·   · 0 Makale / Blog

Dişler ve Flor

  • Sorular - Yanıtlar

    • Flor diş çürüklerini engeller mi, bunu nasıl yapar?
      Evet dişlere lokal flor uygulaması sonucunda diş çürümeleri azalır. Flor son derece toksik bir element olduğu için bakteri plağının diş yüzeyinde tutunmasını / hayatta kalmasını engeller.
    • Diş çürüklerine flor eksikliği mi yol açar?
      Hayır. 
    • Dişin normal yapısında flor bulunur mu?
      Hayır. Çürümesini önlemeye çalıştığımiz Enamel yani dişin en sert dış tabakası temelde hidroksi-apatit moleküllerinden oluşur. Apatit molekülü kristalize olmuş kalsiyum fostat yapısındadır. Dişe flor uygulanması ile flor atomları  kısmen hidroksi apatitteki su moleküllerini kopararak floro-apatit haline getirirler. Bu uygulama abartılı bir şekilde olursa genelde içme suyundaki flor fazlalılığı ile oluşan florosis hali florlu diş macunları ile aşırı diş fırçalama ve lokal flor uygulaması ile de oluşabilir. Florosisin dişlerdeki belirtisi beyaz sarı benekler oluşmasıdır. Bu alanlarda enamel sertliği de bozulur. Aşağıda bir çok hastada hafif formunu görebileceğiniz florosis aşamalarını görebilirsiniz.

    • Flor vücutta başka neler yapabilir?
      Flor halojenik bir elementtir dolayısı ile son derece aktiftir. Organik moleküllerin yapısını kolayca bozar.
      Tiroid hormonlarında iyotla yarışarak T4 ve T3 ün yapısına girer ve bu molekülleri işe yaramaz hale getirebilir.
      Kemiklerde Ca ile aynı şekilde yer değiştirir, bunun sonucunda kemik kırıklarında artış gözlenmiştir,
      Epifiz bezinde biriktiği de iddia edilmektedir.
    • Yüksek florlu içme suyu olan bölgelerde çocukların IQ düzeyinde düşüş saptanmıştır. Bknz. bir önceki yanıttaki metaanaliz makalesi.





      1920li yıllarda tüm dünyadaki yerli topluluklar arasında müthiş bir çalişma yaparak beslenme ve yüz şekli, diş çürümesi, ortodontik problemler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaran Diş Hekimi  Weston C. Price in Nutrition and Physical Degeneration kitabından fotoğraflar, her fotoğrafın altında ingilizce açıklaması da var.
      Genelde beyaz adamın yiyeceklerine geçen yerlilerde diş çürükleri, mandibula daralması, yüz şeklindeki degisiklikleri karşılıkli olarak gösteriyorlar.


1 0 0 0 0 0
  • 4046
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close