·   · 318 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Uykusuzluk ve Depresyona Karşı "Umut Verici" İlaç

Yeni araştırmalar, yeni antidepresan seltorexant'ın (Janssen Pharmaceuticals), majör depresif bozukluğu (MDB) ve uyku bozukluğu olan hastalar için faydalı olabileceğini öne sürüyor.

MDB'li 200'den fazla hastada yürütülen randomize, plasebo kontrollü, uyarlanabilir bir doz bulma çalışmasında, başlangıçta daha şiddetli uykusuzluk çekenlerde, daha az şiddetli uykusuzluğu olanlara kıyasla depresif semptomlarda daha fazla iyileşme oldu.


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=2946&dpx=2&t=1654712945Dr Michael E. Thase

Profesör Michael E. Thase, "Seltorexant bir oreksin reseptör antagonisti olduğundan, uyku hapı olarak pazarlanan diğer ilaçlarla ilişkilidir, bu nedenle antidepresan etkinliğinin aslında gelişmiş uykudan kaynaklandığını göstermek önemliydi." Philadelphia, Pennsylvania Üniversitesi, Perelman Tıp Fakültesi'nden psikiyatri, Medscape Medical News'e verdiği ifadeyle. 

Onbaşı Michael J. Crescenz Gazi İşleri Tıp Merkezi'nin tıbbi ve araştırma ekibinin bir üyesi olan Thase, "Bu yeni antidepresan, uykusuzluk çeken depresif hastalar için tercih edilen bir tedavi olabilir" dedi.

Bulgular Amerikan Klinik Psikofarmakoloji Derneği (ASCP) 2022 Yıllık Toplantısında sunuldu. 



Klinik Olarak Anlamlı mı?

Daha önceki bir keşif çalışmasında, seltorexant, MDB'li hastalarda antidepresan ve uykuyu teşvik edici etkiler göstermiştir. Bir faz 2b çalışmasında, ilacın 20 mg'lık bir dozu, 6 haftalık tedaviden sonra Montgomery-Åsberg Depresyon Derecelendirme Ölçeği (MADRS) toplam skorunda klinik olarak anlamlı bir iyileşme gösterdi.

Mevcut analizde, araştırmacılar, MDB'li hastalarda MADRS-WOSI (uyku öğesi olmadan MADRS) kullanarak seltorexant'ın depresif semptomların uykuyla ilişkili iyileşmenin ötesindeki etkisini değerlendirdi.

Ayrıca uyku, kaygı ve iştah öğelerini dışlayan altı maddelik çekirdek MADRS alt ölçeğini kullandılar.

283 katılımcıya günde bir kez seltorexant 10 mg veya 20 mg veya plasebo almak üzere 3:3:1 oranında rastgele atandı. Ayrıca uykusuzluklarının şiddetine göre iki gruba ayrıldılar: Temel Uykusuzluk Şiddet İndeksi [ISI] puanı 15 veya daha yüksek olanlar (%58) ve temel ISI puanı 15'ten az olanlar (%42).

Sonuçlar, 20 mg/gün seltorexant dozunu alan grubun (n = 61 hasta), uykusuzluk ve diğer "temel olmayan öğeleri" çıkardıktan sonra plasebo grubuna (n = 137 hasta) kıyasla istatistiksel ve klinik olarak anlamlı bir yanıt aldığını gösterdi. Etki, uykusuzluk derecesi yüksek olanlar arasında en açıktı.

MADRS-WOSI skorunda iyileşme, plasebo grubuna kıyasla 3. ve 6. haftada seltorexant 20 mg grubunda da gözlendi.


LSM Ortalama Mesafesi

3. haftadaki MADRS-WOSI skorunda tedavi ve plasebo grupları arasındaki en küçük kareler ortalaması (LSM) ortalama farkı -3,8'dir (%90 güven aralığı [CI], -5,98 ila -1,57; P = 0,005).

6. haftada, MADRS-WOSI skorunda gruplar arasındaki LSM −2.5'ti (%90 GA, -5.24 ila 0.15; P = .12).

Sonuçlar, MADRS toplam puanındaki iyileşme ile tutarlıydı. 3. haftada, MADRS toplam skorundaki LSM -4.5 (%90 GA, -6.96 ila -2.07; P = .003) ve 6. haftada -3.1 (%90 GA, -6.13 ila -0.16) idi. ;P = .083).

Seltorexant 20 mg, özellikle daha şiddetli uykusuzluğu olan hastalarda etkiliydi. 


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=2947&dpx=2&t=1654713035Dr Nagy Youssef

Medscape Medical News için yorum yapan, Columbus Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi, psikiyatri profesörü MD, PhD, Nagy Youssef, bunun "umut verici bir bileşiği inceleyen iyi tasarlanmış bir çalışma" olduğunu söyledi.

Amerikan Klinik Psikofarmakoloji Derneği (ASCP) 2022 Yıllık Toplantısı. Özet 3003583. 2 Haziran 2022'de sunulmuştur.


Çalışma, Johnson and Johnson'dan Janssen Pharmaceutical tarafından finanse edildi. 
Bu, Acadia Inc, Akili Inc, Alkermes PLC, Allergan, Inc, American Psychiatric Foundation, AssureRx Health, Axsome Therapeutics, Inc, Biohaven Pharmaceuticals, Inc, Bocemtium Consulting SL, Boehringer Ingelheim, Intra-Cellular Therapies, Inc, CatalYm ile finansal ilişkileri bildirir. GmbH, Clexio Biosciences, Gerson Lehrman Group, Guilford Publications, Herald House, H. Lundbeck, A/S, Jazz Pharmaceuticals, Janssen, Johnson & Johnson, Wolters Kluwer, Merck & Company, Inc, Otsuka Pharmaceutical Company, Ltd, Hasta Merkezli Sonuçlar Araştırma Enstitüsü, Peloton Advantage, Pfizer Inc, Sage Pharmaceuticals, Seelos Pharmaceuticals, Sunovion Pharmaceuticals Inc, Takeda Pharmaceutical Company, Ltd ve WW Norton & Company, Inc. Youssef ilgili herhangi bir finansal ilişki bildirmemiştir.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/975215 

17 0 0 0 0 0
  • 667
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close