bir blog ekledi 

Dünyada Covid-19 ilk olarak Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edilip, 12 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütünün Pandemi (küresel salgın) ilan etmesiyle başlayan ve günümüzde dünyada bir milyona yakın insanın ölümüyle sonuçlanan,hatta bugün mezun olduğum Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde acil olmayan tüm ameliyatların durdurulduğu bu zorlu süreçte ,bu virüs hakkında güncel bilgilerimizi kısa soru cevaplarla hatırlatmak doğru olur kanısındayım.

Soru 1) Covid -19 nasıl bulaşır?

Cevap 1) Damlacık yoluyla bulaşır. Bunu biraz açmamız gerekirse bu virüse sahip bir insanın öksürme, hapşırma, tıksırma, yüksek sesle konuşma esnasında etrafa ağız ve burnundan saçtığı  damlacıkların solunması ile bulaşma olmaktadır.Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere  sağlıklı kişilerin dokunarak ellerini yıkamadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir.

Soru 2) Covid 19 beslenme yoluyla  geçer mi?

Cevap 2) Bugüne değin covid 19 un gıdalarla ve sularla bulaşabildiğine dair bir bilgi gösterilememiştir. Yiyecek paketlerinden veya eve yemek siparişlerinden bulaş olması bugünkü bilgilerimize göre olası değildir.

Soru 3) Covid- 19 da en sık görülen belirtiler nelerdir?

Cevap 3) Ateş, öksürük, yorgunluk ve nefes darlığı en sık görülen belirtilerdir. Ayrıca boğaz ağrısı, gözlerde kızarma , ishal, baş ağrısı, tat alma ve koku duyu bozuklukları, yaygın vücut ağrıları gibi belirtilerde görülebilir. Elbette bu görülen belirtiler grip, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi diğer viral enfeksiyonlarda ve birçok bakteriyel, paraziter hastalıklarda da  görülebileceği için hemen Covid tanısı koymak olası değildir.

Soru 4) Covid virüsü havada uzun süre asılı  kalabilir mi?

Cevap 4) Yaşamını sürdürmek için başka bir canlının hücresine ihtiyaç duyan Covid-19 virüsü havada uzun süre asılı kalamaz. Bu damlacıklar ,havada asılı kalamayacak kadar ağırdır.Damlacık yoluyla bulaşı olduğu için fiziksel bir yakın temas gereklidir.

Soru 5) Bu virüs vücudumuza bulaştıktan sonra kaç günde hastalık ortaya çıkar?

Cevap 5) Virüsün vücudumuza bulaştıktan sonra hastalığın oluşma süresi yani başka bir deyimle kuluçka süresi, 2 gün ile 14 gün arasında değişmektedir.

Soru ve cevaplarla Covid-19 ‘u anlatmaya devam edeceğim. Hepinize sağlıklı günler, güzellikler diliyorum.

13.09.2020

Op.Dr.Atıl Birol

 

Yorumlar

Hekim.Net

Close