BURUN ESTETİĞİ ( RİNOPLASTİ )

 Burun yüzün orta bölümünde bulunan ,yüzün şeklinin oluşmasında önemli rolü olan, nefes alma ve koku alma organıdır.Burun estetik ameliyatları ,hem yüzün estetik görünümünü olumlu yönde değiştirecek, hemde fonksiyonel açıdan nefes almada düzelme sağlayacak ,özen gerektiren cerrahi uygulamalardır. 

   Rinoplasti ensık yapılan estetik operasyonlardan biridir.Genellikle kemerli burun, burun ucu şekil bozuklukları, burun sırtı eğrilikleri, burun kanat genişlikleri gibi şekil bozuklukları durumlarında operasyon ihtiyacı olmaktadır.

   Açık rinoplasti ;burun genel görünümünü değiştirmek gerektiğinde,aşırı eğri burun sırtı olan hastalarda ensık uygulanan ameliyat tekniğidir. Kapalı rinoplastide ise küçük burun kemeri varsa ve sadece burun ucu şekil bozukluğu varsa uygulanabilir ameliyat tekniğidir.  

   Ameliyattan sonra, burun sırtına alçı görevi görecek plastik benzeri atel yapılır, burun içine ise nefes almayı sağlayan silikon nasal splint ( ince silikon hortum) yerleştirilir.Kullanılan bu iki malzeme, burunun yeni şeklinin korunmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Genellikle ikiside  1 hafta sonra çıkarılır, dikişte 1 hafta sonra alınır.Morluklar 10 güne kadar kendiliğinden geçer.

   Burun ameliyatından 6 ay sonrasına kadar bütün ödemler çözülür ve buna bağlı olarak burunun son  şeklinin ortaya çıkması yaklaşık olarak 6 ayı bulur .

   Burun ameliyatlarında esas amaç; hastanın yüzüne yakışacak doğal bir burun yapmak ve burunla ilgili nefes alma sorunu varsa eğer bu sorunun ortadan kaldırılmasıdır. Özetle hem güzel, hemde fonksiyonel bir burun olması amaçlanmalıdır.

   Rinoplasti komplikasyonları arasında ;enfeksiyon, solunum sıkıntıları, ameliyattan istenilen estetik sonuçların alınamaması, kalıcı uyuşukluk, septum perforasyonu ve eğer burun deformitesi sayılabilir. Bu gibi durumlarda revizyon ameliyatları yapılarak sorunun giderilmesi genellikle mümkün olmaktadır .Ancak bu gibi komplikasyonların oluşumu tüm Dünyada yapılan cerrahi girişimlerin % 5-10 ‘u kadardır.

storage.php?o=bx_posts_photos&f=sk5zyzk9ac24fcmqd63kr9sceuw9tqul.png

1 0 0 0 0 0
  • 2472
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close