·   · 76 Giriş

Kök hücreler

Çok hücreli organizmalarda, kök hücreler, farklı hücre türlerine farklılaşabilen ve aynı kök hücreden daha fazlasını üretmek için sonsuza kadar çoğalabilen farklılaşmamış veya kısmen farklılaşmış hücrelerdir. Bir hücre soyundaki en eski hücre türüdür. Hem embriyonik hem de yetişkin organizmalarda bulunurlar, ancak her birinde biraz farklı özelliklere sahiptirler. Genellikle sonsuza kadar bölünemeyen progenitör hücrelerden ve genellikle bir hücre tipine farklılaşmaya adamış olan öncü veya patlama hücrelerinden ayırt edilirler.


Memelilerde, kabaca 50-150 hücre, embriyonik gelişimin blastosist aşamasında 5-14. Günlerde iç hücre kütlesini oluşturur. Bunların kök hücre özelliği var. İn vivo, sonunda vücudun tüm hücre tiplerine farklılaşırlar (onları pluripotent yaparlar). Bu süreç, gastrulasyon aşamasında üç mikrop katmanına (ektoderm, mezoderm ve endoderm) farklılaşma ile başlar. Bununla birlikte, in vitro olarak izole edildiklerinde ve kültürlendiklerinde, kök hücre aşamasında tutulabilirler ve embriyonik kök hücreler (ESC'ler) olarak bilinirler.


Yetişkin kök hücreler, kemik iliği veya gonadlar gibi vücutta nişler olarak bilinen birkaç seçilmiş yerde bulunur. Hızla kaybolan hücre tiplerini yenilemek için var olurlar ve multipotent veya unipotenttirler, yani sadece birkaç hücre tipine veya bir hücre tipine farklılaşırlar. Memelilerde, diğerlerinin yanı sıra, kan ve bağışıklık hücrelerini dolduran hematopoietik kök hücreleri, deri epitelini koruyan bazal hücreleri ve kemik, kıkırdak, kas ve yağ hücrelerini koruyan mezenkimal kök hücreleri içerir. Yetişkin kök hücreler, hücrelerin küçük bir azınlığıdır; progenitör hücreler ve farklılaştıkları son derece farklılaşmış hücreler sayıca çok daha fazladır.



Kök hücre araştırmaları, 1960'larda Toronto Üniversitesi'nden Kanadalı biyologlar Ernest A. McCulloch, James E. Till ve Andrew J. Becker tarafından elde edilen bulgulardan doğdu. 2016 itibariyle, kök hücreleri kullanan tek yerleşik tıbbi tedavi, ilk olarak 1958'de Fransız onkolog Georges Mathé tarafından gerçekleştirilen hematopoietik kök hücre naklidir. Bununla birlikte 1998'den beri, insan embriyonik kök hücrelerini (kök hücre dizilerinde) kültürlemek ve farklılaştırmak mümkün olmuştur. Bu hücrelerin izole edilmesi süreci tartışmalı bir konu çünkü tipik olarak embriyonun yok edilmesiyle sonuçlanıyor. ESC'lerin izole edilmesine yönelik kaynaklar bazı Avrupa ülkeleri ve Kanada'da kısıtlanmıştır, ancak İngiltere ve Çin gibi diğerleri araştırmayı desteklemiştir. Somatik hücre nükleer transferi, kök hücre tedavisinde embriyonik kök hücrelerinin kullanılması için klonlanmış bir embriyo oluşturmak için kullanılabilen bir klonlama yöntemidir. 2006 yılında, Shinya Yamanaka liderliğindeki bir Japon ekibi, olgun vücut hücrelerini tekrar kök hücrelere dönüştürmek için bir yöntem keşfetti. Bunlara indüklenmiş pluripotent kök hücreler (iPSC'ler) adı verildi.






image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1193&dpx=2&t=1608057810Tipik ultrastrüktürel özellikler gösteren mezenkimal kök hücrenin transmisyon elektron mikrografı




Tarih

Kök hücre terimi, 19. yüzyılın sonlarında Theodor Boveri ve Valentin Häcker tarafından icat edildi. Kan kök hücresi teorisinde öncü çalışmalar 20. yüzyılın başlarında Artur Pappenheim, Alexander Maximow, Ernst Neumann tarafından yapılmıştır.


Bir kök hücrenin temel özellikleri ilk olarak 1960'ların başında Toronto Üniversitesi'nde Ernest McCulloch ve James Till tarafından tanımlandı. Farelerdeki öncü çalışmalarıyla kan oluşturan kök hücre olan hematopoietik kök hücreyi (HSC) keşfettiler. McCulloch ve Till, ışınlanmış farelere kemik iliği hücrelerinin enjekte edildiği bir dizi deneye başladı. Farelerin dalaklarında enjekte edilen kemik iliği hücrelerinin sayısıyla doğrusal orantılı topaklar gözlemlediler. Her yumruğun (koloni) tek bir ilik hücresinden (kök hücre) kaynaklanan bir klon olduğunu varsaydılar. Sonraki çalışmalarda, yüksek lisans öğrencisi Andy Becker ve kıdemli bilim adamı Lou Siminovitch'in de katıldığı McCulloch ve Till, her yumruğun aslında tek bir hücreden kaynaklandığını doğruladılar. Sonuçları 1963'te Nature'da yayınlandı. Aynı yıl, Siminovitch, koloni oluşturan hücrelerin kendi kendini yenileme kabiliyetine sahip olduğunu keşfeden çalışmaların baş araştırmacısıydı, bu Till ve McCulloch'un teorize ettiği kök hücrelerin anahtar tanımlayıcı bir özelliğiydi.


Kök hücrelerin kullanıldığı ilk tedavi, Fransız onkolog Georges Mathé tarafından 1958'de Yugoslavya'daki Vinča Nükleer Enstitüsünde kritik bir kazadan etkilenen beş işçi üzerinde gerçekleştirilen bir kemik iliği nakliydi. İşçilerin hepsi hayatta kaldı.


1981'de, embriyonik kök (ES) hücreleri ilk önce İngiliz biyologlar Martin Evans ve Matthew Kaufman tarafından fare blastosistleri kullanılarak izole edildi ve başarıyla kültürlendi. Bu, patolojideki işlevlerini incelemek için farelerin genlerinin silindiği veya değiştirildiği bir sistem olan murin genetik modellerin oluşumuna izin verdi. 1998'e gelindiğinde, embriyonik kök hücreler ilk olarak Amerikalı biyolog James Thomson tarafından izole edildi ve bu, yeni tedavileri test etmek için yeni transplantasyon yöntemlerine veya çeşitli hücre tiplerine sahip olmayı mümkün kıldı. 2006 yılında, Shinya Yamanaka’nın Kyoto, Japonya’daki ekibi, fibroblastları yalnızca dört genin ekspresyonunu değiştirerek pluripotent kök hücrelere dönüştürdü. Bu başarı, iPS hücreleri olarak bilinen uyarılmış pluripotent kök hücrelerin kökenini temsil ediyor.






Özellikleri

Bir kök hücrenin klasik tanımı, iki özelliğe sahip olmasını gerektirir:


- Kendini yenileme: Farklılaşmamış durumu korurken, hücre proliferasyonu olarak bilinen sayısız hücre büyümesi ve hücre bölünmesi döngüsünden geçme yeteneği.

- Potens: özel hücre tiplerine farklılaşma kapasitesi. En katı anlamıyla, bu, çok veya tek kutuplu progenitör hücrelere bazen kök hücreler olarak atıfta bulunulmasına rağmen, kök hücrelerin herhangi bir olgun hücre tipini oluşturabilmesi için totipotent veya pluripotent olmasını gerektirir. Bunun dışında kök hücre fonksiyonunun bir geri bildirim mekanizmasında düzenlendiği söyleniyor. 



Kendini yenileme

İki mekanizma, bir kök hücre popülasyonunun korunmasını sağlar (boyut olarak küçülmez):

1. Asimetrik hücre bölünmesi: Bir kök hücre, orijinal kök hücreyle aynı olan bir ana hücreye ve farklılaşmış başka bir yavru hücreye bölünür.

Bir kök hücre kendini yenilediğinde, bölünür ve farklılaşmamış durumu bozmaz. Bu kendini yenileme, hücre döngüsünün kontrolünün yanı sıra, tümü kök hücreye bağlı olan çok güçlülüğün veya pluripotensin korunmasını gerektirir.

2. Stokastik farklılaşma: Bir kök hücre büyüyüp iki farklı yavru hücreye bölündüğünde, başka bir kök hücre mitoza uğrar ve orijinaliyle aynı olan iki kök hücre üretir.

Kök hücreler, DNA'larını korumak ve hücre bölünme sınırlarını (Hayflick sınırı) genişletmek için telomerleri geri yükleyen bir protein olan telomerazı kullanır.



Potens anlamı

Potens, kök hücrenin farklılaşma potansiyelini (farklı hücre tiplerine farklılaşma potansiyeli) belirtir.

- Totipotent (omnipotent olarak da bilinir) kök hücreler, embriyonik ve ekstraembriyonik hücre tiplerine farklılaşabilir. Bu tür hücreler, eksiksiz, canlı bir organizma oluşturabilir. Bu hücreler, bir yumurta ve sperm hücresinin füzyonundan üretilir. Döllenmiş yumurtanın ilk birkaç bölümü tarafından üretilen hücreler de totipotenttir.

- Pluripotent kök hücreler, totipotent hücrelerin torunlarıdır ve neredeyse tüm hücrelere, yani üç germ katmanından herhangi birinden türetilen hücrelere farklılaşabilir.

- Multipotent kök hücreler, birkaç hücre tipine farklılaşabilir, ancak yalnızca yakından ilişkili bir hücre ailesine ait olanlar.

- Oligopotent kök hücreler, lenfoid veya miyeloid kök hücreler gibi yalnızca birkaç hücre tipine farklılaşabilir.

- Unipotent hücreler yalnızca bir hücre türü üretebilirler, ancak kendi kendilerini yenileme özelliğine sahiptirler, bu da onları kök olmayan hücrelerden (örneğin, kendini yenileyemeyen progenitör hücreler) ayırır. 




Kimlik

Pratikte kök hücreler dokuyu yenileyip yenileyemeyecekleri ile tanımlanır. Örneğin, kemik iliği veya hematopoietik kök hücreler (HSC'ler) için tanımlayıcı test, hücreleri nakletme ve HSC'ler olmadan bir kişiyi kurtarma yeteneğidir. Bu, hücrelerin uzun vadede yeni kan hücreleri üretebileceğini göstermektedir. Ayrıca, HSC'ler olmadan başka bir bireye nakledilebilen nakledilen kişiden kök hücrelerin izole edilmesi mümkün olmalı ve bu da kök hücrenin kendi kendini yenileyebildiğini göstermektedir.

