·   · 312 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Kaç Yaşında Hekim Olmak Çok Geç?

Hava trafik kontrolörleri, 61 yaşına kadar olan istisnalar dışında, 56 yaşında zorunlu emeklilikle karşı karşıyadır. Ticari havayolu pilotları, dış hizmet çalışanları için de aynı şekilde 65 yaşında emekli olmak zorundadır. Ancak hekimlerin uzmanlık alanı ne olursa olsun yaş sınırı yoktur.

Bu, "kaç yaşında çok yaşlıdır" konusunun uzun yıllardır mesleğin en hararetli tartışmalarından biri olmadığı anlamına gelmiyor.

Meslek hızla yaşlandıkça - AMA'ya göre doktor işgücünün yaklaşık %30'u şu anda kıdemlidir - standart bir ölçü veya emeklilik yaşının olup olmadığı konusu ön plandadır. AMA'nın Tıp Eğitimi Konseyi, 2015 ve 2018'de konuyu incelemek için bir çalışma grubu oluşturdu ve 2021'de delegeler, doktorları taramak ve değerlendirmek için bir dizi yönergeyi kabul etti.

Maryland, Baltimore'daki Lifebridge Sağlık Sisteminde cerrahi başkanı olan Mark Katlic, bu konuyu incelemek için on yıl ayırdı. “Buna bakarken biraz aykırıyım” diyor. "Halk bu konudan habersiz ve görünüşe göre kaygısız. Tıp mesleği arasında bile bir dizi kriz oldu ve uyumlu bir yaklaşım geliştirmeye başladı."

Yönergelerin - zorunlu veya başka türlü - zor bulunmasının nedenlerinden biri, yaşlanmanın beraberinde büyük ölçüde değişkenlik getirmesidir. Katlic, "80 yaşındaki bir gruba bakarsanız, 40 yaşındaki bir gruptan çok daha fazla değişkenlik olacaktır" diyor.

Gerçekten de, 80 yaşındaki bazı kişiler kolayca üniversite dersleri vermeye, 10 bin koşu yarışlarına ayak uydurmaya veya hassas ameliyatlar yapmaya devam edebilir. Yine de akran grubundaki diğerleri, bir gömleği düzgün bir şekilde iliklemek, bir kat merdiven çıkmak veya dünün yemeklerini hatırlamak için mücadele edebilir. Fonksiyonel yaş ile kronolojik yaş aynı şey değildir. 

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=2848&dpx=2&t=1652112300Dr. Frank Stockdale

Stanford Üniversitesi Sağlık'ta çalışan 86 yaşındaki bir onkolog olan Frank Stockdale, MD, PhD, kendini yaşa dayalı değerlendirmelere karşı kampta sayıyor. “Yaş ayrımcılığı” diyor. "Doktorlar, akreditasyon sürecinin bir parçası olarak kariyerleri boyunca değerlendirmeler alırlar - doktorlar belirli bir yaşa ulaştıkça bunu değiştirmeye gerek yoktur."

Stockdale, birçok durumda, yanlış tedavi davalarının ileri yaştaki doktorlara değil, kariyer ortası doktorlara karşı açıldığını bile öne sürüyor. "Yaşla birlikte bir açık birikimi olduğu argümanını kullanıyorsanız, gerçek şu ki bu açıklar 70'lerinizden çok önce başlıyor" diyor. "Tek tip bir tarama politikasına sahip olmak ve çok daha genç yaşta başlamak daha iyidir."

Aslında Stanford'da bilişsel testleri içeren eski bir değerlendirme politikası vardı, ancak doktorlar testin bu kısmının ortadan kaldırıldığını görmede başarılı oldular. Stockdale, "Bu, tercih edilen bir doktor tarafından, talep edilen ayrıcalıklar için adayın bunları güvenli bir şekilde yerine getiremeyecek herhangi bir fiziksel veya zihinsel neden olmadığını onaylayan bir fizik muayenedir."

Bazı durumlarda, sağlık personeli yaşa bağlı testlerle mücadele etmek için dava açtı. Örneğin New Haven, Connecticut'ta ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (EEOC) 2020'de Yale New Haven Hastanesi personeli adına ayrımcı bir "geç kariyer pratisyeni politikası" iddiasıyla bir dava açtı.

Minnesota'daki benzer bir dava 2021'de bir anlaşmaya vararak, değerlendirme için cepten yapılan masraflardan etkilenen personele parasal yardım sağlamanın yanı sıra, söz konusu hastanenin yaş ayrımcılığıyla ilgili herhangi bir şikayeti EEOC'ye bildirmesini zorunlu kıldı.

