·   · 320 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Bakterinin Grafen "Davulları" ile Nanohareketinin (Nanomotion) Kaydı

Mikroorganizmaların sessiz bir yaşam sürdüğü genel olarak kabul edilmekteydi. Ancak bilim insanları ilk kez durumun böyle olmadığını kanıtladı.


Kayıt, antibiyotiklere karşı mikrobiyal direnci keşfetmede büyük bir atılım olabilecek bakteri yaşamının düşük sesli uğultusunu gösteriyor.


Beklediğimiz gibi, bakteriler antibiyotiğe karşı duyarlı olduğunda, etkileşim sonucu artık ses çıkarmıyorlardı. Araştırmadaki E. coli bir antibiyotiğe duyarlı olunca, küçük kakofoni durmaktaydı. Aksine bakteri ilaca dirençli hale gelince ses devam ettiği net bir şekilde algılanabiliyor haldeydi.





Özet Giriş 

Hareket, her yaşam biçiminin temel bir özelliğidir. 

Mikro ölçekte bile, bakteri kolonilerinin mekanik konsollar üzerinde nanohareket üretebildiği rapor edilmiştir, ancak bu nano ölçekli titreşimlerin kaynağı çözülmemiştir. 

Burada, tek bakterinin nanohareketinin sulu büyüme ortamında ölçülebildiği, ultra ince çift katmanlı grafenden yapılmış tamburları kullanan yeni bir teknik sunuyoruz. Tek bir Escherichia coli hücresinin, 60 nm'ye kadar genliğe sahip rastgele salınımlar ürettiği ve çevresine 6 nN'ye kadar kuvvet uyguladığı bulunmuştur.

Motiliteyi etkileyen tek gen delesyonları ile farklılık gösteren mutant suşları kullanarak, bakteri kamçısını nanohareketin ana kaynağı olarak belirleyebiliriz. Antibiyotiklerin uygulanmasında nanohareketteki değişikliklerin gerçek zamanlı olarak izlenmesiyle, grafen varillerinin tek hücre duyarlılığı ile antibiyotik duyarlılık testi yapabildiğini gösteriyoruz. 

Bu bulgular, hücresel dinamiklerin altında yatan süreçleri anlamamızı derinleştiriyor ve grafen cihazlarıyla bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkinliğinin yüksek verimli ve paralel hızlı taranmasına giden yolu açıyor.


KAYNAK (Full Text)

KAYNAK



1 0 0 0 0 0
  • 518
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close