Birleşmiş Milletler Kuruluşunun Fikri Nasıl Ortaya Çıktı

8 Aralık 1941 tarihinde Japon kuvvetleri savaş ilan etmeden Amerika Birleşik devletlerinin Pearl Harbour limanında demirli olan donanmasına saldırdı.

Saldırının başarılı olduğu haberinden 10 saat kadar sonra bir Japon dış işleri görevlisi Tokyo'daki Amerikan büyükelçisine resmi savaş ilan edildiğinin belgesini getirdi.

O güne kadar Büyük Britanya Başbakanı Churchill ile Birleşik devletler Başkanı Roosevelt en az 200 kere mektuplaşmışlar, telefon ile konuşmuşlar hatta bir kere de 4 gün boyunca Newfoundland'da buluşup görüşmüşlerdi.

Churchill, Birleşik Devletler savaşa girmeden 2. Dünya Savaşının kazanılamıyacağını biliyordu ve başkanı savaşa girmeleri için ikna etmeğe çalışıyordu.

Pearl Harbour saldırısı olduğu aynı 8 Aralık günü içerisinde Roosevelt, Churchill'e şu telgrafı çekti; "Artık bugün hepimiz aynı gemideyiz...Ve gemi, batmayacak- batırılamasına izin verilmeyecek"

Churchill, telgrafı alır almaz 6 gün içerisinde koltuğunun altında bir sürü dosya, kafasında bir sürü fikir ile birlikte bir savaş gemisine binip Amerika Birleşik Devletlerine doğru yola çıktı.

Bu ziyareti haber alan Roosevelt eşine, sanki bir kuzen gelecekmiş gibi; "Evimize ziyaretçiler gelecek hazırlan lütfen" dedi ve gerçekten de Churchill tam bir ay boyunca Roosevelt'lerin evlerinde aileden biri gibi yaşadı.  

Nerede ise bütün öğünleri birlikte yediler, kutularca puro ve şişelerce viski tüketerek sabah erken saatlere kadar konuştular-konuştular ve yalnız savaşı değil savaştan sonraki dünya düzenini birlikte planladılar. 

Bir sabah Roosevelt heyecanla pijamalarıyla tekerlekli sandalyesini sürerek Churchill'in kaldığı odaya dalıverdi.  

Bir önceki gece konuştukları konuları gece boyunca yatağında düşünmüş ve aklına bir fikir gelmişti.  

Sabırsızdı çünkü aklına gelen bir "Birleşmiş Milletler Organizasyonu" kurulması fikrini paylaşmak istiyordu. 

Churchill ise o anda duştan çıkmıştı ve çırıl çıplak ayakta idi. 

Tabi Roosevelt heyecanından ötürü özür diledi ve dışarı çıkmak için dönmeye çalıştı ama Churchill ona; “Görüyorsunuz başkan, her şey ortada, sizden hiç bir şeyi saklamıyorum!" dedi ve birlikte kahkahalarla güldükten sonra bu fikri konuştular. 

Anlayacağınız “birleşmiş milletler” fikri ortaya atıldığında fazlası ile ”yalın” bir fikirdi. 

Daha sonra odaya girdiği anı Roosevelt şöyle tarif etmişti; "Churchill banyodan çıkmış, ıslak, pırıl pırıl ve pembe pembe idi"

Yorumlar

Hekim.Net

Close