•  · 1 arkadaş
Prof. Dr.
Onur Gürer
Kalp Damar Cerrahisi

Saint Benoit Fransız Erkek Koleji

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 1992

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Hastanesi - Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlığı 1992-2007

1998-2007 Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Merkezi-Uzman

2007-2012 Çamlıca Medicana Hastanesi-Erişkin ve Pediatrik KVC Uzman

2012-2014 Çamlıca Hospitalium Hastanesi-Başhekim ve KVC Bölüm Direktörü

2020-2021 Özel Pendik Bölge Hastanesi-KVC Uzman

2018-Halen Üsküdar Üniversitesi-Öğretim Üyesi

2021-Halen VM Medical Park Maltepe Hastanesi-KVC Bölüm Direktörü

Varis ve tedavisi

Hemanjiom ve tedavisi

Genital - Vajinal Varis Tedavisi
Kadınların korkulu rüyası vajinal varisler oluştukları bölge itibariyle kadınlar ciddi şikayetlere sebebiyet verirler. Genital bölgede meydana gelen damar genişlemelerinin sebebi gebelik ve doğurganlıktan dolayı kaynaklanmaktadır. Hasta sıklıkla kadın doğum uzmanları tarafından muayene edildiği sırada saptanarak biz kalp damar cerrahlarına yönlendirilir.
Genital - Vajinal Varis Tedavisi
Kadınların korkulu rüyası vajinal varisler oluştukları bölge itibariyle kadınlar ciddi şikayetlere sebebiyet verirler. Genital bölgede meydana gelen damar genişlemelerinin sebebi gebelik ve doğurganlıktan dolayı kaynaklanmaktadır. Hasta sıklıkla kadın doğum uzmanları tarafından muayene edildiği sırada saptanarak biz kalp damar cerrahlarına yönlendirilir.


storage.php?o=bx_posts_photos&f=4xqd4ernccpt47rawif99umqdhre9xbb.png

Genital veya vajinal varisleri vulvar varis olarak da adlandırabiliriz.

Bacaklardaki varisli damarlar, damarın bazı kısımları zayıfladığında gelişir. Bu olduğunda, vücudun kanı alt ekstremitelerinizden kalbe geri döndürmesini zorlaşır. Bacaklarınızdaki kan birikerek şişkin, dalgalı, çıkıntılı ve bazen ağrılı damarlara neden olur. Yaşlanma genellikle varisli damarların gelişmesinde bir faktördür. Zamanla, damarlar yapı ve işlev açısından daha az verimli hale gelir ve venöz kan dolaşımının yavaşlamasına neden olur. Ailenizde varis öyküsü varsa veya fazla kilonuz varsa, bu duruma daha duyarlı olabilirsiniz.
Bununla birlikte, hamilelik sırasında vulvar varisleri deneyimlemeniz daha olasıdır. Bu süre zarfında vücudunuz daha fazla kan üretir ve bu kan bacaklarınızdan karnınıza daha yavaş akar. Vücudunuzdaki değişen östrojen ve progesteron hormonları seviyeleri de damar duvarlarınızın gevşemesine neden olur.
Sonuç olarak, alt ekstremitelerinizin ve vulvar bölgenizin damarlarında kan birikir ve vulvar varislere neden olur. Vulvar varisler tek başına veya bacaklardaki varislerle birlikte ortaya çıkabilir.

Vulvar varisli damarlar, hamile kadınların %10'unda, genellikle ikinci hamileliğin 5. ayında görülür. Vulvar varislere hamilelik sırasında dolaşım hacmindeki artış değil, artan östrojen ve progesteron seviyeleri neden olur.
Utandıklarından, kadınlar nadiren vulvar damarlardan bahsederler ve fizik muayenede yeterince aranmazlar. Çoğu zaman asemptomatiktirler. Hamilelik sırasında ağrı, kaşıntı, disparoni ve yürüme sırasında rahatsızlık olabilir. Tromboz ve kanama nadirdir. Tedavi hamilelik sırasında semptomatiktir ve doğum sonrası dönemde iyileştiricidir.
Çoğu zaman, vulvar varisler doğumdan bir ay sonra kaybolur. Küçük rezidüel, asemptomatik varisler 1 yıl sonra tekrar görülür. Büyük veya semptomatik varisler küratif tedavi ile tedavi edilir. İnce duvarlı varislerde çok etkili olduğu için skleroterapi tercih edilen yöntemdir.

