•  · 1 arkadaş

Akne (sivilce) nedir? Akne Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Akne ( sivilce ) ciltteki yağ bezlerinin fazla yağ salgılaması ve sonrasında uçlarının tıkanması sonucu oluşur. Kişi cilt yapısına göre hafif veya ağır sivilce yaşayabilmektedir. Özellikle ergenlik döneminde cilt yağ salgısının başlamasıyla kişinin sivilce problemi de başlar, çünkü ergenlik öncesinde ciltten belirgin bir yağ salgısı olmaz. Ergenlikle beraber artan hormonların etkisiyle ciltte yağ problemi de artar ve kişinin sivilce problemi olacaksa bu durum kendini gösterir.

Akne ( sivilce ) tedavi yöntemleri sivilcenin yoğunluğuna göre fark etmektedir. Hafif düzeyde sivilcelerde kurutucu ve antibiyotik içeren kremler kullanılabilir iken sivilce yoğunlaştıkça ve şiddeti arttıkça antibiyotikler devreye girer. Antibiyotik ve kremlerle sonuç alınamayan cilt yapısı çok yağlı olan kişilerde ise son seçenek isotretionin içeren ilaçlardır.

Akne tedavisinde diğer önemli bir konu ise akne izlerinin tedavisidir. Yine yaşanan sivilcenin şiddetine göre izler de kısa sürede geçebilirler ama aylarca sürüp hatta çukurluklar da bırakabilirler. Akne izlerinin tedavisinde de kremler , dermapen - prp kombinasyonu , fraksiyonel lazer ve radyofrekans tedavileri uygulanabilmektedir. Çok ağır cilt hasarı varsa maalesef %100 lük bir iyileşme olmamaktadır.

Akne ( sivilce ) problemi olan kişilerde beslenme önemlidir. Süt ve süt ürünlerinin , fast food ve şekerli - işlenmiş gıdaların fazla tüketilmesi sivilceyi arttırır.

Diğer önemli bir konu sivilcelere müdahale etmemektir. Kişinin sürekli yüzüyle oynaması sivilcelerin dağılmasına ve daha çok iz bırakmasına yol açar.

Akne tedavi yöntemleri arasında medikal cilt bakımı da yer almaktadır özellikle kişinin cildi çok fazla komedon oluşturmaya eğilimli ise düzenli medikal cilt bakımı uygulanması komedon oluşumunu azaltıp komedonların sivilce haline gelmesini engeller.

Akne ( sivilce ) sorunu olan kişilerin kullandıkları kozmetiklerin doğru seçilmesi önemlidir. Sivilceli cilde sahip kişilerin mutlaka su bazlı ürünler kullanması gereklidir. Kapatıcı kullanılmasından da olabildiğince kaçınılmalıdır. Kapatıcı kullanmak gerekliyse su bazlı veya mineral bazlı ürünler kısa süre ciltte tutulup sonrasında temizleyici ile yıkanmalıdır.

2 0 0 0 0 0
  • 13046
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close