Kök hücrelerin özellikleri, tek hücrelerin farklılaşma ve kendini yenileme yeteneklerinin değerlendirildiği klonojenik deneyler gibi yöntemler kullanılarak in vitro olarak gösterilebilir. Kök hücreler, kendine özgü bir hücre yüzey işaretçisi setine sahip olmaları ile de izole edilebilir. Bununla birlikte, in vitro kültür koşulları, hücrelerin davranışını değiştirebilir ve hücrelerin in vivo olarak benzer şekilde davranıp davranmayacağını belirsiz hale getirir. Önerilen bazı yetişkin hücre popülasyonlarının gerçekten kök hücreler olup olmadığı konusunda önemli tartışmalar vardır. 




image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1195&dpx=2&t=1608058193Pluripotent, embriyonik kök hücreler, bir blastosist içindeki iç hücre kütlesi (ICM) hücreleri olarak ortaya çıkar. Bu kök hücreler, plasenta dışında vücuttaki herhangi bir doku haline gelebilir. Sadece morula olarak bilinen embriyonun daha önceki bir aşamasından gelen hücreler totipotenttir, vücuttaki tüm dokular ve ekstraembriyonik plasenta haline gelebilir.






Embriyonik


Embriyonik kök hücreler (ESC'ler), rahim içine yerleştirilmeden önce oluşan bir blastosistin iç hücre kütlesinin hücreleridir. İnsan embriyonik gelişiminde blastosist evresine döllenmeden 4-5 gün sonra ulaşılır ve bu aşamada 50-150 hücreden oluşur. ESC'ler pluripotenttir ve geliştirme sırasında üç germ katmanının tüm türevlerine yol açar: ektoderm, endoderm ve mezoderm. Başka bir deyişle, belirli bir hücre tipi için yeterli ve gerekli stimülasyon verildiğinde, yetişkin vücudunun 200'den fazla hücre tipinin her birinde gelişebilirler. Ekstraembriyonik membranlara veya plasentaya katkıda bulunmazlar.


Embriyonik gelişim sırasında, iç hücre kütlesinin hücreleri sürekli olarak bölünür ve daha özel hale gelir. Örneğin, embriyonun dorsal kısmındaki ektodermin bir kısmı, gelecekteki merkezi sinir sistemi olacak olan 'nöroktoderm' olarak uzmanlaşmıştır. Daha sonraki gelişimde nörülasyon, nöroktodermin nöral tüpü oluşturmasına neden olur. Nöral tüp aşamasında, beynin temel formunu oluşturmak veya "modellemek" için ön kısım ensefalizasyona uğrar. Bu gelişim aşamasında, CNS'nin temel hücre tipi bir nöral kök hücre olarak kabul edilir.


Nöral kök hücreler kendi kendini yeniler ve bir noktada radyal glial progenitör hücrelere (RGP'ler) geçiş yapar. Erken oluşan RGP'ler, progenitör hücrelerden oluşan bir rezervuar grubu oluşturmak için simetrik bölünmeyle kendi kendini yeniler. Bu hücreler nörojenik bir duruma geçerler ve asimetrik olarak bölünmeye başlarlar ve her biri benzersiz gen ekspresyonu, morfolojik ve fonksiyonel özelliklere sahip birçok farklı nöron türünden geniş bir çeşitlilik üretir. Radyal glial hücrelerden nöron üretme sürecine nörogenez denir. Radyal glial hücre, nöral tüp duvarının kalınlığını kapsayan oldukça uzun süreçlerle ayırt edici bir bipolar morfolojiye sahiptir. En önemlisi glial fibriler asidik proteinin (GFAP) ekspresyonu olmak üzere bazı glial özellikleri paylaşır. Radyal glial hücre, gelişmekte olan omurgalı CNS'nin birincil nöral kök hücresidir ve hücre gövdesi, gelişen ventriküler sisteme bitişik ventriküler bölgede bulunur. Nöral kök hücreler, nöronal soylara (nöronlar, astrositler ve oligodendrositler) bağlıdır ve bu nedenle güçleri sınırlıdır. 


Bugüne kadar neredeyse tüm araştırmalar, erken iç hücre kütlesinden elde edilen fare embriyonik kök hücrelerini (mES) veya insan embriyonik kök hücrelerini (hES) kullanmıştır. Her ikisi de temel kök hücre özelliklerine sahiptir, ancak farklılaşmamış bir durumu sürdürmek için çok farklı ortamlara ihtiyaç duyarlar. Fare ES hücreleri, hücre dışı bir matris olarak (destek için) bir jelatin tabakası üzerinde büyütülür ve serum ortamında lösemi inhibe edici faktörün (LIF) varlığını gerektirir. GSK3B ve 2i adı verilen MAPK / ERK yolağına inhibitörler içeren bir ilaç kokteyli, kök hücre kültüründe pluripotensi koruduğu da gösterilmiştir. İnsan ESC'leri, fare embriyonik fibroblastlarından oluşan bir besleyici katman üzerinde büyütülür ve temel fibroblast büyüme faktörünün (bFGF veya FGF-2) varlığını gerektirir. Optimal kültür koşulları veya genetik manipülasyon olmadan, embriyonik kök hücreler hızla farklılaşacaktır.


Bir insan embriyonik kök hücresi ayrıca birkaç transkripsiyon faktörünün ve hücre yüzeyi proteinlerinin ekspresyonu ile tanımlanır. Ekim-4, Nanog ve Sox2 transkripsiyon faktörleri, farklılaşmaya ve pluripotency'nin korunmasına yol açan genlerin baskılanmasını sağlayan çekirdek düzenleyici ağı oluşturur. İES hücrelerini tanımlamak için en yaygın olarak kullanılan hücre yüzeyi antijenleri, glikolipidler aşamasına özgü embriyonik antijen 3 ve 4 ve keratan sülfat antijenleri Tra-1-60 ve Tra-1-81'dir. Bir kök hücrenin moleküler tanımı çok daha fazla proteini içerir ve bir araştırma konusu olmaya devam etmektedir.


Bilim adamları, laboratuvarda sinir hücreleri veya kalp hücreleri gibi özel hücreler üretmek için insan embriyonik kök hücrelerini kullanarak, hastalardan doku almadan yetişkin insan hücrelerine erişebilirler. Daha sonra hastalıkların komplikasyonlarını ayırt etmek veya önerilen yeni ilaçlara karşı hücre reaksiyonlarını incelemek için bu özelleşmiş yetişkin hücreleri ayrıntılı olarak inceleyebilirler.


Sınırsız genişleme ve pluripotency birleşik yeteneklerinden dolayı, embriyonik kök hücreler teorik olarak potansiyel bir rejeneratif tıp ve yaralanma veya hastalıktan sonra doku replasmanı kaynağı olmaya devam etmektedir, ancak şu anda ES hücrelerini kullanan onaylanmış tedavi yoktur. İlk insan denemesi ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından Ocak 2009'da onaylandı. Ancak insan denemesi 13 Ekim 2010'a kadar Atlanta'da omurilik yaralanması araştırması için başlatılmadı. 14 Kasım 2011'de denemeyi yürüten şirket (Geron Corporation), kök hücre programlarının daha da geliştirilmesine son vereceğini duyurdu. ES hücrelerini, nakil reddinden kaçınırken kullanılabilir hücrelere dönüştürmek, embriyonik kök hücre araştırmacılarının hala karşılaştığı engellerden sadece birkaçıdır. Pluripotent olan embriyonik kök hücreler, doğru farklılaşma için belirli sinyallere ihtiyaç duyar - doğrudan başka bir vücuda enjekte edilirse, ES hücreleri birçok farklı hücre türüne farklılaşarak bir teratoma neden olur. Doğmamış insan dokusunun kullanımına ilişkin etik değerlendirmeler, embriyonik kök hücrelerin kullanıldığı onaylanmış tedavilerin eksikliğinin bir başka nedenidir. Birçok ülkede şu anda moratoryum veya insan ES hücre araştırmalarında veya yeni insan ES hücre dizilerinin üretiminde sınırlamalar var.




image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1198&dpx=2&t=1608058810İnsan embriyonik kök hücreleri
A: Henüz farklılaşmamış kök hücre kolonileri. B: Sinir hücreleri, farklılaşma sonrası hücre tipine bir örnek.





image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1199&dpx=2&t=1608058844Floresan işaretleyicili fare embriyonik kök hücreleri




image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1200&dpx=2&t=1608058872Fare embriyonik fibroblast besleyici katmanında insan embriyonik kök hücre kolonisi





Mezenkimal kök hücreler

Mezenkimal kök hücrelerin (MSC) multipotent olduğu bilinmektedir ve bunlar yetişkin dokularda, örneğin kas, karaciğer, kemik iliğinde bulunabilir. Mezenkimal kök hücreler genellikle yukarıda bahsedildiği gibi çeşitli organlarda yapısal destek görevi görür ve maddelerin hareketini kontrol eder. MSC, mezodermal katman tarafından türetilen adipositler, osteositler ve kondrositlerin bir gösterimi olarak çok sayıda hücre kategorisine farklılaşabilir. Mezoderm tabakasının, kıkırdak veya kemikle ilgili olanlar gibi vücudun iskelet elemanlarında bir artış sağladığı yer. "Mezo" terimi, orta, infüzyon anlamına gelir ve mezenkimal hücrelerin ektodermal ve endodermal katmanlar arasında erken embriyonik büyümede dolaşabildiğini ve dolaşabildiğini gösterir. Bu mekanizma boşluk doldurmaya yardımcı olur, bu nedenle yetişkin organizmalardaki dermis (deri), kemik veya kastaki mezenkimal hücrelerle ilgili yaraları onarmak için anahtar.

Mezenkimal kök hücrelerin rejeneratif tıp için gerekli olduğu bilinmektedir. Genel olarak klinik araştırmalarda incelenirler. Kolayca izole edildikleri ve yüksek verim, yüksek plastisite elde ettikleri için, enflamasyonu kolaylaştırır ve hücre büyümesini, hücre farklılaşmasını ve immünomodülasyon ve immünosupresyondan türetilen dokuyu geri kazanmayı teşvik eder. MSC, izole edilmiş hücrenin miktarını ve kalitesini izole etmek söz konusu olduğunda agresif bir prosedür gerektiren kemik iliğinden gelir ve vericinin kaç yaşında olduğuna göre değişir. Kemik iliği aspiratlarında ve kemik iliği stromasında MSC oranları karşılaştırıldığında, aspiratlar stromadan daha düşük MSC oranlarına sahip olma eğilimindedir. MSC'nin heterojen olduğu bilinmektedir ve embriyonik kök hücreler gibi diğer kök hücre türleriyle karşılaştırıldığında yüksek düzeyde pluripotent belirteçler ifade ederler.



