•  · 5 üye
  •  · 2 arkadaş

Safra Kesesi Taşlarının Kapalı Yöntemle Ameliyatı


Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi karaciğerin hemen altında bulunan boyu 4 ile 8 santim arasında olan kese yapılı bir organdır. Bu organın görevi karaciğerde üretilen ve oniki parmak bağırsağına salınan sindirime yardımcı enzimlerin ihtiyaç duyulana kadar depolanmasını sağlamaktır, bu salgılama işlemi yemek yedikten sonra salgılanan kolesistokinin hormonu tarafından tetiklenmektedir. 

Olası Hastalıklar ve Genel Nedenleri

Safra kesesinde depo edilen safra maddesi çökmeye meyilli olan kolesterolü içeriğinde barındırmasından dolayı çökme ve grup olarak taş oluşturma gibi bazı problemlerin oluşumuna yatkın bir organdır. Bununla birlikte bazı durumlarda safra salgısı içinde bazı enfektif patojenler de içerebilmektedir ve bu patojenler yine çökme oluşmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda safra kesesi içinde birikme ve zamanla taş oluşumu gerçekleşmektedir ancak bu taşların oluşumu safra kesesinin içi ile sınırlı kalmamakta ve safra yolları üzerinde oluşarak safra yollarının tıkanmasına da sebep olabilmektedir. Safra yolları üzerinde oluşan ve tıkanıklığa sebep olan taşların bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir.

Safra Taşı Belirtileri

1-Karın bölgesinin sağında; 

-Halk arasında safra kesesi atağı olarak da bilinen yemek sonrası aniden başlayan,

-Vakit geçtikçe kötüleşen ve saatler sürebilen,

-İlaç, kusma, gaz çıkarma gibi yöntemlere cevap vermeyen künt ağrılar

2-Ağrı ile başlayan mide bulantısı 

3-Kusma

Tanı Yöntemleri

Safra kesesi ve yollarının tanısında günümüzde kullanılan en etkili yöntem ultrasonografidir. Bu yöntem ile uzman doktor muayenesi sonrası ultrason adı verilen bir cihaz yardımı ile ses dalgaları kullanılarak vücudun dışından çok kısa bir sürede safra kesesi ve yolları görüntülenebilmekte, safra taşı veya polip gibi safra yolu hastalıkların tanısı gerçekleştirilebilmektedir. Bu tanıdan yola çıkılarak da en etkili tedavi yöntemlerine doktor tarafından kesin bir şekilde karar verilebilmektedir.

Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi birçok hassas organ, damar ve dokunun bulunduğu ve ulaşılması zor bir bölgede bulunduğundan dolayı geleneksel açık ameliyat ile safra kesesinin alınması çok büyük bir girişimdir ve hasta için birçok zorluk ve risk taşır. Ameliyatın akabinde hastaların 7 ile 10 gün hastanede yatılı takibinin ve ardından da 1 aydan uzun bir süre boyunca evde istirahatının gerekmesi gündelik hayatı sekteye uğratan faktörlerdir. Bunun yanı sıra geleneksel ameliyatların büyük komplikasyon riskleri de vardır ve vücutta büyük bir yara izi bırakır. Buna karşıt laparoskopik ameliyat ile safra kesesinin alınması vücut üzerine yapılacak olan 4 çok ufak kesi ile hasta için çok daha güvenli ve konforlu şekilde yapılabilmektedir. Bu ameliyat sonrası hastanın hastanede sadece 1 gün yatılı takibinin yapılması ve ardından evde 1 hafta istirahatı yeterli olacaktır. Aynı zamanda da bu ameliyatın komplikasyon riskleri geleneksel ameliyat ile kıyaslanamayacak kadar düşüktür.

Endoskopik Safra Yolu Taşı Alınması

Safra yolları üzerinde oluşmuş ve safra kanallarını tıkayan taşların geleneksel ameliyatlarla alınması neredeyse imkansız sayılacak kadar zahmetli ve zor bir işlemdir. Ancak bu taşların endoskopik girşimlerle alınması günümüzde mümkündür. Ağızdan ucunda kamera bulunan endoskop adı verilen uzun bir tüp ile girilerek hastanın midesine ve daha sonra oniki parmak bağırsağından safra çıkışına ulaşılması ve bu bölgede safra kanallarını tıkayan taşların ameliyatsız bir şekilde çıkarılması mümkündür. Bu işlem sırasında hastaya sedasyon veya anestezi uygulandığı için hasta açısından son derece konforlu bir yöntemdir ve geleneksel ameliyatların hiçbir riskini taşımaz. Sadece endoskopinin yanında getirdiği ve ameliyat ile kıyaslanamaz şekilde düşük riskleri taşımaktadır. Bunun yanı sıra herhangi bir yara izi oluşturmaz ve hastaların hastanede yatışına gerek duyulmaz, işlemden birkaç saat sonra hastalar taburcu edilir ve iyileşme süreci de hasta için çok kısadır.


 

Kaynaklar

  1. Endoscopic gallbladder drainage for acute cholecystitis: technical and clinical results
  2. Laparoscopic cholecystectomy and interventional endoscopy for gallstone complications during pregnancy
  3. Single-step treatment of gall bladder and bile duct stones: A combined endoscopic–laparoscopic technique
  4. Endoscopic ultrasonography in diagnosis of the extent of gallbladder carcinoma
  5. Endoscopic gallbladder drainage for acute cholecystitis


5 0 0 0 0 0
  • 4671
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close