·   · 318 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Yeni Ebola Salgını Bildirildi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki sağlık yetkilileri, yakın zamanda ortaya çıkan bir vakanın ardından yeni bir Ebola salgını ilan etti.


CNN'ye göre, vaka, 5 Nisan'da semptomlar göstermeye başlayan ve bir haftadan fazla bir süre evde hastalığı geçirdikten sonra yerel bir sağlık kuruluşuna giden 31 yaşındaki bir erkekte tespit edildi. Perşembe günü yoğun bakım için bir Ebola tedavi merkezine sevk edildi, ancak saatler sonra öldü.


Dünya Sağlık Örgütü, sağlık çalışanlarının semptomları fark ettiğini ve "hemen" numuneleri test için gönderdiğini bildirdi. Müfettişler hala salgının kaynağını aramaktadır.


DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti yaptığı açıklamada, "Zaman bizden yana değil" ifadesini kullandı.

"Hastalık 2 hafta önde başladı ve şimdi arayı kapatıyoruz. Olumlu haber, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki sağlık yetkililerinin Ebola salgınlarını hızla kontrol etme konusunda dünyadaki herkesten daha fazla deneyime sahip olmasıdır." diye ekledi.


Bu, 2018'de bildirilen 54 vaka ve 2020'de bildirilen 130 vaka ile ülkenin kuzeybatı Equateur Eyaletinde son yıllarda görülen üçüncü salgındır. Aynı zamanda, virüsün keşfedildiği 1976 yılından bu yana ülkedeki 14. Ebola salgınını da işaret ediyor.


DSÖ, sağlık yetkililerinin, ölen hastanın bulaşıcı sıvıların başkalarına bulaşma riskini azaltan "güvenli ve onurlu bir cenaze töreni" ayarlandığını bildirerek mevcut salgını durdurma çabalarına başladığını ekledi. Tedavi gördüğü sağlık tesisi dezenfekte edildiği söylenmekte.


Hastanın temaslılarının 70'ten fazlası da takip ediliyor ve bulunduğu Mbandaka şehrinde aşılar artırılıyor. Ülkede zaten Ebola aşısı stokları var ve virüsün yayılmasını engellemek için temaslıların ve temaslıların aşılandığı "halka aşılama" stratejisini kullanacağı planlanmakta.


Moeti, "Mbandaka'daki birçok insan, hastalığın etkisini azaltmaya yardımcı olması gereken Ebola'ya karşı aşılanmış durumda. 2020 salgını sırasında aşılananların tümü yeniden aşılanacak." izahında bulundu.


DSÖ, geçmiş Ebola salgınlarında ölüm oranlarının %25 ile %90 arasında değiştiğini ancak etkili tedavilerin artık mevcut olduğunu ve erken bakıma alınan hastaların hayatta kalma şansı çok daha yüksek olduğunu bildirmekte.


Ebola, enfekte bir kişinin vücut sıvıları veya kontamine materyallerle temas ederek yayılır. Erken belirtiler arasında sıtma gibi diğer enfeksiyonlara benzeyen kas ağrıları ve ateş bulunur.


Kaynaklar:

CNN: "Tek vaka onaylandıktan sonra DRC'de yeni Ebola salgını ilan edildi."

Dünya Sağlık Örgütü: "Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mbandaka'da yeni Ebola salgını ilan etti." 

https://www.medscape.com/viewarticle/972713 

7 0 0 0 0 0
  • 565
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close