·   · 76 Giriş

Ketamin

Ketamin, öncelikle anesteziye başlamak ve sürdürmek için kullanılan bir ilaçtır. Ağrı kesici, sedasyon ve amnezi sağlayan trans benzeri bir durum olan dissosiyatif anesteziye neden olur. Ketamin anestezisinin ayırt edici özellikleri korunmuş solunum ve hava yolu refleksleri, artmış kan basıncı ile uyarılan kalp fonksiyonu ve orta derecede bronkodilasyondur. Daha düşük anestezik dozlarda ketamin, ağrı ve tedaviye dirençli depresyon için umut verici bir ajandır. Bununla birlikte, tek bir ketamin uygulamasının antidepresan etkisi zamanla azalmaktadır ve tekrarlanan kullanımın etkileri yeterince çalışılmamıştır.


Psikiyatrik yan etkiler, yüksek kan basıncı ve bulantı kadar sık görülür. Düzenli ketamin kötüye kullananlar arasında karaciğer ve idrar toksisitesi yaygındır. Ketamin, bir NMDA reseptör antagonistidir ve mekanizması çok fazla araştırma ve tartışma konusu olan antidepresif etki dışındaki eylemlerinin çoğunu açıklar.


Ketamin 1956'da keşfedildi ve 1970 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanımı onaylandı. Vietnam Savaşı'nda güvenliği nedeniyle yaygın olarak cerrahi anestezi için kullanıldı. Ketamin ayrıca halüsinojenik ve ayrıştırıcı etkileri nedeniyle eğlence amaçlı bir ilaç olarak kullanılır. Ketamin, Dünya Sağlık Örgütü'nün Temel İlaçlar Listesinde yer almaktadır. ve jenerik bir ilaç olarak mevcuttur. 



image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1328&dpx=2&t=1608816827

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1329&dpx=2&t=1608816838


Tıbbi kullanımlar


Anestezi

Ketaminin anestezide kullanılması özelliklerini yansıtır. Kas gevşemesinin gerekli olmadığı kısa süreli işlemlerde tercih edilen bir ilaçtır. Ketaminin solunum ve dolaşım sistemi üzerindeki etkisi diğer anestetiklerden farklıdır. Solunumu mevcut diğer anesteziklerin çoğundan çok daha az bastırır. Anestezik dozlarda kullanıldığında ketamin genellikle dolaşım sistemini baskılamaktan çok uyarır. Koruyucu hava yolu refleksleri korunur ve bazen hava yollarına koruyucu önlemler olmaksızın ketamin anestezisi uygulamak mümkündür. Psikotomimetik etkiler ketaminin kabulünü sınırlar; ancak benzodiazepinler veya propofol uygulanarak bunlar ortadan kaldırılabilir.


Ketamin, ağır yaralı kişilerde sıklıkla kullanılır ve bu grupta güvenli görünmektedir. Savaş bölgelerindeki saha koşullarında, örneğin Vietnam Savaşı sırasında acil ameliyatlar için yaygın olarak kullanılmıştır. Bir 2011 klinik uygulama kılavuzu, fiziksel olarak ağrılı prosedürler de dahil olmak üzere acil tıpta bir yatıştırıcı olarak ketaminin kullanımını desteklemektedir. Hipotansiyon riski taşıyan travmatik şokta kişiler için tercih edilen ilaçtır. Düşük tansiyon, ciddi kafa travması olan kişilerde zararlıdır ve ketaminin düşük tansiyona neden olma olasılığı en düşüktür ve hatta çoğu zaman bunu önleyebilir.


Ketamin, çocuklarda küçük prosedürler için tek anestezik olarak veya bir indüksiyon ajanı olarak ve ardından nöromüsküler bloker ve trakeal entübasyon olarak bir seçenektir. Özellikle siyanotik kalp hastalığı ve nöromüsküler bozuklukları olan çocuklar ketamin anestezisi için iyi adaylardır.

Ketaminin bronkodilatatör özellikleri nedeniyle astımı, kronik obstrüktif hava yolu hastalığı ve aktif bronkospazm dahil şiddetli reaktif hava yolu hastalığı olan kişilerde anestezi için kullanılabilir. 




Ağrı

Ketamin infüzyonları, acil servislerde akut ağrı tedavisinde, refrakter ağrısı olan bireylerde ise perioperatif dönemde kullanılmaktadır. Dozlar anestezi için kullanılanlardan daha düşüktür; genellikle anestetik altı dozlar olarak adlandırılırlar. Morfine ek olarak veya tek başına ketamin, ameliyat sonrası morfin kullanımını, ağrı seviyesini, bulantıyı ve kusmayı azaltır. Ketamin, ameliyat sonrası şiddetli ağrı beklendiğinde cerrahi hastalar ve opioid toleranslı hastalar için muhtemelen en yararlıdır.

Ketamin, etkinliği ve düşük solunum depresyonu riski nedeniyle özellikle hastane öncesi ortamda faydalıdır. Ketamin, akut ağrının yönetimi ve prosedürel ağrının kontrolü için bir hastane acil servisinde opioidlere benzer etkinliğe sahiptir. Ayrıca opioid kaynaklı hiperaljezi ve anestezi sonrası titremeyi de önleyebilir.

Kronik ağrı için, ketamin, özellikle ağrı nöropatik ise intravenöz analjezik olarak kullanılır. Kronik ağrı ile yaşanan omurilik hassaslaşması veya hızlanma fenomenine karşı koyma ek yararı vardır. Birden fazla klinik çalışmada, ketamin infüzyonları nöropatik ağrı tanılarında, travmatik omurga yaralanmasından sonra ağrı, fibromiyalji ve karmaşık bölgesel ağrı sendromunda (CRPS) kısa süreli ağrı kesici sağladı. Bununla birlikte, kronik ağrı hakkındaki 2018 uzlaşı kılavuzları, genel olarak, omurilik yaralanmasında ketamin kullanımı lehine sadece zayıf kanıt, CPRS için ketamin lehine orta düzeyde kanıt ve karışık nöropatik ağrıda ketamin için zayıf kanıt olduğu veya hiç kanıt olmadığı sonucuna varmıştır. fibromiyalji ve kanser ağrısı. Özellikle, sadece CRPS için orta ila uzun vadeli ağrı kesici kanıtı vardır. 




Depresyon

Ketamin, etkisi geçici olsa da, güçlü ve hızlı etkili bir antidepresandır. Tedaviye dirençli depresyonda intravenöz ketamin infüzyonu, 24 saatte zirveye ulaşan 4 saat içinde geliştirilmiş ruh haliyle sonuçlanır. Etki 7 günde azalır ve çoğu hasta 10 gün içinde nükseder, ancak önemli bir azınlık için iyileşme 30 gün ve daha uzun sürebilir. Ketamin tedavisindeki ana zorluk, anti-depresif eylemin süresi dolduğunda ne yapılması gerektiğidir. Ketamin ile idame tedavisi (haftada iki ila iki haftada bir) umut verici bir seçenek gibi görünmektedir, ancak bunu kesin olarak öneren kanıtlar yetersizdir. Ketamin ayrıca enjeksiyondan sonraki üç güne kadar intihar düşüncelerini azaltabilir.


Ketamin bir antidepresan olarak kullanım için onaylanmamıştır, ancak Kanada Ruh Hali ve Anksiyete Tedavileri Ağı, onu depresyon için üçüncü basamak tedavi olarak önermektedir. Ketaminin enantiomerlerinden biri olan esketamin, Amerika Birleşik Devletleri ve başka yerlerde tedaviye dirençli depresyon için bir burun spreyi olarak onaylanmıştır. İntravenöz ketamin infüzyonu, intranazal esketamin ile hiçbir zaman doğrudan karşılaştırılmamıştır, ancak klinik çalışmaların karşılaştırmalı bir meta-analizi, daha yüksek genel yanıt ve remisyon oranlarına ve daha düşük bırakma sayısına sahip intravenöz ketaminin üstünlüğünü göstermektedir. 




Nöbetler

Ketamin bazen standart tedavilere yeterince yanıt vermeyen status epileptikus tedavisinde kullanılır, ancak kendi lehine sadece sınırlı kanıt (vaka çalışmaları ve randomize kontrollü çalışma yoktur) vardır. 







Kontrendikasyonlar


Ketamin için ana kontrendikasyonlar:

Kararsız angina veya kötü kontrol edilen hipertansiyon gibi şiddetli kardiyovasküler hastalık.

Artmış kafa içi veya göz içi basıncı. Bu kontrendikasyonların ikisi de tartışmalıdır.

Kötü kontrol edilen psikoz.

Siroz gibi şiddetli karaciğer hastalığı.

Gebelik.

Aktif madde kötüye kullanımı (seri ketamin enjeksiyonları için).

3 aydan küçük yaş. 





Yan etkiler

Anestezik dozlarda, yetişkinlerin% 10-20'si (çocukların% 1-2'si) anesteziden çıkış sırasında rüyalar ve disforiden halüsinasyonlara ve uyanma deliryuma kadar değişen olumsuz psikiyatrik reaksiyonlar yaşar. Bunlar, bir benzodiazepin veya propofol ile ön işleme tabi tutularak önlenebilir. Ketamin anestezi genellikle tonik-klonik hareketlere (insanların% 10'undan fazlası) ve nadiren hipertoniye neden olur. Hastaların% 5-15'inde kusma beklenebilir; propofol ile ön işlem de onu hafifletir. Laringospazm ketaminle nadiren ortaya çıkar. Ketamin, genellikle nefes almayı uyarır; ancak yüksek doz hızlı intravenöz enjeksiyonun ilk 2-3 dakikasında geçici solunum depresyonuna neden olabilir.

Daha düşük anestezik dozlarda psikiyatrik yan etkiler belirgindir. Hastaların çoğu tuhaf, aralıklı, sersemlemiş veya havada asılı hisseder veya görsel çarpıklık veya uyuşukluk hisseder. Ayrıca çok sık (% 20-50) konuşma güçlüğü, kafa karışıklığı, öfori, uyuşukluk ve konsantrasyon güçlüğü vardır. Deliğe girme, kaybolma, erimeyi hissetme, renk görme ve halüsinasyon görme gibi psikoz belirtileri, insanların% 6-10'u tarafından tanımlanmaktadır. Baş dönmesi, bulanık görme, ağız kuruluğu, hipertansiyon, bulantı, vücut ısısında artış / azalma veya kızarma hissi, psikiyatrik olmayan yaygın (>% 10) yan etkilerdir. Tüm bu yan etkiler en çok enjeksiyonun sonunda ortaya çıkar, 40 dakika sonra önemli ölçüde azalır ve enjeksiyondan sonra 4 saat içinde tamamen kaybolur. 



