Papilloma
Bir papilloma (çoğul papillom veya papillomata) (papillo- + -oma), meme başı benzeri ve sıklıkla parmak benzeri yapraklarda ekzofitik olarak (dışa doğru çıkıntı yapan) büyüyen iyi huylu bir epitel tümördür. Bu bağlamda papilla, zaten var olan bir papilladaki (meme başı gibi) bir tümörü değil, tümör tarafından oluşturulan projeksiyonu ifade eder.
Bağlam olmadan kullanıldığında, sıklıkla siğiller gibi insan papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu enfeksiyonları (skuamöz hücreli papillom) ifade eder. İnsan papilloma virüsü enfeksiyonu, çoğu HPV enfeksiyonu kansere neden olmasa da, rahim ağzı kanserinin başlıca nedenidir. Bununla birlikte, papillomaya neden olan bir dizi başka koşulun yanı sıra bilinen bir nedeni olmayan birçok vaka vardır.
Belirti ve bulgular
İyi huylu papillomatöz bir tümör, mukozal yüzeyden çıkan karnabahar benzeri çıkıntılarla epitelden türetilir. Beyaz veya normal renkli görünebilir. Saplı veya sapsız olabilir. Ortalama boyut 1-5 cm arasındadır. Hiçbir cinsiyetin onları geliştirme olasılığı çok daha fazla değildir. En sık görülen bölge damak-uvula bölgesini takiben dil ve dudaklardır. Süreler haftalar ile 10 yıl arasında değişmektedir.
Neden
İmmünoperoksidaz boyaları, skuamöz hücreli papilloma vakalarının yaklaşık% 50'sinde insan papilloma virüsü (HPV) tip 6 ve 11'in antijenlerini tanımlamıştır.
Prognoz
Papillomların premalign olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.
Ayırıcı tanı
- Ağız içi verruca vulgaris,
- Condyloma acuminatum ve
- Fokal epitel hiperplazisi.
Not: Ayırım, yalnızca mikroskobik inceleme ile doğru bir şekilde yapılır.
REFERANS
- "papilloma" at Dorland's Medical Dictionary
- ^ "Warts: Overview". U.S. National Library of Medicine. 30 July 2014. Archived from the original on 10 September 2017.