Hücre döngüsü kontrolü

Embriyonik kök hücreler (ESC'ler), hücre döngüsü kontrolünün özel mekanizmalarıyla mümkün kılınan pluripotenslerini korurken süresiz olarak bölünme yeteneğine sahiptir. Çoğalan somatik hücrelere kıyasla, ESC'ler, belirli bir zamanda hücreleri çoğunlukla S fazında bırakan, kısaltılmış G1 fazının neden olduğu hızlı hücre bölünmesi, G0 fazının olmaması ve hücre döngüsü kontrol noktalarındaki değişiklikler gibi benzersiz hücre döngüsü özelliklerine sahiptir. ESC'lerin hızlı bölünmesi, 8 ila 10 saat arasında değişen kısa iki katına çıkma süresiyle gösterilirken, somatik hücrelerin yaklaşık 20 saat veya daha uzun iki katına çıkma süresi vardır. Hücreler farklılaştıkça, bu özellikler değişir: G1 ve G2 fazları uzar ve daha uzun hücre bölünmesi döngülerine yol açar. Bu, belirli bir hücre döngüsü yapısının, pluripotency oluşumuna katkıda bulunabileceğini göstermektedir.

Özellikle G1 fazı, hücrelerin farklılaşmaya karşı artan duyarlılığa sahip olduğu faz olduğundan, kısaltılmış G1 ESC'lerin temel özelliklerinden biridir ve farklılaşmamış fenotipi sürdürmede önemli bir rol oynar. Tam moleküler mekanizma sadece kısmen anlaşılmış olsa da, birkaç çalışma ESC'lerin G1 - ve potansiyel olarak diğer aşamalarda - nasıl bu kadar hızlı ilerlediğine dair içgörü göstermiştir.

Hücre döngüsü, karmaşık siklinler ağı, sikline bağımlı kinazlar (Cdk), sikline bağımlı kinaz inhibitörleri (Cdkn), retinoblastoma (Rb) ailesinin cep proteinleri ve diğer yardımcı faktörlerle düzenlenir. ESC hücre döngüsünün ayırt edici düzenlemesine ilişkin temel anlayış, fare ESC'leri (mESC'ler) üzerinde yapılan çalışmalarla elde edildi. mESC'ler, hücrelerin M fazı ile S fazı arasında hızla değişmesini sağlayan, oldukça kısaltılmış G1 fazına sahip bir hücre döngüsü gösterdi. Somatik bir hücre döngüsünde, Cyclin-Cdk komplekslerinin salınım aktivitesi, fazlar arasında tek yönlü geçişleri indüklemek için hücre döngüsünün önemli düzenleyicilerini kontrol eden sıralı eylemde gözlenir: Cyclin D ve Cdk4 / 6, G1 fazında aktifken Cyclin E ve Cdk2 geç G1 fazında ve S fazında etkindir; ve Cyclin A ve Cdk2, S fazında ve G2'de aktifken, Cyclin B ve Cdk1 G2 ve M fazında aktiftir. Bununla birlikte, mESC'lerde, Cyclin-Cdk komplekslerinin bu tipik olarak düzenli ve salınım aktivitesi yoktur. Daha ziyade, Siklin E / Cdk2 kompleksi, döngü boyunca yapısal olarak aktiftir, retinoblastoma proteinini (pRb) hiperfosforile ve dolayısıyla inaktif tutar. Bu, M fazından geç G1 fazına doğrudan geçişe izin vererek D-tipi siklinlerin yokluğuna ve dolayısıyla kısaltılmış bir G1 fazına yol açar. Cdk2 aktivitesi, mESC'lerde hem hücre döngüsü regülasyonu hem de hücre kaderi kararları için çok önemlidir; Cdk2 aktivitesinin aşağı regülasyonu G1 fazının ilerlemesini uzatır, somatik hücre benzeri bir hücre döngüsü kurar ve farklılaşma markörlerinin ekspresyonunu indükler.

İnsan ESC'lerinde (hESC'ler), G1'in süresi önemli ölçüde kısalır. Bu, G1 ile ilişkili Cyclin D2 ve Cdk4 genlerinin yüksek mRNA seviyelerine ve p21CipP1, p27Kip1 ve p57Kip2 gibi G1'de hücre döngüsü ilerlemesini inhibe eden düşük hücre döngüsü düzenleyici protein seviyelerine atfedilmiştir. Ayrıca, Ink inhibitör ailesinin üyeleri (p15, p16, p18 ve p19) gibi Cdk4 ve Cdk6 aktivitesinin düzenleyicileri, düşük seviyelerde ifade edilir veya hiç ifade edilmez. Bu nedenle, mESC'lere benzer şekilde, hESC'ler yüksek Cdk aktivitesi gösterirken, Cdk2 en yüksek kinaz aktivitesini sergiler. Ayrıca mESC'lere benzer şekilde, hESC'ler, Cdk2 aktivitesi engellendiğinde G1'den S'ye geçişin geciktiğini ve Cdk2 devreden çıkarıldığında G1'in tutuklandığını göstererek G1 faz düzenlemesinde Cdk2'nin önemini gösterir. Bununla birlikte, mESC'lerden farklı olarak, hESC'lerin işlevsel bir G1 fazı vardır. hESC'ler, Cyclin E / Cdk2 ve Cyclin A / Cdk2 komplekslerinin aktivitelerinin hücre döngüsüne bağlı olduğunu ve G1'deki Rb kontrol noktasının işlevsel olduğunu göstermektedir.

ESC'ler, G1 kontrol noktası genomik stabiliteyi korumak için çok önemli olsa da, G1 kontrol noktasının işlevsel olmamasıyla da karakterize edilir. DNA hasarına yanıt olarak, ESC'ler DNA hasarlarını onarmak için G1'de durmazlar, bunun yerine S ve G2 / M kontrol noktalarına bağlıdır veya apoptoza uğrarlar. ESC'lerde G1 kontrol noktasının bulunmaması, hasarlı DNA'ya sahip hücrelerin çıkarılmasına izin verir, dolayısıyla yanlış DNA onarımından kaynaklanan potansiyel mutasyonlardan kaçınır. Bu fikirle tutarlı olarak ESC'ler, sonraki nesle geçen mutasyonları en aza indirmek için DNA hasarına karşı aşırı duyarlıdır. 






Fetal

Fetüslerin organlarında bulunan ilkel kök hücreler, fetal kök hücreler olarak adlandırılır.

İki tür fetal kök hücre vardır:

Fetal uygun kök hücreler, uygun şekilde fetüsün dokusundan gelir ve genellikle kürtaj sonrası elde edilir. Bu kök hücreler ölümsüz değildir, ancak yüksek bir bölünme düzeyine sahiptir ve çok yeteneklidir.

Ekstraembriyonik fetal kök hücreler, ekstraembriyonik zarlardan gelir ve genellikle yetişkin kök hücrelerden ayırt edilmez. Bu kök hücreler doğumdan sonra alınır, ölümsüz değildirler, ancak yüksek düzeyde hücre bölünmesine sahiptirler ve pluripotenttirler. 





Yetişkin

Somatik (Yunanca σωματικóς'dan "vücudun" kök hücreleri) olarak da adlandırılan yetişkin kök hücreler, içinde bulundukları dokuyu koruyan ve onaran kök hücrelerdir. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da bulunabilirler.

 

 İnsanlarda bilinen üç otolog yetişkin kök hücre kaynağı vardır:

1)  Hasatla ekstraksiyon, yani kemiğe (tipik olarak uyluk kemiği veya iliak kret) delme işlemi gerektiren kemik iliği.

2) Liposuction ile ekstraksiyon gerektiren yağ dokusu (yağ hücreleri).

3) Aferez yoluyla ekstraksiyon gerektiren kan, burada donörden kan alınır (kan bağışına benzer) ve kök hücreleri çıkaran ve kanın diğer kısımlarını donöre veren bir makineden geçirilir.

Kök hücreler ayrıca doğumdan hemen sonra göbek kordonu kanından da alınabilir. Tüm kök hücre türleri arasında, otolog toplama en az riski içerir. Tanımı gereği, otolog hücreler, tıpkı elektif cerrahi prosedürler için kendi kanını biriktirebileceği gibi, kişinin kendi vücudundan elde edilir.

Pluripotent yetişkin kök hücreler nadirdir ve genellikle az sayıdadır, ancak göbek kordonu kanında ve diğer dokularda bulunabilirler. Kemik iliği, karaciğer sirozu, kronik uzuv iskemisi ve son dönem kalp yetmezliği gibi çeşitli durumların tedavisinde kullanılan zengin bir yetişkin kök hücre kaynağıdır. Kemik iliği kök hücrelerinin miktarı yaşla birlikte azalır ve üreme yıllarında erkeklerde kadınlardan daha fazladır. Bugüne kadar yapılan çoğu yetişkin kök hücre araştırması, bunların potansiyelini ve kendini yenileme yeteneklerini karakterize etmeyi amaçlamıştır. DNA hasarı hem kök hücrelerde hem de kök hücre ortamını oluşturan hücrelerde yaşla birlikte birikir. Bu birikimin, en azından kısmen, yaşlanmayla birlikte kök hücre işlev bozukluğunun artmasından sorumlu olduğu düşünülmektedir (DNA hasarı yaşlanma teorisine bakınız). 

Yetişkin kök hücrelerin çoğu, soyu sınırlıdır (multipotent) ve genellikle doku kökenleriyle (mezenkimal kök hücre, adipozdan türetilmiş kök hücre, endotel kök hücre, diş pulpası kök hücresi, vb.) Muse hücreleri (çok soylu farklılaşan strese dayanıklı hücreler), adipoz, dermal fibroblastlar ve kemik iliği dahil olmak üzere birçok yetişkin dokuda bulunan yeni keşfedilen bir pluripotent kök hücre türüdür. Nadir olmakla birlikte, muse hücreleri, farklılaşmamış kök hücreler için bir belirteç olan SSEA-3 ve CD105 gibi genel mezenkimal kök hücre belirteçleri ile tanımlanabilir. Tek hücre süspansiyon kültürüne tabi tutulduğunda, hücreler, Oct4, Sox2 ve Nanog kanonik pluripotens markörleri dahil olmak üzere morfolojide ve gen ekspresyonunda embriyoid gövdelere benzer kümeler oluşturacaktır.