İdrar ve karaciğer toksisitesi

Üriner toksisite esas olarak ketamin kullananlarda görülür ve sık kullanıcıların% 20-30'unda mesane şikayetleri vardır. Sistitten hidronefroza ve böbrek yetmezliğine kadar bir dizi bozukluğu içerir. Ketamin kaynaklı sistitin tipik semptomları, bazen idrara çıkma sırasında ağrı ve idrarda kanın eşlik ettiği sık idrara çıkma, dizüri ve idrar aciliyetidir. Mesane duvarındaki hasar hem interstisyel hem de eozinofilik sistite benzerlik gösterir. Duvar kalınlaştırılmıştır ve fonksiyonel mesane kapasitesi 10-150 mL kadar düşüktür.

Ketamin kaynaklı sistit tedavisi, ilk adım olarak ketaminin kesilmesini içerir. Bunu NSAID'ler ve antikolinerjikler ve eğer yanıt yetersizse tramadol izler. İkinci hat tedavileri, oral pentosan polisülfat veya intravezikal (mesane içi) hyaluronik asit damlatması gibi epitel koruyucu maddelerdir. İntravezikal botulinum toksini de faydalıdır.

Ketaminin karaciğer toksisitesi ayrıca daha yüksek dozları ve tekrarlanan uygulamayı içerir. Kronik ketamin kötüye kullanan bir grupta, karaciğer hasarı sıklığının yaklaşık% 10 olduğu bildirildi. Kronik ağrının ketamin tedavisini içeren artmış karaciğer enzimlerine ilişkin vaka raporları vardır.



Bağımlılık

Bazı düzenli ketamin kullanıcıları ketamin bağımlılığı geliştirir. Ketamine maruz kalan sağlıklı insan gönüllülerde artmış öznel hisler 'yüksek' bildirilmiştir. Hayvan deneyleri de kötüye kullanım riskini doğrulamaktadır. Ek olarak, insuflasyonu takiben etkilerin hızlı başlangıcı, ilacın eğlence amaçlı kullanım potansiyelini artırabilir. Kısa süreli etki, tıkanmayı teşvik eder. Tekrarlanan tıbbi kullanımda bile ketamin toleransı hızla gelişerek daha yüksek dozların kullanılmasına neden olur. Bazı günlük kullanıcılar, durma girişimlerinin ardından başta kaygı, titreme, terleme ve çarpıntı olmak üzere geri çekilme semptomları bildirdi. Ketamin'i sık sık eğlence amaçlı kullananlarda bilişsel eksikliklerin yanı sıra artan ayrışma ve sanrı semptomları gözlendi. 



Etkileşimler

Ketamin, propofol ve midazolamın yatıştırıcı etkilerini güçlendirir. Naltrekson, düşük doz ketaminin psikotomimetik etkilerini güçlendirirken, lamotrijin ve nimodipin bunları azaltır. Klonidin, ketamin anestezisi sırasında tükürük salgısını, kalp atış hızını ve kan basıncını düşürür ve kabus görülme sıklığını azaltır.

Klinik gözlemler, benzodiazepinlerin ketaminin antidepresan etkilerini azaltabileceğini düşündürmektedir. Ketamin, çeşitli antidepresanlara ek olarak dirençli depresyonu tedavi etmek için sıklıkla kullanılır. Bu nedenle, çoğu geleneksel antidepresanın ketamin ile güvenli bir şekilde birleştirilebileceği görülmektedir. 





Farmakoloji


Farmakodinamik

Hareket mekanizması

NMDA reseptörünün antagonizması, ketaminin anestezik, analjezik ve psikotomimetik etkilerinden sorumludur. NMDA reseptör antagonizması, dorsal boynuz nöronlarında merkezi hassaslaşmayı önleyerek analjeziye neden olur; başka bir deyişle, ketaminin hareketleri omurilikte ağrı iletimini engeller.

Ketaminin antidepresan etki mekanizması belirsizdir. NMDA reseptörünün bu eylemden tek başına sorumlu olup olmadığı veya diğer reseptörlerle etkileşimlerin de gerekli olup olmadığı açık değildir. Tek başına ketaminin antidepresif etki için yeterli olup olmadığı veya metabolitlerinin de önemli olup olmadığı net değildir. Her halükarda, beyindeki NMDA reseptörlerinin akut blokajının, α-amino-3-hidroksi-5-metil-4-izoksazolpropiyonik asit reseptörlerinin (AMPA reseptörleri) aktivasyonuna neden olduğu ve bunun da çeşitli limbik sistemde nörotransmisyonu etkilemek ve ketamin gibi NMDA reseptör antagonistlerinin antidepresan etkilerine aracılık etmek için aşağı akım sinyal yollarının kullanılması. AMPA reseptörlerinin bu aktivasyonunun bu tür aşağı akış eylemleri arasında beyinden türetilmiş nörotrofik faktörün (BDNF) yukarı regülasyonu ve sinyal reseptörü tropomiyosin reseptör kinaz B'nin (TrkB) aktivasyonu, rapamisin (mTOR) yolağının memeli hedefinin aktivasyonu, glikojen sentazın deaktivasyonu yer alır. kinaz 3 (GSK-3) ve ökaryotik uzama faktörü 2 (eEF2) kinazın fosforilasyonunun inhibisyonu. NMDA reseptörünün bloke edilmesine ek olarak, NMDA reseptörü ile önemli ölçüde etkileşime girmeyen ancak yine de dolaylı olarak AMPA reseptörlerini benzer şekilde aktive eden ketamin hidroksinorketaminin aktif metaboliti, ketaminin hızlı başlayan antidepresan etkilerine de dahil olabilir. Son araştırmalar, limbik sistemdeki beynin bir parçası olan ve "ödül karşıtı merkez" olarak adlandırılan (mezolimbik ödül yoluna projeksiyon ve engelleme ve diğer limbik alanları modüle etme) olarak adlandırılan lateral habenula'nın akut inhibisyonunu açıklığa kavuşturmuştur. , ketaminin antidepresan etkisinde rol oynayabilir.

Ketamin, eşit miktarda iki enantiyomerin bir karışımıdır: esketamin ve arketamin. Esketamin, arketaminden daha güçlü bir NMDA reseptör antagonisti ve disosiyatif halüsinojendir. Ketaminin antidepresan etkilerinin altında NMDA reseptör antagonizmasının yattığı hipotezi nedeniyle esketamin bir antidepresan olarak geliştirilmiştir. Bununla birlikte, memantin, lanisemin, rislenemdaz, rapastinel ve 4-klorokinürenin dahil olmak üzere birçok başka NMDA reseptör antagonisti, şimdiye kadar depresyon için yeterli etkinliği göstermede başarısız olmuştur. Ayrıca, hayvan araştırmaları, daha zayıf bir NMDA reseptör antagonizmasına sahip enantiyomer olan arketaminin yanı sıra NMDA reseptörü için ihmal edilebilir afiniteye sahip metabolit olan (2R, 6R) -hidroksinorketaminin, ancak güçlü bir alfa-7 nikotinik reseptör antagonistinin antidepresif etkiye sahip olabileceğini göstermektedir. . Artık NMDA reseptör antagonizminin ketaminin antidepresan etkilerinden sorumlu olmayabileceği tartışılıyor. 


Moleküler hedefler

Ketamin, temelde bir iyonotropik glutamat reseptörü olan NMDA reseptörünün bir antagonisti olarak işlev görür. Ketaminin S (+) ve R (-) stereoizomerleri, NMDA reseptörünün dizosilpin bölgesine farklı afinitelerle bağlanır; ilki, reseptör için ikincisinden yaklaşık 2 ila 3 kat daha fazla afinite gösterir. Ketamin ayrıca reseptör üzerindeki başka bir allosterik bölge yoluyla NMDAR ile etkileşime girebilir ve inhibe edebilir.

Birkaç istisna dışında, diğer reseptörlerdeki ketamin eylemleri, ketaminin NMDA reseptörü karşıtlığından çok daha zayıftır.

Ketamin, monoamin taşıyıcılarının (Ki> 60 μM) çok zayıf bir ligandı olmasına rağmen, monoamin yeniden alım inhibisyonu üretmek için monoamin taşıyıcıları üzerindeki allosterik bölgeler ile etkileşime girebileceği öne sürülmüştür. Bununla birlikte, 10.000 nM'ye kadar konsantrasyonlarda ketamin veya metabolitleri ile insan monoamin taşıyıcılarında hiçbir fonksiyonel inhibisyon (IC50) gözlenmemiştir. Ayrıca, hayvan çalışmaları ve en az üç insan vaka raporu, ketamin ile monoamin oksidaz inhibitörü (MAOI) tranilsipromin arasında hiçbir etkileşim bulmamıştır; bu, bir monoamin geri alım inhibitörünün bir MAOI ile kombinasyonu serotonin sendromu gibi ciddi toksisite üretebildiğinden önemlidir. veya hipertansif kriz. Toplu olarak, bu bulgular, monoamin geri alım inhibisyonunun insanlarda ketaminin etkilerindeki rolüne dair şüphe uyandırdı. Ketaminin beyindeki dopaminerjik nörotransmisyonu arttırdığı bulunmuştur, ancak bu, dopamin geri alım inhibisyonuna bağlı olmak yerine dolaylı / aşağı akış mekanizmaları, yani NMDA reseptörünün antagonizmi yoluyla olabilir.

