bir blog ekledi 
OKUMA SÜRESİ: ∽2 DAKİKA

New York'taki Rockefeller Üniversitesi'ndeki bilim adamlarına göre, sivrisineklerin nöronlara yerleşik olan koku alıcıları, koku almalarını ve insanları ısırmak için hedeflemelerini sağlayan ekstra yetenekleri vardır.


Bilinmesi gereken:

◉Bazı sivrisineklerin antenlerindeki ve beyinlerindeki nöronlar, yakındaki insanların kokusunu alabilen son derece ayrıntılı bir donanıma sahiptir. Sivrisinekler vücut kokusuna ve karbondioksite yoğun bir şekilde çekilir.


◉Sivrisinekler, üç büyük çok genli aile tarafından kodlanan iyonotropik kemosensör reseptörleri kullanarak insan kokularını tespit eder ve koku alma sistemini bozan genetik mutasyonlar bile onların insanlara olan çekiciliğini caydırmak için çok az şey yapar.


◉Çoğu hayvan, yalnızca bir tür kokuyu algılamaktan sorumlu olan bir koku alma nöronuna sahiptir, ancak sivrisinekler, koku sistemlerinde bir yönü başarısız olursa, her zaman insan kokularını koklayabilmelerini sağlayan gereksiz güvenlik önlemlerine sahip olacak şekilde evrimleşmiş görünmektedir. .


◉Sivrisineklerdeki nöronlar sadece 1-okten-3-ol olarak bilinen insan kokusuyla değil, aynı zamanda insanları aramak için başka bir kimyasal türü olan aminler tarafından da uyarılır.


◉Bilim adamları, insanları sivrisineklere karşı tespit edilemez hale getirme girişimlerinde bazı reseptörleri silmeyi denediler, ancak 1-okten-3-ol ve amin reseptörleri birlikte çalışıyor gibi görünüyor, böylece insanla ilgili tüm kokular, reseptörlerin bazıları kaybolsa bile sivrisinek beyninin insanı algılayan kısmını harekete geçiriyor. 


Bu makale, 24 Temmuz 2022'de Cell'de yayınlanan "Sivrisinekte kanonik olmayan koku kodlaması" yazısının bir özetidir. Yazının tamamına cell.com'dan ulaşabilirsiniz.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/983464
Yorumlar

Hekim.Net

Close