·   · 319 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Kalp Sağlığı için Daha Az Oturun, Daha Çok Hareket Edin

Yeni araştırma, daha iyi sağlık için "daha az oturun ve daha fazla hareket edin" konusundaki mevcut tavsiyelere güçlü destek sağlıyor.


10 yıldan fazla bir süredir 21 ülkeden 100.000'den fazla yetişkinin izlendiği bir çalışmada, gün içinde oturarak geçirilen daha fazla zaman, erken ölüm ve kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirildi.

Uzun süreli oturma ve fiziksel hareketsizlik kombinasyonu özellikle zararlıydı - neredeyse sigara içmenin zararlı etkisiyle eşit.

Daha da önemlisi, fiziksel aktiviteyi artırmanın uzun süreli oturma risklerini azalttığı ortaya çıktı.


British Columbia, Vancouver, Simon Fraser Üniversitesi'nden araştırmacı Scott Lear, WebMD'ye “Oturmanız gerekiyorsa, günün diğer saatlerinde daha fazla egzersiz yapmak, riskleri dengelemeye yardımcı olabilir”.

Connecticut, New Haven, Yale Tıp Okulu'ndan MD, çalışmaya dahil olmayan Harlan Krumholz, "İnsanlar hareket etmek ve acı çekmek için inşa edilmiş görünüyor" .

Krumholz, bu sonuçların WebMD'ye "insanların aktif kalmasının teşvik edilmesi, sağlıklı yaşama yönelik kişisel önyargısını" desteklediğini söylüyor.


Çalışma, günde 8 saat veya daha fazla oturmanın, bu sürenin sadece yarısında oturanlara kıyasla, çalışma süresi boyunca kalp hastalığı geliştirme veya herhangi bir nedenden ölme riskinin kabaca %20 daha yüksek riskle bağlantılı olduğunu gösterdi. Uzun süreli oturanların da kalp yetmezliğine yakalanma olasılığı %49 daha fazlaydı.

Günde 6 ila 8 saat oturmak bile erken ölüm riskinde %12 ve kalp hastalığı riskinde %13 artışla ilişkilendirildi.

Bu, yüksek gelirli, orta gelirli ve düşük gelirli ülkelerde yaşayan insanlar için geçerliydi.


Çalışmada fiziksel olarak aktif olmanın sağlığa faydaları da açıktı. En çok oturan ve en az aktif olan kişiler en yüksek riske sahipti (%50'ye kadar daha fazla risk), ancak en çok oturan ve aktif olan kişiler için risk sadece %17 idi.

Son olarak, hem en az oturan hem de en aktif olanlar, erken ölüm ve kalp hastalığı riskinin en düşük olduğu gruptu.


Krumholz, oturma ve erken ölüm ile kalp hastalığı arasındaki bağlantının "makul olduğunu ve çözümün, daha fazla fiziksel aktivitenin çok az dezavantajı ve çok fazla olumlu yönü olduğunu" söylüyor.

“Toplumumuz giderek daha fazla ekran karşısına ve daha az fiziksel aktiviteye doğru sürüklendikçe, bunun uzun vadeli sağlığımız ve işlevimiz üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini düşünmemiz gerekiyor” dedi.



PURE çalışması, Nüfus Sağlığı Araştırma Enstitüsü, Hamilton Sağlık Bilimleri Araştırma Enstitüsü, Kanada Sağlık Araştırma Enstitüleri, Ontario Kalp ve İnme Vakfı, Kanada Sağlık Araştırmaları Enstitülerinin Hasta Odaklı Araştırma Stratejisi, Ontario SPOR Destek Birimi aracılığıyla finanse edilmektedir. Ontario Sağlık ve Uzun Vadeli Bakım Bakanlığı ve AstraZeneca (Kanada), Sanofi-Aventis (Fransa ve Kanada), Boehringer Ingelheim (Almanya ve Kanada), Servier ve GlaxoSmithKline'ın sınırsız hibeleri ve Novartis ve King'in ek katkıları aracılığıyla İlaç ve katılımcı ülkelerdeki çeşitli ulusal veya yerel kuruluşlardan. Lear ve Krumholz'un ilgili finansal ilişkileri yoktur. 


KAYNAK  https://www.medscape.com/viewarticle/975873 

11 0 0 0 0 0
  • 542
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close