Ketaminin D2 reseptörlerinin bir agonisti olup olmadığı tartışmalıdır. Philip Seeman'ın grubu tarafından yapılan ilk araştırmalar, ketaminin NMDA reseptör antagonizmininkine benzer bir potansiyele sahip bir D2 kısmi agonisti olduğunu buldu. Bununla birlikte, farklı araştırmacılar tarafından yapılan sonraki çalışmalar, ketaminin normal insan ve sıçan D2 reseptörleri için> 10 μM afinitesini bulmuştur.Ayrıca, bromokriptin gibi D2 reseptör agonistleri prolaktin salgılanmasını hızlı ve güçlü bir şekilde bastırabilirken, ketaminin subanestezik dozları olmamıştır. bunu insanlarda yaptığı bulunmuştur ve aslında doza bağlı olarak prolaktin düzeylerini artırdığı bulunmuştur. Görüntüleme çalışmaları, insanlarda striatal rasloprid bağlanmasının ketamin tarafından engellenmesi konusunda karışık sonuçlar göstermiştir, bazı çalışmalar önemli bir düşüş bulurken diğerleri böyle bir etki bulamamıştır. Bununla birlikte, rasloprid bağlanmasındaki değişiklikler, ketaminin D2 reseptörüne bağlanmasından çok, ketamin tarafından indüklenen dopamin konsantrasyonlarındaki değişikliklerden kaynaklanıyor olabilir. 


Seviyeler ve efektler arasındaki ilişkiler

Ketamin ile tedavi edilen hastalarda yaklaşık 100-250 ng / mL (0.42-1.1 μM) plazma konsantrasyonlarında ayrılma ve psikotomimetik etkiler bildirilmiştir. Depresyon tedavisinde kullanılan ketaminin tipik intravenöz antidepresan dozu düşüktür ve 70 ila 200 ng / mL (0.29-0.84 μM) maksimum plazma konsantrasyonları ile sonuçlanır. Benzer plazma konsantrasyonlarında (70-160 ng / ml; 0.29-0.67 μM) ayrıca analjezik etkiler gösterir. Hızlı intravenöz ketamin enjeksiyonu ile anestezi indüklendikten 1-5 dakika sonra, plazma konsantrasyonu 60-110 μM'ye kadar yükselir. Anestezi sürekli ketamin enjeksiyonu ile birlikte nitröz oksit kullanılarak sürdürüldüğünde, ketamin konsantrasyonu yaklaşık 9.3 uM'de stabilize olmuştur. Tamamen ketamin anestezisi ile yapılan bir deneyde, hastalar ketamin plazma seviyesi yaklaşık 2.600 ng / mL'ye (11 μM) düştükten sonra uyanmaya başladılar ve seviye 1.000 ng / mL'ye (4 μM) düştüğünde yer ve zamanda yönelimlendi. . Tek bir vaka çalışmasında, anestezi sırasında beyin konsantrasyonunun bir göstergesi olan beyin omurilik sıvısındaki ketamin konsantrasyonu 2.8 ile 6.5 μM arasında değişti ve plazmadakinden yaklaşık% 40 daha düşüktü.


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1330&dpx=2&t=1608817530




Farmakokinetik

Ketamin, hem suda hem de lipid çözünürlüğünden dolayı birçok farklı yoldan absorbe edilebilir. İntravenöz ketamin biyoyararlanımı tanım gereği% 100'dür, intramüsküler enjeksiyon biyoyararlanımı% 93'de biraz daha düşüktür ve epidural biyoyararlanımı% 77'dir. Deri altı biyoyararlanımı hiçbir zaman ölçülmemiştir ancak yüksek olduğu varsayılmaktadır. Daha az invaziv yollar arasında, intranazal en yüksek biyoyararlanıma (% 45-50) ve oral - en düşük olana (% 16-20) sahiptir. Sublingval ve rektal biyoyararlanım yaklaşık% 25–50 arasında orta düzeydedir.

Ketamin emildikten sonra hızla beyne ve diğer dokulara dağılır. Ketaminin plazma proteinlerine bağlanması% 23 ila 47 arasında değişkendir 

Vücutta ketamin kapsamlı bir metabolizmaya uğrar. CYP3A4 ve CYP2B6 izoenzimleri tarafından norketamine biyotransformasyona tabi tutulur ve bu da CYP2A6 ve CYP2B6 tarafından hidroksinorketamin ve dehidronorketamine dönüştürülür. Ketaminin düşük oral biyoyararlanımı, ilk geçiş etkisine ve muhtemelen CYP3A4'ün ketamin bağırsak metabolizmasına bağlıdır. Sonuç olarak, norketamin plazma seviyeleri, oral uygulamayı takiben ketaminden birkaç kat daha yüksektir ve norketamin, oral ketaminin anestezik ve analjezik etkisinde rol oynayabilir. Bu aynı zamanda oral ketamin seviyelerinin subkutan ketamin seviyelerinin aksine neden CYP2B6 aktivitesinden bağımsız olduğunu da açıklar.

Trityum etiketli ketaminin intravenöz enjeksiyonundan sonra, radyoaktivitenin% 91'i idrardan ve% 3'ü dışkıdan geri kazanılır.İlaç çoğunlukla metabolitler şeklinde atılır, sadece 2'si değişmeden kalır. Ketaminin konjuge hidroksile türevleri (% 80) ve ardından dehidronorketamin (% 16) idrarda saptanan en yaygın metabolitlerdir. 


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1331&dpx=2&t=1608817691Ketamin metabolizmasının başlıca yolları.






Kimya


Sentez

2-klorobenzonitril, (2-klorofenil) (siklopentil) metanon vermek üzere Grignard reaktifi siklopentilmagnezyum bromür ile reaksiyona sokulur. Bu daha sonra, ilgili bromoketonu oluşturmak için brom kullanılarak bromine edilir, bu daha sonra metilimino türevi, 1- (2-Kloro-N-metilbenzimidoil) siklopentanol oluşturmak için sulu bir çözelti içinde metilamin ile tersiyer brom atomunun hidrolizi ile reaksiyona sokulur. Bu son ara ürün daha sonra dekalin veya başka bir uygun yüksek kaynama noktalı çözücü içinde ısıtılır, bunun üzerine bir halka genişleme yeniden düzenlemesi meydana gelir ve ketamin oluşturur. 


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1333&dpx=2&t=1608817746Ketamin Hazırlanması




Yapısı

Kimyasal yapıda ketamin bir arilsikloheksilamin türevidir. Ketamin, kiral bir bileşiktir. Daha aktif enantiyomer olan esketamin (S-ketamin), Ketanest S markası altında tıbbi kullanım için de temin edilebilirken, daha az aktif enantiyomer olan arketamin (R-ketamin), klinik kullanım için hiçbir zaman bir enantiyopür ilaç olarak pazarlanmamıştır.

Belirli bir ketamin enantiyomerinin optik dönüşü, tuzları ve serbest baz formu arasında değişebilir. (S) ‑ketaminin serbest baz formu dekstrorotasyon sergiler ve bu nedenle (S) - (+) - ketamin olarak etiketlenir. Bununla birlikte, hidroklorür tuzu levorotasyon gösterir ve bu nedenle (S) - (-) - ketamin hidroklorür olarak etiketlenir. 


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1335&dpx=2&t=1608817798S Ketamin


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=1336&dpx=2&t=1608817835R Ketamin


Tespit etme

Ketamin, hastanede yatan hastalarda bir zehirlenme teşhisini doğrulamak, bozulmuş bir sürüş tutuklamasında kanıt sağlamak veya bir medikolegal ölüm soruşturmasına yardımcı olmak için kan veya plazmada ölçülebilir. Kan veya plazma ketamin konsantrasyonları, ilacı terapötik olarak (genel anestezi sırasında) alan kişilerde genellikle 0.5-5.0 mg / L, araç kullanma bozukluğu nedeniyle tutuklananlarda 1–2 mg / L ve kazazedelerde 3-20 mg / L aralığındadır. akut ölümcül aşırı doz. İdrar, genellikle rutin uyuşturucu kullanımını izleme amaçları için tercih edilen örnektir. Farmakolojik olarak aktif bir metabolit olan norketaminin varlığı, ketamin alımının doğrulanması için faydalıdır. 





Tarih

Ketamin ilk olarak 1962'de Wayne Eyalet Üniversitesi'nde Kimya profesörü ve Parke-Davis danışmanı olan Calvin L. Stevens tarafından sentezlendi. Geliştirme kodu adı CI-581 ile biliniyordu. Hayvanlarda umut verici preklinik araştırmalardan sonra, 1964 yılında ketamin insan mahkumlarda test edildi. Bu araştırmalar ketaminin kısa etki süresini gösterdi ve düşük davranışsal toksisiteyi anestezik olarak fensiklidine (PCP) göre daha uygun bir seçim haline getirdi. Araştırmacılar ketamin anestezisinin durumuna "rüya görme" diyeceklerdi ama Parke-Davis bundan hoşlanmadı. Ketamin üzerinde çalışan farmakologlardan birinin eşi Edward Domino, bu sorunu ve hastaların "bağlantısız" görünümünü duyarak "disosiyatif anestezi" önerdi. 1970 yılında FDA onayının ardından, ketamin anestezisi ilk olarak Vietnam Savaşı sırasında Amerikan askerlerine verildi.


2000 yılında ketaminin antidepresif etkisinin keşfi, 50 yılı aşkın süredir depresyon tedavisinde en önemli gelişme olarak tanımlanmıştır. Depresyon için NMDA reseptör antagonistlerine ilgi uyandırdı ve antidepresan araştırma ve geliştirme yönünü değiştirdi. 




Toplum ve kültür

Ketamin, dünya çapında öncelikle Ketalar markası altında satılmaktadır. 


Hukuki durum

Ketamin dünya çapında birçok ülkede yasal olarak pazarlanırken, aynı zamanda birçok ülkede kontrollü bir maddedir.

Avustralya'da ketamin, Poisons Standard (Ekim 2015) kapsamında bir program 8 kontrollü ilaç olarak listelenmiştir.

Kanada'da ketamin, 2005'ten beri Çizelge I narkotik olarak sınıflandırılmaktadır.

Aralık 2013'te, Hindistan hükümeti, artan eğlence amaçlı kullanım ve ketaminin bir tarih tecavüz uyuşturucusu olarak kullanımına yanıt olarak, onu, tüm kayıtların satışı ve muhafazası için özel bir lisans gerektiren İlaç ve Kozmetik Yasası'nın X Çizelgesine ekledi. iki yıllık satış.

Birleşik Krallık'ta, 12 Şubat 2014'te B Sınıfı uyuşturucu olarak etiketlendi.

Eğlence amaçlı kullanımdaki artış, ketaminin Ağustos 1999'da Amerika Birleşik Devletleri Kontrollü Madde Yasası'nın Çizelge III'e yerleştirilmesine neden oldu. 




