·   · 1 Makale / Blog

COVID-19 AŞISI

COVID ‑ 19 aşısı, 2019 koronavirüs hastalığına karşı kazanılmış bağışıklık sağlamayı amaçlayan birkaç farklı aşı teknolojisinden herhangi biridir. Koronavirüs hastalıklarına karşı bir aşı geliştirmeye yönelik önceki çalışmalar SARS ve MERS, 2020'nin başlarında bir COVID ‑ 19 aşısı için çeşitli teknoloji platformlarının geliştirilmesini hızlandıran koronavirüslerin yapısı ve işlevi hakkında bilgi edindi.

Ekim 2020 itibarıyla, Nisan ayından bu yana 2,5 kat artışla 2019 koronavirüs hastalığına (COVID ‑ 19) karşı kazanılmış bağışıklığı sağlamak için dünya çapında geliştirilmekte olan 321 aşı adayı vardı. Kasım ayında, 56 aşı adayı klinik araştırmadaydı: Faz 1 –II denemeler ve Faz II – III denemelerinde 15 aşı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI) ve Gates Vakfı (GF), devam eden COVID ‑ 19 enfeksiyonunu önlemek için birkaç aşıya ihtiyaç duyulacağı beklentisi için para ve kurumsal kaynak ayırmaktadır. Aşı adaylarının hızlı yatırımı ve geliştirilmesi için dünya çapında 2 milyar ABD doları tutarında bir fon düzenleyen, Eylül ayında ruhsatlandırmayı destekleyecek klinik verilerin 2020 sonuna kadar mevcut olabileceğini belirtti. 4 Mayıs 2020'de DSÖ, ABD'yi alan bir teleton düzenledi. COVID ‑ 19 enfeksiyonlarını önlemek için aşıların hızla geliştirilmesini desteklemek için kırk ülkeden 8.1 milyar dolarlık taahhüt. Aynı zamanda DSÖ, Faz II – III klinik denemelerine ulaşan birkaç aşı. 

Kuruluşlar, Mayıs ayı başından itibaren 8.1 milyar ABD doları taahhütlerini toplayarak, işbirliğini, hızlandırılmış araştırmaları ve uluslararası iletişimi kolaylaştıran DSÖ dahil olmak üzere aşı geliştirmeyi hızlandırmak ve dağıtıma hazırlanmak için uluslararası ittifaklar kurdular. DSÖ ayrıca, GAVI ve Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI) ile işbirliği içinde, COVID-19 Araçlarına Erişim (ACT) Hızlandırıcısına erişimin aşı ayağı olan küresel aşı geliştirmeyi koordine etmek için Covid ‑ 19 Aşı Küresel Erişimini (COVAX) uyguladı. Temmuz ayında, DSÖ, dünya nüfusunun% 60'ını temsil eden 165 ülkenin, nihai lisanslı bir aşının adil ve eşit bir şekilde dağıtılmasına yönelik bir WHO COVAX planını kabul ettiğini ve her bir katılımcı ülkenin garantili bir doz payı alacağını garanti ettiğini duyurdu. 2021 sonuna kadar nüfusunun en savunmasız% 20'sini aşılamak. COVAX, COVID ‑ 19 aşılarının geliştirilmesini ve üretimini hızlandırmayı ve tüm ülkelere lisanslı aşılara eşit bir şekilde erişim sağlanmasını sağlamayı hedefliyor.

CEPI, 2020–21 hedefiyle, sekiz aşı adayının hızlandırılmış araştırması ve klinik testi için kamu, özel, hayırsever ve sivil toplum kuruluşları arasında küresel bir ortaklıkta 2 milyar ABD Doları tutarında bir fon oluşturmak için uluslararası sağlık yetkilileri ve aşı geliştiricileriyle birlikte çalışıyor. Lisanslamaya tam gelişim için birkaç adayı desteklemek. Birleşik Krallık, Kanada, Belçika, Norveç, İsviçre, Almanya ve Hollanda, Mayıs ayı başlarında CEPI'ye 915 milyon ABD doları bağışlamıştı. Aşı araştırma ve dağıtımına adanmış özel bir hayır kurumu olan Bill & Melinda Gates Vakfı (Gates Vakfı), COVID ‑ 19 aşıları konusunda araştırma ve kamu eğitim desteği için CEPI'yi desteklemek için 250 milyon ABD doları bağışta bulunuyor.

Bulaşıcı Hastalıklara Hazırlık için Küresel Araştırma İşbirliği (GLoPID-R), bir COVID ‑ 19 aşısı için gereken spesifik araştırmaları finanse etmek için öncelikleri belirlemek için DSÖ ve üye devletlerle yakın bir şekilde çalışmakta ve güncel bilgileri korumak için uluslararası fon ve araştırma kuruluşları arasında koordinasyon sağlamaktadır. aşı ilerlemesi ve mükerrer fonlardan kaçınma Uluslararası Şiddetli Akut Solunum ve Ortaya Çıkan Enfeksiyon Konsorsiyumu, nihai aşı dağıtımına ilişkin halk sağlığı politikasını bilgilendirmek için COVID ‑ 19 araştırmaları hakkında klinik bilgiler organize etmekte ve yaymaktadır.

4 Haziran'da, Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı'na (Global Alliance for Vaccines and Immunization) (GAVI) az gelişmiş ülkelerde 2025 yılına kadar 300 milyon çocuğun COVID ‑ 19 aşısına hazırlanmasını sağlayacak. Büyük katkılar The Gates Foundation tarafından 1,6 milyar ABD doları ve Birleşik Krallık hükümeti tarafından beş yıl boyunca yılda 330 milyon İngiliz Sterlini olmuştur (Haziran 2020'de yaklaşık 2,1 milyar ABD doları)


KAYNAK https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_vaccine

0 0 0 0 0 0
  • 684
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close