·   · 320 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Antarktika'da Birçok Antibiyotiğe Dirençli Mikroorganizmalar Bulundu.

Şili Üniversitesi'nden bilim adamları, 2017 ve 2019 yılları arasında Antarktika Yarımadası'ndan toprak örnekleri toplayarak laboratuvara döndüklerinde, bu sert topraklarda yaşayan zengin mikroorganizma çeşitliliğiyle karşı karşıyaydı.

Mikroorganizmalarda birçok antibiyotiğe, bakır ve klor gibi diğer antimikrobiyal maddelere direnç kazandıran genler bulunmuştur.

Bakteriler, özellikle Antarktika iklim krizi tarafından tehdit edilmeye devam ederse, dünyanın dört bir yanındaki insanlar için risk oluşturabilir.



Özet Giriş

Çoklu dirençli bakteriyel patojenlerin yükselişi şu anda küresel sağlığa yönelik en kritik tehditlerden biridir ve antimikrobiyal direncin evrimi ve yayılmasının daha iyi anlaşılmasını teşvik etmektedir. 

Bu bağlamda, direnç mekanizmalarının kaynağı olarak çevrenin rolü tam olarak anlaşılamamıştır. Dahası, uzak ve aşırı ortamlarda bulunan mikrobiyal çeşitliliğin ve rezistomun çok az bir kısmını biliyoruz, zorlu koşullara direnmek için evrimleşmiş mikropları barındırıyor ve bu nedenle potansiyel olarak zengin yeni direnç genleri kaynağı oluşturuyor. 


Bu çalışma, Antarktika Yarımadası topraklarının dikkate değer bir mikrobiyal çeşitliliğe, yaygın bir otokton antibiyotiğe dirençli bakteri ve direnç gen varlığına ev sahipliği yaptığını gösterdi. 


On veya daha fazla farklı bileşiğe direnç gösteren Pseudomonas da dahil olmak üzere izolatlar arasında çok çeşitli antibiyotiklere direnç gözlemledik ve müdahale edilmeyen alanlardan bakterilerde genel olarak artan bir direnç gözlemlendi. Ek olarak, seçilen izolatların genom analizi, akış pompalarını kodlayan birkaç genin yanı sıra kolistin de dahil olmak üzere dirençli antibiyotiklerin bazıları için bilinen direnç genlerinin eksikliğini gösterdi ve bu da yeni karakterize edilmemiş mekanizmalar olduğunu gösterdi. 

Ham okumaları, birleştirilmiş contig'leri ve metagenomla birleştirilmiş genomları analiz etmeye dayanan metagenomik yaklaşımları birleştirerek, farklı antibiyotiklere (olağanüstü bir çeşitlilikteki inaktivasyon enzimleri dahil), metallere ve biyositlere potansiyel olarak direnç kazandıran yüzlerce geniş çapta dağılmış gen bulduk. Polaromonas, Pseudomonas, Streptomyces, Variovorax ve Burkholderia. Ayrıca, bu genlerin bir kısmı, korunmuş anahtar kalıntıları ve öngörülen yapısal özellikleri barındıran Polaromonas'tan varsayılan bir OXA benzeri karbapenemaz dahil olmak üzere, öngörülen plazmitler ve diğer mobil elementler içinde bulundu. 


Tüm bu kanıtlar, Antarktika Yarımadası toprak mikrobiyotasının, bir kısmı yatay olarak patojenik bakterilere aktarılabilen ve yeni direnç genlerinin potansiyel bir kaynağı olarak hareket eden geniş bir doğal rezistome sahip olduğunu göstermektedir.


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=2939&dpx=2&t=1654338322Görsel Özet

KAYNAK  https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.152003

14 0 2 0 0 0
  • 565
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close