·   · 165 Makale / Blog
  •  · 239 arkadaş

Granülomlu yangı

Granülomlu yangılar (spesifik; özgün yangılar), özgün granülomatöz yapılardan oluşur. Yangısal tepkiye neden olan partiküllere ilk yanıt nötrofil polimorflardan gelir. Nötrofiller fagosite ettikleri yabancı partikülleri ortadan kaldırmaya çabalar. Başarılı olurlarsa hedeflerine ulaşırlar. Nötrofil polimorflar fagosite ettiği partikülü ortadan kaldıramazsa neler olur?

Nötrofil polimorflar ölür, fagosite ettiği partiküller serbest kalır. Serbest kalan partiküller çevredeki sağlıklı nötrofiller tarafından yeniden fagosite edilir. Bu tablo bir süre kısır döngü biçiminde sürer gider. Söz konusu kısır döngü yangının kronikleşmesiyle son bulur. Ortadan kaldırılamayan canlı etkenlerin (mikobakteri, mantar, parazit) çevreye yayılmasını ve yabancı cisimlerin (silisyum, talk, sütür, vb) olumsuz etkilerini önlemek için makrofajlar devreye girer. Makrofajlar ve çevrelerindeki az ya da çok sayıda lenfositlerden oluşan kümeleşmeler (granülom) belirir. Çoğu kez -olguya özgü- makrofaj kökenli dev hücreleri oluşur.

Granülomlu yangılarda 2 tür granülom vardır:

  1. İmmun granülomlar
  2. Non-immun granülomlar
10 0 0 0 0 0
  • 560
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close