Yetişkin kök hücre tedavileri, kemik iliği nakilleri yoluyla lösemi ve ilgili kemik / kan kanserlerini tedavi etmek için yıllardır başarıyla kullanılmaktadır. Yetişkin kök hücreler ayrıca veteriner hekimliğinde atlarda tendon ve bağ yaralanmalarını tedavi etmek için kullanılır.

Yetişkin kök hücrelerin araştırma ve tedavide kullanımı, embriyonik kök hücrelerin kullanımı kadar tartışmalı değildir, çünkü yetişkin kök hücrelerin üretimi bir embriyonun yok edilmesini gerektirmez. Ek olarak, yetişkin kök hücrelerin amaçlanan alıcıdan (bir otogreft) elde edildiği durumlarda, reddedilme riski esasen mevcut değildir. Sonuç olarak, yetişkin kök hücre araştırmaları için daha fazla ABD hükümeti finansmanı sağlanıyor.

Hem araştırma hem de klinik amaçlar için insan yetişkin kök hücrelerinin artan talebiyle (tipik olarak tedavi başına vücut ağırlığının kilogramı başına 1-5 milyon hücre gereklidir), hücreleri in vitro genişletme ihtiyacı arasındaki boşluğu doldurmak son derece önemlidir. ve tekrarlayan yaşlanmanın altında yatan faktörlerden yararlanma yeteneği. Yetişkin kök hücrelerin in vitro olarak sınırlı bir ömre sahip olduğu ve in vitro kültüre başlandığında neredeyse saptanamayacak şekilde replikatif yaşlanmaya girdiği bilinmektedir. 


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1201&dpx=2&t=1608059299Kök hücre bölünmesi ve farklılaşması A: kök hücre; B: progenitör hücre; C: farklılaşmış hücre; 1: simetrik kök hücre bölünmesi; 2: asimetrik kök hücre bölünmesi; 3: progenitör bölümü; 4: terminal farklılaşması




Amniyotik

Multipotent kök hücreler ayrıca amniyotik sıvıda da bulunur. Bu kök hücreler çok aktiftir, besleyiciler olmadan geniş ölçüde genişler ve tümörijenik değildir. Amniyotik kök hücreler multipotenttir ve adipojenik, osteojenik, miyojenik, endotelyal, hepatik ve ayrıca nöronal hücrelerde farklılaşabilir. Amniyotik kök hücreler, aktif bir araştırma konusudur.


Amniyotik sıvıdan elde edilen kök hücrelerin kullanılması, insan embriyolarının hücre kaynağı olarak kullanılmasına yönelik etik itirazların üstesinden gelir. Roma Katolik öğretisi deneylerde embriyonik kök hücrelerin kullanılmasını yasaklar; buna göre Vatikan gazetesi "Osservatore Romano" amniyotik kök hücreleri "tıbbın geleceği" olarak adlandırdı.


Donörler veya otolog kullanım için amniyotik kök hücreler toplamak mümkündür: ilk ABD amniyotik kök hücre bankası, Biocell Center Corporation tarafından Medford, MA'da 2009 yılında açılmıştır ve dünyanın her yerindeki çeşitli hastaneler ve üniversitelerle işbirliği yapmaktadır. 






İndüklenmiş pluripotent


Yetişkin kök hücrelerin güçleriyle ilgili sınırları vardır; embriyonik kök hücrelerden (ESC'ler) farklı olarak, üç germ katmanından hücrelere farklılaşamazlar. Bu nedenle, çok potansiyel olarak kabul edilirler.

Bununla birlikte, yeniden programlama, yetişkin hücrelerden pluripotent hücrelerin, indüklenmiş pluripotent kök hücrelerin (iPSC'ler) oluşturulmasına izin verir. Bunlar yetişkin kök hücreler değil, pluripotent yeteneklere sahip hücrelere yol açmak için yeniden programlanmış somatik hücreler (örneğin epitel hücreleri). Protein transkripsiyon faktörleri ile genetik yeniden programlama kullanılarak, ESC benzeri yeteneklere sahip pluripotent kök hücreler türetilmiştir. İndüklenmiş pluripotent kök hücrelerin ilk gösterimi, Shinya Yamanaka ve Kyoto Üniversitesi'ndeki meslektaşları tarafından gerçekleştirildi. Fare fibroblast hücrelerini pluripotent hücrelere yeniden programlamak için Oct3 / 4, Sox2, c-Myc ve Klf4 transkripsiyon faktörlerini kullandılar. Sonraki çalışmalar, insan fibroblast hücrelerinde pluripotensi indüklemek için bu faktörleri kullandı. Junying Yu, James Thomson ve Wisconsin-Madison Üniversitesi'ndeki meslektaşları, Oct4, Sox2, Nanog ve Lin28 gibi farklı bir dizi faktör kullandılar ve deneylerini insan sünnet derisinden hücreler kullanarak gerçekleştirdiler. Bununla birlikte, Yamanaka'nın insan hücrelerinde pluripotensi indüklemenin mümkün olduğu bulgusunu kopyalayabildiler.


İndüklenmiş pluripotent kök hücreler, embriyonik kök hücrelerden farklıdır. Pluripotency ve farklılaşma potansiyeli, pluripotency genlerinin ekspresyonu, epigenetik modeller, embriyoid gövdesi ve teratom oluşumu ve canlı kimera oluşumu gibi birçok benzer özelliği paylaşırlar, ancak bu özelliklerde birçok farklılık vardır. İPSC'lerin kromatini ESC'lerinkinden daha "kapalı" veya metillenmiş gibi görünmektedir. Benzer şekilde, ESC'ler ve iPSC'ler veya hatta iPSC'ler arasındaki gen ekspresyon modeli farklı kökenlerden kaynaklanmıştır. Bu nedenle, yeniden programlamanın "tamlığı" ve uyarılmış pluripotent kök hücrelerin somatik hafızası hakkında sorular vardır. Buna rağmen, somatik hücrelerin pluripotent olmasına neden olmak uygun görünmektedir.


Bu deneylerin başarısının bir sonucu olarak, ilk klonlanmış hayvan olan Koyun Dolly'nin yaratılmasına yardım eden Ian Wilmut, bir araştırma yolu olarak somatik hücre nükleer transferini terk edeceğini duyurdu.


IPSC'ler, hastalıkları iyileştirmek için çok sayıda yol bularak tıp alanına önemli ölçüde yardımcı olmuştur. İnsan IPSCc, toksinleri ve patogenezi incelemek için vitro modeller yapma avantajı verdiğinden beri.


Dahası, indüklenmiş pluripotent kök hücreler çeşitli terapötik avantajlar sağlar. ESC'ler gibi, pluripotenttirler. Dolayısıyla büyük bir farklılaşma potansiyeline sahiptirler; teorik olarak, insan vücudunda herhangi bir hücre üretebilirler (eğer pluripotency için yeniden programlama "tamamlanmış" ise). Dahası, ESC'lerden farklı olarak, potansiyel olarak doktorların her hasta için pluripotent bir kök hücre çizgisi oluşturmasına izin verebilirler. Dondurulmuş kan örnekleri, indüklenmiş pluripotent kök hücrelerin değerli bir kaynağı olarak kullanılabilir. Hastaya özel kök hücreler, ilaç tedavisinden önce yan etkilerin taranmasına ve ayrıca transplantasyon reddi riskinin azalmasına izin verir. Mevcut sınırlı terapötik kullanımlarına rağmen, iPSC'ler tıbbi tedavi ve araştırmada gelecekteki kullanım için potansiyel oluşturmaya devam etmektedir. 



Hücre döngüsü kontrolü

Hücre döngüsünü kontrol eden temel faktörler aynı zamanda pluripotensi de düzenler. Bu nedenle, ilgili genlerin manipülasyonu, pluripotensi koruyabilir ve somatik hücreleri indüklenmiş bir pluripotent duruma yeniden programlayabilir. Bununla birlikte, somatik hücrelerin yeniden programlanması genellikle verimlilik açısından düşüktür ve stokastik olarak kabul edilir.


Daha hızlı bir hücre döngüsünün, pluripotency'nin temel bir bileşeni olduğu fikriyle, yeniden programlama verimliliği artırılabilir. Hücre döngüsü düzenleyicilerinin manipülasyonu yoluyla pluripotensi iyileştirme yöntemleri şunları içerir: Cyclin D / Cdk4'ün aşırı ekspresyonu, S39 ve S253'te Sox2'nin fosforilasyonu, Cyclin A ve Cyclin E'nin aşırı ekspresyonu, Rb'nin kesilmesi ve Cip / Kip ailesinin üyelerinin nakavt edilmesi veya Ink ailesi. Dahası, yeniden programlama verimliliği, eski veya yavaş dalış hücrelerinin yeniden programlanmasındaki artan verimsizliğin öne sürdüğü, stokastik faz sırasında meydana gelen hücre bölünmelerinin sayısı ile ilişkilidir. 






Soy

Lineage, gelişmekte olan embriyoları analiz etmek için önemli bir prosedürdür. Hücre soyları, her bölünmedeki hücreler arasındaki ilişkiyi gösterir. Bu, kök hücre etkinliğini, yaşam süresini ve diğer faktörleri tanımaya yardımcı olan yol boyunca kök hücre soylarının analiz edilmesine yardımcı olur. Hücre soyu tekniği ile mutant genler, genetik yollara yardımcı olabilecek kök hücre klonlarında analiz edilebilir. Bu yollar, kök hücrenin nasıl performans gösterdiğini düzenleyebilir


Kendi kendini yenilemeyi sağlamak için, kök hücreler iki tür hücre bölünmesinden geçer (bkz. Kök hücre bölünmesi ve farklılaşma diyagramı). Simetrik bölünme, her ikisi de kök hücre özelliklerine sahip iki özdeş yavru hücreye yol açar. Asimetrik bölünme ise yalnızca bir kök hücre ve sınırlı kendini yenileme potansiyeline sahip bir progenitör hücre üretir. Atalar, nihai olarak olgun bir hücreye dönüşmeden önce birkaç hücre bölünmesi turundan geçebilirler. Simetrik ve asimetrik bölünmeler arasındaki moleküler ayrımın, yavru hücreler arasında hücre zarı proteinlerinin (reseptörler gibi) farklı segregasyonunda yatması mümkündür.


Alternatif bir teori, kök hücrelerin kendi özel alanlarındaki çevresel ipuçları nedeniyle farklılaşmamış kalmasıdır. Kök hücreler o nişten ayrıldıklarında veya artık bu sinyalleri almadığında farklılaşır. Drosophila germarium'daki çalışmalar sinyalleri dekaplejik olarak tanımladı ve germaryum kök hücrelerinin farklılaşmasını önleyen bağlantılara yapışıyor. 