Eğlence amaçlı kullanım

Alt anestezik dozlarda ketamin, kişinin fiziksel bedeninden ve dış dünyadan duyarsızlaşma ve derealizasyon olarak bilinen kopma duygusuyla karakterize bir çözülme durumu üretir. Yeterince yüksek dozlarda, kullanıcılar görsel ve işitsel halüsinasyonlarla bir ayrışma durumu olan "K-deliği" denen durumu yaşayabilir. John C. Lilly, Marcia Moore, D. M. Turner ve David Woodard (diğerleri arasında) ketamin ile ilgili kendi enteojenik kullanımları ve psikonotik deneyimleri hakkında kapsamlı bir şekilde yazmışlardır. Turner, denetlenmeyen ketamin kullanımı sırasında boğulma nedeniyle erken öldü. 2006 yılında Adam Parfrey's Apocalypse Culture II'nin Rusça baskısı, Woodard'ın ketaminin entheojenik kullanımı ve psikonotik deneyimleriyle ilgili bir makalesini dahil etmesi nedeniyle yetkililer tarafından yasaklandı ve yok edildi. Keyif verici bir uyuşturucu olarak ketamin kullanımı, 2005-2013 yıllarında İngiltere ve Galler'de 90'dan fazla ölümle dünya çapında ölümlerde rol oynadı. Kazara zehirlenmeler, boğulmalar, trafik kazaları ve intiharları içerir. Ölümlerin çoğu gençler arasındaydı. Karışıklık ve amneziye neden olma kabiliyeti nedeniyle, ketamin hurma tecavüz için kullanılmıştır. 






Araştırma

Rus doktor Evgeny Krupitsky, psikedelik ve caydırıcı teknikleri birleştiren alkol bağımlılığı tedavisinin bir parçası olarak ketamin kullanarak cesaret verici sonuçlar elde ettiğini iddia etti. Krupitsky ve Kolp 2007'de bugüne kadarki çalışmalarını özetlediler. 




Veteriner

Veteriner anestezisinde ketamin genellikle kediler, köpekler, tavşanlar, sıçanlar ve diğer küçük hayvanlar üzerindeki anestezik ve analjezik etkileri için kullanılır. Atlarda indüksiyon ve anestezik bakımda sıklıkla kullanılır. Kemirgenleri uyuşturmak için kullanılan ilaçların bir karışımı olan "kemirgen kokteyli" nin önemli bir parçasıdır. Veteriner hekimler, dengeli anestezi ve analjezi üretmek için ve ağrının azalmasını önlemeye yardımcı olmak için sabit oranlı bir infüzyon olarak genellikle ketamin ile sedatif ilaç kullanırlar. Ketamin ayrıca büyük hayvanlar arasındaki ağrıyı yönetmek için kullanılır. At cerrahisinde sıklıkla detomidin ve tiyopental veya bazen guaifenesin ile birlikte kullanılan birincil intravenöz anestezik ajandır.

Ketamin salyangozlarda sedasyon veya anestezi sağlamıyor gibi görünüyor. Bunun yerine uyarıcı bir etkiye sahip gibi görünüyor. 



