MT (2008). "Congenital anomalies of the hand". Campbell's Operative Orthopaedics. Canale ST, Beaty JH, Editors. Campbell's Operative Orthopaedics. 11. pp. 4367–449. doi:10.1016/b978-0-323-03329-9.50079-9. ISBN 9780323033299.
  14. ^ Jump up to:a b wikibooks. Handbook of genetic counseling/polydactyly and syndactyly.
  15. ^ Jump up to:a b c "Summary of most common syndromes with concomitant polydactyly".
  16. ^ Jump up to:a b "Pictures of Extra Fingers" (in Dutch). Archived from the original on 11 November 2013.
  17. ^ Jump up to:a b c Graham TJ, Ress AM (1998). "Finger polydactyly". Hand Clin. 14 (1): 49–64. PMID 9526156.
  18. ^ Jump up to:a b c d Tada, Koichi; Kurisaki, Eiji; Yonenobu, Kazuo; Tsuyuguchi, Yuichi; Kawai, Hideo (September 1982). "Central polydactyly—A review of 12 cases and their surgical treatment". The Journal of Hand Surgery. 7 (5): 460–465. doi:10.1016/s0363-5023(82)80040-3. PMID 7130654.
  19. ^ Lange, Axel; Nemeschkal, Hans L.; Müller, Gerd B. (June 2014). "Biased Polyphenism in Polydactylous Cats Carrying a Single Point Mutation: The Hemingway Model for Digit Novelty". Evolutionary Biology. 41 (2): 262–275. doi:10.1007/s11692-013-9267-y. S2CID 10844604.
  20. ^ Jump up to:a b Lettice LA, Heaney SJ, Purdie LA, Li L, de Beer P, Oostra BA, Goode D, Elgar G, Hill RE, de Graaff E (2003). "A long-range Shh enhancer regulates expression in the developing limb and fin and is associated with preaxial polydactyly" (PDF). Human Molecular Genetics. 12 (14): 1725–35. doi:10.1093/hmg/ddg180. PMID 12837695.
  21. ^ Lettice LA, Hill AE, Devenney PS, Hill RE (2008). "Point mutations in a distant sonic hedgehog cis-regulator generate a variable regulatory output responsible for preaxial polydactyly". Human Molecular Genetics. 17 (7): 978–85. doi:10.1093/hmg/ddm370. PMID 18156157.
  22. ^ Lettice LA, Williamson I, Wiltshire JH, Peluso S, Devenney PS, Hill AE, Essafi A, Hagman J, Mort R, Grimes G, DeAngelis CL, Hill RE (2012). "Opposing functions of the ETS factor family define Shh spatial expression in limb buds and underlie polydactyly". Developmental Cell. 22 (2): 459–67. doi:10.1016/j.devcel.2011.12.010. PMC 3314984. PMID 22340503.
  23. ^ "Polydactyly and Syndactyly". Milton S. Hershey Medical Center. Archived from the originalon 2010-03-07. Retrieved 9 February 2010.
  24. ^ Zhang, Jia-Yu; Gong, Ting-Ting; Huang, Yan-Hong; Li, Jing; Liu, Shu; Chen, Yan-Ling; Li, Li-Li; Jiang, Cheng-Zhi; Chen, Zong-Jiao; Wu, Qi-Jun (1 August 2020). "Association between maternal exposure to PM10 and polydactyly and syndactyly: A population-based case-control study in Liaoning province, China". Environmental Research. 187: 109643. Bibcode:2020ER....187j9643Z. doi:10.1016/j.envres.2020.109643. PMID 32416360.
  25. ^ Nicolai, JP; Hamel, BC; Menalda, GA (27 January 1990). "Polydactylie" [Polydactyly]. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (in Dutch). 134 (4): 157–9. PMID 2304571.
  26. ^ Kumar S, Mahajan BB, Mittal J (2012). "Bardet-Biedl syndrome: a rare case report from North India". Indian J Dermatol Venereol Leprol. 78 (9): 228. doi:10.4103/0378-6323.93656. PMID 22421669.
  27. ^ Panduranga C, Kangle R, Badami R, Patil PV (2012). "Meckel-Gruber syndrome: Report of two cases". J Neurosci Rural Pract. 3 (1): 56–9. doi:10.4103/0976-3147.91943. PMC 3271618. PMID 22346195.
  28. ^ Biesecker LG (1993). Pallister-Hall Syndrome.
  29. ^ Denayer E, Chmara M (2011). "Legius syndrome in fourteen families". Hum. Mutat. 32 (1): 1985–98. doi:10.1002/humu.21404. PMC 3038325. PMID 21089071.
