•  · 1 arkadaş

Makattan kanama: Kalın barsak kanserinin önemli bir bulgusudur.

71 yas erkek hasta. Kilo kaybi ve kaka yapamama yakınmaları uzun süredir var. Hastaya geldiği gün  ultrason ile yaygın karaciğer metastazı yani tümör odakları görüyoruz. Hastaya kliniği nedeniyle hemen kolonoskopi yapıyoruz .
1 dakikada rektumda tıkanmaya neden olmuş tümör odağını  görüyoruz.  Hastayı tıkanmadan kurtarmak ve kaka yapabilmesini sağlamak için cerrahi olarak barsağın üst kısmının karin cildine ağıızlaştırılması yani kolostomi açılmasını sağlayacağız. Sonra kemoterapi icin değerlendireceğiz. Hızlı  tanı ve doğru yönlendirme barsak tıkanması  olan  bu olgularda çok önemli.. kilo kaybı ve kabızlık ileri evre barsak tümörü için en net bulgulardır,   unutmayalım.bu hasta gibi geç kalmayım....


storage.php?o=bx_posts_photos&f=7afahk2detxcnzmnbjykgbhjqrvv9axb.jpeg


Kaynaklar

Pedersen AF, Hansen RP, Vedsted P. Patient delay in colorectal cancer patients: associations with rectal bleeding and thoughts about cancer.  PLoS One. 2013 Jul 22;8(7):e69700.

Hartley GC.Hartley GC. Rectal bleeding. Aust Fam Physician. 2000 Sep;29(9):829-33.

3 0 0 0 0 0
  • 1484
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close