·   · 1 Makale / Blog
  •  · 1 arkadaş

İş Sağlığı ve Güvenliğinin yaşantımızdaki yeri

İş sağlığı ve güvenliği, 'İSG' kanun, yönetmelik ve tebliğler ile çalışanların korunmasını sağlamaya yönelik inceleme ve uygulamalar bütünüdür. İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken tedbirler dizisine “İş Güvenliği” denir.

Peki "İş" tanımı nedir? 

Herhangi bir şey üretmek, ortaya koymak, bir verim, sonuç elde etmek için güç harcayarak yapılan çalışma, etkinlik.

Bu tanımlar göre burada diyeceksiniz ki, bu kanunun normal yaşantımız ile alakası var mı? 

İş Güvenliğinin sadece baret takmak, emniyet kemeri takmak, İş elbisesi giymek vb hafızalarda yer etmiş konulardan ibaret olmadığını belirtmek isterim. 

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ; bu eğitimlerin anaokulu yaşlarında verilmesi gerektiğini, sadece kanun ve cezalar korkusundan uyulmaması gerektiğini, bu kuralların sadece ticari tanımlı işlerde değil günlük hayatta da her zaman gerekli olduğunu şiddetle savunanlardanım. 

Kendi meslek grubumdan örnekler ile sizlerin bakış açısını değiştirmek isterim. Birer hekim olarak çoğu kuralları bilir ve uygularız. Hiçbirimiz biyolojik riskleri atlamayız ve de bildiklerimizi uygulayarak ve söyleyerek çocuklarımıza, çevremize iletiriz. Ancak çoğumuz elektrik, cihaz bakımı, ortam ölçümleri, asansör, yük kaldırma, basınçlı kaplar vb konularda bihaberiz. Yine de çok okuyan, meraklı, çabuk öğrenen, öğrendiğini çabuk uygulayan karekterlere sahibiz. Kısacası biz hekimler ve çocuklarımız bu konuda şanslıdır.

Peki yanımızda çalışanlar ve çocukları ne olacak? Bildiklerimiz ve de öğrendiklerimizi onlara aktarmaya ne kadar özenliyiz? Sadece aman iş kazamız olmasın, aman ceza yemeyeyim, amanlarla mı devam edeceğiz? Her vatandaşımız bizler ve çocuklarımız kadar şanslı mı? 

Devletimiz İSG kanununu sadece iş yerleri için çıkardı. 7 yıldır bu konuda ancak emeklemeye başladık. Umarım gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, "canım ülkemde de bu eğitimler küçük yaşta başlar ve de en önemlisi İSG kültürümüz oluşur"

Dr.Soner SARKIN 

Matris OSGB 


0 0 0 0 0 0
  • 3322
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close