•  · 2 arkadaş

Ortodontik tedavi sırasında dişler nasıl fırçalanır?

                

Ortodontik tedavi görenler, tedavi görmeyen hastalardan daha fazla dişlerini fırçalamaya özen göstermelidirler. Çünkü diş telleri, bantlar veya pekiştirme apareyleri yiyeceklerin tutunmasına sebep olur. Biriken plak içinde bakteriler yiyecek ve tükürük bulunur, bu plak uzaklaştırılmazsa diş ve dişeti hastalıklarına ve çürüklere neden olabilir.

Ortodontik tedavi gören kişiler mutlaka diş fırçalarını ve macunlarını yanında taşımalıdırlar. En ufak bir atıştırmadan sonra dahi dişleri detaylı bir şekilde fırçalamak ortodontik tedavi sonunda dişlerin sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. 

Ortodontik diş fırçaları, normal diş fırçalarına benzemektedir. Tek farkı ortadaki kılların kenardakilerine göre daha kısa olmasıdır. Bu fırçalara ek olarak bir de diş arası fırçası kullanarak braketlerin arasından geçen telin altındaki diş arası yüzeyleri ve braketlerin kenarlarını detaylı bir şekilde fırçalamak gerekmektedir.

Dişleri fırçalarken ilk önce braketlerin üst kısmında kalan diş yüzeylerini dişeti kenarlarından itibaren süpürme hareketiyle temizlemekle başlanır. Daha sonra braketlerin alt tarafında kalan diş yüzeyi temizlenir. 


Dişlerin iç yüzeyi ve çiğneyici/kesici yüzeylerini fırçalamayı unutmayın.

 


Ortodontik fırça ile fırçaladıktan sonra plakların uzaklaştırıldığını gözlemleyin. Eğer yeterince iyi fırçalayamadıysanız yemek artıkları ve yumuşak peynir kıvamındaki diş plağını dişlerin üzerinde görebilirsiniz. Bu durumda ortodontik fırça ile biraz daha fırçalayın. Daha sonra diş arası fırçasını alın ve braketlerin arasında uzanan ark telinin alt kısmındaki dişlerin aralarını ve braketlerin kenarlarını-içlerini fırçalayın. Her bir diş arası için bu işlemi günde 2 kez uygulayın. 


 

Fırçalama bittikten sonra günlük ağız çalkalama suyu ile gargara yapınız. Hem ferahlık vermesi hem de diş yüzeylerine tekrar plak yapışmasını azalttığı için ağız çalkalama suyu da önemlidir. 

                  


0 0 0 0 0 0
  • 1937
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close