Terapiler

 

Kök hücre tedavisi, bir hastalığı veya durumu tedavi etmek veya önlemek için kök hücrelerin kullanılmasıdır. Kemik iliği nakli, klinik çalışmalarda etkili olduğu kanıtlandığı için uzun yıllardır kullanılan bir kök hücre tedavisi şeklidir.

Kök hücre implantasyonu, kalbin sol ventrikülünü güçlendirmenin yanı sıra geçmişte kalp krizi geçirmiş hastalara kalp dokusunu korumaya yardımcı olabilir. 


Avantajları

Kök hücre tedavileri, tedavi edilen hastalık veya durumun semptomlarını azaltabilir. Semptomların azalması, hastaların hastalık veya durumun ilaç alımını azaltmasına izin verebilir. Kök hücre tedavisi, topluma kök hücre anlayışını ve gelecekteki tedavileri daha ileri götürmesi için bilgi sağlayabilir. 



Dezavantajları

Kök hücre tedavileri, nakilden önce kişinin önceki hücrelerini çıkarmak için radyasyona ihtiyaç duyulması nedeniyle veya hastanın bağışıklık sisteminin kök hücreleri hedef alabilmesi nedeniyle immünosupresyon gerektirebilir. İkinci olasılıktan kaçınmak için bir yaklaşım, tedavi edilen aynı hastanın kök hücrelerini kullanmaktır.

Bazı kök hücrelerdeki Pluripotens, belirli bir hücre tipinin elde edilmesini de zorlaştırabilir. Aynı zamanda, ihtiyaç duyulan hücre tipini elde etmek de zordur, çünkü bir popülasyondaki tüm hücreler aynı şekilde farklılaşmaz. Farklılaşmamış hücreler, istenen tiplerin dışında dokular oluşturabilir.

Bazı kök hücreler, nakilden sonra tümör oluşturur; pluripotency, özellikle embriyonik kök hücrelerde, fetal uygun kök hücrelerde, indüklenmiş pluripotent kök hücrelerde tümör oluşumuyla bağlantılıdır. Fetal uygun kök hücreler, çok güce rağmen tümör oluşturur. 


Kök hücre turizmi

Kök hücre turizmi, kök hücre prosedürlerinin halka kanıtlanmış bir tedavi olarak duyurulduğu internet tabanlı bir endüstridir, [92] vakaların çoğunda hastalar ve ailelerin kanıtlanmamış prosedürler elde etmek için denizaşırı seyahat etmelerine veya FDA onaylı bir klinik araştırma. Bu prosedürler, klinik araştırmanın inceleme sürecinden geçmemiştir ve sıkı bilimsel destekten yoksundurlar. Genel halk için bu reklam güvenilir görünse de, çeviri yapan doktorlar ve bilim adamları için bu savunmasız hastaların sömürülmesine yol açar. Bu prosedürler tekrarlanabilirlikten, gerekli olan titizlikten yoksundur. Bu terim uzun mesafelere seyahat etmeyi ima etse de, son yıllarda ABD'de iyi belgelenmiş olan "kök hücre kliniklerinde" bir patlama oldu. Bu faaliyetler klinik için oldukça karlı, ancak bazen hastalara yararı yok, Tümü bilimsel literatürde belgelenen omurga tümörleri, ölüm veya mali yıkım gibi komplikasyonlar Kök hücre kliniği talep eden hastalarla ilgilenen halkı ve hastaları, aileleri ve doktorları eğitmeye büyük ilgi vardır.

Halkta kök hücrelerin kullanımına yönelik büyük ilgiye rağmen, dünyadaki en büyük bilim insanı ve kök hücre araştırmaları savunucuları olan Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği de dahil olmak üzere tüm kök hücre bilimcileri arasında. Kök hücre tedavisi hala geliştirilme aşamasındadır ve dünya çapında çok fazla araştırma olmasına rağmen. Titiz kök hücre denemeleri halen devam etmektedir ve hastalar, halen araştırma altındayken kök hücre prosedürlerini bir tedavi olarak sunan ABD veya yurtdışındaki etik olmayan kliniklerden haberdar olmaları için eğitilmelidir. 






Araştırma

Daha fazla bilgi: Consumer Watchdog ve Wisconsin Mezunlar Araştırma Vakfı

İnsan embriyonik kök hücrelerini kapsayan bazı temel patentler Wisconsin Mezunlar Araştırma Vakfı'na (WARF) aittir - bunlar James A. Thomson tarafından icat edilen 5,843,780, 6,200,806 ve 7,029,913 patentleridir. WARF bu patentleri akademik bilim adamlarına karşı uygulamaz, ancak şirketlere karşı uygular.


2006 yılında, ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi'nin (USPTO) üç patenti yeniden incelemesine yönelik bir talep, kar amacı gütmeyen patent izleme grubu Consumer Watchdog (eski adıyla Foundation for the Foundation) müşterisi adına Kamu Patent Vakfı tarafından yapılmıştır. Vergi Mükellefi ve Tüketici Hakları). USPTO ile taraflar arasında birkaç tur tartışmayı içeren yeniden inceleme sürecinde, USPTO başlangıçta Consumer Watchdog ile mutabık kaldı ve üç patentin tümündeki iddiaları reddetti, ancak buna yanıt olarak WARF, üç patentin de iddialarını şu şekilde değiştirdi: daha dar hale getirdi ve 2008'de USPTO, üç patentin hepsinde değiştirilen istemlerin patentlenebilir olduğunu gördü. Patentlerden birine (7.029.913) ilişkin karar temyiz edilirken, diğer ikisi hakkındaki kararlar temyize götürülmedi. Consumer Watchdog, temyizi kabul eden USPTO'nun Patent Temyiz ve Müdahaleler Kurulu'na (BPAI) '913 patentinin verilmesine itiraz etti ve 2010'da BPAI,' 913 patentinin değiştirilmiş istemlerinin patentlenebilir olmadığına karar verdi. Bununla birlikte, WARF davaya ilişkin kovuşturmayı yeniden açabildi ve bunu yaptı, '913 patentinin iddialarını daha daraltmak için yeniden değiştirdi ve Ocak 2013'te değiştirilen iddialara izin verildi.


Temmuz 2013'te Consumer Watchdog, patent davalarını dinleyen federal temyiz mahkemesi olan Federal Devre için ABD Temyiz Mahkemesi'ne (CAFC) '913 patentinin iddialarına izin verme kararına itiraz edeceğini duyurdu. Aralık 2013'teki bir duruşmada CAFC, Tüketici İzleme Örgütü'nün temyiz için yasal dayanağı olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi; dava, bu sorun çözülene kadar devam edemezdi. 





İncelemeler


Kök hücre tedavisinin araştırıldığı hastalıklar ve durumlar şunları içerir:

* Diyabet

* Androjenik Alopesi ve saç dökülmesi

* Romatizmal eklem iltihabı

* Parkinson hastalığı

* Alzheimer hastalığı

* Kireçlenme

* İnme ve travmatik beyin hasarı onarımı

* Doğuştan bozukluğa bağlı öğrenme güçlüğü

* Omurilik yaralanması onarımı

* Kalp enfarktüsü

* Anti-kanser tedavileri

* Kelliğin tersine çevrilmesi

* Eksik dişleri değiştirin

* Onarım işitme

* Görmeyi geri kazanın ve korneadaki hasarı onarın

* Amyotrofik Lateral skleroz

* Crohn hastalığı

* Yara iyileşmesi

* Spermatogonial kök hücrelerin yokluğundan kaynaklanan erkek kısırlığı. Son çalışmalarda, bilim adamları bir hücreyi yeniden programlayarak ve onu bir spermatozoa dönüştürerek bu sorunu çözmenin bir yolunu buldular. Diğer çalışmalar, farelerin testislerine insan iPSC hücrelerini sokarak spermatogenezin restorasyonunu kanıtlamıştır. Bu, azosperminin sonu anlamına gelebilir.

* Kadın kısırlığı: Embriyonik kök hücrelerden yapılan oositler. Bilim adamları, yumurtalıkta bulunan nadir bir hücre türü (% 0,014) olan yumurtalık kök hücrelerini buldular. Sadece kısırlık için değil, aynı zamanda erken yumurtalık yetmezliği için de bir tedavi olarak kullanılabilirler.


Kök hücreler için çeşitli kaynaklar geliştirmek ve nörodejeneratif hastalıklar ve durumlar, diyabet, kalp hastalığı ve diğer durumlar için kök hücre tedavileri uygulamak için araştırmalar devam etmektedir. İnsan gelişiminin, organogenezinin ve insan hastalıklarının modellemesinin daha iyi anlaşılmasına olanak tanıyan kök hücreler kullanılarak organoidler üretme konusunda araştırmalar da devam etmektedir.


Daha son yıllarda, bilim adamlarının embriyonik kök hücreleri izole etme ve kültürleme yetenekleri ve bilim adamlarının somatik hücre nükleer transferini kullanarak kök hücreler oluşturma yetenekleri ve indüklenmiş pluripotent kök hücreler oluşturma teknikleriyle birlikte, tartışmalar ortaya çıktı. kürtaj siyaseti ve insan klonlaması.


Hepatotoksisite ve ilaca bağlı karaciğer hasarı, yeni ilaçların geliştirilmesinde ve piyasadan çekilmesinde önemli sayıda başarısızlıktan kaynaklanmaktadır ve bu da, ilacın erken döneminde toksisiteyi tespit edebilen kök hücre kaynaklı hepatosit benzeri hücreler gibi tarama analizlerine olan ihtiyacı vurgulamaktadır. gelişme süreci. 




image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1202&dpx=2&t=1608059843Kök hücre tedavisinin araştırıldığı hastalıklar ve durumlar.