REFERANSLAR 

  1.  Morton IK, Hall JM (6 December 2012). Concise Dictionary of Pharmacological Agents: Properties and Synonyms. Springer Science & Business Media. pp. 159–. ISBN 978-94-011-4439-1. Archived from the original on 11 April 2017.
  2. ^ Jump up to:a b "Ketamine (Ketalar) Use During Pregnancy". Drugs.com. 22 November 2019. Retrieved 18 May 2020.
  3. ^ Malenka RC, Nestler EJ, Hyman SE (2009). "Chapter 15: Reinforcement and Addictive Disorders". In Sydor A, Brown RY (eds.). Molecular Neuropharmacology: A Foundation for Clinical Neuroscience (2nd ed.). New York: McGraw-Hill Medical. pp. 374–375. ISBN 978-0-07-148127-4. Phencyclidine (PCP or angel dust) and ketamine (also known as special K) are structurally related drugs... their reinforcing properties and risks related to compulsive abuse
  4. ^ Bell RF, Eccleston C, Kalso EA (June 2017). "Ketamine as an adjuvant to opioids for cancer pain" (PDF). The Cochrane Database of Systematic Reviews. 6: CD003351. doi:10.1002/14651858.CD003351.pub3. PMC 6481583. PMID 28657160.
  5. ^ Moyse DW, Kaye AD, Diaz JH, Qadri MY, Lindsay D, Pyati S (March 2017). "Perioperative Ketamine Administration for Thoracotomy Pain". Pain Physician. 20 (3): 173–184. PMID 28339431.
  6. ^ Jump up to:a b c d e f g h i j k l m n o Mathew SJ, Zarate Jr CA (25 November 2016). Ketamine for Treatment-Resistant Depression: The First Decade of Progress. Springer. pp. 8–10, 14–22. ISBN 978-3-319-42925-0. Archived from the original on 8 September 2017.
  7. ^ Brayfield, A, ed. (9 January 2017). "Ketamine Hydrochloride: Martindale: The Complete Drug Reference". MedicinesComplete. London, UK: Pharmaceutical Press. Retrieved 24 August 2017.
  8. ^ Jump up to:a b Jianren Mao (19 April 2016). Opioid-Induced Hyperalgesia. CRC Press. pp. 127–. ISBN 978-1-4200-8900-4. Archived from the original on 8 September 2017.
  9. ^ Jump up to:a b Pascal Kintz (22 March 2014). Toxicological Aspects of Drug-Facilitated Crimes. Elsevier Science. pp. 87–. ISBN 978-0-12-416969-2. Archived from the original on 8 September 2017.
  10. ^ Jump up to:a b c d e f g h i Marland S, Ellerton J, Andolfatto G, Strapazzon G, Thomassen O, Brandner B, Weatherall A, Paal P (June 2013). "Ketamine: use in anesthesia". CNS Neurosci Ther. 19 (6): 381–9. doi:10.1111/cns.12072. PMC 6493613. PMID 23521979.
  11. ^ Jump up to:a b c d e f g h Hashimoto K (October 2019). "Rapid-acting antidepressant ketamine, its metabolites and other candidates: A historical overview and future perspective". Psychiatry and Clinical Neurosciences. 73 (10): 613–627. doi:10.1111/pcn.12902. PMC 6851782. PMID 31215725.
  12. ^ Jump up to:a b Dayton PG, Stiller RL, Cook DR, Perel JM (1983). "The binding of ketamine to plasma proteins: emphasis on human plasma". Eur J Clin Pharmacol. 24 (6): 825–31. doi:10.1007/BF00607095. PMID 6884418.
  13. ^ Jump up to:a b c d e f g h Sinner B, Graf BM (2008). "Ketamine". In Schüttler J, Schwilden H (eds.). Modern Anesthetics. Handbook of Experimental Pharmacology. 182. pp. 313–33. doi:10.1007/978-3-540-74806-9_15. ISBN 978-3-540-72813-9. PMID 18175098.
  14. ^ Jump up to:a b c d e f g h Quibell R, Prommer EE, Mihalyo M, Twycross R, Wilcock A (March 2011). "Ketamine*". Journal of Pain and Symptom Management (Therapeutic Review). 41 (3): 640–9. doi:10.1016/j.jpainsymman.2011.01.001. PMID 21419322.
  15. ^ Jump up to:a b c Chang T, Glazko AJ (1974). "Biotransformation and disposition of ketamine". Int Anesthesiol Clin. 12 (2): 157–77. doi:10.1097/00004311-197412020-00018. PMID 4603048.
  16. ^ Hijazi Y, Boulieu R (July 2002). "Contribution of CYP3A4, CYP2B6, and CYP2C9 isoforms to N-demethylation of ketamine in human liver microsomes". Drug Metabolism and Disposition. 30 (7): 853–8. doi:10.1124/dmd.30.7.853. PMID 12065445. S2CID 15787750.
  17. ^ Jump up to:a b c d Rao LK, Flaker AM, Friedel CC, Kharasch ED (December 2016). "Role of Cytochrome P4502B6 Polymorphisms in Ketamine Metabolism and Clearance". Anesthesiology. 125 (6): 1103–1112. doi:10.1097/ALN.0000000000001392. PMID 27763887.
  18. ^ Sass, William; Fusari, Salvatore (1977). Analytical Profiles of Drug Substances, volume 6. Academic Press. pp. 297–322. ISBN 9780122608063.
  19. ^ Jump up to:a b c Green SM, Roback MG, Kennedy RM, Krauss B (May 2011). "Clinical practice guideline for emergency department ketamine dissociative sedation: 2011 update". Annals of Emergency Medicine. 57 (5): 449–61. doi:10.1016/j.annemergmed.2010.11.030. PMID 21256625.
  20. ^ Jump up to:a b Zhang K, Hashimoto K (January 2019). "An update on ketamine and its two enantiomers as rapid-acting antidepressants". Expert Review of Neurotherapeutics. 19 (1): 83–92. doi:10.1080/14737175.2019.1554434. PMID 30513009. S2CID 54628949.
  21. ^ Jump up to:a b c d Domino EF (September 2010). "Taming the ketamine tiger. 1965". Anesthesiology. 113 (3): 678–84. doi:10.1097/ALN.0b013e3181ed09a2. PMID 20693870.
  22. ^ Jump up to:a b c Morgan CJ, Curran HV (January 2012). "Ketamine use: a review". Addiction. 107 (1): 27–38. doi:10.1111/j.1360-0443.2011.03576.x. PMID 21777321. S2CID 11064759.
  23. ^ World Health Organization (2019). World Health Organization model list of essential medicines: 21st list 2019. Geneva: World Health Organization. hdl:10665/325771. WHO/MVP/EMP/IAU/2019.06. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.
  24. ^ "Ketamine Injection". Drugs.com. Archived from the original on 10 December 2014. Retrieved 1 December 2014.
  25. ^ Jump up to:a b Rosenbaum SB, Gupta V, Palacios JL (2020), "Ketamine", StatPearls, StatPearls Publishing, PMID 29262083, retrieved 5 March 2020
  26. ^ Heshmati F, Zeinali MB, Noroozinia H, Abbacivash R, Mahoori A (December 2003). "Use of ketamine in severe status asthmaticus in intensive care unit". Iranian Journal of Allergy, Asthma, and Immunology. 2 (4): 175–80. PMID 17301376. Archived from the original on 6 October 2014.
  27. ^ Adams HA (December 1997). "[S-(+)-ketamine. Circulatory interactions during total intravenous anesthesia and analgesia-sedation]" [S-(+)-ketamine. Circulatory interactions during total intravenous anesthesia and analgesia-sedation]. Der Anaesthesist (in German). 46 (12): 1081–7. doi:10.1007/s001010050510. PMID 9451493.
  28. ^ Wong JJ, Lee JH, Turner DA, Rehder KJ (August 2014). "A review of the use of adjunctive therapies in severe acute asthma exacerbation in critically ill children". Expert Review of Respiratory Medicine. 8 (4): 423–41. doi:10.1586/17476348.2014.915752. PMID 24993063. S2CID 31435021.
  29. ^ Jump up to:a b c d Barrett W, Buxhoeveden M, Dhillon S (October 2020). "Ketamine: a versatile tool for anesthesia and analgesia". Current Opinion in Anesthesiology. 33 (5): 633–638. doi:10.1097/ACO.0000000000000916. PMID 32826629.
  30. ^ Cohen L, Athaide V, Wickham ME, Doyle-Waters MM, Rose NG, Hohl CM (January 2015). "The effect of ketamine on intracranial and cerebral perfusion pressure and health outcomes: a systematic review". Annals of Emergency Medicine. 65 (1): 43–51.e2. doi:10.1016/j.annemergmed.2014.06.018. PMID 25064742.
  31. ^ Jump up to:a b c Kurdi MS, Theerth KA, Deva RS (September 2014). "Ketamine: Current applications in anesthesia, pain, and critical care". Anesthesia: Essays and Researches. 8 (3): 283–90. doi:10.4103/0259-1162.143110. PMC 4258981. PMID 25886322.
  32. ^ Mion G (September 2017). "History of anaesthesia: The ketamine story - past, present and future". Eur J Anaesthesiol. 34 (9): 571–575. doi:10.1097/EJA.0000000000000638. PMID 28731926.
  33. ^ Nickson C (7 August 2013). "Intubation, Hypotension and Shock". Life in the Fastlane (blog). Critical Care Compendium. Archived from the original on 9 February 2014. Retrieved 10 April 2014.[unreliable medical source?]
  34. ^ Manley G, Knudson MM, Morabito D, Damron S, Erickson V, Pitts L (October 2001). "Hypotension, hypoxia, and head injury: frequency, duration, and consequences". Archives of Surgery. 136 (10): 1118–23. doi:10.1001/archsurg.136.10.1118. PMID 11585502.
  35. ^ Hemmingsen C, Nielsen JE (November 1991). "Intravenous ketamine for prevention of severe hypotension during spinal anaesthesia". Acta Anaesthesiologica Scandinavica. 35 (8): 755–7. doi:10.1111/j.1399-6576.1991.tb03385.x. PMID 1763596. S2CID 1324453.
  36. ^ Wong DH, Jenkins LC (May 1975). "The cardiovascular effects of ketamine in hypotensive states". Canadian Anaesthetists' Society Journal. 22 (3): 339–48. doi:10.1007/BF03004843. PMID 1139377.
  37. ^ Goyal S, Agrawal A (May 2013). "Ketamine in status asthmaticus: A review". Indian Journal of Critical Care Medicine. 17 (3): 154–61. doi:10.4103/0972-5229.117048. PMC 3777369. PMID 24082612.
  38. ^ Jump up to:a b c Schwenk ES, Viscusi ER, Buvanendran A, Hurley RW, Wasan AD, Narouze S, Bhatia A, Davis FN, Hooten WM, Cohen SP (July 2018). "Consensus Guidelines on the Use of Intravenous Ketamine Infusions for Acute Pain Management From the American Society of Regional Anesthesia and Pain Medicine, the American Academy of Pain Medicine, and the American Society of Anesthesiologists". Reg Anesth Pain Med. 43 (5): 456–466. doi:10.1097/AAP.0000000000000806. PMC 6023582. PMID 29870457.
  39. ^ Sin B, Ternas T, Motov SM (March 2015). "The use of subdissociative-dose ketamine for acute pain in the emergency department". Academic Emergency Medicine. 22(3): 251–7. doi:10.1111/acem.12604. PMID 25716117. S2CID 24658476.
  40. ^ Svenson J, Biedermann M (2011). "Ketamine: a unique drug with several potential uses in the prehospital setting". Journal of Paramedic Practice. 3 (10): 552–556. doi:10.12968/jpar.2011.3.10.552.
  41. ^ Karlow N, Schlaepfer CH, Stoll CR, Doering M, Carpenter CR, Colditz GA, et al. (October 2018). "A Systematic Review and Meta-analysis of Ketamine as an Alternative to Opioids for Acute Pain in the Emergency Department". Academic Emergency Medicine. 25 (10): 1086–1097. doi:10.1111/acem.13502. PMID 30019434.
