•  · 1 arkadaş

Botoks nedir?


Botoks günümüzde en çok tercih edilen estetik uygulanmalıdır. Bunun nedeni basit , hızlı ve konforlu bir şekilde uygulanabilmesi ve yaklaşık 1 hafta içerisinde etkisinin ortaya çıkmasıdır.

Mimik kırışıklıkları kişiyi yaşlı gösteren özellikler arasındadır. Botox tedavisi ile eğer aktif kırışıklıklar varsa hali hazırda bulunan kırışıklıkları tamamen ortadan kaldırmak mümkündür botoxun düzenli uygulanması ile statik dediğimiz yer etmiş kırışıklıklar da zamanla tedavi edilebilmekte ve yeni mimik kırışıklığı oluşması da engellenebilmektedir.


  • Botoksun içeriği nedir ? Botoks bir bakteriden elde edilen protein yapısında bir toksindir.

  • Botoks nasıl etki eder ? Botoks tedavisindeki amaç yoğun olarak kasılan mimik kaslarını hareketsiz hale getirmektir. Uygulanan bölgedeki mimik kasları 3 gün içerisinde gevşemeye başlar ve 1 haftada tamamen gevşer ve kasılmazlar.

  • Botoksun çeşitli türleri var mı ? Evet farklı markalarda çeşilti botox türleri vardır. Şu anda ülkemizde sadece hastaneler , tıp merkezleri ve doktor muayenehanelerine resmi olarak botox satışı yapılmaktadır.

  • Botoksun etkisi ne kadar sürer ? Tekrarlanması gerekir mi ? Botoksun etkisi yaklaşık 3-4 ay kadar sürmekte ve 6 ayda bir tekrarlanması önerilmektedir. Bu süre kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Bazı ilaçlar ve hastalıklar botoksun etki süresini kısaltabilmektedir.

  • Botoksun yan etkileri var mı ? Yan etkileri kalıcı mı ? Botoks bir ilaç olduğu için yan etkileri de oluşabilmektedir. Şimdi sıklığına göre yan etkileri sıralayalım :

    • Enjeksiyona bağlı olarak görülen kızarıklıklar en sık görülen yan etkileridir. Uygulayan hekimin ciltteki damarları görmesi imkansızdır. Enjeksiyon sırasında damara gelen iğne kanamaya neden olur. Nadiren fazla kanama olan durumlarda bölgede şişme ve sonrasında morluk da gelişebilir. Bu durum genelde 1 - 2 hafta içerisinde düzelir. Bu dönemde hekiminizin önereceği ilaçlarla kısaltılabilmekte ve kapatıcı kullanılabilmektedir. Özellikle işlemden 3 gün öncesinden kan sulandırıcı ilaçların kesilmesini eğer hastamızın sağlık durumunu etkilemiyorsa öneriyoruz.

    • Mimiklerde yüzde geçici farklı görünümler : Genellikle bazen kaşların fazla kalkması veya bir tanesinin diğerine göre yüksek olması gibi durumlar normal olup rötüş seanslarıyla bu farklılık dengelenebilmektedir.

    • Allerjik reaksiyonlar : Hayatı tehdit eden allerjik reaksiyonlara çok nadir rastlanır. Yine de botox tedavilerinin bir sağlık kuruluşunda yapılması hastanın oluşan bir allerjik tepkisine yeterli müdahale edebilmek açısından çok önemlidir ve ülkemizde sağlık kuruluşları dışında botox tedavisi yapılması yasaktır. Geçici lokal reaksiyonlar hassas ciltli kişilerde oluşabilir. Covid aşısından önce veya sonra belirli bir süre botox uygulanmasını önermiyoruz.

Botoksu popüler hale getiren nedenlerden bir tanesi de kuşkusuz yan etkilerinin nadir görülmesi ve uygulayan hekim tarafından rahat bir şekilde yönetiliyor olmasıdır.


  • Botoksu sürekli yaptıran kişilerde yüz çöker mi ? Özellikle sık karşılaştığımız bir sorudur. Botoksu biz yüzü yer çekimine karşı koruyan kaslara değil mimik yani kırışıklık yapan kaslara uygularız. Bu nedenle yüz çökmez , mimik yapan kaslar zayıflar kırışıklıklar kaybolur.


  • Botoks her yaşta yapılabilir mi ? Evet 18 yaşından sonra uygulanabilir. Botoksu erken yaşlarda da yaptığımız durumlar olabiliyor . Mesela bazı kişiler bir alışkanlık olarak sürekli kaşları çatık geziyor veya fark etmeden kaşlarını sürekli kaldırabiliyorlar. Böyle durumlarda botoks tedavisiyle erken yaşta derin kırışıklıklar oluşmasını engelleyebiliyoruz.

  • Botoksla göz hastalıklarının birlikteliği Bu önemli bir konu ve hastalarımızın bir kısmında erken yaşta yoğun derin kırışıklıklara neden oluyor. Gözde bir kırma kusuru varsa göz çevresinde veya kaş arasındaki mimik kaslarını kullanarak bu kusuru farketmeden düzeltmeye çalışıyorlar bu da mimik kırışıklıklarını çok arttırıyor. Bu gibi durumlarda mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına başvurmanızı öneririm.

  • Botoks başka hangi durumlarda uygulanır ? Botoks aşırı terleme tedavisinde , bazı migren tipi baş ağrılarının tedavisinde ve de diş sıkmanın önlenmesinde de etkili sonuçlar vermektedir.

3 0 0 0 0 0
  • 15494
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close