KADIN VE ERKEKTE AĞRI ALGISI NEDEN FARKLIDIR? NEDEN KADINLAR DAHA FAZLA AĞRI HİSSEDER?

KADIN VE ERKEKTE AĞRI ALGISI NEDEN FARKLIDIR? NEDEN KADINLAR DAHA FAZLA AĞRI HİSSEDER?

Ciltteki, eklemlerdeki, kaslardaki veya organlardaki duyargalar, ısı ya da doku tahribatı gibi hasarlanmaları algıladığında ağrı duygusu oluşur. Ancak bireyler arasında ağrı yaratacak benzer uyarılar sonucu hissedilen ağrı duyusunda farklılıklar görülür. Bu farklılıklar genelde ağrı duyusunun omurilik veya beyin bölümlerinde arttırılıp azaltılmasından kaynaklanmaktadır. 

Erkek ve kadın cinsiyetinin ağrı algısındaki farklılar iki durumdan dolayı oluşmaktadır: Hormonal değişiklikler ve bağışıklık sisteminin etkileri

-HORMONAL FARKLILIKLAR AĞRI ALGISINI NASIL ETKİLER?

Östrojen (kadınlık hormonu), hem ağrıyı algılayan duyargaları hem de omurilikteki ağrıyı düzenleyen hücreleri etkileyerek ağrının daha uzun süreli ve daha yüksek şiddette algılanmasına neden olur. Bu nedenden dolayı kronik ağrı sendromları (Fibromiyalji Sendromu, migren, irritabl barsak sendromu...) kadınlarda daha sık görülmektedir. Tam tersine testesteron (erkeklik hormonu) ağrının omurilikte işlenmesini baskılayarak erkeklerin benzer durumlarda daha az ağrı algılamasına yol açar. 

-BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN AĞRI ÜZERİNDE ROLÜ NEDİR?

Mikroglialar, merkezi sinir sisteminin ana bağışıklık hücreleridir. Son zamanlarda mikroglia hücrelerinin çevresindeki sinir hücrelerinin çalışmasını düzenlediği keşfedilmiştir. Erkeklerde bağışıklık sistemindeki değişikliklerin mikroglialar üzerinden ağrı algısını azalttığı gösterilmiştir. Mikrogliaların ayrıca beyin kimyasallarını etkileyerek ve sinir hücrelerindeki hasarı tamir ederek ağrının kronikleşmesini engellediği bilinmektedir.

1 0 0 0 0 0
  • 3667
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close