•  · 5 üye
  •  · 2 arkadaş

Ameliyatsız Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisi


Bilimsel adı ile Anal Fissür, halk arasında yaygın olarak Makat Çatlağı olarak bilinir. Makat bölgesinde en sık karşılaşılan ağrılı sorunlardan biridir. Makat çatlağı kanal girişinde başlayan ve içeri doğru uzanan 1-1,5 cm uzunluğunda ve 1-2 mm derinliğinde küçük bir yaradır aslında. Fakat bu küçüklüğünün yanı sıra çok ciddi ağrıları beraberinde getirir. Anal fissür sıklıkla kabızlık durumunun bir sonucudur. Dışkılama sırasında,  sert ve büyük hacimli dışkı makattan geçerken genişleme ve gerilmeye neden olduğu için mukozada yırtık ya da çatlamaya yol açar. Bu yaralar bazen hafif ağrı ve yanma hissi vererek birkaç gün içerisinde iyileşebilir. İyileşmeyen yaraların ise kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Ağrılar gittikçe artan bir seyirle devam eder. Artan ağrılar makat kaslarında istem dışı kasılmalara yol açar. Bunun sonucu olarak, anal kanal içinde kan dolaşımı zorlaşır. Dolaşımın bozulması yaranın iyileşmesini durdurur ve her tuvalet yarayı biraz daha derinleştirir. Bu evre akut fissür olarak değerlendirilir. Bu aşamada makat çatlağı, kas gevşetici kremlerle tedavi edilebilir. Kasın gevşemesini sağlayan krem sayesinde basınç düşer, kan dolaşımı düzelir ve yara iyileşebilir. Dışarıdan sürülen kremler sayesinde çatlağın 2-3 hafta gibi bir süre içerisinde iyileşme oranı %40 civarıdır. Bunun sebebi, kremlerle uzun süreli ve düzenli kas gevşemesi sağlanamamaktadır. Bu süre içerisinde iyileşemeyen çatlaklar artık kronikleşmiştir. Bu kronik makat çatlağı durumunda kremlerin işe yaraması beklenemez. Kronik anal fissür hastalığının tek tedavi yöntemi yakın zamana kadar LİS (Lateral İnternal Sfinterotomi) olarak bilinen ameliyat yöntemiydi. Bu ameliyat yöntemindeki başarı oranı oldukça yüksektir ancak ameliyatla tedavi yönteminin ciddi komplikasyonları vardır. Bu sebeple, başka tedavi yöntemleri araştırılmış ve Botoks enjeksiyonu ile makat çatlağı tedavi yöntemi bulunmuştur. 

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Ameliyatının Sakıncaları:

Anal fissür tedavisindeki ameliyatlı (LİS yöntemi) yöntemle, kasılmaya sebep olan makattaki iç kas (internal sfinkter) kesilmektedir. Makattaki iç kasın kesilmesi gevşemeyi sağlayarak kan basıncını düşürür. Kan dolaşımının normale dönmesiyle yara iyileşir. Fakat kesilen bu kas artık kendini onaramaz. Ayrıca, kasın kesildiği yerde bir boşluk oluşduğundan burada delik şeklinde deformasyon meydana gelir. Bu delikden kalın bağırsak salgısı sızarak makatta daima bir nemlilik ve kaşıntı olmasına sebep olur. Az da olsa büyük abdest tutmaya yarayan kaslardan biri kesilmiş olduğu için, gaz kaçırma yada ishal durumlarında dışkı sızmasına da yol açabilir. Bunlardan başka ameliyat sonrası kanama, hematom, enfeksiyon ve apse gibi komplikasyonların görülmesi de söz konusudur.

Ameliyatsız Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisinin Avantajları:

Kronikleşen ve krem tedavisine cevap vermeyen anal fissür, botoks enjeksiyonu ile başarıyla tedavi edilebilmektedir. Ameliyatsız anal fissür tedavisinde LİS ameliyatında bahsi geçen kas kesilmez, kasın içine botoks enjekte edilerek kas gececi olarak felç edilir. Felç olan kas gevşer ve anal kanaldaki basınç düşer. Bu sayede kan dolaşımının düzelmesi sonucu yarada iyileşme meydana gelir. İyileşme süreci birkaç haftadır. Kas bu şekilde felçli olarak 3-4 ay kalır, bu süreden sonra kas yeniden çalışmaya başlar ve bu arada yara iyileşdiğinden her şey normale döner. Botoks kas içine ince bir iğne ile bir-iki dakika gibi kısa bir sürede uygulandığından, işlem öncesi herhangi bir öz hazırlık gerektirmez. Uygulama sonrası da sadece enjeksiyon yapıldığı için istirahate gerek yoktur. Hasta normla yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.

Bu sebeple; Botoks enjeksiyonu konforlu bir tedavi yöntemidir. 

 Anal Fissür Tedavisinde Botoks Enjeksiyonunun Ameliyata Göre Üstün Tarafları:

1- Uygulama öncesi hazırlığa gerek yoktur.

2- Ameliyat riskleri söz konusu değildir.

3- Birkaç dakika gibi çok kısa sürede uygulanır.

4- Uygulama sonrası istirahate gerek yoktur.

5- Ameliyat sonrası görülebilecek kanama, hematom, apse ve enfeksiyon riskleri yoktur.

6- Makat iç kası kesilmediğinden deformasyon oluşmaz, bu sebeple gaz kaçırma ve dışkı sızdırma söz konusu olmaz.

Sonuç olarak; Anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde ameliyat yönteminin içerdiği komplikasyon ve riskler sebebiyle öncelikle ameliyatsız botoks enjeksiyon tedavisi tercih edilmelidir. Ancak iyileşmeyen durumlarda ameliyat yöntemi kullanılmalıdır.

  

Kaynaklar

  1.  Botulinum toxin for chronic anal fissure
  2. Use of botulinum toxin in anal fissure
  3. Comparison of botulinum toxin injection and lateral internal sphincterotomy for the treatment of chronic anal fissure
  4. Influence of botulinum toxin site of injections on healing rate in patients with chronic anal fissure



2 0 0 0 0 0
  • 8028
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close