Delaware, Wilmington'da ChristianaCare ile Hafıza Bakımı ve Geriatri bölümü başkanı olan MPH, MD, James Ellison, yaşlanmanın aynı zamanda pratisyen hekimler için de faydalar sağlayabileceğine dikkat çekiyor. "Yaş çok kişiselleştirilmiş ve iyi ve kötü sonuçları var" dedi. "Deneyim, bilgi, güven ve uzmanlık oluşturabilir ve teşhis doğruluğunu iyileştirebilir."

Öte yandan, yaşa bağlı beyin değişiklikleri, hacim kaybını ve bazı nörotransmitterlerin daha düşük seviyelerini içerir ve bu da bilişsel değişikliklere neden olur. Ellison, "İşlevsel değişiklikler de meydana geliyor" dedi.

"Nasıl yaşlanan bazı sporcular bir dereceye kadar hız, güç ve esneklik kaybedebiliyorsa ve bazı yaşlanan bilim adamları eski bilişsel hızlarının, esnekliklerinin ve zihinsel güçlerinin bir kısmını kaybedebiliyorsa, yaşlanan sağlık hizmeti sağlayıcıları da fiziksel koordinasyonun, gücün bir kısmını kaybedebilir. ve zorlu cerrahi operasyonları gerçekleştirmek için gerekli görme keskinliği. Ayrıca, bilişsel profesyonel görevlerde üstün olmalarını sağlayan işlem hızının, çalışma belleğinin ve yürütme işlevinin bir kısmını kaybedebilirler."

Alzheimer Derneği'ne göre, bugün 65 yaş ve üstü tahmini 5,8 milyon Amerikalı Alzheimer demansına sahip.

Katlic, zorunlu emeklilik için keyfi bir yaş seçmenin doktorlar için doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi. Bunun yerine, cevabın geç uygulayıcılar için tarama programları oluşturmak olduğunu söyledi. “Ancak çok az hastanede bunlara sahip” diye belirtiyor. "Biz [Lifebridge Health'de] yapıyoruz ve birkaç düzine başkasını da yapıyoruz, ancak bu yüzlercesinden biri."

Bunun yerine, tipik olarak ortaya çıkan şey, hastane personelinin bir meslektaştaki düşüşü fark etmeye başlayabilmesidir. Dağınık bir görünüm, hijyen eksikliği veya ofisine dönerken yolda kaybolmak gibi hafıza sorunları gibi şeyler. Bir prosedür sırasında başını sallamak gibi tehlikeli davranışlar bile duyulmamış değildir.

Radarın altında uçan birçok doktor düşüşü örneği var. Ellison, "Ne yazık ki, bilişsel engelli sağlık hizmeti sağlayıcılarının kendi zorluklarını tanıması ve bildirmesi alışılmadık bir durum" dedi. "Akranların bilişsel engelli meslektaşları bildirmeleri beklense de, genellikle bunu yapamıyorlar. Diğer bazı ülkelerde yaşa dayalı değerlendirme kabul edilen bir politikadır. ABD'de bu tek tip bir politika değildir."

Ellison'a göre bazen doktorlar, belirli "sahneler" sayesinde düşüşe rağmen işte kalabilirler. "İyi prosedürler, verimli destekler ve çeşitli geçici çözümler bunu telafi ediyor" diyor, "ancak çoğu zaman yüksek kaliteli uygulamayı sürdürmek için yeterli değil."

Çoğu zaman, bu durumlar, sorun bariz ve potansiyel olarak tehlikeli hale gelene ve güçlü bir konumda olan birinin devreye girmesi gerekene kadar yavaş yavaş ortaya çıkar. personel, söz konusu doktor için kariyeri etkileyen bir karar vermelidir” dedi.

Kendi kendine veya meslektaş polisliği çok az olduğundan ve yaşlanan hekim sorunuyla ilgili resmi veya bağlayıcı yönergeler bulunmadığından, hem Katlic hem de Ellison geç kariyer taramasının savunucularıdır. 


Tarama Nasıl Yardımcı Olabilir?

Şu anki haliyle Katlic, mesleğin kamu güvenliğini sağlamak için yeterli olmadığını savunuyor. "Akran değerlendirmesi ve yeniden sertifikalandırma süreçlerimiz var, ancak konuya indiğinizde kendimizi iyi denetleyemiyoruz" dedi. "Tüm doktorlar, adil ve yeterli olan hastane akreditasyon sürecinin bir parçası olarak kariyerleri boyunca değerlendirilir."

Katlic, doktorların kararlaştırılan bir yaşta karşılaması gereken üç ana kriter olduğunu söyledi: fizik muayene, nörobilişsel tarama ve göz muayenesi. "Makul bir yaşta, kişisel olarak bu sınavların yapılması gerektiğine inanıyorum" diye açıklıyor. "Doktorların göz ve fizik muayeneleri için kendi uygulayıcılarını seçmelerine izin verebiliriz, ancak nörobilişsel muayene doktoralı bir nöropsikolog tarafından tamamlanmalıdır."