  42. ^ Radvansky BM, Shah K, Parikh A, Sifonios AN, Le V, Eloy JD (2015). "Role of ketamine in acute postoperative pain management: a narrative review". BioMed Research International. 2015: 749837. doi:10.1155/2015/749837. PMC 4606413. PMID 26495312.
  43. ^ Lee M, Silverman SM, Hansen H, Patel VB, Manchikanti L (2011). "A comprehensive review of opioid-induced hyperalgesia". Pain Physician. 14 (2): 145–61. PMID 21412369.
  44. ^ Zhou Y, Mannan A, Han Y, Liu H, Guan HL, Gao X, et al. (December 2019). "Efficacy and safety of prophylactic use of ketamine for prevention of postanesthetic shivering: a systematic review and meta analysis". BMC Anesthesiology. 19 (1): 245. doi:10.1186/s12871-019-0910-8. PMC 6937868. PMID 31888509.
  45. ^ Jump up to:a b c d e Cohen SP, Bhatia A, Buvanendran A, Schwenk ES, Wasan AD, Hurley RW, Viscusi ER, Narouze S, Davis FN, Ritchie EC, Lubenow TR, Hooten WM (July 2018). "Consensus Guidelines on the Use of Intravenous Ketamine Infusions for Chronic Pain From the American Society of Regional Anesthesia and Pain Medicine, the American Academy of Pain Medicine, and the American Society of Anesthesiologists". Reg Anesth Pain Med. 43 (5): 521–546. doi:10.1097/AAP.0000000000000808. PMC 6023575. PMID 29870458.
  46. ^ Elia N, Tramèr MR (January 2005). "Ketamine and postoperative pain—a quantitative systematic review of randomised trials". Pain. 113 (1–2): 61–70. doi:10.1016/j.pain.2004.09.036. PMID 15621365. S2CID 25925720.
  47. ^ Jump up to:a b c Sanacora G, Frye MA, McDonald W, Mathew SJ, Turner MS, Schatzberg AF, et al. (April 2017). "A Consensus Statement on the Use of Ketamine in the Treatment of Mood Disorders". JAMA Psychiatry. 74 (4): 399–405. doi:10.1001/jamapsychiatry.2017.0080. PMID 28249076. S2CID 28320520.
  48. ^ Jump up to:a b c Marcantoni WS, Akoumba BS, Wassef M, Mayrand J, Lai H, Richard-Devantoy S, Beauchamp S (December 2020). "A systematic review and meta-analysis of the efficacy of intravenous ketamine infusion for treatment resistant depression: January 2009 - January 2019". J Affect Disord. 277: 831–841. doi:10.1016/j.jad.2020.09.007. PMID 33065824.
  49. ^ Jump up to:a b c Swainson J, McGirr A, Blier P, Brietzke E, Richard-Devantoy S, Ravindran N, Blier J, Beaulieu S, Frey BN, Kennedy SH, McIntyre RS, Milev RV, Parikh SV, Schaffer A, Taylor VH, Tourjman V, van Ameringen M, Yatham LN, Ravindran AV, Lam RW (November 2020). "The Canadian Network for Mood and Anxiety Treatments (CANMAT) Task Force Recommendations for the Use of Racemic Ketamine in Adults with Major Depressive Disorder: Recommandations Du Groupe De Travail Du Réseau Canadien Pour Les Traitements De L'humeur Et De L'anxiété (Canmat) Concernant L'utilisation De La Kétamine Racémique Chez Les Adultes Souffrant De Trouble Dépressif Majeur". Can J Psychiatry: 706743720970860. doi:10.1177/0706743720970860. PMID 33174760.
  50. ^ Jump up to:a b c Molero P, Ramos-Quiroga JA, Martin-Santos R, Calvo-Sánchez E, Gutiérrez-Rojas L, Meana JJ (May 2018). "Antidepressant Efficacy and Tolerability of Ketamine and Esketamine: A Critical Review". CNS Drugs. 32 (5): 411–420. doi:10.1007/s40263-018-0519-3. PMID 29736744. S2CID 13679905.
  51. ^ Jump up to:a b Singh I, Morgan C, Curran V, Nutt D, Schlag A, McShane R (May 2017). "Ketamine treatment for depression: opportunities for clinical innovation and ethical foresight". The Lancet. Psychiatry. 4 (5): 419–426. doi:10.1016/S2215-0366(17)30102-5. hdl:10871/30208. PMID 28395988.
  52. ^ Bobo WV, Riva-Posse P, Goes FS, Parikh SV (April 2020). "Next-Step Treatment Considerations for Patients With Treatment-Resistant Depression That Responds to Low-Dose Intravenous Ketamine". Focus (Am Psychiatr Publ). 18 (2): 181–192. doi:10.1176/appi.focus.20190048. PMID 33162856.
  53. ^ Witt K, Potts J, Hubers A, Grunebaum MF, Murrough JW, Loo C, Cipriani A, Hawton K (January 2020). "Ketamine for suicidal ideation in adults with psychiatric disorders: A systematic review and meta-analysis of treatment trials". Aust N Z J Psychiatry. 54 (1): 29–45. doi:10.1177/0004867419883341. PMID 31729893.
  54. ^ Bahji A, Vazquez GH, Zarate CA (January 2021). "Comparative efficacy of racemic ketamine and esketamine for depression: A systematic review and meta-analysis". J Affect Disord. 278: 542–555. doi:10.1016/j.jad.2020.09.071. PMID 33022440.
  55. ^ Gomes D, Pimentel J, Bentes C, Aguiar de Sousa D, Antunes AP, Alvarez A, Silva ZC (October 2018). "Consensus Protocol for the Treatment of Super-Refractory Status Epilepticus". Acta Medica Portuguesa. 31 (10): 598–605. doi:10.20344/amp.9679. PMID 30387431.
  56. ^ Rosati A, De Masi S, Guerrini R (November 2018). "Ketamine for Refractory Status Epilepticus: A Systematic Review". CNS Drugs. 32 (11): 997–1009. doi:10.1007/s40263-018-0569-6. PMID 30232735.
  57. ^ Jump up to:a b c d e Strayer RJ, Nelson LS (November 2008). "Adverse events associated with ketamine for procedural sedation in adults". The American Journal of Emergency Medicine. 26(9): 985–1028. doi:10.1016/j.ajem.2007.12.005. PMID 19091264. Archived from the original on 8 September 2017.
  58. ^ Acevedo-Diaz EE, Cavanaugh GW, Greenstein D, Kraus C, Kadriu B, Zarate CA, Park LT (February 2020). "Comprehensive assessment of side effects associated with a single dose of ketamine in treatment-resistant depression". J Affect Disord. 263: 568–575. doi:10.1016/j.jad.2019.11.028. PMID 31791675.
  59. ^ Smith HS (2010). "Ketamine-induced urologic insult (KIUI)". Pain Physician. 13 (6): E343–6. PMID 21102971.
  60. ^ Jump up to:a b c d Castellani D, Pirola GM, Gubbiotti M, Rubilotta E, Gudaru K, Gregori A, Dellabella M (April 2020). "What urologists need to know about ketamine-induced uropathy: A systematic review". Neurourol Urodyn. 39 (4): 1049–1062. doi:10.1002/nau.24341. PMID 32212278.
  61. ^ Middela S, Pearce I (January 2011). "Ketamine-induced vesicopathy: a literature review". International Journal of Clinical Practice. 65 (1): 27–30. doi:10.1111/j.1742-1241.2010.02502.x. PMID 21155941. S2CID 25034266.
  62. ^ Morgan CJ, Muetzelfeldt L, Curran HV (January 2010). "Consequences of chronic ketamine self-administration upon neurocognitive function and psychological wellbeing: a 1-year longitudinal study". Addiction. 105 (1): 121–33. doi:10.1111/j.1360-0443.2009.02761.x. PMID 19919593.
  63. ^ Hui TW, Short TG, Hong W, Suen T, Gin T, Plummer J (March 1995). "Additive interactions between propofol and ketamine when used for anesthesia induction in female patients". Anesthesiology. 82 (3): 641–8. doi:10.1097/00000542-199503000-00005. PMID 7879932. S2CID 24005549.
  64. ^ Hong W, Short TG, Hui TW (December 1993). "Hypnotic and anesthetic interactions between ketamine and midazolam in female patients". Anesthesiology. 79 (6): 1227–32. doi:10.1097/00000542-199312000-00013. PMID 8267198. S2CID 12246068.
  65. ^ Krystal JH, Madonick S, Perry E, Gueorguieva R, Brush L, Wray Y, Belger A, D'Souza DC (August 2006). "Potentiation of low dose ketamine effects by naltrexone: potential implications for the pharmacotherapy of alcoholism". Neuropsychopharmacology. 31 (8): 1793–800. doi:10.1038/sj.npp.1300994. PMID 16395307.
  66. ^ Anand A, Charney DS, Oren DA, Berman RM, Hu XS, Cappiello A, Krystal JH (March 2000). "Attenuation of the neuropsychiatric effects of ketamine with lamotrigine: support for hyperglutamatergic effects of N-methyl-D-aspartate receptor antagonists". Arch Gen Psychiatry. 57 (3): 270–6. doi:10.1001/archpsyc.57.3.270. PMID 10711913.
  67. ^ Krupitsky EM, Burakov AM, Romanova TN, Grinenko NI, Grinenko AY, Fletcher J, Petrakis IL, Krystal JH (December 2001). "Attenuation of ketamine effects by nimodipine pretreatment in recovering ethanol dependent men: psychopharmacologic implications of the interaction of NMDA and L-type calcium channel antagonists". Neuropsychopharmacology. 25 (6): 936–47. doi:10.1016/S0893-133X(01)00346-3. PMID 11750186.
  68. ^ Handa F, Tanaka M, Nishikawa T, Toyooka H (February 2000). "Effects of oral clonidine premedication on side effects of intravenous ketamine anesthesia: a randomized, double-blind, placebo-controlled study". J Clin Anesth. 12 (1): 19–24. doi:10.1016/s0952-8180(99)00131-2. PMID 10773503.
  69. ^ Jump up to:a b Andrade C (July 2017). "Ketamine for Depression, 5: Potential Pharmacokinetic and Pharmacodynamic Drug Interactions". The Journal of Clinical Psychiatry. 78 (7): e858–e861. doi:10.4088/JCP.17f11802. PMID 28858450.
  70. ^ Jump up to:a b c d e Zanos P, Moaddel R, Morris PJ, Riggs LM, Highland JN, Georgiou P, Pereira EF, Albuquerque EX, Thomas CJ, Zarate CA, Gould TD (July 2018). "Ketamine and Ketamine Metabolite Pharmacology: Insights into Therapeutic Mechanisms". Pharmacol Rev. 70 (3): 621–660. doi:10.1124/pr.117.015198. PMC 6020109. PMID 29945898.
  71. ^ Jump up to:a b Peltoniemi MA, Hagelberg NM, Olkkola KT, Saari TI (September 2016). "Ketamine: A Review of Clinical Pharmacokinetics and Pharmacodynamics in Anesthesia and Pain Therapy". Clin Pharmacokinet. 55 (9): 1059–77. doi:10.1007/s40262-016-0383-6. PMID 27028535.
  72. ^ Jump up to:a b c d e Zanos P, Gould TD (April 2018). "Mechanisms of ketamine action as an antidepressant". Molecular Psychiatry. 23 (4): 801–811. doi:10.1038/mp.2017.255. PMC 5999402. PMID 29532791.
  73. ^ Jump up to:a b Zanos P, Thompson SM, Duman RS, Zarate CA, Gould TD (March 2018). "Convergent Mechanisms Underlying Rapid Antidepressant Action". CNS Drugs. 32 (3): 197–227. doi:10.1007/s40263-018-0492-x. PMC 6005380. PMID 29516301.
  74. ^ Björkholm C, Monteggia LM (March 2016). "BDNF – a key transducer of antidepressant effects". Neuropharmacology. 102: 72–9. doi:10.1016/j.neuropharm.2015.10.034. PMC 4763983. PMID 26519901.
  75. ^ Castrén E, Kojima M (January 2017). "Brain-derived neurotrophic factor in mood disorders and antidepressant treatments". Neurobiology of Disease. 97 (Pt B): 119–126. doi:10.1016/j.nbd.2016.07.010. hdl:10138/311483. PMID 27425886. S2CID 644350.
