•  · 1 arkadaş

Güneş ışığı cildimize nasıl hasar verebilir? Korunmak ve bakım için neler yapabiliriz?


#güneşhasarı #hassascilt #UVA #UVB

Güneş ışığı içerisinde zamanla cildimize zarar verebilen UVB ve UVA adını verdiğimiz yüksek enerjili mor ötesi ışık türleri mevcuttur. Eğer yeteri kadar korunmazsak bu UVA ve UVB cildin erken yaşlanmasına , lekelenmeler oluşmasına hatta cilt kanseri riskinin artmasına dahi neden olabilmektedir.

Aynı zamanda UVB ışık türü vücudumuz için önemlidir. Belirli bir miktarda alındığı zaman vücudun D vitamini sentezi yapmasını da sağlar. Ama UVB D vitamini için tek kaynak değildir. Gerektiğinde UVB nin risk oluşturduğu kişiler D vitaminini dışarıdan destek ürünleri sayesinde de temin edebilmektedir.

Eskiden popüler ve sağlık kaynağı olduğu düşünülen bronzlaşmanın artık cilde ne kadar zarar veren bir süreç olduğunu biliyoruz. Solaryum ve yoğun güneş maruziyeti sonucu en masum haliyle cilt yaşlanması ve sarkması ile lekelenmelerle en kötü ihtimalle de cilt kanserleriyle karşılaşmaktayız.

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak mümkün. Öncelikle güneş koruyucu kremlerin düzenli kullanılması , 11:00 - 16:00 gibi güneşin çok dik geldiği saatlerde dış ortamda bulunmamak , şapka ve güneş gözlüğü gibi ek fiziksel önlemlerin alınması önemlidir. Güneş koruyucular özellikle dışarı çıkmadan yarım saat öncesinden sürülmeli ve dışarıda 2-3 saatten fazla kalındıkları zaman mutlaka tazelenmelidir. Ayrıca yoğun terleme , havuza veya denize girip çıkmak gibi aktivitelerden sonra da güneş koruyucular tekrarlanmalıdır.

Ciltteki güneş hasarına karşı antioksidanlar ve vitaminleri içeren dengeli bir beslenme önemlidir. Ayrıca sigara kullanmayarak cildimizin güneş hasarına karşı kendisini daha hızlı onarmasını sağlamış oluruz. Güneş maruziyeti sonrası kuruyan cildi nemlendirmek de önemlidir.

4 0 0 0 0 0
  • 13377
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close