REFERANSLAR 

  1. Atala A, Lanza R (2012-12-31). Handbook of Stem Cells. Academic Press. p. 452. ISBN 978-0-12-385943-3.
  2. ^ Becker AJ, McCULLOCH EA, Till JE (February 1963). "Cytological demonstration of the clonal nature of spleen colonies derived from transplanted mouse marrow cells". Nature. 197 (4866): 452–4. Bibcode:1963Natur.197..452B. doi:10.1038/197452a0. hdl:1807/2779. PMID 13970094. S2CID 11106827.
  3. ^ Siminovitch L, Mcculloch EA, Till JE (December 1963). "The distribution of colony-forming cells among spleen colonies". Journal of Cellular and Comparative Physiology. 62 (3): 327–36. doi:10.1002/jcp.1030620313. hdl:1807/2778. PMID 14086156. S2CID 43875977.
  4. ^ Müller AM, Huppertz S, Henschler R (July 2016). "Hematopoietic Stem Cells in Regenerative Medicine: Astray or on the Path?". Transfusion Medicine and Hemotherapy. 43 (4): 247–254. doi:10.1159/000447748. PMC 5040947. PMID 27721700.
  5. ^ Ralston, Michelle (July 17, 2008). "Stem Cell Research Around the World". Pew Forum on Religion & Public Life. Pew Research Center. Archived from the original on November 9, 2008. Retrieved April 13, 2009.
  6. ^ Tuch BE (September 2006). "Stem cells--a clinical update" (PDF). Australian Family Physician. 35 (9): 719–21. PMID 16969445.
  7. ^ Jump up to:a b Ferreira L (2014-01-03). "Stem Cells: A Brief History and Outlook". Stem Cells: A Brief History and Outlook - Science in the News. WordPress. Retrieved 3 December 2019.
  8. ^ Jump up to:a b "On the Origin of the Term "Stem Cell"". Cell Stem Cell. Retrieved 2020-11-04.
  9. ^ MacPherson C. "The Accidental Discovery of Stem Cells". USask News. University of Saskatchewan. Retrieved 3 December 2019.
  10. ^ Vinca reactor accident, 1958 Archived 27 January 2011 at the Wayback Machine, compiled by Wm. Robert Johnston
  11. ^ Shenghui, H. E., Nakada, D., & Morrison, S. J. (2009). Mechanisms of stem cell self-renewal. Annual Review of Cell and Developmental, 25, 377–406.
  12. ^ Cong YS, Wright WE, Shay JW (September 2002). "Human telomerase and its regulation". Microbiology and Molecular Biology Reviews. 66 (3): 407–25, table of contents. doi:10.1128/MMBR.66.3.407-425.2002. PMC 120798. PMID 12208997.
  13. ^ Jump up to:a b c d e f Schöler HR (2007). "The Potential of Stem Cells: An Inventory". In Nikolaus Knoepffler, Dagmar Schipanski, Stefan Lorenz Sorgner (eds.). Humanbiotechnology as Social Challenge. Ashgate Publishing. p. 28. ISBN 978-0-7546-5755-2.
  14. ^ Mitalipov S, Wolf D (2009). "Totipotency, pluripotency and nuclear reprogramming". Engineering of Stem Cells. Advances in Biochemical Engineering/Biotechnology. 114. pp. 185–99. Bibcode:2009esc..book..185M. doi:10.1007/10_2008_45. ISBN 978-3-540-88805-5. PMC 2752493. PMID 19343304.
  15. ^ Ulloa-Montoya F, Verfaillie CM, Hu WS (July 2005). "Culture systems for pluripotent stem cells". Journal of Bioscience and Bioengineering. 100 (1): 12–27. doi:10.1263/jbb.100.12. PMID 16233846.
  16. ^ Friedenstein AJ, Deriglasova UF, Kulagina NN, Panasuk AF, Rudakowa SF, Luriá EA, Ruadkow IA (1974). "Precursors for fibroblasts in different populations of hematopoietic cells as detected by the in vitro colony assay method". Experimental Hematology. 2 (2): 83–92. PMID 4455512.
  17. ^ Friedenstein AJ, Gorskaja JF, Kulagina NN (September 1976). "Fibroblast precursors in normal and irradiated mouse hematopoietic organs". Experimental Hematology. 4 (5): 267–74. PMID 976387.
  18. ^ Sekhar L, Bisht N (2006-09-01). "Stem Cell Therapy". Apollo Medicine. 3 (3): 271–276. doi:10.1016/S0976-0016(11)60209-3.
  19. ^ Thomson JA, Itskovitz-Eldor J, Shapiro SS, Waknitz MA, Swiergiel JJ, Marshall VS, Jones JM (November 1998). "Embryonic stem cell lines derived from human blastocysts". Science. 282 (5391): 1145–7. Bibcode:1998Sci...282.1145T. doi:10.1126/science.282.5391.1145. PMID 9804556.
  20. ^ Jump up to:a b Gilbert SF (2014). Developmental biology (Tenth ed.). Sunderland, Mass.: Sinauer. ISBN 978-0878939787.
  21. ^ Rakic P (October 2009). "Evolution of the neocortex: a perspective from developmental biology". Nature Reviews. Neuroscience. 10 (10): 724–35. doi:10.1038/nrn2719. PMC 2913577. PMID 19763105.
  22. ^ Noctor SC, Flint AC, Weissman TA, Dammerman RS, Kriegstein AR (February 2001). "Neurons derived from radial glial cells establish radial units in neocortex". Nature. 409(6821): 714–20. Bibcode:2001Natur.409..714N. doi:10.1038/35055553. PMID 11217860. S2CID 3041502.
  23. ^ Ying QL, Wray J, Nichols J, Batlle-Morera L, Doble B, Woodgett J, Cohen P, Smith A (May 2008). "The ground state of embryonic stem cell self-renewal". Nature. 453 (7194): 519–23. Bibcode:2008Natur.453..519Y. doi:10.1038/nature06968. PMC 5328678. PMID 18497825.
  24. ^ "Culture of Human Embryonic Stem Cells (hESC)". National Institutes of Health. Archived from the original on 2010-01-06. Retrieved 2010-03-07.
  25. ^ Chambers I, Colby D, Robertson M, Nichols J, Lee S, Tweedie S, Smith A (May 2003). "Functional expression cloning of Nanog, a pluripotency sustaining factor in embryonic stem cells". Cell. 113 (5): 643–55. doi:10.1016/S0092-8674(03)00392-1. hdl:1842/843. PMID 12787505. S2CID 2236779.
  26. ^ Boyer LA, Lee TI, Cole MF, Johnstone SE, Levine SS, Zucker JP, Guenther MG, Kumar RM, Murray HL, Jenner RG, Gifford DK, Melton DA, Jaenisch R, Young RA (September 2005). "Core transcriptional regulatory circuitry in human embryonic stem cells". Cell. 122 (6): 947–56. doi:10.1016/j.cell.2005.08.020. PMC 3006442. PMID 16153702.
  27. ^ Adewumi O, Aflatoonian B, Ahrlund-Richter L, Amit M, Andrews PW, Beighton G, et al. (The International Stem Cell Initiative) (July 2007). "Characterization of human embryonic stem cell lines by the International Stem Cell Initiative". Nature Biotechnology. 25 (7): 803–16. doi:10.1038/nbt1318. PMID 17572666. S2CID 13780999.
  28. ^ Mahla RS (2016). "Stem Cells Applications in Regenerative Medicine and Disease Therapeutics". International Journal of Cell Biology. 2016 (7): 1–24. doi:10.1155/2016/6940283. PMC 4969512. PMID 27516776.
  29. ^ Winslow R, Mundy A (23 January 2009). "First Embryonic Stem-Cell Trial Gets Approval from the FDA". The Wall Street Journal.
  30. ^ "Embryonic Stem Cell Therapy At Risk? Geron Ends Clinical Trial". ScienceDebate.com. Retrieved 2011-12-11.
  31. ^ Wu DC, Boyd AS, Wood KJ (May 2007). "Embryonic stem cell transplantation: potential applicability in cell replacement therapy and regenerative medicine". Frontiers in Bioscience. 12 (8–12): 4525–35. doi:10.2741/2407. PMID 17485394. S2CID 6355307.
  32. ^ Jump up to:a b Zomer HD, Vidane AS, Gonçalves NN, Ambrósio CE (2015-09-28). "Mesenchymal and induced pluripotent stem cells: general insights and clinical perspectives". Stem Cells and Cloning. 8: 125–34. doi:10.2147/SCCAA.S88036. PMC 4592031. PMID 26451119.
  33. ^ Caplan AI (September 1991). "Mesenchymal stem cells". Journal of Orthopaedic Research. 9 (5): 641–50. doi:10.1002/jor.1100090504. PMID 1870029. S2CID 22606668.
  34. ^ Jump up to:a b c d e f Koledova Z, Krämer A, Kafkova LR, Divoky V (November 2010). "Cell-cycle regulation in embryonic stem cells: centrosomal decisions on self-renewal". Stem Cells and Development. 19 (11): 1663–78. doi:10.1089/scd.2010.0136. PMID 20594031.
  35. ^ Jump up to:a b c d Barta T, Dolezalova D, Holubcova Z, Hampl A (March 2013). "Cell cycle regulation in human embryonic stem cells: links to adaptation to cell culture". Experimental Biology and Medicine. 238 (3): 271–5. doi:10.1177/1535370213480711. PMID 23598972. S2CID 2028793.
  36. ^ Jump up to:a b c d e f g Zaveri L, Dhawan J (2018). "Cycling to Meet Fate: Connecting Pluripotency to the Cell Cycle". Frontiers in Cell and Developmental Biology. 6: 57. doi:10.3389/fcell.2018.00057. PMC 6020794. PMID 29974052.
  37. ^ Koledova Z, Kafkova LR, Calabkova L, Krystof V, Dolezel P, Divoky V (February 2010). "Cdk2 inhibition prolongs G1 phase progression in mouse embryonic stem cells". Stem Cells and Development. 19 (2): 181–94. doi:10.1089/scd.2009.0065. PMID 19737069.
  38. ^ Becker KA, Ghule PN, Therrien JA, Lian JB, Stein JL, van Wijnen AJ, Stein GS (December 2006). "Self-renewal of human embryonic stem cells is supported by a shortened G1 cell cycle phase". Journal of Cellular Physiology. 209 (3): 883–93. doi:10.1002/jcp.20776. PMID 16972248. S2CID 24908771.
  39. ^ Ariff Bongso; Eng Hin Lee, eds. (2005). "Stem cells: their definition, classification and sources". Stem Cells: From Benchtop to Bedside. World Scientific. p. 5. ISBN 978-981-256-126-8. OCLC 443407924.
  40. ^ Moore, K.L., T.V.N. Persaud, and A.G. Torchia. Before We Are Born: Essentials of Embryology and Birth Defects. Philadelphia, PA: Saunders, Elsevier. 2013. Print
  41. ^ "Stem Cells" Mayo Clinic. Mayo foundation for medical education and research n.d Web. March 23, 2013
  42. ^ Jiang Y, Jahagirdar BN, Reinhardt RL, Schwartz RE, Keene CD, Ortiz-Gonzalez XR, Reyes M, Lenvik T, Lund T, Blackstad M, Du J, Aldrich S, Lisberg A, Low WC, Largaespada DA, Verfaillie CM (July 2002). "Pluripotency of mesenchymal stem cells derived from adult marrow". Nature. 418 (6893): 41–9. doi:10.1038/nature00870. PMID 12077603. S2CID 47162269.