  76. ^ Kim D, Cheong E, Shin HS (June 2018). "Overcoming Depression by Inhibition of Neural Burst Firing". Neuron. 98(5): 878–879. doi:10.1016/j.neuron.2018.05.032. PMID 29879390.
  77. ^ Yang Y, Cui Y, Sang K, Dong Y, Ni Z, Ma S, Hu H (February 2018). "Ketamine blocks bursting in the lateral habenula to rapidly relieve depression". Nature. 554 (7692): 317–322. Bibcode:2018Natur.554..317Y. doi:10.1038/nature25509. PMID 29446381. S2CID 3334820.
  78. ^ Jump up to:a b Garay R, Zarate CA, Cavero I, Kim YK, Charpeaud T, Skolnick P (October 2018). "The development of glutamate-based antidepressants is taking longer than expected". Drug Discovery Today. 23 (10): 1689–1692. doi:10.1016/j.drudis.2018.02.006. PMC 6211562. PMID 29501913.
  79. ^ Jump up to:a b Moaddel R, Abdrakhmanova G, Kozak J, Jozwiak K, Toll L, Jimenez L, Rosenberg A, Tran T, Xiao Y, Zarate CA, Wainer IW (January 2013). "Sub-anesthetic concentrations of (R,S)-ketamine metabolites inhibit acetylcholine-evoked currents in α7 nicotinic acetylcholine receptors". Eur J Pharmacol. 698(1–3): 228–34. doi:10.1016/j.ejphar.2012.11.023. PMC 3534778. PMID 23183107.
  80. ^ "Arketamine – Jiangsu Hengrui Medicine – AdisInsight".
  81. ^ Morris PJ, Moaddel R, Zanos P, Moore CE, Gould TD, Zarate CA, Thomas CJ (September 2017). "Synthesis and N-Methyl-d-aspartate (NMDA) Receptor Activity of Ketamine Metabolites". Organic Letters. 19 (17): 4572–4575. doi:10.1021/acs.orglett.7b02177. PMC 5641405. PMID 28829612.
  82. ^ Jump up to:a b c d Roth BL, Gibbons S, Arunotayanun W, Huang XP, Setola V, Treble R, Iversen L (2013). "The ketamine analogue methoxetamine and 3- and 4-methoxy analogues of phencyclidine are high affinity and selective ligands for the glutamate NMDA receptor". PLOS ONE. 8 (3): e59334. Bibcode:2013PLoSO...859334R. doi:10.1371/journal.pone.0059334. PMC 3602154. PMID 23527166.
  83. ^ Jump up to:a b Hirota K, Okawa H, Appadu BL, Grandy DK, Devi LA, Lambert DG (January 1999). "Stereoselective interaction of ketamine with recombinant mu, kappa, and delta opioid receptors expressed in Chinese hamster ovary cells". Anesthesiology. 90 (1): 174–82. doi:10.1097/00000542-199901000-00023. PMID 9915326.
  84. ^ Hirota K, Sikand KS, Lambert DG (1999). "Interaction of ketamine with mu2 opioid receptors in SH-SY5Y human neuroblastoma cells". Journal of Anesthesia. 13 (2): 107–9. doi:10.1007/s005400050035. PMID 14530949. S2CID 9322174.
  85. ^ Nemeth CL, Paine TA, Rittiner JE, Béguin C, Carroll FI, Roth BL, Cohen BM, Carlezon WA (June 2010). "Role of kappa-opioid receptors in the effects of salvinorin A and ketamine on attention in rats". Psychopharmacology (Berl). 210 (2): 263–74. doi:10.1007/s00213-010-1834-7. PMC 2869248. PMID 20358363.
  86. ^ Robson MJ, Elliott M, Seminerio MJ, Matsumoto RR (April 2012). "Evaluation of sigma (σ) receptors in the antidepressant-like effects of ketamine in vitro and in vivo". Eur Neuropsychopharmacol. 22 (4): 308–17. doi:10.1016/j.euroneuro.2011.08.002. PMID 21911285.
  87. ^ Jump up to:a b Kapur S, Seeman P (2002). "NMDA receptor antagonists ketamine and PCP have direct effects on the dopamine D(2) and serotonin 5-HT(2)receptors-implications for models of schizophrenia". Molecular Psychiatry. 7 (8): 837–44. doi:10.1038/sj.mp.4001093. PMID 12232776.
  88. ^ Jump up to:a b c d e Can A, Zanos P, Moaddel R, Kang HJ, Dossou KS, Wainer IW, et al. (October 2016). "Effects of Ketamine and Ketamine Metabolites on Evoked Striatal Dopamine Release, Dopamine Receptors, and Monoamine Transporters". The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 359(1): 159–70. doi:10.1124/jpet.116.235838. PMC 5034706. PMID 27469513.
  89. ^ Jump up to:a b Jordan S, Chen R, Fernalld R, Johnson J, Regardie K, Kambayashi J, et al. (July 2006). "In vitro biochemical evidence that the psychotomimetics phencyclidine, ketamine and dizocilpine (MK-801) are inactive at cloned human and rat dopamine D2 receptors". European Journal of Pharmacology. 540 (1–3): 53–6. doi:10.1016/j.ejphar.2006.04.026. PMID 16730695.
  90. ^ Hirota K, Hashimoto Y, Lambert DG (December 2002). "Interaction of intravenous anesthetics with recombinant human M1-M3 muscarinic receptors expressed in chinese hamster ovary cells". Anesth Analg. 95 (6): 1607–10, table of contents. doi:10.1097/00000539-200212000-00025. PMID 12456425.
  91. ^ Jump up to:a b c d e f Yamakura T, Chavez-Noriega LE, Harris RA (April 2000). "Subunit-dependent inhibition of human neuronal nicotinic acetylcholine receptors and other ligand-gated ion channels by dissociative anesthetics ketamine and dizocilpine". Anesthesiology. 92 (4): 1144–53. doi:10.1097/00000542-200004000-00033. PMID 10754635.
  92. ^ Ho MF, Correia C, Ingle JN, Kaddurah-Daouk R, Wang L, Kaufmann SH, Weinshilboum RM (June 2018). "Ketamine and ketamine metabolites as novel estrogen receptor ligands: Induction of cytochrome P450 and AMPA glutamate receptor gene expression". Biochemical Pharmacology. 152: 279–292. doi:10.1016/j.bcp.2018.03.032. PMC 5960634. PMID 29621538.
  93. ^ Jump up to:a b Nishimura M, Sato K, Okada T, Yoshiya I, Schloss P, Shimada S, Tohyama M (March 1998). "Ketamine inhibits monoamine transporters expressed in human embryonic kidney 293 cells". Anesthesiology. 88 (3): 768–74. doi:10.1097/00000542-199803000-00029. PMID 9523822.
  94. ^ Zhao Y, Sun L (November 2008). "Antidepressants modulate the in vitro inhibitory effects of propofol and ketamine on norepinephrine and serotonin transporter function". J Clin Neurosci. 15 (11): 1264–9. doi:10.1016/j.jocn.2007.11.007. PMC 2605271. PMID 18815045.
  95. ^ Chen X, Shu S, Bayliss DA (January 2009). "HCN1 channel subunits are a molecular substrate for hypnotic actions of ketamine". The Journal of Neuroscience. 29 (3): 600–9. doi:10.1523/JNEUROSCI.3481-08.2009. PMC 2744993. PMID 19158287.
  96. ^ Jump up to:a b c d Tyler MW, Yourish HB, Ionescu DF, Haggarty SJ (June 2017). "Classics in Chemical Neuroscience: Ketamine". ACS Chemical Neuroscience. 8 (6): 1122–1134. doi:10.1021/acschemneuro.7b00074. PMID 28418641.
  97. ^ Hirota K, Lambert DG (October 1996). "Ketamine: its mechanism(s) of action and unusual clinical uses". British Journal of Anaesthesia. 77 (4): 441–4. doi:10.1093/bja/77.4.441. PMID 8942324. Archivedfrom the original on 20 October 2015.
  98. ^ Orser BA, Pennefather PS, MacDonald JF (April 1997). "Multiple mechanisms of ketamine blockade of N-methyl-D-aspartate receptors". Anesthesiology. 86 (4): 903–17. doi:10.1097/00000542-199704000-00021. PMID 9105235. S2CID 2164198.
  99. ^ Lodge D, Mercier MS (September 2015). "Ketamine and phencyclidine: the good, the bad and the unexpected". British Journal of Pharmacology. 172 (17): 4254–76. doi:10.1111/bph.13222. PMC 4556466. PMID 26075331.
  100. ^ Jump up to:a b Kraus C, Rabl U, Vanicek T, Carlberg L, Popovic A, Spies M, et al. (March 2017). "Administration of ketamine for unipolar and bipolar depression". International Journal of Psychiatry in Clinical Practice. 21 (1): 2–12. doi:10.1080/13651501.2016.1254802. PMID 28097909. S2CID 35626369.
  101. ^ Jump up to:a b Bartova L, Vogl SE, Stamenkovic M, Praschak-Rieder N, Naderi-Heiden A, Kasper S, Willeit M (November 2015). "Combination of intravenous S-ketamine and oral tranylcypromine in treatment-resistant depression: A report of two cases". European Neuropsychopharmacology. 25 (11): 2183–4. doi:10.1016/j.euroneuro.2015.07.021. PMID 26302763. S2CID 39039021.
  102. ^ Seeman P, Guan HC (November 2008). "Phencyclidine and glutamate agonist LY379268 stimulate dopamine D2High receptors: D2 basis for schizophrenia". Synapse. 62 (11): 819–28. doi:10.1002/syn.20561. PMID 18720422. S2CID 206519749.
  103. ^ Seeman P, Guan HC, Hirbec H (August 2009). "Dopamine D2High receptors stimulated by phencyclidines, lysergic acid diethylamide, salvinorin A, and modafinil". Synapse. 63 (8): 698–704. doi:10.1002/syn.20647. PMID 19391150. S2CID 17758902.
  104. ^ The Role of Brain Dopamine. Springer Science & Business Media. 6 December 2012. pp. 23–. ISBN 978-3-642-73897-5.
  105. ^ Krystal JH, Karper LP, Seibyl JP, Freeman GK, Delaney R, Bremner JD, et al. (March 1994). "Subanesthetic effects of the noncompetitive NMDA antagonist, ketamine, in humans. Psychotomimetic, perceptual, cognitive, and neuroendocrine responses". Archives of General Psychiatry. 51 (3): 199–214. doi:10.1001/archpsyc.1994.03950030035004. PMID 8122957.
  106. ^ Hergovich N, Singer E, Agneter E, Eichler HG, Graselli U, Simhandl C, Jilma B (May 2001). "Comparison of the effects of ketamine and memantine on prolactin and cortisol release in men. a randomized, double-blind, placebo-controlled trial". Neuropsychopharmacology. 24 (5): 590–3. doi:10.1016/S0893-133X(00)00194-9. PMID 11282259.
  107. ^ Jump up to:a b Rabiner EA (May 2007). "Imaging of striatal dopamine release elicited with NMDA antagonists: is there anything there to be seen?". Journal of Psychopharmacology. 21 (3): 253–8. doi:10.1177/0269881107077767. PMID 17591653. S2CID 23776189.
  108. ^ Jump up to:a b Idvall J, Ahlgren I, Aronsen KR, Stenberg P (December 1979). "Ketamine infusions: pharmacokinetics and clinical effects". Br J Anaesth. 51 (12): 1167–73. doi:10.1093/bja/51.12.1167. PMID 526385.
  109. ^ Domino EF, Zsigmond EK, Domino LE, Domino KE, Kothary SP, Domino SE (February 1982). "Plasma levels of ketamine and two of its metabolites in surgical patients using a gas chromatographic mass fragmentographic assay". Anesth Analg. 61 (2): 87–92. PMID 7198883.
  110. ^ White PF, Schüttler J, Shafer A, Stanski DR, Horai Y, Trevor AJ (February 1985). "Comparative pharmacology of the ketamine isomers. Studies in volunteers". Br J Anaesth. 57 (2): 197–203. doi:10.1093/bja/57.2.197. PMID 3970799.
