•  · 1 arkadaş

Kuru cilt sebepleri, tedavi ve bakımı nasıl yapılmalıdır?


Kuru cildin çeşitli sebepleri vardır. Bazı kişiler doğuştan kuru cilde sahiptir hayatları boyunca bazı dönemlerde artma ve azalma yaşamakla beraber kuru cilt problemleriyle uğraşırlar. Bir de sonradan oluşan kuru cilt şikayeti vardır. Özellikle sonradan artan kuru cilt sıkıntılarınız varsa mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurup nedeninin araştırılmasını öneririz.

İktiyozis gibi bazı genetik sendromlarda da ciltte kronik kuruluk vardır. Ağır olan tipleri dermatoloji uzmanları tarafından takip ve tedavi edilmektedir.

Özellikle ülkemizde bayanlarda sık görülen demir eksikliği başta gelen kuru cilt nedenlerindendir. Demir eksikliği aynı zamanda saç dökülmesi ve tırnak problemleri de oluşturur. Demir eksikliği dışında tiroid rahatsızlıkları ( guatr ) da kuru cilt oluşturabilir.

Kuru cildin önlenmesinde kullanılan şampuan ve sabunların cilt ph’ına uygun olması ve tahriş edici kimyasal maddeler barındırmaması önem taşır. Ayrıca banyo ve duş esnasında çok sıcak su kullanımı fazlaca kese ve lif yapmak da cildi daha fazla kurutur.

Cilt yapınıza uygun nemlendiriciler kullanmanız önemlidir. Nemlendiricilerin ideal kullanım şekli cilt ıslakken sürülmesi ve bu şekilde nemi hapsetmesidir. Nemlendiricilerin dermatolojik olarak test edilmiş ve onaylanmış olması önem taşır. Diğer önemli bir konu ise özellikle cildin yağlı olduğu ve komedonların yoğun olduğu bölgelerde mutlaka su bazlı nemlendiricilerin kullanılması gerektiğidir. Eğer hassas her kozmetiğe karşı tepki veren bir cildiniz varsa da cilt yapınıza en uygun ürünün kullanılması için bir dermatoloji uzmanına başvurmanızı öneririz.

3 0 0 0 0 0
  • 13933
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close