  43. ^ Coughlin RP, Oldweiler A, Mickelson DT, Moorman CT (October 2017). "Adipose-Derived Stem Cell Transplant Technique for Degenerative Joint Disease". Arthroscopy Techniques. 6 (5): e1761–e1766. doi:10.1016/j.eats.2017.06.048. PMC 5795060. PMID 29399463.
  44. ^ Ratajczak MZ, Machalinski B, Wojakowski W, Ratajczak J, Kucia M (May 2007). "A hypothesis for an embryonic origin of pluripotent Oct-4(+) stem cells in adult bone marrow and other tissues". Leukemia. 21 (5): 860–7. doi:10.1038/sj.leu.2404630. PMID 17344915.
  45. ^ Narasipura SD, Wojciechowski JC, Charles N, Liesveld JL, King MR (January 2008). "P-Selectin coated microtube for enrichment of CD34+ hematopoietic stem and progenitor cells from human bone marrow". Clinical Chemistry. 54 (1): 77–85. doi:10.1373/clinchem.2007.089896. PMID 18024531.
  46. ^ Terai S, Ishikawa T, Omori K, Aoyama K, Marumoto Y, Urata Y, Yokoyama Y, Uchida K, Yamasaki T, Fujii Y, Okita K, Sakaida I (October 2006). "Improved liver function in patients with liver cirrhosis after autologous bone marrow cell infusion therapy". Stem Cells. 24 (10): 2292–8. doi:10.1634/stemcells.2005-0542. PMID 16778155. S2CID 5649484.
  47. ^ Subrammaniyan R, Amalorpavanathan J, Shankar R, Rajkumar M, Baskar S, Manjunath SR, Senthilkumar R, Murugan P, Srinivasan VR, Abraham S (September 2011). "Application of autologous bone marrow mononuclear cells in six patients with advanced chronic critical limb ischemia as a result of diabetes: our experience". Cytotherapy. 13 (8): 993–9. doi:10.3109/14653249.2011.579961. PMID 21671823.
  48. ^ Madhusankar N (2007). "Use of Bone Marrow derived Stem Cells in Patients with Cardiovascular Disorders". Journal of Stem Cells and Regenerative Medicine. 3 (1): 28–9. PMC 3908115. PMID 24693021.
  49. ^ Dedeepiya VD, Rao YY, Jayakrishnan GA, Parthiban JK, Baskar S, Manjunath SR, Senthilkumar R, Abraham SJ (2012). "Index of CD34+ Cells and Mononuclear Cells in the Bone Marrow of Spinal Cord Injury Patients of Different Age Groups: A Comparative Analysis". Bone Marrow Research. 2012: 1–8. doi:10.1155/2012/787414. PMC 3398573. PMID 22830032.
  50. ^ Gardner RL (March 2002). "Stem cells: potency, plasticity and public perception". Journal of Anatomy. 200 (Pt 3): 277–82. doi:10.1046/j.1469-7580.2002.00029.x. PMC 1570679. PMID 12033732.
  51. ^ Behrens A, van Deursen JM, Rudolph KL, Schumacher B (March 2014). "Impact of genomic damage and ageing on stem cell function". Nature Cell Biology. 16 (3): 201–7. doi:10.1038/ncb2928. PMC 4214082. PMID 24576896.
  52. ^ Barrilleaux B, Phinney DG, Prockop DJ, O'Connor KC (November 2006). "Review: ex vivo engineering of living tissues with adult stem cells". Tissue Engineering. 12 (11): 3007–19. CiteSeerX 10.1.1.328.2873. doi:10.1089/ten.2006.12.3007. PMID 17518617.
  53. ^ Gimble JM, Katz AJ, Bunnell BA (May 2007). "Adipose-derived stem cells for regenerative medicine". Circulation Research. 100 (9): 1249–60. doi:10.1161/01.RES.0000265074.83288.09. PMC 5679280. PMID 17495232.
  54. ^ Kuroda Y, Kitada M, Wakao S, Nishikawa K, Tanimura Y, Makinoshima H, Goda M, Akashi H, Inutsuka A, Niwa A, Shigemoto T, Nabeshima Y, Nakahata T, Nabeshima Y, Fujiyoshi Y, Dezawa M (May 2010). "Unique multipotent cells in adult human mesenchymal cell populations". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 107 (19): 8639–43. Bibcode:2010PNAS..107.8639K. doi:10.1073/pnas.0911647107. PMC 2889306. PMID 20421459.
  55. ^ "Bone Marrow Transplant". ucsfchildrenshospital.org.
  56. ^ Kane, Ed (2008-05-01). "Stem-cell therapy shows promise for horse soft-tissue injury, disease". DVM Newsmagazine. Retrieved 2008-06-12.
  57. ^ "Stem Cell FAQ". US Department of Health and Human Services. 2004-07-14. Archived from the original on 2009-01-09.
  58. ^ Oliveira PH, da Silva CL, Cabral JM (2014). "Genomic Instability in Human Stem Cells: Current Status and Future Challenges". Stem Cells. 32 (11): 2824–2832. doi:10.1002/stem.1796. PMID 25078438. S2CID 41335566.
  59. ^ De Coppi P, Bartsch G, Siddiqui MM, Xu T, Santos CC, Perin L, Mostoslavsky G, Serre AC, Snyder EY, Yoo JJ, Furth ME, Soker S, Atala A (January 2007). "Isolation of amniotic stem cell lines with potential for therapy". Nature Biotechnology. 25(1): 100–6. doi:10.1038/nbt1274. PMID 17206138. S2CID 6676167.
  60. ^ "Vatican newspaper calls new stem cell source 'future of medicine' :: Catholic News Agency (CNA)". Catholic News Agency. 2010-02-03. Retrieved 2010-03-14.
  61. ^ "European Biotech Company Biocell Center Opens First U.S. Facility for Preservation of Amniotic Stem Cells in Medford, Massachusetts". Reuters. 2009-10-22. Archived from the original on 2009-10-30. Retrieved 2010-03-14.
  62. ^ "Europe's Biocell Center opens Medford office – Daily Business Update". The Boston Globe. 2009-10-22. Retrieved 2010-03-14.
  63. ^ "The Ticker". BostonHerald.com. 2009-10-22. Retrieved 2010-03-14.
  64. ^ "Biocell Center opens amniotic stem cell bank in Medford". Mass High Tech Business News. 2009-10-23. Archived from the original on 2012-10-14. Retrieved 2012-08-26.
  65. ^ "World's First Amniotic Stem Cell Bank Opens In Medford". wbur.org. Retrieved 2010-03-14.
  66. ^ "Biocell Center Corporation Partners with New England's Largest Community-Based Hospital Network to Offer a Unique..." Medford, Mass.: Prnewswire.com. Retrieved 2010-03-14.
  67. ^ Jump up to:a b c "Making human embryonic stem cells". The Economist. 2007-11-22.
  68. ^ Brand M, Palca J, Cohen A (2007-11-20). "Skin Cells Can Become Embryonic Stem Cells". National Public Radio.
  69. ^ "Breakthrough Set to Radically Change Stem Cell Debate". News Hour with Jim Lehrer. 2007-11-20.
  70. ^ Jump up to:a b c d e Kimbrel EA, Lanza R (December 2016). "Pluripotent stem cells: the last 10 years". Regenerative Medicine. 11(8): 831–847. doi:10.2217/rme-2016-0117. PMID 27908220.
  71. ^ Jump up to:a b c Takahashi K, Yamanaka S (August 2006). "Induction of pluripotent stem cells from mouse embryonic and adult fibroblast cultures by defined factors". Cell. 126 (4): 663–76. doi:10.1016/j.cell.2006.07.024. hdl:2433/159777. PMID 16904174. S2CID 1565219.
  72. ^ Takahashi K, Tanabe K, Ohnuki M, Narita M, Ichisaka T, Tomoda K, Yamanaka S (November 2007). "Induction of pluripotent stem cells from adult human fibroblasts by defined factors". Cell. 131 (5): 861–72. doi:10.1016/j.cell.2007.11.019. hdl:2433/49782. PMID 18035408. S2CID 8531539.
  73. ^ Yu J, Vodyanik MA, Smuga-Otto K, Antosiewicz-Bourget J, Frane JL, Tian S, Nie J, Jonsdottir GA, Ruotti V, Stewart R, Slukvin II, Thomson JA (December 2007). "Induced pluripotent stem cell lines derived from human somatic cells". Science. 318 (5858): 1917–20. Bibcode:2007Sci...318.1917Y. doi:10.1126/science.1151526. PMID 18029452. S2CID 86129154.
  74. ^ "His inspiration comes from the research by Prof Shinya Yamanaka at Kyoto University, which suggests a way to create human embryo stem cells without the need for human eggs, which are in extremely short supply, and without the need to create and destroy human cloned embryos, which is bitterly opposed by the pro life movement."Highfield R (2007-11-16). "Dolly creator Prof Ian Wilmut shuns cloning". The Telegraph. London.
  75. ^ Maldonado M, Luu RJ, Ico G, Ospina A, Myung D, Shih HP, Nam J (September 2017). "Lineage- and developmental stage-specific mechanomodulation of induced pluripotent stem cell differentiation". Stem Cell Research & Therapy. 8 (1): 216. doi:10.1186/s13287-017-0667-2. PMC 5622562. PMID 28962663.
  76. ^ Jump up to:a b Robinton DA, Daley GQ (January 2012). "The promise of induced pluripotent stem cells in research and therapy". Nature. 481 (7381): 295–305. Bibcode:2012Natur.481..295R. doi:10.1038/nature10761. PMC 3652331. PMID 22258608.
  77. ^ Staerk J, Dawlaty MM, Gao Q, Maetzel D, Hanna J, Sommer CA, Mostoslavsky G, Jaenisch R (July 2010). "Reprogramming of human peripheral blood cells to induced pluripotent stem cells". Cell Stem Cell. 7 (1): 20–4. doi:10.1016/j.stem.2010.06.002. PMC 2917234. PMID 20621045. Lay summary – ScienceDaily.
  78. ^ Chen X, Hartman A, Guo S (2015-09-01). "Choosing Cell Fate Through a Dynamic Cell Cycle". Current Stem Cell Reports. 1 (3): 129–138. doi:10.1007/s40778-015-0018-0. PMC 5487535. PMID 28725536.
  79. ^ Hindley C, Philpott A (April 2013). "The cell cycle and pluripotency". The Biochemical Journal. 451 (2): 135–43. doi:10.1042/BJ20121627. PMC 3631102. PMID 23535166.
  80. ^ "Lineage analysis of stem cells | StemBook". www.stembook.org. Retrieved 2020-04-20.
  81. ^ Beckmann J, Scheitza S, Wernet P, Fischer JC, Giebel B (June 2007). "Asymmetric cell division within the human hematopoietic stem and progenitor cell compartment: identification of asymmetrically segregating proteins". Blood. 109 (12): 5494–501. doi:10.1182/blood-2006-11-055921. PMID 17332245.
