Beynimizde hipotalamus tarafından üretilen, hipofiz bezi yoluyla salgılanan şahane bir hormon var malumunuz; Oksitosin. Bu hormonun duygularımız ve davranışlarımız üzerine etkileri hakkında yapılan araştırmalar, ilk yıllarda oksitosinin "anne ve çocuk" arasındaki duygusal bağın oluşmasına olan etkisini vurgulamışlar. İlerleyen yıllarda ise oksitosinin tüm sosyal ilişkilerimizde sevgi, aşk, sadakat, güven gibi duyguların ve bağların oluşmasındaki rolü anlaşılmış. Oksitosin çalışmalarda "Love Hormone" olarak da geçiyor.

Tokyo Bilim Üniversitesi'nde yapılan güncel araştırmalar, ilk defa oksitosin hormonunun Alzheimer gibi beyin hasarlarının tedavisinde de olumlu sonuçlar verdiğini ortaya koyuyor. (Daha önce bu hormonun Otizm tedavisinde de umut verici etkiler gösterdiği araştırmacılar tarafından belirtilmişti).

Anlayacağınız, beynimizi korumak ve onarmak istiyorsak aşk, sevgi, güven, dostluk şart :)

Dünyanın en uzun süren deneyi olarak bilinen, 1938'de Harvard Üniversitesi'nde başlayıp 75 yıl süren "The Grant Study" isimli araştırma "mutluluğun formülünü" arar. Ve bulgular özetle şunu ortaya koyar; “hayattan memnuniyet” duygusunu oluşturan en önemli faktör, hayat boyunca yaşanan İYİ İLİŞKİLERDİR.

Hepimize sevgiler, bol oksitosinler :)

Yorumlar
    • Benimki tamamen bitti 😢

      0 0 0 0 0 0
      Giriş yapmamıs kullanıcılar 'Yorum Gönderisi' eylemini kullanamazlar.

      Hekim.Net

      Close