Yenidoğan bebek bakımı ile ilgili her şey

Hastaneden eve dönüldüğünde  ailenin bebekle baş başa kaldığı zaman bebek bakımı ile ilgili düşünce farklılıkları başlar. Bebek bakımı ile ilgili her adımı irdeleyelim. 

 

Yenidoğan bebekler kaç saatte bir emzirilmelidir ?

Yenidoğan bebekler hayatın ilk günlerinde anne karnının etkisi altında olduğu için uykuya eğilimlidir. Çoğu zaman yenidoğan sarılığı da bu duruma eşlik edince bebek beslenmekte zorluk çekilebilir. Eğer bebek uyandırılmakta zorluk çekiliyorsa bebeğin altının açılması genellikle bebeğin uyanması  için yeterli olur.  Bebeğin 2 beslenme öğünü arasındaki süre 3 saati geçmemelidir. Ortalama beslenme süresi en az 20 dakika olmalıdır. Her iki meme ard arda emzirilir. Bebek emzirilmeye son emdiği memeden başlatılır. 

 

Yenidoğan bebeklerin günde kaç kez altı değiştirilmelidir ? 

Bebekler yenidoğan döneminde en az 5/6 kez idrar yaparlar. Kaka sayısı günde 7/8 kez olabildiği gibi gün aşırı da olabilir. Bebek kaka yapar yapmaz altı değiştirilir. Bunun dışında yenidoğan döneminde en az 6-7 kez bez değiştirilmelidir. Yenidoğan döneminde bebeğin altı temizlenilirken suyla ıslatılmış pamuk veya yenidoğan için hazırlanılmış katkısız pamuk bazlı ıslak mendiller kullanılmalıdır . 

 

Yenidoğan bebek banyosu nasıl yaptırılır? 

 Yenidoğan bebekler onların ısılarını koruyup enfeksiyonlardan koruyan vernix cazeoza tabakalarının korunması açısından doğar doğmaz yıkanılmaz, vücudunda kan varsa silinir. Hastaneden eve çıktıktan sonra yıkanılabilir, ancak göbek etrafının iyice kurulanıp ıslak kalmaması sağlanılır. Göbek düşene kadar çok sık yıkanılması önerilmez. Zaten bebekler erişkinler gibi terlemediği için haftada 3 kez yıkanılması yeterlidir, bunun 2 keresinde şampuan kullanılması uygun olur.   

Yenidoğan bebeklerin göbek bakımına ihtiyacı olur mu? 

Bebeklere geçmiş zamanlarda alkol veya bazı antiseptik solüsyonlarla göbek bakımı önerilirdi. Ancak artık bebeklere göbek bakımı verilmediği zaman göbeğin daha erken kuruyup düştüğü görüldü. Artık sadece bebeğin göbeğinde akıntı varsa antiseptik solüsyonlar ile silinmesi önerilmektedir, normalde göbek bakımı için solüsyonlar verilmektedir . 

 

Yenidoğan Bebeğin Tırnakları Nasıl Kesilir?

Yenidoğan bebeklerin özellikle beklenilen zamandan daha geç doğanları tırnakları uzun olarak doğabilir. Halk arasında 40 gün tırnak kesilmemesi ile ilgili var olan yargının tıbbi karşılığı yoktur. Tırnak kesimi için yenidoğan  bebekler için özel tasarlanmış tırnak makasları kullanılmalıdır. Bebeğin elini diğer bir kişinin tutması tırnak kesilirken bir yaralanma olmasını önler. Eğer geleneksel nedenlerle tırnak kesilmesi beklenilen bebeklere eldiven takılması bebeğin yüzünü çizmesini önler. Ancak bebeklere 6. Haftadan itibaren eldiven kullanılmamalıdır. 

  

Yenidoğan bebeğin uyuduğu oda kaç derece olmalıdır? 