Örneğin, Lifebridge'de bu gösterimler 75 yaşında başlar ve her 2 yılda bir, yeniden belgelendirme sürecinde gerçekleşir. Sadece cerrahlar için değil tüm uzmanlıklar için geçerlidir. Katlic, "Ameliyat, test ettiğimiz diğerlerine ek olarak ince motor becerileri gerektirmesi bakımından biraz farklıdır, ancak herhangi bir doktorun bilişsel olarak sağlam olmasını istersiniz" diye belirtiyor. "Tüm doktorların, genellikle gürültülü, dikkat dağıtıcı koşullar altında hızlı karar verme yeteneğine ihtiyacı var."

Ellison, gösterimlerin tüm uzmanlık dallarına uygulanmasını destekler. "Unutmayalım ki tüm doktorlar, hastalarının neyin dikkat, değerlendirme ve tedavi gerektirdiğini ortaya koyduğu birçok yol konusunda tetikte olmalıdır" diye hatırlatıyor. "Bazı sağlık hizmetleri görsel girdi olmadan gerçekleştirilebilir, örneğin, psikoterapi görme keskinliği olmayan bir klinisyen tarafından yetkin bir şekilde sağlanabilir. X-ışınlarını okumak için işitsel girdi gerekli olmayabilir - ancak bir sağlık hizmeti sağlayıcısının gözlerinden aldığı bilgiler ve kulaklar önemlidir, sadece cerrahlar için değil."

California San Diego Üniversitesi, Doktor Değerlendirmesi ve Klinik Eğitimi (PACE) programı adını verdiği programı oluşturmuştur. Ülkenin en eski ve en büyük bu tür programlarından biri olan hastane, 1996 yılında PACE'i kurdu. Katılan doktorların çoğu, eyalet sağlık kurulundan disiplin cezasının bir gereği olarak geliyor, ancak küçük bir yüzdesi kendi kendine başvuruyor.

PACE iki aşamadan oluşur. İlki, 2 günlük bir test setidir ve temel yetkinlik bilgisini ölçer. Aşama 2 daha kapsamlıdır ve 5 gün sürer. Burada, uzmanlık alanları dahilinde, doktorlar ilgili ikamet programının faaliyetlerine katılırlar. Fakülte hekimi değerlendirir ve multidisipliner bir ekip, birleştirilmiş aşamaların tüm bulgularını gözden geçirmek için toplanır.

Sonuçlara bağlı olarak, doktorlar performans eksikliklerini gidermek için programlardan uzmanlık düzeyinde klinik deneyimlere kadar değişen iyileştirme adımlarıyla karşılaşabilirler. Kurum tarafından yayınlanan programla ilgili bir makaleye göre, "PACE programına yönlendirilen çoğu doktorun hafif-orta derecede performans yetersizliği olduğu bulundu."

AMA delegeleri tarafından kabul edilen 2021 yönergeleri söz konusu olduğunda, değerlendirme için dokuz ilke vardır. Kanıta dayalı olmalıdırlar; etik; ilgili; sorumlu; adil ve hakkaniyetli; şeffaf; destekleyici; zahmetsiz; ve doktorlara süreç korumaları sağlar.


İleriye Bakmak

Katlic bile Kongre'nin federal düzeyde zorunlu emeklilik yaşı belirlemek için müdahale etme olasılığı konusunda endişeli. "Gördüğümüz büyük değişkenlik göz önüne alındığında, bu bizim mesleğimiz için bir anlam ifade etmiyor" dedi. "En büyük umudum, daha fazla bireysel hastanenin bu taramaları başlatması."

Hekim nüfusu yaşlandıkça ve yeni doktorların akışı azaldıkça eğim daha da kaygan hale geliyor. AMA, 2034 yılına kadar yaklaşık 40.000 doktor açığı öngörüyor. Bu, mevcut doktorları mümkün olduğunca uzun süre pratikte tutmaya yönelik argümanları güçlendiriyor ve kurumların tarama olasılığını azaltıyor.

Ellison, bunların hepsinin hassas bir dengeleme eylemi ve devam eden bir çalışma olduğunu söyledi. "Sonuçta, değerli yaşlı doktorlarımızın ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarının mahremiyetini ve onurunu korurken, kamu güvenliği üzerindeki olası etkileri anlamanın ve ele almanın bir yolunu bulmamız gerektiğine inanıyorum." diye ekliyor. 


KAYNAK

15 0 0 0 0 0
  • 4264
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close