  30. ^ Fryns JP, Bonnet D, De Smet L (1996). "Holt-Oram syndrome with associated postaxial and central polydactyly. Further evidence for genetic heterogeneity in the Holt-Oram syndrome". Genet Couns. 7 (4): 323–4. PMID 8985738.
  31. ^ Jump up to:a b Supernumerary Digit at eMedicine
  32. ^ Temtamy SA, McKusick VA (1978). "The genetics of hand malformations". Birth Defects Orig Artic Ser. 14 (3): 1–619. PMID 215242.
  33. ^ Katz K, Linder N (2011). "Postaxial type B polydactyly treated by excision in the neonatal nursery". J Pediatr Orthop. 31 (4): 448–9. doi:10.1097/bpo.0b013e31821addb6. PMID 21572283. S2CID 11983544.
  34. ^ Light TR (1992). "Treatment of preaxial polydactyly". Hand Clin. 8 (1): 161–75. PMID 1572920.
  35. ^ Jump up to:a b Tonkin MA, Bulstrode NW (2007). "Bilhaut-Cloquet procedure for Wassel types III, IV and VII thumb duplication". J Hand Surg Eur. 32 (6): 684–93. doi:10.1016/j.jhse.2007.05.021. PMID 17993432. S2CID 38444662.
  36. ^ Bilhaut M. (1889). "Guérison d'un pouce bifide par un nouveau procédé opératoire" [Healing of a bifid thumb by a new surgical procedure]. Congrès Français de Chirurgie (in French). 4: 576–80.
  37. ^ Tada, K; Yonenobu, K; Tsuyuguchi, Y; Kawai, H; Egawa, T (June 1983). "Duplication of the thumb. A retrospective review of two hundred and thirty-seven cases". The Journal of Bone & Joint Surgery. 65 (5): 584–598. doi:10.2106/00004623-198365050-00002. PMID 6853563.
  38. ^ Dobyns, J. H.; Lipscomb, P. R.; Cooney, W. P. (May 1985). "Management of Thumb Duplication". Clinical Orthopaedics and Related Research. 195 (195): 26–44. PMID 2983920.
  39. ^ Manske, Paul R. (July 1989). "Treatment of duplicated thumb using a ligamentous/periosteal flap". The Journal of Hand Surgery. 14 (4): 728–733. doi:10.1016/0363-5023(89)90200-1. PMID 2754208.
  40. ^ Jump up to:a b Rayan GM, Frey B (2001). "Ulnar polydactyly". Plast Reconstr Surg. 107 (6): 1449–54. doi:10.1097/00006534-200105000-00021. PMID 11335816.
  41. ^ Watson BT, Hennrikus WL (1997). "Postaxial type-B polydactyly". J Bone Joint Surg Am. 79 (1): 65–8. doi:10.2106/00004623-199701000-00007. PMID 9010187. S2CID 44848388.
  42. ^ Kaneshiro, Neil K.; David Zieve (11 February 2009). "Polydactyly". Penn Medicine. Retrieved 9 February 2010.
  43. ^ Bordo, Susan (2013). The Creation of Anne Boleyn: A New Look at England's Most Notorious Queen. New York: Houghton Mifflin Harcourt. p. 23. ISBN 978-0547328188.
  44. ^ Lange, Axel; Müller, Gerd B. (March 1, 2017). "Polydactyly in Development, Inheritance, and Evolution". The Quarterly Review of Biology. 92 (1): 1–38. doi:10.1086/690841. PMID 29558608.
  45. ^ Garner, Dwight (October 11, 2012). "Views of Life, Straightforward and Spare". The New York Times. Retrieved January 15, 2020.
  46. ^ Colburn, Zerah (1833). A Memoir of Zerah Colburn. G. and C. Merriam. p. 72.
  47. ^ Myall, Steve (September 16, 2015). "Fourteen members of the same family have all got 12 fingers and toes - and put them to good use".
  48. ^ Jump up to:a b nh ii.214.
  49. ^ Carson, Dan. "Boxing Champ Danny Garcia Reveals He Has 6 Toes on Right Foot". Bleacher Report. Retrieved January 15, 2020.
  50. ^ "Interview Exclusive – Yoandri Hernandez Garrido – 24 fingers". Cubastyletv. Retrieved January 18, 2013.
  51. ^ Harrison, Dennis. "Hamptom Hawes And The Fire Inside". JazzScript. Archived from the original on December 15, 2010. Retrieved February 9, 2010.
  52. ^ Historyczne, Polskie Towarzystwo (1961). Mowia, wieki: magazyn historyczny (in Polish). Państwowe Zakłady Wydawn Szkolnych. p. 52.