  82. ^ Xie T, Spradling AC (July 1998). "decapentaplegic is essential for the maintenance and division of germline stem cells in the Drosophila ovary". Cell. 94 (2): 251–60. doi:10.1016/S0092-8674(00)81424-5. PMID 9695953. S2CID 11347213.
  83. ^ Song X, Zhu CH, Doan C, Xie T (June 2002). "Germline stem cells anchored by adherens junctions in the Drosophila ovary niches". Science. 296 (5574): 1855–7. Bibcode:2002Sci...296.1855S. doi:10.1126/science.1069871. PMID 12052957. S2CID 25830121.
  84. ^ Ian Murnaghan for Explore Stem Cells. Updated: 16 December 2013 Why Perform a Stem Cell Transplant?
  85. ^ Bone Marrow Transplantation and Peripheral Blood Stem Cell Transplantation In National Cancer Institute Fact Sheet web site. Bethesda, MD: National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services, 2010. Cited August 24, 2010
  86. ^ Stamm C, Westphal B, Kleine HD, Petzsch M, Kittner C, Klinge H, et al. (January 2003). "Autologous bone-marrow stem-cell transplantation for myocardial regeneration". Lancet. 361 (9351): 45–6. doi:10.1016/S0140-6736(03)12110-1. PMID 12517467. S2CID 23858666.
  87. ^ "Latest Benefits of Stem Cells in 2020 - Poseidonia Healthcare". Poseidonia Healthcare. 2020-03-17. Retrieved 2020-08-22.
  88. ^ Master Z, McLeod M, Mendez I (March 2007). "Benefits, risks and ethical considerations in translation of stem cell research to clinical applications in Parkinson's disease". Journal of Medical Ethics. 33 (3): 169–73. doi:10.1136/jme.2005.013169. JSTOR 27719821. PMC 2598267. PMID 17329391.
  89. ^ Moore KL, Persaud TV, Torchia MG (2013). Before We Are Born: Essentials of Embryology and Birth Defects. Philadelphia, PA: Saunders, Elsevier.
  90. ^ Bernadine Healy, M.D.. "Why Embryonic Stem Cells are obsolete" US News and world report. Retrieved on Aug 17, 2015.
  91. ^ "Fetal Stem Cells Cause Tumor in a Teenage Boy".
  92. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30063299/?from_term=stem+cell+tourism&from_sort=date&from_size=200&from_pos=13
  93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27331440/?from_term=stem+cell+tourism+spinal+cord&from_sort=date&from_size=200&from_pos=3
  94. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27331440/?from_term=stem+cell+tourism&from_sort=date&from_size=200&from_pos=33
  95. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26322563/?from_term=stem+cell+tourism&from_sort=date&from_size=200&from_pos=43
  96. https://www.isscr.org/news-publicationsss/isscr-news-articles/blog-detail/stem-cells-in-focus/2019/11/12/communicating-about-unproven-stem-cell-treatments-to-the-public
  97. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25651226/?from_term=stem+cell+tourism+spinal+cord&from_sort=date&from_size=200&from_pos=4
  98. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27227162/?from_term=stem+cell+tourism&from_sort=date&from_size=200&from_pos=35
  99. ^ Jump up to:a b Regalado, Antonio, David P. Hamilton (July 2006). "How a University's Patents May Limit Stem-Cell Researcher."The Wall Street Journal. Retrieved on July 24, 2006.
  100. ^ Stephen Jenei for Patent Baristas, April 3, 2007 WARF Stem Cell Patents Knocked Down in Round One
  101. ^ Stephen Jenei for Patent Baristas, March 3, 2008 Ding! WARF Wins Round 2 As Stem Cell Patent Upheld
  102. ^ Constance Holden for Science Now. March 12, 2008 WARF Goes 3 for 3 on Patents
  103. ^ Stephen G. Kunin for Patents Post Grant. May 10, 2010 BPAI Rejects WARF Stem Cell Patent Claims in Inter Partes Reexamination Appeal
  104. ^ United States Patent And Trademark Office. Board Of Patent Appeals and Interferences. The Foundation For Taxpayer & Consumer Rights, Requester And Appellant V. Patent Of Wisconsin Alumni Research Foundation, Patent Owner And Respondent. Appeal 2012-011693, Reexamination Control 95/000,154. Patent 7,029,913 Decision on AppealArchived 2013-02-20 at the Wayback Machine
  105. ^ GenomeWeb staff, July 03, 2013 Consumer Watchdog, PPF Seek Invalidation of WARF's Stem Cell Patent
  106. ^ Antoinette Konski for Personalized Medicine Bulletin. February 3, 2014 U.S. Government and USPTO Urges Federal Circuit to Dismiss Stem Cell Appeal
  107. ^ Jump up to:a b c d e Stem Cell Basics: What are the potential uses of human stem cells and the obstacles that must be overcome before these potential uses will be realized?. In Stem Cell Information World Wide Web site. Bethesda, MD: National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services, 2009. cited Sunday, April 26, 2009
  108. ^ "Treating Hair Loss with Stem Cell & PRP Therapy". Stem Cells LA. 2019-02-20. Retrieved 2020-05-30.
  109. ^ Gentile, Pietro; Garcovich, Simone; Bielli, Alessandra; Scioli, Maria Giovanna; Orlandi, Augusto; Cervelli, Valerio (November 2015). "The Effect of Platelet-Rich Plasma in Hair Regrowth: A Randomized Placebo-Controlled Trial". Stem Cells Translational Medicine. 4 (11): 1317–1323. doi:10.5966/sctm.2015-0107. ISSN 2157-6564. PMC 4622412. PMID 26400925.
  110. ^ Steinberg, Douglas (November 2000) Stem Cells Tapped to Replenish Organs thescientist.com
  111. ^ ISRAEL21c: Israeli scientists reverse brain birth defects using stem cells December 25, 2008. (Researchers from the Hebrew University of Jerusalem-Hadassah Medical led by Prof. Joseph Yanai)
  112. ^ Kang KS, Kim SW, Oh YH, Yu JW, Kim KY, Park HK, Song CH, Han H (2005). "A 37-year-old spinal cord-injured female patient, transplanted of multipotent stem cells from human UC blood, with improved sensory perception and mobility, both functionally and morphologically: a case study". Cytotherapy. 7 (4): 368–73. doi:10.1080/14653240500238160. PMID 16162459. S2CID 33471639.
  113. ^ Strauer BE, Schannwell CM, Brehm M (April 2009). "Therapeutic potentials of stem cells in cardiac diseases". Minerva Cardioangiologica. 57 (2): 249–67. PMID 19274033.
  114. ^ Stem Cells Tapped to Replenish Organs thescientist.com, Nov 2000. By Douglas Steinberg
  115. ^ Hair Cloning Nears Reality as Baldness Cure WebMDNovember 2004
  116. ^ Yen AH, Sharpe PT (January 2008). "Stem cells and tooth tissue engineering". Cell and Tissue Research. 331 (1): 359–72. doi:10.1007/s00441-007-0467-6. PMID 17938970. S2CID 23765276.
  117. ^ "Gene therapy is first deafness 'cure'". New Scientist. February 14, 2005.
  118. ^ "Stem cells used to restore vision". BBC News. 2005-04-28.
  119. ^ Hanson C, Hardarson T, Ellerström C, Nordberg M, Caisander G, Rao M, Hyllner J, Stenevi U (March 2013). "Transplantation of human embryonic stem cells onto a partially wounded human cornea in vitro". Acta Ophthalmologica. 91 (2): 127–30. doi:10.1111/j.1755-3768.2011.02358.x. PMC 3660785. PMID 22280565.
  120. ^ Vastag B (April 2001). "Stem cells step closer to the clinic: paralysis partially reversed in rats with ALS-like disease". JAMA. 285 (13): 1691–3. doi:10.1001/jama.285.13.1691. PMID 11277806.
  121. ^ Anderson Q (2008-06-15). "Osiris Trumpets Its Adult Stem Cell Product". Genetic Engineering & Biotechnology News. Mary Ann Liebert, Inc. p. 13. Retrieved 2008-07-06. (subtitle) Procymal is being developed in many indications, GvHD being the most advanced
  122. ^ Gurtner GC, Callaghan MJ, Longaker MT (2007). "Progress and potential for regenerative medicine". Annual Review of Medicine. 58: 299–312. doi:10.1146/annurev.med.58.082405.095329. PMID 17076602. Bone marrow transplantation is, as of 2009, the only established use of stem cells.
  123. ^ Hanna V, Gassei K, Orwig KE (2015). "Stem Cell Therapies for Male Infertility: Where Are We Now and Where Are We Going?". In Carrell D, Schlegel P, Racowsky C, Gianaroli L (eds.). Biennial Review of Infertility. pp. 17–39. doi:10.1007/978-3-319-17849-3_3. ISBN 978-3-319-17849-3. Bone marrow transplantation is, as of 2009, the only established use of stem cells.
  124. ^ Valli H, Phillips BT, Shetty G, Byrne JA, Clark AT, Meistrich ML, Orwig KE (January 2014). "Germline stem cells: toward the regeneration of spermatogenesis". Fertility and Sterility. 101 (1): 3–13. doi:10.1016/j.fertnstert.2013.10.052. PMC 3880407. PMID 24314923.
  125. ^ White YA, Woods DC, Takai Y, Ishihara O, Seki H, Tilly JL (February 2012). "Oocyte formation by mitotically active germ cells purified from ovaries of reproductive-age women". Nature Medicine. 18 (3): 413–21. doi:10.1038/nm.2669. PMC 3296965. PMID 22366948.
  126. ^ Bubela T, Li MD, Hafez M, Bieber M, Atkins H (November 2012). "Is belief larger than fact: expectations, optimism and reality for translational stem cell research". BMC Medicine. 10: 133. doi:10.1186/1741-7015-10-133. PMC 3520764. PMID 23131007.
  127. ^ Ader M, Tanaka EM (December 2014). "Modeling human development in 3D culture". Current Opinion in Cell Biology. 31: 23–8. doi:10.1016/j.ceb.2014.06.013. PMID 25033469.
  128. ^ Greenhough S, Hay DC (2012). "Stem Cell-Based Toxicity Screening: Recent Advances in Hepatocyte Generation". Pharm Med. 26 (2): 85–89. doi:10.1007/BF03256896. S2CID 15893493. Archived from the original on 2012-06-16. 



KAYNAK https://en.wikipedia.org/wiki/Stem_cell

1 0 0 0 0 0
  • 841
  • +

Hekim.Net

Close