·   · 4 Makale / Blog

Pediatrik Semptomatoloji

Çocuk hekime geldiği zaman öykü almak ilk aşamadır. Tek defada ayrıntılı anamnez almak çok önemlidir. Tanıda ilk düşüneceğimiz hastalıklar çocuğun yaşı ve yaşanılan yörede en sık rastlananlar olmalıdır. 6 yaşından büyük çocuklardan kendini tanımlayıcı bilgiler alınabilir. Çocuklara ismiyle hitap edilip sevgi ile yaklaşılmalıdır.

*Doğumda, 3-5.günlerde (topuk kanı), 15.günde, 1.3.6. aylarda ve 1 yaşında bebek sağlıklı olsa da persentil eğrilerine bakmamız gerekir. Her türlü persentil için aynı cinsiyette 100 çocuk incelemeye alınır en düşüğü 3, en yükseği 97 persentil olarak adlandırılır. 3'ün aşağısı negatif 97'nin fazlası pozitif anlamda kötüdür. İdeal persentil 50 persentildir.*

Özgeçmiş ve aile öyküsü öğrenilmesi gereken temel bilgilerdir. Özgeçmişte FKÜ konjenital hipotiroid ve biyoidinaz tarama testleri açısından önemli bir yer tutar. 

Ailenin getirdiği ya da çocuğun söylediği şikayet semptomdur bu semptom kanıtlanırsa artık buna bulgu denir. Ateş burda önemli bit yer tutar. Ateş ve vücut sıcaklığı farklı olup doğru şekilde kullanılmalıdır. 3-4 yaşlarda ısı (en iyi ölçüm) rektal ölçüm yapılarak ölçülür. Daha büyük çocuklarda koltukaltından ya da oral olarak ölçülür. Mental reterdasyon olan çocuklar ağzıyla ölçüm yapılan aracı kırabilir dikkat etmemiz gerekir. Rektal ısı normali 36.4-37.6 C°'dır. Dil alı rektalden 0.5C°, aksiller ve kasıklardan yapılan ölçüm rektalden 1C° düşüktür. Aksillerde 37 makatta 37.6°C nin üzerindeki değer ateş olarak adlandırılır. Dil altından ölçülen 37.4-38C° ateş subfebril ateştir. Tbc lenfoma ve bazı enfeksiyonlarda karşımıza çıkar. 41C° ve üstü çok yüksek ateş olup çocukta konvülsiyona (havale) neden olur. Ateş çocuklukta taşikardiyi belirgin şekilde etkiler. Her 1C°'lik artış dakikada 10 20 nabız artışı yapar. 6 yaş üzeri nabız dakikada 60 100 arası olmadır. Kalp hızı inspiryumda hızlanıp inspiryumda yavaşlayabilir. Bu zararsız bir duzensizliktir. 2 yaştan sonra uykuda nabız uyanıklığa göre 20 vuru azdır. Solunun sayısı karın hareketlerinden anlaşılabilir. Doğumda 30 ile 60 arası, 6 yaşına kadar 16 ile 20 arası, puberteden sonra 14 ile 16 tanedir dakikada. 60 tan fazla solunum sayısında oral verim kesilir ve ya nazogastirik ya da orogastirik beslenme yaptırıyoruz. Yenidoğan ve süt çocukları solunum yaparken burun kanatlarını açıp kapatıyorsa dispne belirtisidir. Solunun derinliği artışına hiperpne denir ve asidoz belirtisi olabilir. Bazı nedenlerden dolayı inspiryumun uzaması inspiratuvar dispne nedeni olabilir. Ekspitatuvar disöne ve hışıltı sesi (wheezing) astımın en tipik bulgusudur. 

Huzursuzluk iştahsızlık ağlama genel semptomlar olup bir çok rahatsızlıkta karşımıza çıkar. Deri (siyanoz) saç ve vücut kıllanmaları lenf bezleri de muayene içinde önemli yer tutar. 

Baş muayenesinde iki standart deviasyondan fazla sapmalar mikro veya makrosefali olarak adlandırılır. Suksadenomda hematom bir yerde lokalize kalır duyuruları geçer ve biraz daha gecikmeli rezorbe olur. Rezorbe olurken anemi ve bilirubin artışı da karşımıza çıkabilir. 

Vitamin eksikliğine bağlı dil büyümesi görülebilir (makroglossi). Dilde ayrıca fasikülasyonlar ve glosit (dil mukozasının iltihabı vitamin ve demir eksikliğiyle olabilir) de görülebilir. 

Çocukluk çağı hastalıklarında öykü ve semptomatoloji ile ilgili özet bilgileri paylaşmış olduğum yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

6 0 0 0 0 0
  • 1032
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close