  111. ^ Stenberg P, Idvall J (July 1981). "Does ketamine metabolite II exist in vivo?". Br J Anaesth. 53 (7): 778. doi:10.1093/bja/53.7.778. PMID 7248132.
  112. ^ Li Y, Jackson KA, Slon B, Hardy JR, Franco M, William L, Poon P, Coller JK, Hutchinson MR, Currow DC, Somogyi AA (August 2015). "CYP2B6*6 allele and age substantially reduce steady-state ketamine clearance in chronic pain patients: impact on adverse effects". Br J Clin Pharmacol. 80 (2): 276–84. doi:10.1111/bcp.12614. PMC 4541975. PMID 25702819.
  113. ^ Synthesis of ketamine references:
    • Stevens CL, Klundt IL, Munk ME, Pillai MD (1965). "Amino ketone rearrangements. IV. Thermal rearrangements of α-amino methyl ketones". Journal of Organic Chemistry. 30(9): 2967–72. doi:10.1021/jo01020a019.
    • US patent 3254124, Stevens, Calvin L., "Aminoketones and methods for their production", issued 1966-05-31, assigned to Parke Davis & Co.
    • BE 634208, Stevens, Calvin L., "Procédé de production d'aminocétones", issued 1963-07-15.
  114. ^ Krüger AD (1998). "[Current aspects of using ketamine in childhood]". Anaesthesiologie und Reanimation (in German). 23 (3): 64–71. PMID 9707751.
  115. ^ Chankvetadze B, Burjanadze N, Breitkreutz J, Bergander K, Bergenthal D, Kataeva O, Fröhlich R, Luftmann H, Blaschke G (2002). "Mechanistic study on the opposite migration order of the enantiomers of ketamine with α- and β-cyclodextrin in capillary electrophoresis". Journal of Separation Science. 25(15–17): 1155–1166. doi:10.1002/1615-9314(20021101)25:15/17<1155::AID-JSSC1155>3.0.CO;2-M.
  116. ^ Feng N, Vollenweider FX, Minder EI, Rentsch K, Grampp T, Vonderschmitt DJ. Development of a gas chromatography-mass spectrometry method for determination of ketamine in plasma and its application to human samples. Ther. Drug Monit. 17: 95–100, 1995.
  117. ^ Parkin MC, Turfus SC, Smith NW, Halket JM, Braithwaite RA, Elliott SP, Osselton MD, Cowan DA, Kicman AT. Detection of ketamine and its metabolites in urine by ultra high pressure liquid chromatography-tandem mass spectrometry. J. Chrom. B 876: 137–142, 2008.
  118. ^ R. Baselt, Disposition of Toxic Drugs and Chemicals in Man, 8th edition, Biomedical Publications, Foster City, CA, 2008, pp. 806–808.
  119. ^ Corssen G, Domino EF (January–February 1966). "Dissociative anesthesia: further pharmacologic studies and first clinical experience with the phencyclidine derivative CI-581". Anesthesia and Analgesia. 45 (1): 29–40. doi:10.1213/00000539-196601000-00007. PMID 5325977. S2CID 29516392.
  120. ^ Jump up to:a b "Ketamine". Center for Substance Abuse Research (CESAR); University of Maryland, College Park. 29 October 2013. Archived from the original on 12 November 2013. Retrieved 27 July 2014.
  121. ^ Berman RM, Cappiello A, Anand A, Oren DA, Heninger GR, Charney DS, Krystal JH (February 2000). "Antidepressant effects of ketamine in depressed patients". Biol Psychiatry. 47(4): 351–4. doi:10.1016/s0006-3223(99)00230-9. PMID 10686270.
  122. ^ Dhir A (January 2017). "Investigational drugs for treating major depressive disorder". Expert Opinion on Investigational Drugs. 26 (1): 9–24. doi:10.1080/13543784.2017.1267727. PMID 27960559. S2CID 45232796.
  123. ^ Jump up to:a b Index Nominum 2000: International Drug Directory. Taylor & Francis. 2000. pp. 584–585. ISBN 978-3-88763-075-1.
  124. ^ Poisons Standard October 2015 "Archived copy". Archived from the original on 19 January 2016. Retrieved 6 January 2016.
  125. ^ Legal status of ketamine in Canada references:
    • "Statutes of Canada (S.C.) Controlled Drugs and Substances Act (S.C. 1996 c.19) Schedule I § 14". Justice Laws Website. Government of Canada. 12 June 2014. Archived from the original on 22 November 2013.
    • "Order Amending Schedule I to the Controlled Drugs and Substances Act" (PDF). Canada Gazette Part II. 139(19). 21 September 2005. p. 2130. Archived from the original (PDF) on 8 August 2014. Retrieved 2 August2014.
    • "Status of ketamine under CDSA". Canadian Society of Customs Brokers. 2 May 2005. Archived from the original on 10 August 2014. Retrieved 2 August 2014.
  126. ^ "Ketamine drug brought under 'Schedule X' to curb abuse". The Times of India. 7 January 2014. Archivedfrom the original on 14 April 2014. Retrieved 2 August 2014.
  127. ^ Deb Roy S (30 December 2013). "Govt makes notorious 'date rape' drug ketamine harder to buy or sell". The Times of India. Archived from the original on 30 December 2013.
  128. ^ Baker, Norman; (Minister for Crime Prevention); Home Office; United Kingdom (12 February 2014), Response to ACMD recommendation on ketamine (PDF)(Correspondence to Les Iverson [chair of]; Advisory Council on the Misuse of Drugs), Crown copyright; Open Government Licence, archived (PDF) from the original on 28 February 2014, retrieved 21 February 2014.
  129. ^ Dixon H (12 February 2014). "Party drug ketamine to be upgraded to Class B". The Daily Telegraph. Archived from the original on 9 June 2014. Retrieved 2 August 2014.
  130. ^ Marshall DR, (Deputy Administrator), Drug Enforcement Administration, Department of Justice (13 July 1999). "Schedules of Controlled Substances: Placement of Ketamine into Schedule III [21 CFR Part 1308. Final Rule 99-17803]"(PDF). Rules and Regulations. Federal Register. 64 (133): 37673–5. Archived (PDF) from the original on 5 May 2015.
  131. ^ Giannini AJ, Underwood NA, Condon M (November 2000). "Acute ketamine intoxication treated by haloperidol: a preliminary study". American Journal of Therapeutics. 7 (6): 389–91. doi:10.1097/00045391-200007060-00008. PMID 11304647.
  132. ^ Giannini AJ (1999). Drug Abuse. Los Angeles: Health Information Press. p. 104. ISBN 978-1-885987-11-2.
  133. ^ References for recreational use in literature:
    • Lilly JC (1997). The Scientist: A Metaphysical Autobiography. Berkeley, CA: Ronin. pp. 144–. ISBN 978-0-914171-72-0.
    • Kelly K (2001). The Little Book of Ketamine. Ronin. pp. 23, 40–45, 46–51, ibid. ISBN 978-1-57951-121-0.
    • Alltounian HS, Moore M (1978). Journeys Into the Bright World. Rockport, MA: Para Research. ISBN 978-0-914918-12-7.
    • Palmer C, Horowitz M (2000). Sisters of the Extreme: Women Writing on the Drug Experience. Inner Traditions. pp. 254–258, ibid. ISBN 978-0-89281-757-3.
    • Turner DM (1994). The Essential Psychedelic Guide. San Francisco: Panther Press. ISBN 978-0-9642636-1-1.
  134. ^ Jansen K (2001). Ketamine: Dreams and Realities. Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies. pp. 50, 89. ISBN 978-0-9660019-3-8.
  135. ^ Woodard, D., “The Ketamine Necromance”, in A. Parfrey, Apocalypse Culture II (Los Angeles: Feral House, 2000), pp. 288–295.
  136. ^ Jump up to:a b See Max Daly, 2014, "The Sad Demise of Nancy Lee, One of Britain's Ketamine Casualties," at Vice (online), 23 July 2014, see "The Sad Demise of Nancy Lee, One of Britain's Ketamine Casualties". 23 July 2014. Archived from the original on 7 June 2015. Retrieved 7 June 2015., accessed 7 June 2015.
  137. ^ The Crown, 2013, "Drug related deaths involving ketamine in England and Wales," a report of the Mortality team, Life Events and Population Sources Division, Office for National Statistics, the Crown (U.K.), see "Archived copy". Archived from the original on 7 June 2015. Retrieved 7 June2015. and "Deaths Related to Drug Poisoning in England and Wales – Office for National Statistics". Archived from the original on 19 June 2015. Retrieved 7 June 2015., accessed 7 June 2015.
  138. ^ "Do you know... Ketamine". Knowledge Exchange. Toronto: Centre for Addiction and Mental Health. 2003. Archived from the original on 7 April 2014. Retrieved 27 July2014.
  139. ^ Krupitsky EM, Grineko AY, Berkaliev TN, Paley AI, Tetrov UN, Mushkov KA, Borodikin YS (1992). "The combination of psychedelic and aversive approaches in alcoholism treatment". Alcoholism Treatment Quarterly. 9 (1): 99–105. doi:10.1300/J020V09N01_09.
  140. ^ Krupitsky EM, Grinenko AY (1997). "Ketamine psychedelic therapy (KPT): a review of the results of ten years of research". Journal of Psychoactive Drugs. 29 (2): 165–83. doi:10.1080/02791072.1997.10400185. PMID 9250944.
  141. ^ Krupitsky E, Kolp E (2007). "Ch. 6: Ketamine Psychedelic Psychotherapy". In Winkelman MJ, Roberts TB (eds.). Psychedelic Medicine: New Evidence for Hallucinogens as Treatments. 2. Westport, CT: Praeger. ISBN 978-0-275-99023-7.
  142. ^ Robertson SA, Taylor PM (October 2004). "Pain management in cats—past, present and future. Part 2. Treatment of pain—clinical pharmacology". Journal of Feline Medicine and Surgery. 6 (5): 321–33. doi:10.1016/j.jfms.2003.10.002. PMID 15363764. S2CID 25572412.
  143. ^ Lamont LA (November 2008). "Adjunctive analgesic therapy in veterinary medicine". The Veterinary Clinics of North America. Small Animal Practice. 38 (6): 1187–203, v. doi:10.1016/j.cvsm.2008.06.002. PMID 18954680.
  144. ^ Stunkard JA, Miller JC (September 1974). "An outline guide to general anesthesia in exotic species". Veterinary Medicine, Small Animal Clinician. 69 (9): 1181–6. PMID 4604091.
  145. ^ Riviere JE, Papich MG (2009). Veterinary Pharmacology and Therapeutics. John Wiley & Sons. p. 200. ISBN 978-1-118-68590-7.
  146. ^ Standard Operating Procedure No. 1 Anesthesia and Analgesia in Rodents, Washington College, 2012, pp. 1–2, archived from the original on 4 August 2013, retrieved 27 November 2015
  147. ^ Hubbell, J. A., W. W. Muir, and R. A. Sams. "Guaifenesin: cardiopulmonary effects and plasma concentrations in horses." American journal of veterinary research 41.11 (1980): 1751-1755.
  148. ^ Woodall AJ, McCrohan CR (December 2000). "Excitatory actions of propofol and ketamine in the snail Lymnaea stagnalis". Comparative Biochemistry and Physiology. Toxicology & Pharmacology. 127 (3): 297–305. doi:10.1016/S0742-8413(00)00155-9. PMID 11246501. 



KAYNAK  https://en.wikipedia.org/wiki/Ketamine

2 0 0 0 0 0
  • 4619
  • +

Hekim.Net

Close