·   · 27 Giriş
  •  · 19 arkadaş

Preload

Kardiyak fizyolojide ön yük, diyastol sırasında ventriküler dolmanın sonunda kardiyomiyosit adı verilen kalp kası hücrelerinin yaşadığı sarkomer gerilme miktarıdır. Ön yük, doğrudan ventriküler dolum ile ilgilidir. Diyastol sırasında gevşemiş ventrikül dolduğunda duvarlar gerilir ve sarkomerlerin uzunluğu artar. Sarcomere uzunluğu, ventrikül hacmi ile yaklaşık olarak tahmin edilebilir, çünkü her şeklin korunmuş bir yüzey alanı-hacim oranı vardır. Bu klinik olarak yararlıdır çünkü sarkomer uzunluğunun ölçülmesi kalp dokusu için tahrip edicidir. Sarkomere mikroskop altında bakmak için bir parça kalp kası kesilmesi gerekir. Şu anda canlı bir hayvanın atan kalbindeki ön yükü doğrudan ölçmek mümkün değildir. Ön yük, diyastolik sonu ventriküler basınçtan tahmin edilir ve milimetre cıva (mmHg) cinsinden ölçülür.


Ön yük tahmini

Kesin ön yük tanımına tam olarak denk olmasa da diyastol sonu hacim kliniğe daha uygundur. 2D kesitini kardiyak ultrason ile görselleştirerek sağlıklı, dolu bir sol ventrikül hacmini tahmin etmek nispeten kolaydır. Bu teknik, asimetrik bir odacıkta hacmi hesaplamak zor olduğundan, sağ ventrikül ön yükünü tahmin etmede daha az faydalıdır. Hızlı kalp atım hızı vakalarında, diyastol sonunda maksimum dolum anını yakalamak zor olabilir, bu da hacmin çocuklarda veya taşikardi sırasında ölçülmesi zor olabileceği anlamına gelir.

Kalbin diyastol sonu hacmini tahmin etmenin bir alternatifi, diyastol sonu basıncını ölçmektir. Boyle yasasına göre basınç ve hacim birbiriyle ilişkili olduğu için bu mümkündür, bu da basitleştirilebilir.

P~1/V

Sağ ventrikülün son diyastolik basıncı, bir Swan-Ganz kateteri ile doğrudan ölçülebilir. Sol ventrikül için son diyastolik basınç en yaygın olarak akciğerler sağlıklı olduğunda sol atriyumdaki basınca yaklaşık olarak eşit olan pulmoner kama basıncı alınarak tahmin edilir. Kalp sağlıklı olduğunda, sol atriyum ve sol ventriküldeki diyastolik basınç eşittir. Hem kalp hem de akciğer sağlıklı olduğunda, pulmoner kama basıncı sol ventrikül diyastolik basıncına eşittir ve önyükleme için bir vekil olarak kullanılabilir. Pulmoner kama basıncı, mitral kapak stenozu, pulmoner hipertansiyonu ve diğer kalp ve akciğer rahatsızlıkları olan kişilerde sol ventrikül basıncını fazla hesaplayacaktır.

Ön yük tahmini, kronik olarak genişlemiş ventriküllerde de yanlış olabilir çünkü ek yeni sarkomerler gevşemiş ventrikülün genişlemiş görünmesine neden olur.


Önyük Düzenlemeyi etkileyen faktörler

Ön yükleme, venöz kan basıncından ve venöz dönüş oranından etkilenir. Bunlar venöz ton ve dolaşımdaki kan hacminden etkilenir.

Ön yük ventriküler diyastol sonu hacimle ilgilidir; daha yüksek bir diyastol sonu hacim, daha yüksek bir ön yük anlamına gelir. Bununla birlikte, önyükleme teriminin tek miyositlerle sınırlandırılması nedeniyle ilişki basit değildir. Ön yük, ucuz ekokardiyografik ölçüm sonu diyastolik hacim veya EDV ile yine de tahmin edilebilir.

Ön yük egzersizle (hafif), artan kan hacmiyle (aşırı transfüzyon, polisitemi) ve nöroendokrin heyecanla (sempatik ton) artar.

Arteriyovenöz fistül ön yükü artırabilir.

Ön yük ayrıca iki ana gövde "pompasından" etkilenir:

Solunum pompası - İnspirasyon sırasında intraplevral basınç azalır ve karın basıncı artar, lokal abdominal venleri sıkıştırır, torasik venlerin genişlemesine ve sağ atriyuma doğru kan akışını artırmasına izin verir.

İskelet kası pompası - Bacakların derin damarlarında, çevreleyen kaslar damarları sıkıştırır ve kanı kalbe geri pompalar. Bu en çok bacaklarda meydana gelir. Kan kapakçıkları geçtikten sonra geriye doğru akamaz ve bu nedenle kan kalbe doğru "sağılır".


Kaynak:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Preload_(cardiology)

2 0 0 0 0 0
  • 8645
  • +

Hekim.Net

Close