Bebeklerin bulunduğu odanın ısısı 22-23 santigrat derece olması yeterlidir. Ortamda yenidoğan  bebek varlığı nedeniyle odanın  ileri derecede ısıtılıp 29-30 santigrat dereceleri bulması bebekte burun tıkanıklığı, isilik gibi yakınmaların yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca ortamın aşırı ısıtılması  solunumsal alerji için önemli bir etken olan akarların atmasına yol açabilir . Bebeğin bulunduğu oda düzenli olarak havalandırılmalıdır. Eğer oda ısısı aşırı sıcak ise bebeğin yüzüne vurmayacak şekilde klima çalıştırılabilir. 

 

Yenidoğan bebek kat kat giyindiriilir mi? 

Bebekler bizlere benzer miktarda üşüyüp, benzer şekilde  sıcaktan rahatsız olabilir. Bu yüzden yenidoğan bebekler en fazla bizden 1 kat fazla giyindirilmelidir.  Bebekleri kat kat giyindirmeye alıştırmak  ileri de daha kolay hastalanan çocuklar olmasına yol açabilir. 

  

Yenidoğan bebeğin yatış pozisyonu nasıl olmalıdır?

Bebekler sırt üstü olarak,  yüzleri tavana dönük  yatırılmalıdır. Bebeklerde ani bebek ölümü sendromunun yüz üstü yatanlarda daha sık görülmesi nedeniyle bebeklerin uykuda  yüz üstü yatırılması  önerilmez. Yine yan yatırılan bebeklerin uykuda yüz üstü dönebilme ihtimali nedeniyle yan yatırılması da  uygun değildir. 

 

Yenidoğan bebek cildi bakım gerektirir mi? Yenidoğan bebeklerin ciltleri özellikle hayatın ilk günlerinde kuruyup soyulabilir. Bu durumu önlemek için bebekler için özel hazırlanmış bebek yağları ve nemlendirici kremler  kullanılmalıdır. 

 

Yenidoğan bebeğin evine ziyarete gidilmesi doğru mudur? 

Bebeklerin bağışıklıkları  ilk 1 ay normalden daha düşük olduğu için ilk 1 ay  kalabalıklara karışması, kapalı alanlarda çok sayıda ziyaretçi kişi ile karşı karşıya olması önerilmez. Çok ufak bir viral enfeksiyonu olan bir ziyaretçi bebeğin  yoğun bakım  tedavisi gerektirebileceği  kadar ağır enfeksiyonu neden olabilir. 

 

Yenidoğan bebeğin hastaneden taburcu olduktan kaç gün sonra hekim kontrolüne götürülmesi doğru olur? 

Yenidoğan bebekler genellikle doğumdan 2 gün sonra anneleriyle birlikte taburcu olur. Bebeğin beslenme, sarılık kontrolü vb açısından genellikle 4.-5. günde kontrole götürülmesi uygundur. Özellikle ilk bebeklerde rastlanılan fizyolojik tartı kaybının üzerinde olan tart kaybı bebekler için ciddi sağlık sorununa neden olabileceği için bebeğin doğum sonrası ilk kontrolü geciktirilmemelidir. 


Kaynaklar

https://sagligim.gov.tr/bebek-sagligi/liste/753-yenido%C4%9Fan-bebek-bak%C4%B1m%C4%B1.html
https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf
https://www.ttb.org.tr/STED/sted0104/bebek.pdf
https://www.womenshealth.gov/pregnancy/childbirth-and-beyond/newborn-care-and-safety
https://www.who.int/maternal_child_adolescent/newborns/care_at_birth/en/
https://research.med.virginia.edu/clinicalresearch/newborn-care-basics/
https://www.morrishospital.org/events/baby-care-basics-23/
https://www.researchgate.net/publication/228383083_Natural_Parenting_-_Back_to_Basics_in_Infant_Care
https://www.memorialcare.org/events/baby-care-basics

1 0 0 0 0 0
  • 1523
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close