Vulvar varisleri her zaman belirti ve semptomlara neden olmaz. Oluşurlarsa, vulvar bölgede dolgunluk veya baskı hissi, vulvar şişme ve rahatsızlık içerebilirler. Aşırı durumlarda, dilate damarlar şişebilir. Mavimsi görünebilir ve inişli çıkışlı hissedebilirler. Uzun süre ayakta durmak, egzersiz yapmak ve seks yapmak durumu kötüleştirebilir.

Hamilelik sürecinde hormonal aktivite ile birlikte gebelik kesesi ve rahmin genişlemesi toplardamar kan akımında artışa ve damarda genişleme sebep olur. Hamilelik sonlandığında ise çoğunlukla normale dönüş olmakla birlikte, %10-15 vulvar varisler oluşabilir.

Şikayetler

Vulvar varisleri her zaman belirti ve semptomlara neden olmaz. Oluşurlarsa, vulvar bölgede dolgunluk veya baskı hissi, vulvar şişme ve rahatsızlık içerebilirler. Aşırı durumlarda, dilate damarlar şişebilir. Mavimsi görünebilir ve inişli çıkışlı hissedebilirler. Uzun süre ayakta durmak, egzersiz yapmak ve ilişkide bulunmak durumu kötüleştirebilir.

Varisli venler özellikle vulvar bölgede ağrıya neden olabilir. Bu varisler genellikle kıvrımlı ve dallı budaklıdır. Morumsu ve ya mavimsi renkte olabilirler. Kaşıntı yapabilirler. İlişki sırasında ağrı duyabilirsiniz. Vulva bölgesinde şişme ve dolgunluk hissi olabilir.

Yakınması olan hastalarda yürüme sırasında rahatsızlık, sanki vajinal bölgede şişkinlik varlığı, bir basınç hissedilmesi, kaşıntı, ağrı, ele gelen kitle (genişlemiş toplardamarın kendisi) ve cinsel birleşme sırasında ağrı olabilir.

Genişlemiş olan bu toplardamarların kendi kendine kanamaları oldukça seyrek gözlenir. Ancak, normal doğum sırasında perine bölgesinde oluşan yırtılmalar, açılan epizyotomiler veya vajen duvar yaralanmalarında oldukça ciddi ve yaşamı tehdit edebilen kanamalar gözlenebilir.

Yaratacağı Tehlikeler

  1. Hamilelik sırasında damarların genişlemesiyle oluşabilecek pıhtılar
  2. Doğumda oluşabilecek kanamalar
  3. Özellikle uyku sırasında gayri ihtiyari kaşımalar sırasında gizli kanamalar

Bu durum nasıl teşhis edilir? Doktorunuz fizik muayene yaptıktan sonra vulvar varisleri teşhis edebilir. Bazı durumlarda, vulvar varisleri teşhis etmek için bir ultrason gerekli olabilir. Bu görüntüleme testi, doktorunuzun varisli damarları tanımlamasına ve ciddiyetini değerlendirmesine yardımcı olabilir. Ayrıca doktorunuzun herhangi bir pıhtılaşmayı veya yanlış yönde akan kanı belirlemesine yardımcı olabilir.
Durumun kapsamını belirlemek için başka testler de mevcuttur. Örneğin, doktorunuz pelvik varisli damarlarla bağlantılı pelvik tıkanıklık sendromu gibi daha büyük bir venöz durumdan şüphelenebilir.

Vulvadaki varisli damarların bakımı

Vulvadaki Varisli Damarların Belirtileri Nasıl Yönetilir? Hamilelik sırasında vulvar varislerle ilgili iyi haber, doğumdan sonraki birkaç gün içinde kaybolmalarının muhtemel olmasıdır. Bu arada, semptomları tedavi etmenin ve damarlarda daha fazla hasarı önlemenin birkaç güvenli yolu var:
Vitaminler – biyoflavonoidler, sarımsak ve C vitamini gibi bazı vitaminlerin damar çevresindeki bağ dokusunu güçlendirmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Soğuk kompresler geçici bir rahatlama sağlayabilir. Eldiveni buz torbası olarak kullanmak şişliği azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Lütfen dikkat: Buz bölgede 30 dakikadan fazla tutulmamalıdır. Buz, vücudunuzun iyileşmesi için gereken kan akışını azaltabilir. Aromaterapi seçiminde bölgeye doğrudan kompres olarak  seyreltilmiş sardunya yağı kullanılmasını önerebiliriz. Baskıdan kaçının, banyoyu kullanırken uzun süre çömelmekten ve ıkınmaktan veya zorlanmaktan kaçının. Destekleyici iç çamaşırı giyin ,giysileri sabah yataktan kalkmadan önce – yerçekimi etkisini göstermeden – giyerseniz en iyi sonuçları alırsınız. Dinlenme, mümkün olduğunca sık dinlenmek önemlidir. Yapabiliyorsanız, bacaklarınızı kaldırın.. Bir hamilelik yastığı kullanarak sol tarafınıza yatın. Gün boyunca iyice nemlendirin. Yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçının. Bir pozisyonda çok uzun süre kalmaktan kaçının. Ayağa kalkın ve kısa bir yürüyüşe çıkın..

