Yenidoğan bebek banyosu


Yenidoğan bebekler  hangi sıklıkta yıkanmalıdır?

Yeni doğan bebeklerin ilk banyoları,  özellikle  ilk defa bebek sahibi olmuş bir aile için   heyecan unsurudur. Yeni doğan bebeklerin vücutları diğer yaştaki çocuklara nazaran çok daha az kirlenir. Yeni doğan bebeklerin cildi çok hassas olduğu için,  her gün yıkanılmasına gerek yoktur. Çok aşırı yıkamak cildin kurumasına neden olur. Haftada 3 kez yıkanılması yeterlidir. Göbek bağı düşene kadar bebek yıkanabilir, göbek bağının üzerine bant yapıştırılması gerekmez. Sadece banyo sonrası göbek etrafının çok iyi kurulanması gereklidir, yoksa bebeğin göbek kordonunun etrafı sulanıp düşmesi gecikebilir veya göbek enfekte  olabilir. Banyo için geleneksel olarak göbek bağının düşmesi bekleniyorsa boyun, yüz ve genital bölgenin ılık suyla silinmesi yeterlidir. 

Bebekler doğar doğmaz yıkanmalı mıdır?

Bebekler doğdukları zaman üzerlerinde  ‘’ Verniks Kazeoza ‘’ denilen bir kremsi koruyucu tabaka bulunur. Bu tabakanın  bebeğin vücut ısısının korunması, enfeksiyonlardan korunma gibi önemli vasıfları vardır. Bu yüzden bebeklerin doğar doğmaz yıkanılması önerilmez, genellikle 24 saat beklenilir. Bebeğin üzerinde kan birikintisi varsa bezle temizlenilir. 

Yenidoğan bebek banyosu nasıl yaptırılır ?

Bebek banyosu için genellikle bebek küvetleri tercih edilir. Banyo  için gerekli aparatlar küvetin yanına yerleştirilir. Küvet içerisine bebeği üzerine yerleştirmek için havlu, minder ya da şezlong gibi bir aparat konulur. Küvetin içerisinde 5 santimetrelik su seviyesi oluşturulur. Bebeğin bacakları bu suyun içerisinde olur. Bebeğin banyosunu  yaptıran kişi bebeğin başını bir eliyle alttan tutup,  diğer eliyle yumuşak bir sünger ya da tülbentle yumuşak masajlar yaparak  vücudunu yıkar, sonra bebeğin başı şampuanlanır, gözlerine gelmeyecek şekilde durulanır. Bebekler hayatın ilk günlerinde yüzlerine su gelmesinden hoşlanmazlar, bu yüzden su, başın arkasına doğru dökülür ve en son yüz yıkanılır.

Banyo suyu sıcaklığı kaç derece olmalıdır?

Bebeklerin yıkanma suyunun 36-37 santigrat derece sıcaklığında olması yeterlidir. Banyo suyu için kullanılan termometrelerden yararlanılabileceği gibi, geleneksel yöntemlerle   yıkayan kişinin dirseğiyle de banyo suyunun sıcaklığı kontrol edilebilir. 

Bebek şampuanı nasıl olmalı?

Bebek şampuan ve sabunlarını seçerken göz yakmayan, içeriğinde parfüm, boya, paraben vb. kimyasalları bulundurmayan, aşırı köpürmeyen pH değeri 7,5 nötrlükte ürünlerin seçilmesi doğru olur

Kaynaklar

https://sagligim.gov.tr/bebek-sagligi/bebegin-banyosu-nasil-olmalidir.html
https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf
http://neonatology.org.tr/wp-content/uploads/2016/12/dogum_odasi_yonetimi.pdf
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Bebek%20Bak%C4%B1m%C4%B1.pdf
https://www.researchgate.net/publication/312093038_DOGUM_SALONUNDA_GOREV_YAPAN_EBEHEMSIRELERIN_YENIDOGANIN_ILK_BAKIMINA_YONELIK_HASTA_GUVENLIGI_UYGULAMALARI
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/259269/WHO-MCA-17.07-eng.pdf;jsessionid=FB9C2E7AF310716433EB5CC62A34A041?sequence=1
https://www.who.int/maternal_child_adolescent/publications/WHO-MCA-PNC-2014-Briefer_A4.pdf?ua=1
https://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/newborn/en/

6 0 0 0 0 0
  • 2981
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close