·   · 318 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Bebekken Köpeklerle Yaşamak Crohn Hastalığına Karşı Koruma Sağlayabilir

2022 Sindirim Hastalıkları Haftası'nda (DDW) sunulacak bir araştırmaya göre, bir köpekle veya geniş bir ailede büyüyen küçük çocuklar, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde Crohn hastalığı olarak bilinen yaygın bir iltihaplı bağırsak hastalığından bir miktar korunmaya sahip olabilirler.


Williams Turpin, "Çalışmamız, yaşamın erken dönemlerinde mikroplara maruz kalmamanın çevresel mikroplara karşı bağışıklık düzenlemesinin eksikliğine yol açabileceğini öne süren 'hijyen hipotezini' diğer araştırmalara katkıda bulunuyor gibi görünüyor" dedi. çalışmanın kıdemli yazarı ve Mount Sinai Hastanesi ve Toronto Üniversitesi ile araştırma görevlisi.


Araştırmacılar, Crohn's ve Colitis Canada Genetik, Çevresel ve Mikrobiyal (CCC-GEM) projesine kayıtlı Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık 4.300 birinci derece akrabasından bilgi toplamak için bir çevresel anket yaptılar. Ankete verilen yanıtları ve işe alım sırasında toplanan geçmiş verileri kullanan Dr. Turpin ve ekibi, aile büyüklüğü, evcil hayvan olarak köpek veya kedilerin varlığı, evdeki banyo sayısı, evde yaşayanlar gibi çeşitli çevresel faktörleri analiz etti. Analiz ayrıca maruz kalma anındaki yaşı da içeriyordu.

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=2906&dpx=2&t=1653571140Crohn hastalığının yüksek büyütmeli mikrografı.
Yemek borusu biyopsisi



Çalışma, özellikle 5 ila 15 yaşları arasındaki köpeklere maruz kalmanın, sağlıklı bağırsak geçirgenliği ve bağırsaktaki mikroplar ile vücudun bağışıklık tepkisi arasındaki denge ile bağlantılı olduğunu ve bunların tümü Crohn hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini buldu. Tüm yaş gruplarında köpeklere maruz kalma ile benzer etkiler gözlendi.


Dr. Turpin, "Kediler ile aynı sonuçları görmedik, ancak hala nedenini belirlemeye çalışıyoruz" dedi. "Potansiyel olarak, köpek sahiplerinin evcil hayvanlarıyla daha sık dışarı çıkmaları veya daha önce Crohn'lara karşı koruma sağladığı daha fazla yeşil alana sahip alanlarda yaşamaları olabilir."


Diğer bir koruyucu faktör, yaşamın ilk yılında üç veya daha fazla aile üyesiyle yaşamak gibi görünüyordu, bu da yaşamın sonraki dönemlerinde mikrobiyom bileşimi ile ilişkilendirildi. Bağırsak mikrobiyomunun inflamatuar bağırsak hastalığı, kolorektal kanser, diyabet ve yüksek tansiyon gibi bir dizi sağlık durumunda rol oynadığına inanılmaktadır.


Turpin ve meslektaşları, bulgularının, kimin en yüksek risk altında olduğunu belirlemek için hastalara ayrıntılı sorular sormada doktorlara yardımcı olabileceğini umuyor. Bununla birlikte, erken yaşam çevresel faktörlerinin anketlerle değerlendirildiğini, bu nedenle işe alımda olası hatırlama yanlılığı nedeniyle bu sonuçların yorumlanmasında dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Köpek sahipliğinin ve daha büyük ailelerin Crohn'lardan koruma sağlamasının nedenleri belirsizliğini koruyor.


Crohn hastalığı, ABD'de yaklaşık yarım milyon insanı etkileyen bir tür inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Çoğunlukla genç erişkinlerde, sigara içenlerde ve yakın aile üyesi IBD'si olanlarda gelişir. Semptomlar diyare, karın ağrısı ve kilo kaybını içerir. Tedaviler şu anda diyet değişikliği, ilaç tedavisi ve ameliyat yoluyla semptom alevlenmelerini önlemeyi amaçlamaktadır. 


KAYNAK 

15 0 0 0 0 0
  • 607
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close