Tedavi

Tedavi hamilelik sırasında semptomatiktir ve daha sonra varisler devam ederse tedavi uygulanır.
1. Hamilelik sırasında hastanın kaygısını gidermek için konuyu çok iyi bilen bir damar uzmanına danışmak yararlıdır. Kaşıntı, sabunsuz bir temizleme solüsyonu ile banyo yapılarak ve ardından su bazlı bir çinko oksit pomad ile tedavi edilir. Ağrı ve ağırlık için flebotonik ajanlarla tedavi edilebilir.
Alt ekstremite kompresyon (varis çorabı) tedavisi uygulamak gereklidir.
Alt ekstremitelerin yüzeyel venöz trombozlarına gelince, özellikle vulvar trombozlar için, gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde ve kısa bir süre (5 gün) için profilaktik dozda düşük molekül ağırlıklı heparin reçete edilmesi yönünde artan bir eğilim vardır. Bu, derin ven trombozunun profilaksisini sağlar. Gebeliğin venöz tromboz için bir risk faktörü olduğu unutulmamalıdır.
Kanama kompresyon tedavisi gerektirir. Skleroterapinin hamilelik sırasında uygulanmasından kaçınılmalıdır. Fetüs için risk konusu tartışmalıdır. Nadiren yapılır.
2. Hamilelikten sonra, doğumdan bir ay sonra vulvar varisler çoğunlukla kaybolur. Küçük, asemptomatik rezidü varisler 1 yıl sonra tekrar görülür. Büyük veya semptomatik varisler küratif tedavi ile tedavi edilir. Skleroterapi bu ince duvarlı varislerde çok etkili olduğu için tercih edilen yöntemdir. En sık olarak, çok ince bir iğne (30G1/2) ve sıvı bir sklerozan ürün kullanılarak görsel kontrol altında çok yüzeysel bir varis damarı içinde uygulanır.
Flebektomi perineal varisler için mümkün olmaya olabilir, ancak skleroterapi ile elde edilen iyi sonuçlar nedeniyle çok az uygulanmaktadır.

Sonuç olarak:

Dış genital bölgede (vajina, vulva) varisleri bulunan kişiler değerlendirme ardından oluşan haritaya göre “köpük skleroterapisi” ile tedavi olabilmektedir.

İşlem yaklaşık on dakikada tamamlanır. İşlem sonrası hasta günlük aktivitelerine hemen geri dönebilir.

Daha detaylı bilgi için www.onurgurer.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

Kaynaklar

0 0 0 0 0 0
  • 15547
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Onur Gürer Kalp ve Damar Cerrahisi-istanbul'den "Sağlıklı Bilgiler"
Hekim Bilgileri
Prof. Dr.
Onur Gürer
Kalp Damar Cerrahisi
Randevu Telefonu: +90 551 6565697
Email: onurgurer@gmail.com
Hizmet Yeri: VM Medical Park Maltepe Hastanesi
Adres
VM Medical Park Maltepe Hastanesi Cevizli, Bağdat Cad. No:547, 34846 Maltepe/İstanbulMaltepe
İstanbul

İlgi Alanları

Varis ve tedavisi

Hemanjiom ve tedavisi

Eğitim

Saint Benoit Fransız Erkek Koleji

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 1992

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Hastanesi - Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlığı 1992-2007

Deneyim

1998-2007 Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırma Merkezi-Uzman

2007-2012 Çamlıca Medicana Hastanesi-Erişkin ve Pediatrik KVC Uzman

2012-2014 Çamlıca Hospitalium Hastanesi-Başhekim ve KVC Bölüm Direktörü

2020-2021 Özel Pendik Bölge Hastanesi-KVC Uzman

2018-Halen Üsküdar Üniversitesi-Öğretim Üyesi

2021-Halen VM Medical Park Maltepe Hastanesi-KVC Bölüm Direktörü


Harita

Hekim.Net

Close