  53. ^ Imam, Jareen (May 4, 2016). "Chinese boy born with 31 fingers and toes". CNN.
  54. ^ Mosbergen, Dominique (May 5, 2016). "Baby Born With 31 Fingers And Toes In China".
  55. ^ "Baby born with 12 fingers, 12 toes". Daly City, CA: ABC7 News. January 30, 2009. Retrieved July 17, 2020.
  56. ^ Li, Zhisui (1994). The Private Life of Chairman Mao. Random House. ISBN 978-0-679-76443-4.
  57. ^ Khor, Amy (February 2, 2019). "Famous people with congenital hand anomalies". wiki.nus.edu. Retrieved January 15, 2020.
  58. ^ David W. Freeman (July 25, 2011). "Akshat Saxena sets Guinness record for most fingers, toes". CBS News. Retrieved February 13, 2016.
  59. ^ Sobers, Garfield (May 1, 2002). Garry Sobers: My Autobiography. Headline Book Publishing. p. 6. ISBN 978-0-7553-1006-7.
  60. ^ "Hound Dog Taylor – Everyone Knows the Hound". TheDeltaBlues. Archived from the original on November 6, 2013.
  61. ^ "Hope for Bangalore girl with 27 fingers and toes". CitiesMid-Day.com. September 4, 2010.
  62. ^ Jump up to:a b Hanson, DMV, Russell. "Congenital and Inherited Anomalies of the Musculoskeletal System in Multiple Species". Merck Sharp & Dohme Corp. Archived from the original on 2017-07-31. Retrieved 8 April 2018.
  63. ^ Jump up to:a b "Chicken Feet". University of Illinois Extension: Incubation and Embryology. University of Illinois Board of Trustees. Retrieved 4 April 2017.
  64. ^ Corti, Elio; Moiseyeva, Irina G; Romanov, Michael N (2010). "Five-toed chickens: their origin, genetics, geographical spreading and history" (PDF). Izvestiya of ТАА (7): 156–170. S2CID 31294426.
  65. ^ Kazmeyer, Milton. "Polydactyly in Guinea Pigs". Whalerock Digital Media, LLC. Archived from the original on 2018-04-09. Retrieved 8 April 2018.
  66. ^ Fisher, R. A. (March 1950). "Polydactyly in Mice". Nature. 165 (4193): 407. Bibcode:1950Natur.165..407F. doi:10.1038/165407a0. S2CID 4287187.
  67. ^ Jump up to:a b Park, K; Kang, J; Subedi, Kp; Ha, Jh; Park, C (Aug 2008). "Canine Polydactyl Mutations With Heterogeneous Origin in the Conserved Intronic Sequence of LMBR1". Genetics. 179 (4): 2163–72. doi:10.1534/genetics.108.087114. PMC 2516088. PMID 18689889.
  68. ^ Handschuh, Karen; Feenstra, Jennifer; Koss, Matthew; Ferretti, Elisabetta; Risolino, Maurizio; Zewdu, Rediet; Sahai, Michelle A.; Bénazet, Jean-Denis; Peng, Xiao P.; Depew, Michael J.; Quintana, Laura; Sharpe, James; Wang, Baolin; Alcorn, Heather; Rivi, Roberta; Butcher, Stephen; Manak, J. Robert; Vaccari, Thomas; Weinstein, Harel; Anderson, Kathryn V.; Lacy, Elizabeth; Selleri, Licia (October 2014). "ESCRT-II/Vps25 Constrains Digit Number by Endosome-Mediated Selective Modulation of FGF-SHH Signaling". Cell Reports. 9 (2): 674–687. doi:10.1016/j.celrep.2014.09.019. PMC 4223648. PMID 25373905. Lay summary – NIH Press Release (21 November 2014).
  69. ^ Bauer, Aaron M.; Hathaway, Stacie A.; Fisher, Robert N. (2009). "Polydactyly in the Central Pacific Gecko, Lepidodactylus sp. (Squamata: Gekkonidae)" (PDF). Herpetology Notes. 2: 243–246. S2CID 85788238.
  70. ^ Cooper, John E. (1958). "Some Albino Reptiles and Polydactylous Frogs". Herpetologica. 14 (1): 54–56. JSTOR 3890281.
  71. ^ Ornithologiae, Ulisse Aldrovandi (ill. Cristoforo Coriolano), 1599 


KAYNAK https://en.wikipedia.org/wiki/Polydactyly


0 0 0 0 0 0
  • 2452
  • +

Hekim.Net

Close